Potrebna mi je pomoc, molim vas.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Pukica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 22, 2013 7:00 pm

Potrebna mi je pomoc, molim vas.

Post od Pukica »

Imam 22 godine i u poslednje dve godine osecam se veoma lose. Po prirodi sam pesimista i cesto sam neraspolozena, medjutim, u poslednje dve godine moje stanje se veoma pogorsalo. Depresivna sam, osecam se uvek umorno, nemam snage, ni volje ni za sta. Samo bih lezala i gledala televizor. Uvek sam bila dobar ucenik i ucenje mi nikada nije predstavljalo problem, ali vise ne mogu ni da ucim. Zbog toga se osecam jos gore. Znam da koren mojih problema potice iz porodice, mama mi je sklona depresiji, takodje, a u porodici nikada nije bilo sloge. Tata je previse strog, uvek mora biti po njegovom, i stalno kritikuje mamu, sestru i mene. Previse sam osetljiva i ne mogu to da podnesem. Nemam bliskih prijatelja sa kojima bih mogla razgovarati, a decka nikada nisam imala. Bila sam i kod psihologa i kod psihijatra, ali mi nije pomoglo (ocigledno nisam odabrala odgovarajuce). Isla sam u Studentsku polikliniku, jer nemam mogucnosti da platim privatnog psihologa. Ocajna sam. Sve sto mi ostaje jeste da se nadam da ce biti bolje, ali nije bolje, svakim danom je sve gore. Znam da to ne moze proci samo od sebe, ali ne znam sta bih mogla da uradim. Potrebna mi je vasa pomoc, molim vas. Osecam kako svaki dan tonem sve dublje i potpuno sam sama. Treba da ucim, jer sam ostavila puno ispita preko leta, ali ne mogu. Svaki dan samo sedim u kuci, placem, nigde ne idem, jer nemam gde i sa kim. Ne znam sta da radim, ako neko moze da mi pomogne, bila bih veoma zahvalna. Hvala unapred. :(
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Re: Potrebna mi je pomoc, molim vas.

Post od Jelisej »

Cao, ako ti treba decko- tu bih mogao da se ponudim :) posto i meni fali druga polovica....
Sto se simptoma tice- um i telo uvek rade zajedno, tako da za jedan deo problema (umni) verovatno bi ti dobro dosla tzv CBT- tj to je terapija koja se bavi promenom nacina razmisljanja; drugi dio je poboljsanje nacina zivota (koliko je to moguce) a sami simptomi dolaze od kombinacije nadbubrezna zlezda/stitna zlezda
tokom perioda stresa nadbubrezna zlezda uglavnom luci dosta kortizola no na kraju se "iscrpi" pa "ne moze da postigne" i onda posegne za adrenalinom- koji opet na kraju ima negativni efekat na ostale hormone i neurotranzmitore, uz to nizak kortizol ima svoj efekat a takodje bez kortizola ni stitna zlezda ne funkcionise dobro (jer je kortizol potreban da transportuje T3 u celije)- uglavnom ako proveris simptome niskog kortizola ili iscrpljenosti nadbubrezne zlezde i takodje simptomi hipotireoze- vidit ces da je kod tebe kombinacija istih.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Pukica, знам како ти је. Моји узроци су били другачије природе али су последице биле веома сличне.

Мислим да је једино решење то да повратиш веру у себе. Да би била срећна и задовољна у суштини су потребна два елемента: Бог и ти. Наравно да су пожељни и још неки додатни елементи да би круг био потпун, али не вреди о томе јер мени делује да си ти на нули.

Сад остаје "само" питање како да вратиш веру у себе.
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

aa_aca, hvala na savetu. Bio si u pravu kada si rekao da sam na nuli, sto i jeste tacno. Medjutim, povratiti veru u sebe nije lako, verovatno znas i sam. Ja verujem u Boga i odlazim u crkvu, ali cini mi se da mi je dao teret koji je pretezak za mene i koji ne mogu da podnesem. Znam da je najveci problem moj karakter, medjutim, ja ga nisam birala i mislim da nisam u stanju da ga promenim. Nisam birala nista od onoga sto imam, ni zivot, ni porodicu, ni karakter i ne mogu da se nosim sa onim sto mi je dodeljeno. To mi predstavlja veliki problem...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Што се цркве тиче ту ти сам одлазак не може помоћи. Мораш лично са Богом да решаваш проблеме. Нешто мало сам писао о томе на мом сајту www. aca. rs у теми Бозон. Ако те занима, прочитај.

Карактер немој ни да покушаваш да промениш. То је унапред изгубљена битка. Борбу против самога себе можеш да водиш само раме уз раме са Богом који те неизмерно воли. Другачије не може.

Своје поступке можеш да коригујеш и у томе не мора да те води сам карактер. Ту размишљање о проблему може пуно да помогне.

Многа кола су се сломила на твојим леђима и баш си у незгодној ситуацији. Без обзира на све оно лоше што те окружује никада немој да одустајеш.

Пробај да се бавиш нечим у чему си нарочито добра. Имаш ли тако нешто што одскаче?
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Post od Jelisej »

Pukica napisao:aa_aca, hvala na savetu. Bio si u pravu kada si rekao da sam na nuli, sto i jeste tacno. Medjutim, povratiti veru u sebe nije lako, verovatno znas i sam. Ja verujem u Boga i odlazim u crkvu, ali cini mi se da mi je dao teret koji je pretezak za mene i koji ne mogu da podnesem. Znam da je najveci problem moj karakter, medjutim, ja ga nisam birala i mislim da nisam u stanju da ga promenim. Nisam birala nista od onoga sto imam, ni zivot, ni porodicu, ni karakter i ne mogu da se nosim sa onim sto mi je dodeljeno. To mi predstavlja veliki problem...
Pa upravo kognitivno bihejvioralna terapija dosta uspesno resava ove probleme.
Mozes poceti da radis na tome ili mozes da nastavis da trpis, kako god ti odgovara.
http://www.psiholoskikutak.com/kbt/

Ima dosta klinika koji rade ovu vrstu terapije jer je poprilicno efikasna.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

А зашто се вас двоје не бисте мало дружили? :D
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

Jelisej, hvala na savetu. Mogla bih da se raspitam o toj terapiji i da pokusam. U svakom slucaju, ne moze skoditi.
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

aa_aca, sto se tice tvog pitanja postoji li nesto u cemu sam narocito dobra, ne znam sta bih odgovorila. Tokom srednje skole raspuste sam provodila citajuci knjige. To mi je omogucavalo da se prenesem u zivot likova iz knjige i zivim tudji zivot, a ne svoj. Bilo je to olaksanje i dobra uteha. Obozavam da citam i zbog toga sam i upisala knjizevnost. Medjutim, citanje je izgubilo svoju draz kada znam da citam zbog ispita. Ne mogu da uzivam u knjizi, jer se brinem zbog ispita i toga da li cu uspeti da ga polozim. Ne mogu da ucim dobro kao ranije i zbog toga, na neki nacin, citanje knjiga vise nije olaksanje, nego dodatni teret, a nikada pre to se nije desavalo.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Pukica, и то ми је познато. Зезнула си се на исти начин као и ја. Док сам се из љубави бавио електроником било је одлично. Када сам тиме морао да се бавим на факултету, настали су проблеми.

Пробај да читаш књиге које нису везане за факултет. Мислим да би то био добар први корак. Шта мислиш? Можда још нешто?
Beki-Reki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 2:31 am

Post od Beki-Reki »

Pukice, dao bi ti par predloga jer bez socijalno-drustvenih kontakta moze ti biti samo jos teze. Pitaj sebe sta sve volis i sta te zanima. Tu je knjizevnost i volis jako puno da citas. Za promenu vidi da ides u citaonicu, da budes medju ljudima, tu ces mozda sresti neku poznanicu sa fakulteta pa taman i razmenite po koju rec, dogovorite se za kaficu.
Toplo je vreme, idi na neku plazu ili bazen, nemoj da te oterecuje sto si sama, ponesi svoju novu knjigu koja je tu da te opusti, citaj i uzivaj, malo se rashladis. Mozes i takticki da odes, posto ces primetiti da ima puno devojaka koje idu na suncanje i ujedno i citaju a dodju same. Stavis pekir pored neke devojke koja cita a mozes i pored vrsnjakinja nekih, pa razmeni po koju o delima, knjizi , to je tvoja oblast i sigurno ima ljudi koji bi voleli da te cuju sta ces im ispricati. Ako nema vec koja cita (bar taj dan) malo probas da se prikljucis u razgovor sa nekom grupicom devojaka. A ako nista drugo bar se opusti malo u veselom okruzenju.
Upises ples, nema devojke koja ne voli da plese ili bar dok je sama sa sobom. Tamo mozes puno novih poznanica steci a neretko je i da se muskarci pojave.
Upises se u neki fitnes centar, kada udjes tamo i vidis sva ta motivisana lica kako pokusavaju da prevagnu svoj limit pozeleces i ti. Ti isto mozes steci poznanice i poznanike. Ako nista drugo bar malo da pricate u okviru treninga.
Nadji neki forum, znam za ana . rs to je najveci zenski forum, prikljuci se i budi deo sekcija knjizevnosti, chatuj sa clanovima, verovatno i imaju nekada neka okupljanja clanova foruma pa im se prikljuci sedi u autobus i idi, mozes i ti pokrenuti inicijativu da bi zelela da se okupite, da bi volela da upoznas devojke iz svog mesta, naravno planiraj to da budu vece grupe, sa drugim clanovima pa da razmenite iskustva o svemu i steknes nova poznastva.
Probaj da stupis u kontakt sa nekom starom drugaricom iz osnovne ili srednje, da se cujete i vidite.
I nemoj samo sramota da te bude da ides sama negde, to je sasvim normalno da neko ko ima interesovanja ka necemu i zelju necim da se bavi da ode sam(a).
Sve ove aktivnosti traju od 1h do 2h, ako si 16h budna to je nista a moze bar pola dana da te ucini srecnom i raspolozenom.
Jel postoji jos nesto sto bi te interesovalo, upitaj sebe. Mozda postoji nesto sto ti se cini nezanimljivim a ipak kada bi probala videla bi to nesto iz sasvim nove perspektive.
Kazes da imas sestru, prepostavljam da je suvise mladja cim kazes da nemas sa kime da se druzis a sa njom jos ne nalazis zajednicke teme ali bar provodi malo vise vremena sa njom, prosetajte se u svom kvartu, saslusaj je, otkri joj nesto novo... Probaj sa mamom da malo produbis odnos, objasnis situaciju ako je vec tata 'tezak'.
Ne vrsi pritisak na sebe zbog fakulteta, malo se zaustavi i posveti se sebi. Probaj da probudis sebe iz pesimistickog zivota, ljudi postaju onakvi kako misle o sebi. Pridji davno zamagljenom prozorcetu i obrisi ga, pogledaj u daljinu, mnogo dalje od prozrceta i videces sebe veselu i srecnu a kada se jednog dana okrenes iz tog polozaja videces svoj predjasnji zivot koji je bio samo jedno lose stanje.

I pre nego sto odustanes probaj jos jednom i jos jednom i jos jednom...
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

aa_aca, pogledala sam tvoj sajt. Pored toga sto je zanimljiv i kreativno osmisljen, procitala sam i korisne stvari. Hvala! Sto se tice jos nekih mojih interesovanja, uvek sam volela da slikam, to me izuzetno smiruje, ali nemam talenta za slikarstvo, drugim recima, uzasno slikam. Takodje, uzivam i u kuvanju, pre svega poslastice. Rekla bih da je to sve. Nikada nisam bila svestrana, uglavnom postoji nekoliko stvari koje me interesuju, ali tome se maksimalno posvecujem. Veliki sam perfekcionista, i to je poblem.
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

Hvala vam svima na savetima i korisnim informacijama. Puno mi znaci to sto ste se uopste ukljucili i ohrabrili me. Hvala jos jednom. :)
Beki-Reki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 2:31 am

Post od Beki-Reki »

Ma slikaj bilo sta samo da skrenes misli. I nemoj slikati za druge nego za sebe, dok god budes bilo sta poredila svoje sa drugima nikada neces biti zadovoljna. I ja sam perfekcionista i tesko je nositi se sa tim mada mozda vise i ne, kolko je dobro osobina tolko je i losa ali gledam da svaki put kada nesto zelim da uradim da to uradim do kraja i sa uzivanjem a ne sa time kako ce nesto na kraju ispasti i posto necu uvek biti zadovoljan gledam da sebe ubedim i pogledam to sa bolje strane - ipak sam zavrsio sta sam hteo i zamislio. Sledeci put cu se potruditi bolje. Bitno je sebe na cilju nagraditi osecajoj da si nesto uradila i zavrsila. Stices osecaj, iskustvo i rutinu a bez toga ni dar i talenat ne moze da funkcionise i da se pokaze u pravom izdanju.
Danas je moderno da se mnoge stvari uce preko interneta. Ako vec nemas neki kurs slikanja gde mozes uzivo da prisustvujes ukucaj na google i na youtube painting for beginners, imas gomilu tutorijala, tekstova za citanje da naucis da crtas ako nista drugo zanimaj se time. Tako mozes na youtube da pratis neki kanal posto se registrujes i onda ides na subscribe.
Ponesi blok i olovku, nesto da prezalogajis i idu u prirodu, da sama idi ili pozovi sestru, sebi pod neko drvo i slikaj. Vaauuu vec zvuci kao neki roman, jesi ga citala? Ne eto krenula si da zivis taj roman ali svojim zivotom. Jel se brines da li ce neko reci - sta ona caknuta radi pod drvetom? Ne nego ce reci - kako se ja nisam toga setila, netreba joj niko a uziva. U ostalom nije te ni briga sta drugi misle.
Volis da kuvas, ok. U narednom periodu imas zadatak da steknes nove drugarice ili obnovis staro druzenje, a ako uslovi omogucavaju da ih pozoves kuci, posle nekog vremena, na svoje poslastice. Bice vam zabavno. Ako vec ne mozes kod kuce izlozi svoju ideju pred njima pa ce se neka rado ponuditi. I tu zabava i druzenje pocinju.
Bitno je pokrenuti se izaci iz kuce, posle ce stvari same od sebe da krecu i pokrecu.
Eto i ja sam sada u nekoj low-energy fazi, cak sam se zabrinuo da nije nesto sa samim organizom. Ali kako ja gledam? Procice kao i sve pre toga. Seti se nekog problema, nekog bola, bilo cega sto vraca lose emocije i lose stanje organizima. Jel proslo? Naravno da je proslo, sve je to privremeno, svaka bol i tuga je privremena, to nije prirodno stanje organizma, prirodno je da bude jak, cvrst i stabilan.
Takodje, ako vec imas gde da se konsultujes kod nekog psihologa idi i pricaj, treba neko da razume tvoje probleme a to je njihov posao da bi lakse prebrodila svoje muke.
Ako vec volis da citas, ostavi beletristiku sa strane, to je kao 1 ep. neke serije ili film da si odgledala, ubijes 45min do 1h 30min vremena i posle razmisljas jos, mozda, 1h o tome i zaboravis. Nadji neku literaturu koja ce ti podici optimizam, veru u sebe, da prosiris vidike i pogledas dalje i u bolje sutra.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Pukica, драго ми је да ти се свиђа мој сајт и да ти је користан. 8)

Што се тиче сликања, то што немаш талента нема везе. Што рече претходник, само сликај ако ти прија. Када ти се нека слика свиди, ти је окачи у стан.

А за кување можда би могла да правиш посластице и за укућане? Занимаћеш се, биће корисно, а можда се на тај начин поправе односи између вас. Само обрати пажњу да их не поједеш превише па се угојиш, па онда после да ти дајемо савете како да смршаш. :D
Odgovori