HSG
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Bomini
Moj Vam je savet da naredni put uradite HSG kod nekoga ko to zaista zna da radi!
Što se tiče Ureaplazme, diskutabilno je da li je uopšte patogena bakterija, pre bih rekao da je uslovno patogena! Tako da je glupost da može proširiti grlić (stvarno sramota šta sve "kolege" ne lažu.)
O Ureaplasmi sam već pisao, potražite po forumu.
ZA Sunčicu, ne mogu da verujem da još uvek neko radi sa gasom, mora da ste loše čuli-razumeli?
Pozdrav DrPeđaDj
Moj Vam je savet da naredni put uradite HSG kod nekoga ko to zaista zna da radi!
Što se tiče Ureaplazme, diskutabilno je da li je uopšte patogena bakterija, pre bih rekao da je uslovno patogena! Tako da je glupost da može proširiti grlić (stvarno sramota šta sve "kolege" ne lažu.)
O Ureaplasmi sam već pisao, potražite po forumu.
ZA Sunčicu, ne mogu da verujem da još uvek neko radi sa gasom, mora da ste loše čuli-razumeli?
Pozdrav DrPeđaDj
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Ja sam radila HSG privatno, kod doktora koji strpljivo odgovara na pitanja pacijentkinja na ovom forumu. Znamo svi dobro o kome se radi, iako ne bih želela da zvuči kao jevtina reklama.
Nekoliko sati pre samog postupka ne sme se ništa jesti niti piti. Zato je moj savet da se to ne radi tokom nepodnošljivih letnjih vrućina, ako nije hitno.
Doktor mi je sam predložio totalnu anesteziju, što se kasnije pokazalo kao dobro rešenje. Naime, jajovod je bio neprohodan (drugi jajovod i jajnik su mi odstranjeni prilikom jedne operacije), ali je kontrast uspeo da prokrči put. Doktor mi je posle pričao da sam u toku postupka čak počela da pravim neke nekontrolisane pokrete telom (iako sam bila u dubokom snu), što podrazumeva da bi prilično bolno da je rađeno bez anestezije. To veče imala sam krvarenje (što je normalno) i male bolove, koji su nakon uzimanja nekog anestetika (ako me pamćenje dobro služi, u pitanju je ketanol) koga je doktor prepisao u potpunosti nestali.
Konstatovane su mi priraslice, ali je doktor smatrao da postoje šanse za prirodnu trudnoću. Inače, godinama se lečim od endometrioze, imala sam tri operacije i jednu neuspelu vantelesnu. Upozorena sam da ove priraslice nose sa sobom opasnost od vanmaterične, ali ja sam se uvek nadala najboljem.
I evo, tri meseca posle toga, ulazim u šestu nedelju trudnoće.
Marina Sabadoš iz Novog Sada
Nekoliko sati pre samog postupka ne sme se ništa jesti niti piti. Zato je moj savet da se to ne radi tokom nepodnošljivih letnjih vrućina, ako nije hitno.
Doktor mi je sam predložio totalnu anesteziju, što se kasnije pokazalo kao dobro rešenje. Naime, jajovod je bio neprohodan (drugi jajovod i jajnik su mi odstranjeni prilikom jedne operacije), ali je kontrast uspeo da prokrči put. Doktor mi je posle pričao da sam u toku postupka čak počela da pravim neke nekontrolisane pokrete telom (iako sam bila u dubokom snu), što podrazumeva da bi prilično bolno da je rađeno bez anestezije. To veče imala sam krvarenje (što je normalno) i male bolove, koji su nakon uzimanja nekog anestetika (ako me pamćenje dobro služi, u pitanju je ketanol) koga je doktor prepisao u potpunosti nestali.
Konstatovane su mi priraslice, ali je doktor smatrao da postoje šanse za prirodnu trudnoću. Inače, godinama se lečim od endometrioze, imala sam tri operacije i jednu neuspelu vantelesnu. Upozorena sam da ove priraslice nose sa sobom opasnost od vanmaterične, ali ja sam se uvek nadala najboljem.
I evo, tri meseca posle toga, ulazim u šestu nedelju trudnoće.
Marina Sabadoš iz Novog Sada
HITNO: Da li da idem na HSG?
Da li moze bilo koja clanica foruma (ili neko od lekara ko posecuje) da mi kaze da li je isla (ili da li je normalno da se ide) na HSG pre i no sto je pokusala da ostane u drugom stanju. Meni je ginekolog preporucio HSG zato sto se na ultrazvuku malo vide priraslice spolja na jajovodima, a kao mladja sam par puta imala upale jajnika (mada je i to pitanje koliko su mi olako davali tu dijagnozu posto me nikad nisu boleli, vec samo bili osetljivi na pregledu!). Moj muz i ja smo do sada koristili kontracepciju i zelimo da imamo bebu, ali mi je ginekolog rekao da je bolje da uradim HSG pre no sto i pocnemo da pokusavamo, navodno i zato sto HSG moze da poboljsa prohodnost jajovoda ukoliko postoji neka mala smetnja... Meni je frka i zbog anestezije (a rekli su mi da se sada uglavnom radi sa anestezijom). Inace, imam vec uput za N.Front, bila sam na kratkoj konsultaciji sa jednim lekarom u njihovom Savetovalistu, koji me nije uopste pregledao vec samo potvrdio predlog mog ginekologa (bez ikakvog uvida u moje stanje) i predlozio da pocnem sa pripremama. Tako sada vec idem na analize, spremam se da vec za desetak dana idem na tu intervenciju, a jos nisam sigurna da li zelim i da li mi to uopste treba...
Bilo ko ko je imao slicnu situaciju ili ko je lekar... molim vas, treba mi savet... hvala!
Bilo ko ko je imao slicnu situaciju ili ko je lekar... molim vas, treba mi savet... hvala!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 12:11 am
@Seko,
HSG sam radila dva puta bez ikakve anestezije. S tim sto sam prvi put dobila nesto protiv bolova i bila samo s dr i sa sestrom i ne mogu reci da me nije bolelo ali nije vredno spomena.I sve je odlicno proslo.
Drugi put na insistiranje Dr. koje me tada vodio sam opet radila HSG i ovog puta na zivo i bez i jedne jedine tabletice a kamo li inekcije protiv bolova(ne znam ni danas zasto tako) i bilo ih je 10-tak u sali:dve sestre,Dr i cak anesteziolog koji me celo vreme drzao za ruku i moja sestra(koja je isto Dr) i ko zna ko jos...okolo....i bolelo je bez obzira sto mi je jajovod bio prohodan. Uf.
Moze se izdrzati.........motiv je jaci od bola.
Da normalno je da se ide na Hsg ukoliko ne ostajes u drugom stanju,
nalaz koji ti pokazuje Hsg eliminise ili ukazuje na jedan od XY mogucih problema steriliteta.
Dalju pricu o ovoj temi cu prepustiti strucnjacima.
poz
HSG sam radila dva puta bez ikakve anestezije. S tim sto sam prvi put dobila nesto protiv bolova i bila samo s dr i sa sestrom i ne mogu reci da me nije bolelo ali nije vredno spomena.I sve je odlicno proslo.
Drugi put na insistiranje Dr. koje me tada vodio sam opet radila HSG i ovog puta na zivo i bez i jedne jedine tabletice a kamo li inekcije protiv bolova(ne znam ni danas zasto tako) i bilo ih je 10-tak u sali:dve sestre,Dr i cak anesteziolog koji me celo vreme drzao za ruku i moja sestra(koja je isto Dr) i ko zna ko jos...okolo....i bolelo je bez obzira sto mi je jajovod bio prohodan. Uf.
Moze se izdrzati.........motiv je jaci od bola.
Da normalno je da se ide na Hsg ukoliko ne ostajes u drugom stanju,
nalaz koji ti pokazuje Hsg eliminise ili ukazuje na jedan od XY mogucih problema steriliteta.
Dalju pricu o ovoj temi cu prepustiti strucnjacima.
poz
opet ja
Hvala Dundice, ali upravo u tome i jeste stvar: ja jos i NISAM probala da ostanem u drugom stanju, nego su mi HSG preporucili preventivno. Muz i ja smo do pre nedelju dana koristili kontracepciju, tj. ja pila Logest, tako mi zato nije jasno da li je normalno da se salje na HSG neko ko nije ni probao da zacne...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Avg 30, 2006 9:53 am
prvi put cujem da salju nekoga na HSG a da taj nije ni pokusavao da ostane u drugom stanju. sve moje drugarice koje su imale probleme sa time da ostanu u drugom stanju su isle na HSG al posle mase nekih pretraga tako da znam da ginekolozi salju na HSG tek kad se iscrpe ostale jednostavnije dijagnosticke metode. ne znam i nije mi jasno o cemu se tu radi s obzirom da jos i ne znas da li imas probleme da ostanes u drugom stanju. odakle uopste nekome ideja da se takav ni malo jednostavan pregled radi u preventivne svrhe,svasta!!
al,pretpostavljam da ce neko kompetentniji dati odgovor i resiti ove nedoumice.
al,pretpostavljam da ce neko kompetentniji dati odgovor i resiti ove nedoumice.
Ma definitivno nije kinta u pitanju jer ja kod tog lekara idem u drzavnu ustanovu, nikad nista ne placam, a on je stvarno jako pazljiv lekar. jedna clanica foruma je jednom napisala da nikad nije dozivela da je lekar prvo pozove na razgovor pre no sto se upoznaju, vec je prvi put vidi "raskrecenu" na stolici. e pa, ovaj lekar (iako se po pravilu prvo spremis za pregled, sto znaci da si samo bez vesa ispod suknje) te lepo prvo pozove da sednes, porazgovaras, pa tek ona pregled, ultrazvuk i sl.
ne znam... valjda je njemu frka posto ima malo nekih priraslica spolja (za sta mi je i on sam rekao da apsolutno ne mora da ukazuje da postojanje problema iznutra), a ipak on treba da mi vodi trudnocu jednog dana. mozda mi je to i bolje da odradim sad kad su mi vec preporucili. ne znam kako bih sebi posle oprostila ako bih, ne-daj-Boze, imala neku vanmatericnu, a nisam htela da odradim HSG...
ne znam... valjda je njemu frka posto ima malo nekih priraslica spolja (za sta mi je i on sam rekao da apsolutno ne mora da ukazuje da postojanje problema iznutra), a ipak on treba da mi vodi trudnocu jednog dana. mozda mi je to i bolje da odradim sad kad su mi vec preporucili. ne znam kako bih sebi posle oprostila ako bih, ne-daj-Boze, imala neku vanmatericnu, a nisam htela da odradim HSG...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga Sekice
nema potrebe da mi šaljete privatne poruke, zavisno od mog slobodnog vremena trudim se da učestvujem u diskusijama.
Pokušaću da Vam odgovorim:
Ni jedan lek a kamoli medicinska procedura ne sprovode se bez ozbiljnih medicinskih indikacija, pa ni HSG!
Svako ko radi drugačije u najmanju ruku je neprofesionalan i izlaže pacijenta nepotrebnom riziku!
Indikacija za ispitivanje steriliteta pa i izvođenje HSG-a je da par ima godinu dana odnose bez zaštite, a da ne dolazi do trudnoće.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
nema potrebe da mi šaljete privatne poruke, zavisno od mog slobodnog vremena trudim se da učestvujem u diskusijama.
Pokušaću da Vam odgovorim:
Ni jedan lek a kamoli medicinska procedura ne sprovode se bez ozbiljnih medicinskih indikacija, pa ni HSG!
Svako ko radi drugačije u najmanju ruku je neprofesionalan i izlaže pacijenta nepotrebnom riziku!
Indikacija za ispitivanje steriliteta pa i izvođenje HSG-a je da par ima godinu dana odnose bez zaštite, a da ne dolazi do trudnoće.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
Jao, potpuno sam sada zbunjena... Ja sam u principu vec sve odradila i zakazala HSG vec za sledeci petak. Juce sam jos jednom porazgovarala s mojim lekarom i on mi je rekao da naravno zavisi od mene, da ja to apsolutno ne moram da radim, ali da ne bi bilo lose da proverim zbog tih priraslica jer kad se desi vanmatericna, posle je kasno... i sad nekako, iako me je i dalje malo strah, ipak zelim to da uradim. posle bi mi bilo mnogo mnogo teze ako bi se, ne daj Boze, desio neki problem zato sto nisam htela da odem na tu malu intervenciju...