HSG

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Kekile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 3:16 pm

Re: HSG

Post od Kekile »

Bomini napisao:Da li ste radile HSG, kakva su vam iskustva? Otvaram temu, pišite :D
Ja sam HSG radila pre 4 dana u Skoplju, idem na preglede u bolnicu Mala Bogorodica a na drugoj privatnoj su rengeni. Nisam nikakvu anesteziju primila. Citajuci forume i slusajuci koleginicu koja je radila HSG ja samo sto od straha nisam umrla! :o
Verovatno je to individualna stvar, ja imam bas booolne cikluse i ako ovaj pregled poredimo po nekoj lestvici bola onda je to bio 70% manji bol u odnosu na ciklus. Nisam nikakav ostar bol imala, vec pre kao neku neprijatnost i pritisak u donjem delu stomaka. Najpre doktorica nije mogla da udje u matericu i kaze da je i to uzrok mojih bolnih menstruacija jer je nesto tu bilo "kao zatvorenije", a onda nije videla kanale. Pomislila je da su slepljeni. Ali hvala Bogu posle malo vise ubrizgavanja te tecnosti se sve videlo. Tri rengenska snimka i to je to. Sve ukupno je trajalo 10-15 min. jer me je ostavila da malo i odmorim, mozda sam bila bleda pa su mi dali casu vode. Mene stvarno nije nista bolelo vec sam kazem samo neki pritisak osecala. E sve 'skalamerije" kad je povadila onda mi je bas laknulo :D
Prepisala mi je antibiotik CITERAL (samo 5 dana 2x1), i ukoliko imam bolove da popijem tablete koje obicno protiv bolova pijem (NIMESULID). Krvarenje je bilo u vidu nekoliko tackica i to odmah posle intervencije. Malo me juce i danas boli leva strana pa se trudim da odmaram, jer sam provela u kancelariju prvi dan. E da, dva dana sam se malo osecala malaksalo. Meni nije bilo strasno ni malo.
Srecno ko got da ide na HSG :wink:
alix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 11:31 am

Post od alix »

Dragi Dr Pedja, samo da Vam kazem jedno veliko HVALA na strpljenju i odgovorima! To sto pored redovnog posla imate vremena i da iscitate sve ove postove i da im se u ovoj meri posvetite, stvarno zasluzuje maksimalno postovanje!! Zelim Vam sve najbolje! Srdacan pozdrav, Aleksandra
.lola.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 10:28 pm

Re: HSG

Post od .lola. »

Dobro vece,
nova sam na forumu i veoma mi je potreban odgovor nekoga od lekara, il ev nekoga ko je imao slicna iskustva.
Nakon dva spontana, i histeroskopije koja je zavrsena plasiranjem balon kaktetra kako bi se zaustavilo krvarenje (ne znam sta se desilo, navodno je otklonjena pregrada i pri izvlacenju instrumentat doslo je do povrede i krvarenja????), radila sam HSG.
Prvi dan - dobijam info da snimak nije tehnicki ispravan i odmah sutradan (opet anestezija, opet rengen zracenje) mi ponavljaju snimanje.
Nakon toga, snimak je isti, ali objasnjenje ne dobijam osim da bih trebala da odradim histeroskopiju sa laparaskopijom. Da hsg nije pouzdan, da se kontrast razlio po krvnim sudovima...
Na otpusnoj listi pise: kavum uterusa nepravilnog oblika, neravnih ivica, Desna tuba se ne vizializuje, leva se vizializuje i ne propusta kontrast. postoji obilna intravazacija kontrasta.

i to je sve. Sta mi je sa matericom, jel slepljena? kako se kontrast izliva u krvne sudove? kako se jajovodi ne vide? Nista mi nije jasno.
Najlepse vas molim za odgovor, izludecu kad nista ne znam...puno hvala unapred!
Odgovori