milanche_srb je napisao:
OVDE POSTAVLJAJTE PITANJA VEZANA ZA MAKSILOFACIJALNU HIRURGIJU
Poštovani doktore,
Majka mi ima 70. godina. Uvećanu submandibularnu pljuvačnu žlezdu levo ima, po njenim rečima, već više od 10 godina. Požalila mi se na bol u tom regionu pre nekog vremena. Pošto o tome nikad nije govorila, pre 10 dana kad sam to čuo, hitno sam je odveo kod MFH koji je konstatovao hroničnu upalu te žlezde i predložio CT. Uradili smo samoinicijativno bris grla, jezika i nosa (nalazi negativni) i biohemijsku analizu krvi. KKS je u redu, sedimentacija 50, ali takva joj je više godina unazad, fibrinogen u redu.
Radiolog je prvo hteo da uradi ultrazvuk pre CT-a, i nalaz je sledeći:
''Obe gl. parotis i submandibularis urednih dimenzija homogene. Leva gl. submandibularis 27x15.8mm homogene strukture, ali sa hipoehogenom promenom vel. 10.1 x 8.2 mm, delom neoštro konturisana bez značajnije centralne vaskularizacije. Promena ne probija kapsulu ove žlezde. Ne uočavaju se uvećane lgl. na vratu. Najverovatnije da se radi o pleomorfnom adenomu, te savetujem UZ praćenje ili CT pregled u slučaju operacije''.
U međuvremenu, uz oralnu higijenu, sisanjem limuna i blagom masažom oblogama od alkohola bol je prestala u tom regionu.
Pošto je MFH na odmoru muči me sledeće: da li je ovo slučaj za praćenje ili za operaciju, da li treba uraditi i CT ili je ultrazvučni nalaz dovoljan, odnosno interesuje me Vaše mišljenje.
Srdačan pozdrav!