Pozdrav,nov sam na forumu,imam 20 godina i treba mi pomoc oko lecenja protruzije diska... Sve je pocelo jednog jutra kada sam ustao i osetio blag bol u donjem delu ledja,nije izgledalo kao nista opasno pa sam nastavio sa treniranjem (sportista sam od svoje devete godine,u pitanju je kucni body weight trening,nista teretana samo vezbe sa sopstvenom kilazom-sklekovi,zgibovi itd...) Tako su dani prolazili ali bol nije prestajao pa sam resio posetiti doktora,posle svih pregleda,x-reja i na kraju magnetnog nalaza konstatovana je protruzija L5-S1 diska pa me interesuje da li je to opasno,kako se leci posto sam pokusao sve i nista ne uspeva (vec 2 godine!)a pokusao sam sledece: kupljene anti-gravitacione cizme da visim naopacke i rastezem kicmu,odlazak na 20 terapija ultra zvukom,laserom,magnetima i strujom i na kraju kao poslednje resenje specijalista je preporucio najnoviju metodu PRP plazma inekcije... Na zalost ni to nije pomoglo,sve ukupno me je izaslo 500 evra a poboljsanja nikakvog nema! Pokusao sam redovno plivanje svaki dan,celo leto,nije ni to pomoglo... Doktori me ne shvataju ozbiljno jer mogu da odradim sve testove koje traze,lazarevicev znak (noga do 90 stepeni),mogu da dohvatim stopala bez problema,trcim skacem sve... E sada u cemu je onda problem? Problem nastaje u hodanju i stajanju,mogu da sedim ceo dan ali kada dodje stajanje posle 20-30 minuta kicma se upali i moram negde da sednem (kao neki matorac -.- ) ako je u pitanju trcanje mogu da trcim 15km ali kada dodje lagana setnja ne mogu da predjem ni 1km! Ovi simptomi su veoma cudni pa me niko ne shvata ozbiljno,ali ovaj problem traje vec 2 godine i ne znam kako da ga resim pa molim za pomoc i savet... Jos nesto sto sam primetio je to da je bol najjaci kada se uhvatim za sipku da visim (rasteretim kicmu,sto svi preporucuju) i pri tome opustim da me noge vuku,bol je nepodnosljiv kao da se kicmeni stub cepa na dva dela (kako ga noge vuku),na internetu sam nasao da se to naziva ''dekompresija'' i da svima godi,ali meni je tada bol nepodnosljiv,isto se desi ako na stolicu stavim jastuk i legnem preko nje na stomak tako da kicma izgleda ka slovo П (cirilicno). Stvarno ne razumem zasto tada dolazi do bola i voleo bih kada bi neko to mogao razjasniti,zasto dekompresija godi svima osim meni!? Bol je prisutan samo ako se potpuno opustim (da me noge vuku) ali ako stegnem misice kicme nikakvog bola nema (kao da misici fiksiraju kicmu) Od vezbi mogu sve da uradim ali ne vidim nikakvog napretka,pokusavao sam sve moguce vezbe za kicmu... Da li ce ovo uopste ikada proci? (jer traje vec 2 godine) a za operaciju nije,jer me niko ne shvata ozbiljno ali nemoguce je ovako ziveti kada ne moze da se stoji ni 30 minuta... Posle 30 minuta stajanja kicma se upali (vidi se na prilozenoj slici) [img][https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p480x480/45000620_2013701155319125_8279564827668512768_n.png?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=d5128bb0bf34f2ac2e0dee1f97286826&oe=5C80E01B/img] a jos gore je kada se savijem (osecaj je kao da se kicma umorila,i da je zardjana kako to englezi kazu ''stiff back'' ova pojava ''stiff'' se takodje najvise prepoznaje ujutru kada se probudim i savijem odmah iz kreveta treba 5-10 minuta dok se kicma ''razmrda'' pa se tek onda bol olaksa... [img][https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p480x480/44932469_787439384920800_5176579792442490880_n.png?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=a5aa0102cd65bda8fea9a9eb93e9b8af&oe=5C8091B4/img] Takodje su prisutne ''krepitacije'' koje nikada ranije nisam imao,kicma krcka ceo dan i osecam kao da se nesto namesta i znam da nesto unutra nije u redu ali kada sam to spomenuo specijalisti,njegov odgovor je bio,nije to nista i ja krckam ledja stalno... Da li bi uopste trebao ovo da radim? Kicma pucka i na obicno kasljanje ili kijanje,sto je pomalo zabrinjavajuce za mene... Da ne duzim vise posto sam se vec dosta raspisao (ja se izvinjavam na pravelikom postu,i ako nesto nisam dobro odradio,nov sam na forumu) Ako bude bila potrebna slika magnetne rezonance (kako protruzija izgleda) i kompletan nalaz specijaliste ja cu prepisati... Mislim da nije nista ozbiljno posto mogu da funkcionisem i ne ide mi bol kroz noge,ali stvarno mi nije jasno zasto vec 2 godine ne prolazi,a mlad je organizam trebao bi da se izbori ali ne ide
Hvala svima u napred na pomoci!