Potrebna mi je pomoc, molim vas.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Potrebna mi je pomoc, molim vas.

Post od aa_aca »

Много ми је драго због тога што си бар мало боље.

Pukica, разних људи има. Једни су лакомислени и онда другима говоре да превише брину. Други су детињасти па си им превише озбиљна. Трећи не укључују мозак па по њима превише размишљаш. Да не идем до оних назови људи који су лопови па си превише поштена, или су убице па ти превише бринеш за људе око себе. Свима не можеш и што је још важније не треба да угодиш.
Pukica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 22, 2013 7:00 pm

Post od Pukica »

Jelisej, hvala! Pogledala sam sajt Psiholoski kutak, za koji si mi poslao link. Sajt je odlican, a tekstovi su mi se veoma dopali. Dobro znam da je ono sto sam procitala na tom sajtu, a i ono sto si napisao u prethodnoj poruci potpuno tacno. Medjutim, malo je reci da je to tesko primeniti. Divim se ljudima kojima to polazi za rukom. Ja se drzim mnogih uverenja koji mi vise stete, nego sto koriste, i svesna sam toga. Ipak, tesko je odbaciti neke svoje stavove, iako znam da su pogresni. Ocigledno je da svesno unazadjujem sebe...
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Post od Jelisej »

Pukica napisao:Jelisej, hvala! Pogledala sam sajt Psiholoski kutak, za koji si mi poslao link. Sajt je odlican, a tekstovi su mi se veoma dopali. Dobro znam da je ono sto sam procitala na tom sajtu, a i ono sto si napisao u prethodnoj poruci potpuno tacno. Medjutim, malo je reci da je to tesko primeniti. Divim se ljudima kojima to polazi za rukom. Ja se drzim mnogih uverenja koji mi vise stete, nego sto koriste, i svesna sam toga. Ipak, tesko je odbaciti neke svoje stavove, iako znam da su pogresni. Ocigledno je da svesno unazadjujem sebe...
Pa po ovoj poruci bih rekao da si vec napravila veliki korak napred.

Cinjenica je da je promeniti nacin razmisljanja tezak i dug proces, ali ponekad i male promene mogu uciniti veliku razliku, drugim recima ne moras da se pripremas za Beogradski maraton, samo obicno kros-trcanje.

Mozes sama da radis na sebi, korak po korak i dalje ces stici vec da sedis. A da ce svaki tvoj korak biti tezak i spor- znam i sam jer sam i sam na klimavim nogama, i uvek kad se malo ucvrstim nesto drugo me opali, ali to je tako.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Pukica napisao:.......Ja se drzim mnogih uverenja koji mi vise stete, nego sto koriste, i svesna sam toga. Ipak, tesko je odbaciti neke svoje stavove, iako znam da su pogresni. Ocigledno je da svesno unazadjujem sebe...
На пример, која уверења и ставови?
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

Ono cega se uvek pridrzavam jeste da nikada ne cinim drugima, ono sto ne bih zelela da se meni dogodi. Ja znam da je to ispravno, ali nije mi donelo nista dobro. Desilo mi se da ljudi kojima nisam nista lose uradila, budu zlobni prema meni.
Takodje, smatram da ne treba oprastati ili zaboravljati, i ja ne oprastam. To je pogresno i svesna sam toga. Zbog toga sto ne mogu da oprostim mnoge stvari, postajem puna gorcine, jer iznova prozivljavam te neprijatne stvari.
Kako se blizi kraj fakulteta, svi mi govore da moram da se uclanim u neku politicku stranku, ukoliko zelim da dobijem posao, inace je veoma tesko, gotovo nemoguce. Medjutim, ja sam potpuno apoliticna. Nikada ne bih mogla da postanem nesto sto nisam, samo da bih dobila posao. Ako propadnem, propascu posteno.
Isto tako, tetka mi je jednom prilikom rekla da sam previse moralna i da ostavim moralnost za starost, jer se u ovom nakaradnom svetu drugacije ne moze.
Mrzim lazi i uvek govorim istinu i zelim da je cujem od drugih, ali vidim da to ne vazi za druge ljude. Istina ih najcesce naljuti.
Cini mi se da sto ja vise pokusavam da budem pravedna, ljudi me sve vise gaze. Takvo moje ponasanje niko ne tumaci kao dobrotu, nego vise kao smotanost, nesnalazljivost ili ludost. Koliko sam samo puta cula: Dobar i lud su braca. Gledam ljude kako prepisuju na ispitima i polazu, a ja ucim, jer mi je odvratno da nesto dobijem ukoliko to ne zasluzujem.
Sve je cudno u ovom svetu. Zato se ja pitam isplati li se biti dobar? Mislim da mnogo bolje prolaze ljudi koji gledaju samo sebe i ne ukljucuju emocije.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Па ти си геније: Ако пропаднем, пропашћу поштено. :lol:

Иначе ставови које си споменула се дорађују и изграђују годинама и деценијама, на основу искуства. О овоме би могли да причамо данима. Мислим да је преко форума немогуће. Да покушам некако да скратим. Да пробам да се ухватим само једне теме.

Мораш да размишљаш логично. Ако не чиниш другима оно што не желиш да се теби догоди, шта обавезује некога трећег у односу према теби? Откуд он то може да зна? Зашто се не би лоше понашао према теби? И шта га брига како се ти понашаш према некоме четвртом?
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Pukica napisao:Ono cega se uvek pridrzavam jeste da nikada ne cinim drugima, ono sto ne bih zelela da se meni dogodi. Ja znam da je to ispravno, ali nije mi donelo nista dobro. Desilo mi se da ljudi kojima nisam nista lose uradila, budu zlobni prema meni.
Takodje, smatram da ne treba oprastati ili zaboravljati, i ja ne oprastam. To je pogresno i svesna sam toga. Zbog toga sto ne mogu da oprostim mnoge stvari, postajem puna gorcine, jer iznova prozivljavam te neprijatne stvari.
Kako se blizi kraj fakulteta, svi mi govore da moram da se uclanim u neku politicku stranku, ukoliko zelim da dobijem posao, inace je veoma tesko, gotovo nemoguce. Medjutim, ja sam potpuno apoliticna. Nikada ne bih mogla da postanem nesto sto nisam, samo da bih dobila posao. Ako propadnem, propascu posteno.
Isto tako, tetka mi je jednom prilikom rekla da sam previse moralna i da ostavim moralnost za starost, jer se u ovom nakaradnom svetu drugacije ne moze.
Mrzim lazi i uvek govorim istinu i zelim da je cujem od drugih, ali vidim da to ne vazi za druge ljude. Istina ih najcesce naljuti.
Cini mi se da sto ja vise pokusavam da budem pravedna, ljudi me sve vise gaze. Takvo moje ponasanje niko ne tumaci kao dobrotu, nego vise kao smotanost, nesnalazljivost ili ludost. Koliko sam samo puta cula: Dobar i lud su braca. Gledam ljude kako prepisuju na ispitima i polazu, a ja ucim, jer mi je odvratno da nesto dobijem ukoliko to ne zasluzujem.
Sve je cudno u ovom svetu. Zato se ja pitam isplati li se biti dobar? Mislim da mnogo bolje prolaze ljudi koji gledaju samo sebe i ne ukljucuju emocije.
Slazem se sa vecinom tvojih stavova ovde, ali s druge strane sve to nije razlog za depresiju, mnogo ljudi trpi i gore pa "guraju" nekako. Socijalna situacija je poprilicno teska i u ovom trenutku bih se mozda trebala okrenuti trenutnim problemima koje osecas, tj da pocnes da radis na sebi, polako bez nekog pritiska.
U sustini, kad ti se jave lose misli ili depresivne pocni da ih preispitujes, razlozis na komade, istrazis- s vremenom ces poceti da svatas koliko su neke besmislene i onda nece biti tesko da ih zamenis boljima.

U svakom slucaju imas mnogo godina prednosti od recimo mene, i jos sve stignes da sredis, inace ako ti znaci ista- kao osoba rekao bih da imas i dobrih osobina tj i vidi se kvalitet u pozadini. Ako znas i da kuvas- posalji mi na pp svoj fb profil :wink:
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

Hvala na ohrabrenju. Mislim da si u pravu sto se tice losih misli, jer mi se nekoliko puta desilo da mi neka situacija izgleda neresivo. Medjutim, kada malo bolje razmislim i sagledam je iz vise uglova, shvatim da i nije sve toliko strasno. Ali ne uspeva to uvek i za svaki problem. Znam da moji problemi, u poredjenju sa problemima nekih drugih ljudi, mogu izgledati smesno, ali svakome je svoja muka najteza. Znam da kuvam, mada vise spremam slatkise :), ali nemam facebook profil, nikada mi to nije privlacilo paznju...
Pukica
Novi član
Novi član

Post od Pukica »

aa_aca napisao:
Мораш да размишљаш логично. Ако не чиниш другима оно што не желиш да се теби догоди, шта обавезује некога трећег у односу према теби? Откуд он то може да зна? Зашто се не би лоше понашао према теби? И шта га брига како се ти понашаш према некоме четвртом?
aa_aca, to je potpuno tacno, samo sto ja nikada nisam na taj nacin analizirala prethodni stav. Ja sam vise sklona mastanju, iluzijama i razmisljala sam na ovakav nacin: Ako ja nikome ne cinim lose, sigurno da to ljudi nece znati, niti ce ih biti briga, ali to vidi Bog, jer on sve vidi. Uzdam se u njegovu pravednost i nadam se da ce on, imajuci u vidu moje postupke, da mi vrati onako kako sam zasluzila. Vidim i sama da ovakvo tumacenje ne funkcionise bas najbolje i da je mozda naivno i bajkovito, ali sta cu, takva sam...
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Pukica napisao:Hvala na ohrabrenju. Mislim da si u pravu sto se tice losih misli, jer mi se nekoliko puta desilo da mi neka situacija izgleda neresivo. Medjutim, kada malo bolje razmislim i sagledam je iz vise uglova, shvatim da i nije sve toliko strasno. Ali ne uspeva to uvek i za svaki problem. Znam da moji problemi, u poredjenju sa problemima nekih drugih ljudi, mogu izgledati smesno, ali svakome je svoja muka najteza. Znam da kuvam, mada vise spremam slatkise :), ali nemam facebook profil, nikada mi to nije privlacilo paznju...
Ne izgledaju mi tvoji problemi smesno, vec imam osecaj da "prebacujes loptu" tj cini mi se da uopste ne dotices tvoje prave probleme, vec racionalizujes.

Sto se tvojih razmisljanja o Bogu tice, ako si citala bibliju verovatno si primetila da su svi biblijski junaci bili odvazni- I David i Mojsije i onaj sto se hrvao sa samim Bogom a takodje ni oni u novom zavetu nisu cekali da im padne kamen s neba.

Uostalom, sta ako ti je Bog poslao mene, a ti cak nemas ni fb profil...

Mnogi ljudi su dobri prema drugima jer (podsvesno) oni zele da drugi budu dobri prema drugima, takodje mislim da takodje u bibliji pise- kad dajes levom neka ni desna ne zna koliko dajes- i takodje da kad dajes ne treba nista da ocekujes zauzvrat...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Pukica, твоје тумачење није баш бајковито али фали му по нека карика. На чему засниваш став да Бог гледа и теби враћа онако како радиш? Због чега би Он то уопште радио?

На крају, откуд знаш да не чиниш ништа лоше? Да ли желиш у то да се упушташ? :D
finikoko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 01, 2013 9:55 pm

Post od finikoko »

Pukice, biću kratka: sad si u stanju kad si naivnija nego što bi inače mogla biti. U takvom stanju mogu da te raznorazni, pardon, zavlače ovakvim i onakvim pričama. Neće ti ništa pomoći nikakva snaga volje, nikakva crkva, depresija je stanje poremećene hemije u organizmu i mora se lečiti. Fizička aktivnost pomaže, ali promeniti način razmišljanja ako se toliko dugo osećaš tako je isuviše teško.

Ne znam na kojoj si opštini i da li si uopšte u BG, ali ako hoćeš da razgovaraš sa rekovalescentkinjom od depresije koja nema nameru da te iskoristi, da ti preporučuje nadrilekarstvo i sl, javi mi se. :)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

finikoko napisao:..... depresija je stanje poremećene hemije u organizmu i mora se lečiti. ...
Да је то тако, онда би хемијске терапије врло брзо давале плода. Али није тако! Особе се навлаче на лекове и почињу да зависе од њих. Излечењу нема ни трага.

Поремећај хемије у организму је последица менталног стања и емоција, а не обрнуто.

Хемијске терапије су 99% токсичне и треба их максимално избегавати.
Odgovori