Problem sa zlezdama

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

baki78
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od baki78 »

Limfne zlezde reaguju na infekcije,tako brane organizam.
Kod bakterijskih infekcija zlezdesu uvecane,bolne,meke i pokretljive .
kod virusa sve to isto samo su tvrde,napete i fiksne.
Dali je uradje pod tip virusa ?To su one oznake C1,C2,C3...mislim da ih ima 6.Svaka od njih nam kazuje koji je organ kokosaki napao(obicno idu u paru 2 kom.).
Kod koksakija treba odmarati i samo odmarati.Povremeno lagane setnje u toku dana samo kad nam prija).
Ostala terapija je sistematska tj. zavisno od tog podtipa virusa.
Treba poceti sa udarnim dozama da se podigne organizam . :-?
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Zlezde su cvrste i nepokretne,samo menjaju velicinu u smislu sto su tegobe izrazenije to su one vece.Bolne su u odredjenim trenucima kad okrenem glavu javi mi se bol u tim zlezdama ili u usima i to traje par sekundi x nekoliko puta dnevno.
Za koksaki sam vec pocela da preduzimam neke mere u cilju poboljsanja imuniteta i ne mogu da kazem da mi stanje nije bolje no pre par meseci, ali sve to opet ide sporo i traljavo.
Nosim se mislju da uradim UZ vrata,ali se opet pitam sta bi taj ultrazvuk mogao da pokaze...
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

etro napisao:Zlezde su cvrste i nepokretne,samo menjaju velicinu u smislu sto su tegobe izrazenije to su one vece.Bolne su u odredjenim trenucima kad okrenem glavu javi mi se bol u tim zlezdama ili u usima i to traje par sekundi x nekoliko puta dnevno.
Za koksaki sam vec pocela da preduzimam neke mere u cilju poboljsanja imuniteta i ne mogu da kazem da mi stanje nije bolje no pre par meseci, ali sve to opet ide sporo i traljavo.
Nosim se mislju da uradim UZ vrata,ali se opet pitam sta bi taj ultrazvuk mogao da pokaze...
Etro, pusti ti mene, sto sam (kako K1 kaze opsednuta), uradi testove na hepatitis B i C, i skini bar tu muku sa vrata. :wink:

Baki78, ako sam dobro protumacila ovakve zlezde kako je opisano su karakteristicne za virus??!! :roll:

Ne razumem se u ove tematike i drago mi je sto pisete, moze svasta novo da se nauci!!

Pozz, majja :wink:
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

@ majja
Pa valjda bi taj hepatitis isplivao do sad u nekoj od brojnih analiza krvi koje sam uradila proteklih meseci.Transaminaze mi nisu uopste uvecane ,a i UZ jetre i abdomena je ok, kolko je uopste verovati tim doktorima sto barataju ultrazvukom.
Ja znam da moram da idem sistemom eliminacije odredjenih poremecaja ali se istovremeno ne mogu nasumicno testirati na sve i svasta.
Cisto informativno koje se to analize rade uopste za dokazivanje hepatitisa?
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Pa naravno da bi isplivao do sada, mislim ako nemas visoke transaminaze i ako ti je jetra ok na UZ-u, koja je verovatnoca da imas hepatitis bilo koje vrste? Naravno, sada ce Maja da ti kaze kako to nema veze, kako moze da se desi da nema cak ni te simptome ali...... mozes i da imas sidu i da ne znas i rakcinu i svasta drugo... mislim, ti se testiraj ako mislis da ces tako biti mirnija, ja ti samo govorim moje misljenje...
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

etro napisao:@ majja
Pa valjda bi taj hepatitis isplivao do sad u nekoj od brojnih analiza krvi koje sam uradila proteklih meseci.Transaminaze mi nisu uopste uvecane ,a i UZ jetre i abdomena je ok, kolko je uopste verovati tim doktorima sto barataju ultrazvukom.
Ja znam da moram da idem sistemom eliminacije odredjenih poremecaja ali se istovremeno ne mogu nasumicno testirati na sve i svasta.
Cisto informativno koje se to analize rade uopste za dokazivanje hepatitisa?

K1, posto vidim da nisi nista citao do sada, ja cu opet da ponovim, ne zbog tebe, nego zbog ostalih koji su novi na forumu:

Etro, ja ne tvrdim da ti imas hep, daleko od toga, ali hepatitis cesto ne daje nikakve simptome dugi niz godina, cak i 20, ali kada se oni pojave, tada je jetra obicno u predkanceroznom stanju!!

Sto se tice transaminaza, istina je da su one glavni pokazatelj, ALI oni koji su malo vise upuceni u hepatitis, kao ja, i koji su na zalost morali da ga proucavaju, takodje znaju da postoji pojam takozvanih setajucih transaminaza, gde su i one u savrsenoj normali, a da virus hepatitisa ipak postoji. Toliko o tome.

Jedini nacin da se to utvrdi ili negira je testiranje na hepatitis B i C.

Ne moze se tvrditi nista na osnovu obicnih krvnih analiza.

i jos jednom da ponovim, MM ima sjajan UZ nalaz, doduse njemu jesu transaminaze bile uvecane, ali to samo zato sto mu je virus divljao i namnozavao se u tom momentu, te je tako, iz obicnih analiza zavrsio na analizama za B i C, i otkrio postojanje C. Zdrav, prav, jak, radno sposoban, bez i jednog jedinog simptoma, bez uvecanih zlezda, bolova pod desnim rebarnim lukom, bez umora, bez pospanosti (ssve ovo su simptomi koji mogu da se jave,a i ne moraju, i kao sto vidis, ko bi pomislio od umora i pospanosti da ima hep??!! Mislim da ne bi niko!! :o )

Prema tome K1, da se na ovim temama ne bi ti i ja raspravljali i ja te "ubedjivala" u nesto u sta ti mislis da si od toga "garantovano zasticen", ja bih te molila da ne pisemo o tome.

Meni nije cilj da plasim ovde ljude, ali iz iskustva (na zalost) sam naucila neke stvari. Mnogi se lekari ne razumeju u to, jer je virus slabo ispitan, tako reci "nov na trzistu", i pricam samo ono sto su oni mene naucili, tako da ovo "Sad ce maja tebi da kaze da to ne mora da bude........."-ne kaze maja, nego lekari. :wink:

A posto devojka vec ide na sve analize, i niko nista ne moze da joj kaze sta joj je, mora da trazi sama po netu.........Svako od nas moze da trazi savet, a koji ce prihvatiti, to je individualna odluka.

Da sam ja prosle godine u ovo vreme imala nekog ovakvog..............gde bi mi bio kraj. Nego sam lutala i trazila, i na celom forumu nasla samo jednu temu po tom pitanju koju je pisala clanica Rosa39 i danka, a onda se pojavila gomila postova na tu temu...........

Sta to govori??!! Da mnogi ljudi o tome nista ne znaju, a trebalo bi, da su mnogi preplaseni i ne smeju da pitaju, jer se osecaju optuzeno........

Ne bi trebalo da bude tako. O tome ne sme da se cuti, jer je vid zastite i prica o tome. Neznanje je najgore.

Etro, zelim ti negativne testove i javi sta si uradila. :wink: Ako te ista zanima na tu temu, rado cu ti pomoci i objasniti sve sto ja znam (iako ima jos mnogo stvari koje ni meni i dalje nisu jasne, nakon godinu dana konstantnog proucavanja svega ovoga)!!

Pozz, majja
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

Pa ja to i hocu da izbegnem-mislim na silne preglede i analize i setkanje od specijaliste do specijaliste,a sve sam to prosla ko bosa po trnju i samo sam se izmrcvarila,pa trenutno imam averziju od lekara,njihovog znanja i pretpostavki.
baki78
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am

Post od baki78 »

Moj savet ti je da prvo uradis ispitivanja do kraja koja se ticu koksakija jer imas nepotpunu dg.virusa.Znaci uradi podtip da vidis koji su ti organi napadnuti i uradi UZ pluca da se vidi dali u bronhijalnom sekretu ima prisustvo granula.Mozes da uradis i UZ mekih tkiva vrata sa podvilicnim i podjezicnim pljuvacnim i limfnim zlezdama.
PRVO RASCISTI SA KOKSAKIJEM DO KRAJA NALAZI NISU KOMPLETNI. :( :-?
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

Imam ja podtip virusa a to je B2 titar 1:1024.Tacno ni ne znam koja bih sve ispitivanja trebala da obavim vezana za koksaki,jedino sam juce uradila UZ srca i on je ok.
Znate kad doktorima pomenete koksaki ko i da ste ima rekli boli me izvadjeni zub.Ovaj jedan dr mi juce uz osmehe govori ma nista to nije imao sam i ja koksaki i miokarditis,perikarditis i hahahaha.
Koje se analize rade za hepatitis B i C?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

HBS Ag i
HCV ukupna At
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Dakle Majo, ja kapiram da ti govoris svoje misljenje, govorim ga i ja, ali ga govoris (nameces!!!) isto onako kako si meni na PM prokomentarisala odredjenu osobu (znas ti na koga ja mislim), isto se tako ponasas. A da ne pricam sto od svake teme napravis raspravu o hepatitisu sto takodje nema smisla. Pored svega toga, osecam u tvom tonu da se ljutis na mene zato sto ti protivurecim sto nije u redu. :) Ne moramo da se slazemo u svemu da bi smo bili drugari.

Ajde objasni mi kako to moze da bolest ne daje nikakve simptome 20 godina (!??) a onda odjednom BUM - predkancerogeno stanje??? Izvini, ali to je apsolutno nemoguce. Ne moram da budem lekar da bih ovako nesto mogao da tvrdim.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

K1, ja se uopste ne ljutim na tebe :lol: , ali ako vec ne citas sve sto pisem, evo ti, izdvoj par minuta vremena, na ovom linku ces pronaci sve!!!!

Autor teksta je prof dr Milena Bozic,jedna od nasih najpoznatijih hepatologa i infektologa, procitaj sta ona kaze i nadam se da ce ti sve biti jasno!!! :wink:

Naravno, preporucujem i svima, jer je link jako koristan!! :wink:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D0 ... %81_%D0%91

Ako i posle ovoga budes imao neke nedoumice, onda stvarno ne znam sta da ti kazem. I uopste se ne ljutim, naravno da ne moramo oko svega da se slozimo, ali mislim da su ti opaske neumesne, bar na tudjim temama. Ako budem imala vremena, pronaci cu i postavicu jos neki link, moze da bude od koristi, ali MORA DA SE PROCITA!! :wink:

Pozz, majja :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

A evo nesto i o C

U Srbiji sto hiljada inficiranih
Beograd - Pretpostavlja se da je u Srbiji više od 100.000 ljudi inficirano hepatitisom B i hepatitisom C, a da više od 86 odsto njih i ne zna da su nosioci virusa, što predstavlja veliku pretnju za dalje širenje infekcije. Veoma je važno da se građani u što većem broju, posebno pripadnici takozvanih rizičnih grupa, testiraju na virus hepatitisa, jer ranom dijagnozom i lečenjem većina pacijenata može da bude izlečena, saopštili su stručnjaci na jučerašnjoj pres konferenciji u Medija centru povodom 1. oktobra, Svetskog dana borbe protiv hepatitisa.
Milena Božić, predsednik Hepatološke sekcije Srpskog lekarskog društva, rekla je da hepatitis B i C predstavljaju ogroman zdravstveni, ekonomski i socijalni problem u celom svetu. Obe forme hepatitisa mogu uzrokovati hronično zapaljenje jetre, cirozu, ili primarni rak jetre. Hepatitis B se može sprečiti vakcinacijom, a hepatitis C može se uspešno lečiti savremenom terapijom ukoliko se na vreme otkrije.

Osobe koje imaju povećan rizik da se inficirju su zdravstveni radnici, stomatolozi, bolesnici na hemodijalizi, intravenski narkomani, osobe rizičnog seksualnog ponašanja, kao i pacijenti koji su primili transfuziju pre 1994. godine, kada je počelo proveravanje krvi na hepatitis C. U Srbiji ne postoji tačna evidencija i jasan broj inficiranih, ali se pretpostavlja da ima oko 100.000 obolelih. U toku ove godine kod nas se testiralo 395 osoba i oko 10 odsto bilo je pozitivno na hepatitis C, među njima je bilo najviše onih koji su primili krv pre 1994. i intravenskih narkomana - rekla je Milena Božić i dodala da se najsavremenije metode lečenja hepatitisa u Srbiji primenjuju od 2001.
Dr Vesna Libek je rekla da se ljudi iz neznanja, zbog sramote i straha retko odlučuju na testiranje koje je od presudnog značaja za izlečenje. Od pre nekoliko godina u Srbiji je zakonski regulisano da se deca na rođenju vakcinišu protiv hepatitisa B, a ranije rođena deca biće testirana u 12. godini.
Skoro 600 miliona ljudi u svetu inficirano je virusom hepatitisa B i C. Uprkos preporukama Svetske zdravstvene organizacije da se vakcinacija protiv hepatitisa B uvede u nacionalne imunizacione programe, oko 350 miliona ljudi ima ovaj tip virusa, a većina osoba s hepatitisom C i ne zna da je inficirana.
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

za majju
Procitala sam na nekom podforumu cini mi se da je endokrinologija da si privatno radila UZ stitne kod dr Perisic pa me zanima da li je to Kosovka Perisic iz KBC B.kosa?Znam da je ona internista gastroenterolog-hepatolog i da je jako dobar strucnjak.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Cao svima!
E brate mili svaku stranicu kada otvorim mora bar negde da pise o kanceru i zato se jos vise prepadamo.Maja ne misli nista lose za nas ona samo zeli da nam svima pomogne i dobro je upucena u bolesti ali ako mi moramo da ucimo doktore sta i kakve pretrage da nam rade onda j***....!
I ja imam isti problem,ne znaju sta se desava i za sta god se obratim salju te kod psihijatra.Hoce da se nakljukas tabletama za zivce i da ti je ravno odavde do Kine i resio si sve probleme.Samo da te skinu sa grbace da im vise ne dolazis i ne jadikujes,a sta se stvarno desava koga briga.I onda kada dode do necega samo ti kazu SORRY sto nisi doso na vreme pa bih se izlecio.Zanima mene da li i lekari svoju familiju salju kod psihijatra ili se trude da pronadu sta se desava?Cast izuzecima! :P
Kazu ne voli lekar kada se pacijent stalno zali,a pacijent voli da se zajebava po ordinacijama i usput pokupi neki virus.
A moja majka koja je bolesna i NEMA NIKOGA SEM MENE ispred mojih ociju lepo je dobila odgovor od jednog lekara:ONA JE ZIVI MRTVAC!
A to da joj iko pomogne ma kakvi ni govora,pa ona je presla 70!
A kada su prije 20 godina mogli izleciti moju majku nisu JER NIJE JADNA TRAZILA I KUKALA I JAUKALA doktorima!
Cutila je,trpila i radila i niko nije znao kako joj je bilo i sta ju je bolelo.
I gle cuda prije 2 godine nade se lekar koji ju posalje na CT snimanje!
A onda jednostavno E DA JE TO BILO PRIJE tada se moglo to sve resiti i ne bi doslo do ovoga i sada bi bila zdrava!
Ja ode sa teme,izvinite ali valjda mi je lakse jer me niko drugi ne cuje i ne ferma.Toliko od mene za sada!
Pozdrav svima sa foruma!
Odgovori