Skidanje sociva

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

ness
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 22, 2006 9:53 pm

Post od ness »

Zaboravio sam da napomenem da se radi o GP socivima.Ona dosta duze traju od svih ostalih vrsta sociva.Mogu da se nose preko godinu dana.Ali naravno,i to ima svojih mana.Ja sam vam vec pricao o problemima pri skidanju.
Sto se tice naocara.Neznam tacno,mislim da mi je na levom -0,25,a na desnom +2.Doktorka mi je rekla da nemoze da mi prepise vecu dioptriju u plusu,jer bih imao problema(npr.glavobolja).
hana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od hana »

A da li nosis samo jedno socivo, ili i na levom oku nosis -0.25? Koliko ja znam, to i nije skoro nikakva dioptrija... Ja kad gledam kroz naocare s tom dioptrijom ne vidim nikakvu razliku. Koliko vec dugo imas tu dioptriju? Je li stala?
Po koliko dugo ih nosis?
(ja ispitujem kao novinar :) )

Steta sto na ovom forumu nema oftalmologa, pa ovde niko ne moze stvarno da ti pomogne, samo te ja malo smaram sa pitanjima... Sta je uopste rekao tvoj doktor, osim da koristis vestacke suze?
It`s good to know the truth and to speak the truth. It`s even better to know the truth and speak about palm trees.
ness
Novi član
Novi član

Post od ness »

Nosim sociva na oba oka.Prvo sam nosio samo na desnom,a od pre nekoliko godina nosim i na levom.Dioptria mi stoji sto je naravno dobro,samo kad bi mogla nekako da se skine(pogotovo na desnom oku).To bi mi strasno mnogo znacilo.Nije lako ziveti sa ovim problemima.Pogotovu u danasnje vreme,kada svi trce za novcem.Inace sociva nosim od ujutru do uvece.
A sto se tice doktorra on mi je samo govorio o vestackim suzama.Nisam uopsta zadovoljan ovim drzavnim bolnicama.Moracu da se prebacim kod nekog privatnika.Cuo sam da su veoma profesionalni,ali skupi.
Ono o cemu u zadnje vreme puno razmisljam je operacija oka.Neznam nikoga ko je to uradio.Jedino preko medija sam cuo neke price,ali pitanje je koliko se tome moze verovati.
Ne smaras me uopste sa pitanjima.Naprotiv.Zelim da ti se zahvalim sto si pokusala da mi pomognes.Veliki pozdrav za tebe Hana!
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

:) Ja bih volela da mogu da ti pomognem. I sama dosta razmisljam o ocima i dioptriji, mada je moj problem mnogo manji od tvog. Moja dioptrija jos raste, tako da ne mogu jos da se operisem, ali mi doktorka kaze da vec sad razmisljam da to radim u buducnosti, jer mi je pogodjeno samo jedno oko. Ne znam postoji li razlika izmedju operacije plus i minus dioptrije, jer meni je doktorka pricala o operaciji minusa. Kaze da su operacije kod nas jos nova stvar i jako skupe, ali da se jedna njena prijateljica operisala u Segedinu i da je platila 600 evra za oba oka. (Cena verovatno zavisi i od dioptrije i jos nekih parametara, ali ti bi, kao i ja, operisao samo jedno oko, pa bi samim tim cena bila duplo manja nego za oba.) Sad toj zeni nikakve naocare nisu potrebne, savrseno vidi.
Tako da, ako podjednako moze da se operise plus kao i minus, trazi, surfuj, raspituj se, to ti je jedino pravo resenje, posto ti vise ne odgovaraju ni naocare ni sociva.
Sto se tice privatnih klinika, nisam imala posla s njima, ali moja drugarica kaze da je najbolja klinika Sveti vid, jer saradjuju sa Rusima, koji su prvi u oftalmologiji u svetu.

(Ja inace ponekad nosim socivo, samo na levom oku, ali ne bih mogla da zamislim da ga nosim stalno.)
E, reci mi jos nesto! Kako vidis kad gledas sa oba oka? Gledas li stvarno na oba? Ja dugo pojma nisam imala da slabo vidim na levo oko, jer mi je mozak automatski podesavao vid na desno, pa sam nesvesno samo na njega gledala.

Pozdrav!
It`s good to know the truth and to speak the truth. It`s even better to know the truth and speak about palm trees.
ness
Novi član
Novi član

Post od ness »

cekaj ne razumem te,da li ti ides na operaciju da zaustavis rast dioptrije ili da je skines?
U vezi ovih rusa sa klinike Sveti vid cuo sam da oni skracuju vidno polje.Znaci vidis bolje,ali ti je vidno polje smaljeno.
To sa vidom ni meni nije jasno.Ja mislim da niko ne gleda sa oba oka,vec da svako ima jace oko(bar malo),pa onda mozak sam podesava sliku preko njega.A ono drugo oko pripomaze.Bar ja tako mislim:)
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Na operaciju se ide da se sasvim skine dioptrija, ali operaciji se moze podvrgnuti samo osoba kojoj dioptrija vise ne raste - a smatra se da vise ne raste ako se godinu dana nije povecavala. A to kod mene nije slucaj... Proslog aprila sam imala -1.5. Sad, doduse, nemam mnogo vise sa -1.75, ali postoji mogucnost da ce i dalje da raste. Dok se ne dokaze suprotno, nisam kandidat za operaciju.
Jesi li se ti raspitivao kako to ide sa + dioptrijom? Staracka sigurno ne moze da se koriguje, ali pretpostavljam da si mlad 8), i da je ta plus dioptrija drugacija. Da li ti je doktor pricao o operaciji, preporucivao ti to? Moja doktorka bas kaze da je to za mene idealno, da korigujem to jedno oko, pa da do 45-te ne nosim nikakve naocare. Nadam se da to vazi i za plus dioptriju. Ako ne znas, raspitaj se, i mene sad bas zanima.

Mislim da ja nimalo nimalo nisam gledala na levo oko, jer mnogo bolje vidim na desno. Doktorka kaze da je sreca da je kasnije poceo da mi slabi vid, jer da se to desilo u detinjstvu, a da nisam primetila da ne gledam na to oko, ne bi posle ni mogao da se koriguje taj misic koji ne koristim.
(Ja inace ni sada ne moram da nosim naocare, tj. super vidim i bez njih, jer gledam na desno oko. Moram da priznam da nisam primetila veliku razliku sa naocarima i bez njih, osim sto mi se muti slika kad ih tek skinem, jer tad levo oko jos nema vremena da se iskljuci.)
ness
Novi član
Novi član

Post od ness »

Imam 26 godina tako da ce kod mene sigurno biti moguce izvrsiti takvu operaciju.Naravno,potrebno je puno,puno informacija da bi se covek odlucio za tako nesto.
Ti kazes da imas -1.75.To je prakticno nista.Sve ispod 3(+,-)nije previse problematicno.Pravi problemi tek tada pocinju.
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

E pa, eto, onda smo ipak nasli resenje za tvoj problem! :wink: A ti se jos podrobno raspitaj za to da li je isto ispravljati plus i minus, i naravno, raspitaj se za cene i tako to, pa ako je mnogo skupo ovde, idi u Segedin.
(A sto se tice moje dioptrije, znam da nije strasna, mada sam se ja tripovala, jer nisam znala ni da imam dioptriju, a kamoli da moram stalno da nosim naocare. Sad mi je skroz opusteno, pogotovo zato sto znam da mi nece puno porasti. Ja ne bih ni razmisljala o operaciji da mi je doktorka ne pominje kad god odem na pregled.)
ness
Novi član
Novi član

Post od ness »

Tebi je najprece da se zaustavi rast dioptrije.Ja sam citao da coveku obicno raste dioptrija u mladosti.Zato je mnogo bitno dijagnosticirati problem sto ranije kako bi se taj rast zaustavio.A inace to sto ti kazes da nisi ni znala da imas dioptriju,mogu ti reci da znam dosta ljudi koji ne zna ili ne zeli da zna za taj problem.Danas prakticno i nemas ljudi koji su bez ikakve dioptrije.
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

U pravu si, mada neki kazu da ako pocnes da nosis naocare, posle ne mozes bez njih, pa kao, ako mozes bez njih, sto da pocinjes. Neki na osnovu toga tvrde i da naocare kvare vid. Vecina verovatno ima manju dioptriju od mene na levom oku, jer ja da imam -1.75 na oba oka, ne bih bas mnogo toga videla bez naocara.
Meni ce verovatno uskoro da prestane da raste dioptrija, zato sto, kako kaze doktorka, nisam vise u fazi rasta (valjda se to brze kvari kod dece), a i uskoro treba da zavrsim fakultet, pa valjda racuna da cu manje da opterecujem oci.
Kad se tebi pokvario vid? U detinjstvu ili posle?
Sta ti mislis, kako dodje uopste do toga da bude tako velika razlika izmedju dioptrija na jednom i na drugom oku? Ja nikad nisam bila razroka, uvek sam oba oka koristila, a jedno ode na plus, a drugo na minus. :-? Ne znam za tebe, mozda smo negde pravili istu gresku. :wink: Bas ne bi trebalo da to ima veze s genima, jer ne znam nikoga u porodici da tako vidi.
ness
Novi član
Novi član

Post od ness »

TO je pogresno.Svako ko ima problema bi obavezno trebao jos od detinjstva da nosi naocare.Te price kao ja vidim dobro i bez njih nisu dobre.Ma nas narod je takav.Nevoli da ide kod lekara,verovatno zbog straha.Time se problem ne resava,vec samo potiskuje.A to nikako nije dobro.Te tvrdnje da naocare kvare vid stvarno ne bih komentarisao.To bi bilo kao da kazes plombe kvare zube.
Mozda tebi jos raste dioptrija zbog fakulteta,,mada ja imam sasvim drugacije iskustvo.Naime,ja sam pre vise od godinu dana zavrsio fakultet,i mogu ti reci da dok sam studirao uopste mi se nije menjala dioptrija.
Moji problemi sa vidom su poceli jos u najranijem detinjstvu.Vec u prvom razredu sam imao visoku diooptriju.Rast je prestao negde pri kraju osnovne skole.
Kako dodje do toga da na jednom oku bude +,a na drugom -dioptrija,ni meni nije jasno.Neverujem da to ima bilo kakve veze sa genima.
Sta ti studiras?Mozda cemo biti kolege,ja sam zavrsio Ekonomiju.
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Pa dosta je opravdano sto se ljudi plase lekara, samo da vidis sta pisu na komsijskoj temi u Pitanjima i odgovorima o losim lekarima, pa da ih se uplasis za ceo zivot. :( Ja doduse nisam bas takva, trudim se da verujem svakom lekaru dok mi ne dokaze da je kreten.
Ja muku mucim s mamom, koju nikako ne mogu da ubedim da se leci kad joj nesto fali. A moj brat kaze za vid (doduse, to je sala) da dok moze da nazre sto i stolicu ispred sebe, sta ce mu lekar. (On inace dobro vidi.)
Mislim da mi dioptrija ne raste zbog fakulteta, nisam kompjuteras, a i ne ucim po ceo dan, koristim normalno svetlo...
A poslala sam ti i porukicu na private.
ness
Novi član
Novi član

Post od ness »

Hana,poslao sam i ja tebi poruku na private,ali nisam siguran da li je otisla.Zbunjuje me mailbox.Javi da li si je dobila.
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Dobila i odgovorila.
Sad sam htela da ubacim smesak, ali sam onda shvatila da, osim sto ne moze sve da se izrazi sa 14 grimasa, te grimasice su mi se i smucile. Neki ih izrabljuju, trpaju po gomilu pre, posle i u toku izjava, pa mi vec deluje ludacki, kao da se cerim sve vreme dok pricam...
Plava
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 2:53 am

Post od Plava »

ness napisao:Nosim sociva na oba oka.Prvo sam nosio samo na desnom,a od pre nekoliko godina nosim i na levom.Dioptria mi stoji sto je naravno dobro,samo kad bi mogla nekako da se skine(pogotovo na desnom oku).To bi mi strasno mnogo znacilo.Nije lako ziveti sa ovim problemima.Pogotovu u danasnje vreme,kada svi trce za novcem.Inace sociva nosim od ujutru do uvece.
A sto se tice doktorra on mi je samo govorio o vestackim suzama.Nisam uopsta zadovoljan ovim drzavnim bolnicama.Moracu da se prebacim kod nekog privatnika.Cuo sam da su veoma profesionalni,ali skupi.
Ono o cemu u zadnje vreme puno razmisljam je operacija oka.Neznam nikoga ko je to uradio.Jedino preko medija sam cuo neke price,ali pitanje je koliko se tome moze verovati.
Ne smaras me uopste sa pitanjima.Naprotiv.Zelim da ti se zahvalim sto si pokusala da mi pomognes.Veliki pozdrav za tebe Hana!
Pozdrav!
Ja takodje nosim GP sočiva i tačno je da s njima nije lako! :cry:
Inače idem kod privatnog lekara i tačno je da se plaća, ali mislim da nije baš toliko kao što ti misliš! (Koliko se sećam kontrola je bila 600 din., prvi pregled je nešto skuplji...), ali ti (odnosno ja) ideš na kontrole na 6 meseci (a neki i na godinu dana)
Meni je moja doktorka preporučila neke tablete koje se stave u kutijicu za sočiva...
Nadam se da si (do sad) rešio problem. Pozdrav!
"Budi ono što jesi da bi postao ono što zaslužuješ!"
Odgovori