Teretana- da ili ne

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

tamaraft napisao:girl from.... to shto si se slabo snalazila na lopti ej samo znak da ti mishici nisu balansirani, da snaga mishica nije izjednachena a ochigledno nisi imala struchnu osobu pored sebe a i tebi se koliko vidim i nje bash svideo pilates. Tai bo je mnogo agresivniji i veca je verovatnoca nastanka povrede, jedino dobro je to shto se ne radi dodatnim tezinama i sto se kombinuju ravni i dijagonale pokreta pa se u isto vreme vezbaju velike grupe mishica.

Joga je jedno savrshenstvo koje svoje dejstvo zasniva na refleksi na istezanje i dubokom disanju, otvaranju svih alveola i takozvanom chishcenju organizma kiseonikom. Problem su naravno, kao i u vecini sportova i slichnih aktivnosti, loshi terapeuti i treneri, a jogu morate da znate da ne moze svako da praktikuje. Potrebna je odredjena smirenost i koncentracija, opushtanje a to ne umeju bash svi da postignu. isto tako dok vezbate sa drugima posebno u pochetku na jogi ne smete da ochekujete da cete i najlakshe moguce pokrete i stavove sa lakocom da izvedete, bez obzira koliko vi mislili da imate dobru kondiciju :) radi se o skracenim mishicima kojima treba vremena ovakvom aktivnoscu da se istegnu, ali ko je uporan, kao i u svakom sportu i svemu u zivotu, uspece naravno :)

kardio program i jeste ono o chemu pre svega svi koji vezbaju treba da misle, posto nepravilno dozirani treninzi chine zlo srcu a nedovoljno ili subdozirani ne chine nishta nikome :)

tred mill traka za shetanje ili trchanje je odlichna stvar ali morate znati pravilno trchati i imati patike adekvatne za trchanje i dozirati sebe pravilno...

nastavicu kasnije, odoh sad da se smrznem napolju. Zavejalo kod mene, vec se osecam kao Jeti :)

Ajde svi mrdajte i u shetnju. Odmaaaaaaaaaaaaah :)
Hehe ja dosla s plesa :P

Ajde tamara cekamo nastavak, hvala sto nam otvarate oci :D
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Kakav lik, kondiciju u teretani da dobijes? Pa tamo ces samo se ukrutiti i nista vise, kondiciju sto si i imao malo ces izgubiti tamo..
Za to je trcanje, voznja bicikla, plivanje itd, najprostije, ili neki sport sa loptom..
Vuk ___#
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 07, 2009 5:21 pm

Post od Vuk ___# »

Uros90 napisao:Kakav lik, kondiciju u teretani da dobijes? Pa tamo ces samo se ukrutiti i nista vise, kondiciju sto si i imao malo ces izgubiti tamo..
Za to je trcanje, voznja bicikla, plivanje itd, najprostije, ili neki sport sa loptom..
OK za ove dve godine koliko idem u teretanu uverio sam se da nije nesto preterano dobra stvar ali se sa ovim nikako nebi slozio.

Nemozes izgubiti kondiciju od bilo kakvog vezbanja, nema sanse, ja nisam.
Proslu zimu sam samo isao u teretanu i uopste nisam vezba aerobno pa nisam nesto mnogo kondici izgubio i brzo sam se vratai u formu na prolece.

Od vezbanja u teretani sigurno da se mozes ukrutiti ako se neistezes. ja sam se ukrutio pa sada MORAM da se istezem jer se nisma istezao kada je trebalo.
Ali ako se istezes posle vezbanja i taj problem je resen.

A sta mozes dobiti u tereteni pa mozes poboljsati snagu, sprint, odraz...

Teretana je stvatrno sport o kojem treba jako mnogo znati pre nego sto krense sa vezbanjem. Ima milion meste gde mozes pogresiti.
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

Vuk ___# napisao:
Uros90 napisao:Kakav lik, kondiciju u teretani da dobijes? Pa tamo ces samo se ukrutiti i nista vise, kondiciju sto si i imao malo ces izgubiti tamo..
OK za ove dve godine koliko idem u teretanu uverio sam se da nije nesto preterano dobra stvar ali se sa ovim nikako nebi slozio.

Nemozes izgubiti kondiciju od bilo kakvog vezbanja, nema sanse, ja nisam.
Proslu zimu sam samo isao u teretanu i uopste nisam vezba aerobno pa nisam nesto mnogo kondici izgubio i brzo sam se vratai u formu na prolece.

Od vezbanja u teretani sigurno da se mozes ukrutiti ako se neistezes. ja sam se ukrutio pa sada MORAM da se istezem jer se nisma istezao kada je trebalo.
Ali ako se istezes posle vezbanja i taj problem je resen.

A sta mozes dobiti u tereteni pa mozes poboljsati snagu, sprint, odraz...

Teretana je stvatrno sport o kojem treba jako mnogo znati pre nego sto krense sa vezbanjem. Ima milion meste gde mozes pogresiti.
Ok, ja sam u teretani bio 5godina, za to vreme sam sigurno nabacio 20kg misicne mase, ali taj misic nikako nije da ti kazem "pravi misic" vec naduvan, kao i kod 99% likova koji idu u teretane, pravi misic se stice mnogo godina, uz prave vezbe, evo radim vezbe samo sa svojom tezinom i osetim polako sta znaci "pravi misic" koji ne gubis tako lako ko u teretani kad prestanes da treniras posle 2-3meseca 50% toga ti odpadne, kod vecine slucajeva. Drugo, da, u teretani nikakvu kondiciju neces dobiti, a ako nastavis cak ces je i izgubiti? Zasto, zato sto dok radis u teretani ne razvijaju ti se unutrasnji organi, kao npr, pluca, srce, slezina itd, jer je statican sport, tu samo kupis tahikadriju srca i nista vise (ubrzan puls) samim tim u gubis kondiciju, jer svi znamo da pravi sportisti u kondiciju imaju puls oko 50, pa cak i nize.. Dok naravno dinamican sport kao sto su trcanje, plivanje, biciklizam se razvijaju unutrasni organi, srcani misic jaca, samim tim opada puls vremenom (time stices i kondiciju) kapacitet pluca se siri, itd, dok misic vremenom dobijes, ali ne ko u teretani, vec suv misic.. U tome je poenta. Teretana nema veze sa kondicijom.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

vi svi meshate babe i krave a babe i dede stavljate sa strane.

teretana je mesto gde se treba obavljati samo jedan deo treninga, teretana nije samo tegovi i nabacivanje mase, kakve god, prirodne ili steroidne, vec i mesto koje treba da posluyi ya postiyanje toplotnog maksimuma mishica i svim periartikularnih tkiva, ya poboljshavanje funkcije disanja, jachanje interkostalnih mishica kao pomocnih mishica disanja i dr.

A to shto svi ljudi u nashoj yemlji imaju pogreshnu sliku o tome chemu i kako treba da iygleda teretana za to je krivo pre svega ministarstvo zdravlja pa onda i sporta i omladine, Doyvoljavati svakome da otvori teretanu u bilo kakvim prostorijama je sramotno i krajnje pogubno za osobe koje u takvim teretanama vezbaju. bez nadzora i osnovnih funkcija teretane.

zato nemojte meshati sticanje i postizanje kondicije sa teretanom kao pojmom. Vezbanje koje se sprovodi u teretanama je tuzno i zaosno i naravno da niko nece postici rezultate koje zeli jer nismo svi spremni da primim oznanje niti toliko znatizeljni.

kondicija se itekako moze steci u teretani koja je kvaliteno i pravilno opremljena kako sa mashinama i aparatima za vezbanje tako i sa struchnim instruktorima koji imaju osnovu poznavanja kineziologije.

jedna teretana po pravilu mora sadrzati, uvodnu prostoriju u kojoj se ostavljaju jakne, obuca, i sve stvari koje nisu potrebne za trening, obuca od samog ulaza u teretanu mora da se promeni i da se koristi samo ona obuca koja je adekvatna za vrstu treninga koju taj dan radite. Prostorija sa presvlachenje sa tushevima, toplom vodom i peshkirima, ugrejana i obezbedjena, sa najmanjim rizikom od nastanka povreda, odvojenu kasetu za stvari koje presvuchete, oprema u kojoj se vezba ne sme da ogranichava obim pokreta, znachi bez sintetichkih tkanina, uskih helanki , farmerki, uskih majichica mindjusha kachketa...krajnje nepotreno i prosto u krajnjoj liniji.

Prostorija u kojoj su tred mill traka, biciklo, steper, disk...moraju biti odvojene od sprava za dizanje tegova, posebna prostorija sa temperaturom manjom od one u kojoj su sprave sa tegovima, ventilacija koaj se podeshava u odnosu na to koliko ljudi je u prostoriji, dobro osvetljena bez veshtachkih mirisa, mirishljavih sveca itd. Struchna osoba treba da je u svakom trenutku prisutna dok makar i jedna osoba vezba na nekoj od sprava i da prati pokrete, ponashanje, eventualne promene u ritmu disanja, promeni boje koze...

Nikako dozvoliti osobama koje nisu jele nishta taj dan da vezbaju, da se ja pitam svi koji dodju u teretanu trebali bi pre svega da donesu nalaz krvi, da se utvrdi nivo shecera i triglicerida, da se uradi funkcionalni status, antropoloshka merenja pa onda tek da se pochne pravljenje plana vezbanja.

Druga prostorija, retko gde je odvojena od ove prve, treba da je znatno toplija, ventilacija isto tak automatski da je podeshena, kolichina kiseonika mora biti optimalna u odnosu na broj ljudi koji vezba, sve sprave treba da se dezinfikuju kada jedan od korisnik zavrsi vezbanje na njoj (pusti snovi moji a?), naravno uvek osoba koja ce da kontrolishe korisnike, da regulishe pokrete, tezine, da ukaze na eventualne komplikacije i nastanak povrede ako neko pokusha da vezbu izvede sa mnogo vecom tezinom od one koja je za nejgovu konstituciju i mishicnu snagu predvidjena u datom periodu vezbanja.

Onda...
Strunjache za vezbanje.
Pilates lopte za vezbe balansa, vezbe koje svakoprepushta u toku treninga, pa uvek bude krajnej smeshno kada neko ko ide u teretanu 5 godina ne zna da odrzi ravnotezu na lopti :)
Shvedske lestve ili ripstol.
Ogledala za samokorekciju.

onda....

Balon sa vodom.
Prijatna muzika, bez mogucnosti da korisnici biraju svoju musiku, da ne bi bilo grand prodakSHn ili KST u teretani.
Video nadzor.
Merach pritiska.
Medicinski radnik.
Aparat za ometanje dometa mobilnog telefona.

E kada bi bar jedna teretana tj GYM ovako izgledala, ja bih bila srecna osoba...ko zna, mozda bash ja prvu takvu ustanovu otvorim. :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Tamara, ovo sto si napisala verujem da malo ko zna :(
E kada bi bar jedna teretana tj GYM ovako izgledala, ja bih bila srecna osoba...ko zna, mozda bash ja prvu takvu ustanovu otvorim.
Pa... Znas sta ti je ciniti :P
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

Tamara oces li ti ikada izneti svoje misljenje, a ne samo copirati tekstove sa googla, pa ovde divis neke likove sto nemaju pola grama mozga..
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Urose ako si ljut na nekoga to iskali na toj osobi, a ako sa ishta kopirala u svoj poslednjem postu neka me tramvaj zgazi!

A to sto struchni textovi liche jedan na drugi to je zato sto mi koji smo struchni za ove teme zavrshavamo iste fakultete i seminare i ne mozemo da tebi bash pruzimo neshto novo, a ti ako vec toliko obrazovan i obaveshten, odkud ti na ovom forumu?

Tako da pokrij se ushima i chitaj pametne tekstove, od njih se proshiruje vokabular i trenira opazanje i skeniranje, da ne pricham sad o neurotransmiterima tokom procesa uchenja.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Uros90 napisao:Tamara oces li ti ikada izneti svoje misljenje, a ne samo copirati tekstove sa googla, pa ovde divis neke likove sto nemaju pola grama mozga..

Promenio si avatar i potpis pa sam te jedva prepoznala,ali kada sam procitala ovo sto si napisao shvatih da si to ti Urose.
Ovo nije prvi put da kada neko od forumasa nesto napise,ti bez ikakvog razloga napadas.
Takvim stavom neces nista postici,samo ces ostati bez odgovora kada ti neka informacija zaista bude trebala.
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

Hej,Tamara,može li jedan savet?
Sad iščitah šta se sve pisalo na ovoj temi... :roll:
Ukratko:
nisam se nikad bavila sportom,odlasci na aerobik i u teretane su bili kratki i razočaravajući, a sad kad iščitah ono šta si pisala o tome koje uslove mora da ispunjava jedna teratana,jasno mi je i što..upravo nedostatak minimuma takvih uslova,ali zaista mislim na minimum!!!
e ,sad ima jedan sportski centar,gde sam kratko išla na aerobik,pa bih krenula opet,on ipak zadovoljava neki minumum od onoga šta si pisala,da ne dužim šta sve ima ,nema itd.
moja želja je :malo kondicije,da zategnem mišiće i ojačam leđne mišiće jer imam bolove u vratu i ramenom pojasu,što zbog napetosti što zbog lošeg držanja(kifozica) i sedenja za comp-om,pa me zanima,kakav je tvoj savet..
vežbanje kod kuće je kratkog veka,probala jogu,ali upravo ta koncentracija o kojoj s pisala je problem,i nedostatak nekog ko bi to iskontrolisao..
možda grešim ali evo ti i sajta tog centra,pa me zanima tvoje mišljenje,
veruj mi ,gde sam sve zavirila,oni su zlatni...
http://www.fitness-popaj.org.yu/teretan ... jevac.html

da,nemam problem sa viškom kg-a,nikakav veći zdravstv.problem(gastritis,baradikardijica-ništa spec i zabrinjavajuće),krvna slika (poslednji put oktobar mesec ) odlična!
hvala unapred! :wink:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

a godishte?

visina i tezina, ako necesh javno pochalji na pp!

Obavezno zagrevanje, deblja trenerka da se znojish da izadje taj vishak, koliki god da je :)
predlazem ti da pochnesh sa 30-45 min tred mill trake, sa menjanjem ritma, 10 min relax pa 15 min ubrzano pa ostatak smanjivanje do relax opet, zapamti da puls na pochetku i na kraju vezbanja mora biti isti.
Bajs bar 20 min, srednja brzina, za pochetak.

E sad shto se tiche vezbica za ekstenzore kichme, vezbe koje niko ne radi, mozesh ih lako raditi uz pomoc lopte, ali ako nema lopti onda na spravu za tzv obrnute trbushnjake (mrzim ovaj izraz). Isto tako ce ti shvedske lestve pomoci ako ih ima u toj teretani. Ispravljaj se i istezi pre svake vezbe, tako cesh povecati efikasnost mishica.

Sto se kichme tiche:

Lezi na pod, ruke ispruzene iznad glave, bez mrdanja kukova i glave dizi ruke iznad glave, to nece biti velik pokret ali koliko mozesh, zadrzi 3 sekunde pa vrati u pochetni polozaj.

Isto lezish, ruke ispruzene i sa strane, rashirene (kao Isus) i isti postupak, dizesh ruke dokle mozesh, zadrzih opustish.

Lezish u istom polozaju, ruke su ispruzene i pored tela, dizesh ih suprotno od pokreta podizanja ruku unapred i gore, zadrzish pa opustish i vratish.

Deluju kao lagane i tupave ali za pochetak su dovoljne, da se pokrenu mishici ledja koji tokom dana, ako sedish sa kompjuTOROm nish ne rade. Posle cemo i neke druge da izpishemo.

Obavezno sprava za jachanje kvadricepsa i zadnje loze, naravno ne sa 100 kila da ih radish ali shodno tvojoj konstituciji, zato mi je bitno da znam visinu i tezinu.

Na lopti za kraj mozesh da radish rotacije karlice, sednesh na loptu i kontrolishesh je pokretima karlice, ako nadjem neki youtube poslacu ti, ujedno vebash ravnotezu i prokrvljujesh organe karlice, sto nama zenama svakako treba.

Eto dosta za pochetak
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

tamaraft napisao:a godishte?

visina i tezina, ako necesh javno pochalji na pp!
Ne,nije problem javno,zaboravih :lol:
76-o godište,174 cm i 57 kg(bilo poslednji put... :roll: )
tako da nema viška!!!
neke od tih vežbica za kičmu sam već radila,kao
..leži se na stomaku?
bar su mi tako pokazali...
a ta spravica ,kako kažeš za obrnute trbušnjake,kako se zove,da nije rimska klupa,radila sam ja na njoj vežbe u jednoj teretani,ali u ovoj je nema... :-?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ako je nema onda morash da iskoristish nekoga da ti sedi na nogama dok radish.

vishka nemash, samo pichi ovaj aerobni deo i ledja za pochetak :)
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

tamaraft napisao:ako je nema onda morash da iskoristish nekoga da ti sedi na nogama dok radish.

mmmmmmm........ :wink:

Ok,hvala !
:wink:
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

zmaj76 napisao:
tamaraft napisao:ako je nema onda morash da iskoristish nekoga da ti sedi na nogama dok radish.

mmmmmmm........ :wink:

Ok,hvala !
:wink:

Stvarno razmisljas kao pravi muskarac draga Zmajice :D
Odgovori