studentska pitanja

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Marince
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 9:56 pm

Post od Marince »

Hvala vam puno.
Pofalbe za stranu.
Sve najlepse
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Ukoliko neko ima, bilo na srpskom ili engleskom jeziku, neshto u vezi indikacija za fiksne nadoknade u protetici neka ostavi ovde link. Bilo kakav tekst koji ima veze sa gore navedenim.
Unapred zahvalan :wink:
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Hvala kolegi Drecunu na korisnom linku. Bilo bi lepo kad bi neko postavio "studentska pitanja" u lepljive teme.
Ovde zaista moze da se dosta nauchi.
ZzzzZZzzzZZzzZZZzzzZzzzzzZZZzZZZ
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

Pomalo diskutabilno pitanje, a zeleo bih da saznam neshto vishe od kolega koje vec uveliko rade. Davanje obostrane mandibularne anestezije plus davanje nekoliko pleksus anestezija za pojedine zube u gornjoj vilici? Da ili ne?
Uchen sam da se to ne radi, nikako. Opasnosti od zapadanja nepca, samougushivanja, aspiracija sadrzaja iz zeluca...

Dakle...
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Mandibularnu nikad ne dajem obostrano, a pleksus gore poonekad dam na vishe mjesta , ali znatno manju kolicinu anestetika.
Iskreno ne vidim potrebu da nekome dajemo toliku kolicinu anestetika 2 cmm3 , reakcije na lok. anestetike jesu poznate, no bolje se ograditi i ne razmislajti o posljedicama. Osim sistemskih rekacija, poznate su i mehanicke ozljede nakon terapije, a pod dejstvom anestezije, kad krenemo od obicnog ugriza pa na dalje..

Ne vidim nista urgentno toliko(u opstoj stoamtologiji) da se mora dati na vishe mjesta anestezija, jedino u slucaju brusenja zuba za fixnu, ali tada dati 0,5 kubika pleksus ane. dovoljno je.
A sto se tice donje, ja dajem plesus za sve do pola 5-ice, a mandibularnu "od pola 5 do osam". :)
svi imaju neke svoje stavove,no ovo je moje misljenje... sve najbolje :wink:
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Više puta do sada sam bio u prilici da pacijentu dam obe mandibularne anestezije, obe infraorbitalne, obe sprovodne za n. palatinus major i za n. nasopalatinus, i sve to u isto vreme, kod postavljanja imobilizacionih šina u cilju "konzervativnog" lečenja preloma donje vilice. Niko se do sada zbog toga nije udavio sopstvenim jezikom, niti se žalio na bilo kakve komplikacije anestezije. Ipak mislim da u svakodnevnoj stomatološkoj praksi retko ima potrebe za tako ekstenzivnom anestezijom (ako izuzmemo velika brušenja za fiksne protetske radove), pa bi je po meni trebalo izbegavati, ako ništa drugo, ono zbog udobnosti pacijenta, što je u privatnoj praksi jedno od bitnih pitanja.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

drecun napisao:Više puta do sada sam bio u prilici da pacijentu dam obe mandibularne anestezije, obe infraorbitalne, obe sprovodne za n. palatinus major i za n. nasopalatinus, i sve to u isto vreme, kod postavljanja imobilizacionih šina u cilju "konzervativnog" lečenja preloma donje vilice. Niko se do sada zbog toga nije udavio sopstvenim jezikom, niti se žalio na bilo kakve komplikacije anestezije. Ipak mislim da u svakodnevnoj stomatološkoj praksi retko ima potrebe za tako ekstenzivnom anestezijom (ako izuzmemo velika brušenja za fiksne protetske radove), pa bi je po meni trebalo izbegavati, ako ništa drugo, ono zbog udobnosti pacijenta, što je u privatnoj praksi jedno od bitnih pitanja.
To je ono sto sam zeleo da chujem :wink:
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Nadam se da ce neko prokomentarisati moja pitanja,a ona su sledeca:1. Sta uraditi sa pacijentom kome je kontraindikovano dati adrenalin,a dozivi anafilakticki sok? 2.Kada se nakon prelezanog infarkta miokarda moze vrsiti ekstrakcija zuba,a kada drugi oralnohirurski zahvati u lokalnoj anesteziji? 3.Da li treba izvrsiti aspiraciju i prilikom terminalne anestezije kod pacijenata sa srcanim tegobama,gde bi intravaskularno aplikovani adr mogao dovesti do fibrilacije? Hvala unapred!
carolija
Stalni član
Stalni  član

Post od carolija »

tajchi napisao:Nadam se da ce neko prokomentarisati moja pitanja,a ona su sledeca:1. Sta uraditi sa pacijentom kome je kontraindikovano dati adrenalin,a dozivi anafilakticki sok?
kao prvo, ja nisam cula da je ikome od kolega u mojoj sredini se desio anafilakticki sok sa pacijentom na stolici. Naravno d aje moguce, no jako jako rijetko. Moguce su sve druge vrste reakcija, sinkopa,kolaps,pad pritiska, gubitak pulsa i sl...ali bas anafilaksa rijetko. na svu srecu. Ne daj boze ikome.
Drugo, ako je kontraindikovan adrenalin, onda ja dam cist lidokain. Mada sve knjige akzu da je doza adrenalina u samom anestetikomu jako nisam dakle oko 1:200 000 , i da takva kolicina adrenalina ne moze imati uticaja na srcani ritam. No kazem, nekad dam bez adrenalina , kad je potreba, no opet, pazi, jer tada je vazokontrikcija u pitanju...

2.Kada se nakon prelezanog infarkta miokarda moze vrsiti ekstrakcija zuba,a kada drugi oralnohirurski zahvati u lokalnoj anesteziji?
Po pravilu nakon 6 mjeseci se mogu raditi oralnohiruski zahavti, ukljucujuci i ekstrakcije, no uvijek se u takvim situacijama , konsultovati sa ljekarom koji vodi pacijetnovo osnovno oboljenje.
3.Da li treba izvrsiti aspiraciju i prilikom terminalne anestezije kod pacijenata sa srcanim tegobama,gde bi intravaskularno aplikovani adr mogao dovesti do fibrilacije? Hvala unapred!
Aspiraciju treba uvijek vrsiti kod madibularne anestezije i palatinalno kod pleksus anestezije, bez obzira da li u anamnezi ima prelezanih tegoba ili ne.
Nadam se da sam pomogla, to su bar moja vidjenja :wink:
dr stom.
carolija
Stalni član
Stalni  član

Post od carolija »

tajchi napisao:Nadam se da ce neko prokomentarisati moja pitanja,a ona su sledeca:1. Sta uraditi sa pacijentom kome je kontraindikovano dati adrenalin,a dozivi anafilakticki sok?
kao prvo, ja nisam cula da je ikome od kolega u mojoj sredini se desio anafilakticki sok sa pacijentom na stolici. Naravno d aje moguce, no jako jako rijetko. Moguce su sve druge vrste reakcija, sinkopa,kolaps,pad pritiska, gubitak pulsa i sl...ali bas anafilaksa rijetko. na svu srecu. Ne daj boze ikome.
Drugo, ako je kontraindikovan adrenalin, onda ja dam cist lidokain. Mada sve knjige akzu da je doza adrenalina u samom anestetikomu jako nisam dakle oko 1:200 000 , i da takva kolicina adrenalina ne moze imati uticaja na srcani ritam. No kazem, nekad dam bez adrenalina , kad je potreba, no opet, pazi, jer tada je vazokontrikcija u pitanju...

2.Kada se nakon prelezanog infarkta miokarda moze vrsiti ekstrakcija zuba,a kada drugi oralnohirurski zahvati u lokalnoj anesteziji?
Po pravilu nakon 6 mjeseci se mogu raditi oralnohiruski zahavti, ukljucujuci i ekstrakcije, no uvijek se u takvim situacijama , konsultovati sa ljekarom koji vodi pacijetnovo osnovno oboljenje.
3.Da li treba izvrsiti aspiraciju i prilikom terminalne anestezije kod pacijenata sa srcanim tegobama,gde bi intravaskularno aplikovani adr mogao dovesti do fibrilacije? Hvala unapred!
Aspiraciju treba uvijek vrsiti kod madibularne anestezije i palatinalno kod pleksus anestezije, bez obzira da li u anamnezi ima prelezanih tegoba ili ne.
Nadam se da sam pomogla, to su bar moja vidjenja :wink:
dr stom.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Hvala Carolijo!Mada me jos buni taj anaf.sok i primena adr kod srcanih bolesnika,znam da se u praksi to skoro nikada ne desava,ali "zlu ne trebalo" volela bih da znam kako tada reagovati.Tebi hvala jos jednom!
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

ne znam jel nekad neko video

Post od studentbgd »

dvokereni zub i lepo imate 3 prokleta kanala.
2 kanala su normalna idu fino do apeksa. treci onaj da kazemo nenormalni isto krece iz komore ko i ona dva dakle i zavrsava tj izbija na sredini korena. kao da cete namerno da napravite foss root. i sta sa tim trecim? Da li njegov zavrsetak tretirati isto kao zavrsetak bilo kog korena ili kao moguci foss root?
carolija
Stalni član
Stalni  član

Re: ne znam jel nekad neko video

Post od carolija »

studentbgd napisao:dvokereni zub i lepo imate 3 prokleta kanala.
2 kanala su normalna idu fino do apeksa. treci onaj da kazemo nenormalni isto krece iz komore ko i ona dva dakle i zavrsava tj izbija na sredini korena. kao da cete namerno da napravite foss root. i sta sa tim trecim? Da li njegov zavrsetak tretirati isto kao zavrsetak bilo kog korena ili kao moguci foss root?
ne bih to posmatrala kao foss root, pogotovo kad ste potvrdili da se radi o ramifikaciji tj. kanalu korijena sa svim njegovim sadrzajem, naravno obradila bih ga kako treba , napunila dokle ide, obavezan snimak sa gutaperkama, da se ne preforsira (sto je po meni najbitnije), cak sta vishe uraditi i malo krace punjenje, pogotovo ako je pulpitis bio (dakle nema infekta narocitog), nema razloga d azub ne bude miran i da th ne uspije.
Ako ste imali taj slucaj, postavite sliku , sa kerr iglama ili gutaperkama, bas me zanima kako se vidi...
sretan rad :wink:
dr stom.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

moram i ovo da pitam

Post od studentbgd »

cisto me zanima da znam. Sta bi se desilo da umesto hlorfenola kod pripreme za motalnu devitalizaciju stavite kavipran naravno sa vaticom i zatvorite da otstoji. ???
kakvo dejstvo ima jedan a kakvo drugi.
carolija
Stalni član
Stalni  član

Post od carolija »

Ne shvatam bas dobro , kako mislite "kod prirpeme za mortalnu devitalizaciju" ?
da bi uradili mortalnu naravno trepanacija+toxavit, sledeca faxa je uklanjanje preostalih karioznih masa, sirenje pristupnog kaviteta, otvaranje ulaza u kanale, extirpacija pulpe i taj je zub vec devitaliziran, nema pripreme sa nekim rastvorima.
Nakon extirpacije ja stavim ili ulozak ili samo vaticu natopljenu sa solutio Chlumski, do sled. posjete kada punim kk.
Sto se tice kaviprana, ne mislim da ima neko narocito dejstvo, blagi antiseptik rastvor, za toaletu, a zasto raditi toaletu necega, ako je karijes ociscen, kanali obradjeni , ne postoji infekcija, ne bih radila dodatnu medikaciju. UL. CHL. mi se pokazao kao najbolji rastvor za dezinfekciju.
dr stom.
Odgovori