Vase misljenje o CONTROLOC -leku?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 16, 2007 2:02 pm

Vase misljenje o CONTROLOC -leku?

Post od mamacita »

Da li ste ikada pili CONTROLOC i da li vas je ludacki bolela glava danima zbog njega??Otkada sam pocela da ga pijem vec 10-dana boli me glava neprestalno.Da li to ima veze jedno s'drugim?Koje je vase misljenje o ovom leku.Pijem ga na svoju ruku,zbog hronicnog gastritisa(grceva i proliva) :(
Slika
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ako ga vec ne pijete po nalogu lekara da li ga bar pijete pravilno, u pravoj dozi?

A koliko znam glavobolja jeste jedno od nezeljenog dejstva.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

Pa naravno,pijem po pravilu-20 mg,na dan,dozvoljeno je i do 40mg,ali ja uzimam 20mg
Slika
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Divno sto pijete lekove na svoju ruku! Konultujte gastrologa.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

[
quote="Garfield"]Divno sto pijete lekove na svoju ruku! Konultujte gastrologa.
Do sada mi nisu pomogli mnogo gastrolozi.
Slika
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

To nije opravdalje sto pijete ovakav lek na svoju ruku.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

mamacita napisao:[
quote="Garfield"]Divno sto pijete lekove na svoju ruku! Konultujte gastrologa.
Do sada mi nisu pomogli mnogo gastrolozi.
A kolko iz navedenog vidimo, ni sami sebi do sad niste pomogli. Jedino je razlika u tome sto oni ipak znaju sta rade pa vas bar nece otrovati, a Vi pojma nemate sta radite, ocito.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

A
kolko iz navedenog vidimo, ni sami sebi do sad niste pomogli. Jedino je razlika u tome sto oni ipak znaju sta rade pa vas bar nece otrovati, a Vi pojma nemate sta radite, ocito.
A zasto ste Vi non stop arogantni,gde god da covek procita vase odgovore uvek neka odbojnost,ironija i arogantnost.Mozda konacno i vama treba pomoc??? :roll:
Slika
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

E ovde ja moram da se umesam!Obzirom da imate petlju da sami pijete jedan od najpotentnijih inhibitora protonske pumpe zbog trivijalne tegobe kakva je hronicni gastritis ja cu da vam predocim nesto zbog cega itekako moze da vas zaboli glava.Obzirom da H2 antagonisti deluju blokiranjem histamina kao stimulansa sekrecije zeludacne kiseline znatno su bezbedniji (ali ne tako efikasni kao IPP) sa vecom terapijskom sirinom,dok IPP(kome pripada i cuveni Controloc) blokiraju samo stvaranje kiseline na protonskoj pumpi parijetalne celije zeludacne sluznice .Obzirom da zbog Controloca parijetalne celije ne vrse svoju funkciju citava populacija propada i lucenje kiseline slabi do te mere da cete iz gastritisa upasti u atroficni gastritis i necete moci ljudski da svarite ni 100 gr mesa (jer je kiseli PH esencijalan za denaturaciju proteina da bi se zapocelo varenje proteina pod uticajem pepsina),a i kisela sredina je vazna za resoprpciju gvozdja pa cete upasti i u sideropenijsku anemiju.A na proteinsku pothranjenost i anemiju ide i opsta imunosuprimiranost i infektivne bolesti razne vrste.I to nije sve.Atroficni gastritis je prekancerozno stanje za rak zeluca koji nema narocito sjajnu prognozu po svetskim statistikama.Tako da mozete da batalite citavu pricu o ironiji i aroganciji jer uzimanjem leka na svoju ruku(zbog obicnog gastritisa koji je eto tek neprijatan a moze se sanirati ishranom i drugim bezbednijim lekovima) cinite sebi nesagledivu stetu,a kad vam "prodje gastritis" zbog atrofirane sluznice zeluca pazite da onda ne bude nesto ozbiljnije u pitanju.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pantoprazol je inhibitor protonske pumpe, najnovije generacije. ovo nije lek koji cini sastavni deo "kucne apoteke"! uzima se maksimalno 10-tak dana i to samo po savetu gastroenterologa kao potpora npr. lecenju helicobactera, itd.
odbojnost,ironija i arogantnost
hmm.. koliko se prisecam- pripisivanje svojih osobina drugima jedan je od (cesto koriscenih) mehanizama ego-odbrane..? :wink:
pravedna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 9:38 am

Post od pravedna »

E, pa da i ja kazem svoje iskustvo.

Lecila sam se cetiri godine kod najboljih gastroenterologa u NS.

Dva lekara su u pitanju jedan je omiljen medju svim lekarima i pacijentima jer je jako savestan, a drugi je kazu jedan od dvojice najiskusnijih cak je bio godinama direktor novosadskog klinickog centra.

Dosta o njima sad o Controlock-u.
Pila sam Nexium 8 meseci + controlock na smenu sa nexiumom 6-7 meseci, a posto nismo mogli da uradimo gastroskopiju, a po osnovu prethoden gde je bio gastritis sa refluksom i njihovom dg gerb ja sam bila na ovoj terapiji. Doduse bila sam cesto bolesna od nekih silnih virusa, ali da li se to povezuje sa ovim lekovima ne znam.

Postepeno su mi smanjili doze uradili gastroskopiju gde je opet upaljena sluzokoza zeludca i neki polip, ali dali su mi samo ranisan, a na kraju sam ja to batalila i uzmem rupurut kad treba jer imam visak zeludcane kiseline.

Oni su se slozili sa tim i sada sam super.

Tako da ne vidim razloga za tolike prepade tipa raka zeludca ili nesto drugo, svakako je dobro posetiti lekara, ali treba imati pravog i savesnog, a priznacete danas su takvi retki!

Mislim da postoji drugi nacin da se nekom kaze da nije dobro uzimati lekove na svoju ruku, ali od mesec ili dva pijenja ovog leka ne verujem da moze da se desi nesto strasno.

Pozdrav
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

pravedna napisao:
Tako da ne vidim razloga za tolike prepade tipa raka zeludca ili nesto drugo, svakako je dobro posetiti lekara, ali treba imati pravog i savesnog, a priznacete danas su takvi retki!
To sto vi ne vidite razloge za rak zeluca nista nije neobicno jer nemate pojma,sustina je da je vasa terapija IPP-om bila vremenski ogranicena i strucno vodjena jer kako je navedeno "Controloc nije sastavni deo kucne apoteke" za svaku trivijalnu dispepsiju koju pacijenti imaju ako se recimo prejedu masne hrane pa odmah posegnu ni manje ni vise za Controlocom.Sluznica bas nece atrofirati ni posle godinu dana ,al ako se uzima godinama da bi se samo sanirali simptomi(a nas narod je veoma sklon da za svaki simptom hoce terapiju) tako da ima i onih koji kupuju isti taj Controloc i Nexium i trose ga nemilice cak i bez ikakve dijagnoze i strucne koordinacije, a epilog ce da usledi.Uostalom i vi ste po vasoj prici sa IPP-a presli na Ranisan pa na Rupurut koji je antacid i koji jeste sastavni deo "kucne apoteke".Zato nemojte da ovde filozofirate kako je ovo neko "prepadanje"(zato sto vam se prica o raku mozda ne svidja) ovo su patofizioloske cinjenice koje prate dugorocno uzimanje (NE terapiju!!!) Controloca za tegobe tipa dispepsije i ko zna cega jos.
blekika69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 11:17 pm

Post od blekika69 »

Da li je i koliko opasno piti Ranisan ili Loseprazol više godina svakodnevno? Imam člana porodice koji zbog GERBa ne može bez ovih lekova?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ranisan je bezbedan za kontinuiranu primenu ,dok se inhibitori protonske pumpe inace ne koriste za raznorazne dispepticne tegobe vec obicno za zbrinjavanje akutnih poremecaja u vezi sa pojacanim lucenjem kiseline(ulkus,gastritis,HP eradikacija).Osim toga ako clan vase porodice ima takve tegobe zasto sa ordinirajucim lekarom nije porazgovarao o eventulanom operativnom resavanju??
blekika69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 11:17 pm

Post od blekika69 »

Da li Loseprazol spada u inhibitore protonske pumpe? Operacija ne dolazi u obzir jer ima više hroničnih bolesti mada... nismo o tome ni razmišljali... Hvala
Odgovori