Pitanje - gastroenterologija
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Pitanje - gastroenterologija
Pozdrav svima,
Evo resih i ja da napisem nesto na ovom forumu. Moj "slucaj" je sledeci:Nakon novogodisnjih praznika osetio sam "peckanje" u zeludcu koje se svaki dan javljalo ali ne nakon uzimanja hrane vec u nekim neodredjenim trenucima. Otisao sam da izvadim krv, cisto radi provere i tada su mi u krvi (IGG) nasli da imam helicobacter (Vrednost IGG=6.0, Iga=0.67). Nakon ovih rezultata otisao sam kod gastroenterologa na VMA i ipsircao mu nakon cega mi je data terapija koja je trajala 35 dana (7 dana kombinacija sa antibioticima i onda 28 dana lanzul). Kada sam zavrsio terapiju "peckanja" su nestala ali sam izgubio apetit. Apetit mi se vraca ali jako sporo, naime desava mi se da mi se ujutru i tokom dana ne jede, a onda mi se uvece naglo poveca apetit. Isao sam ponovo kod doktora i on je rekao da treba da sacekam 3 nedelje da utvrdimo rezultate terapije. Gastroskopiju mi nije radio jer smatra da u mom slucaju nije potrebna. Ja sam prilicno nervozan, nemam nikakve bolove ni peckanja, ali taj apetit nikako da mi se skroz vrati. Vodim racuna o ishrani.
Imate li neki savet za mene?Da li je neko imao slicne simptome?
Milan.
Evo resih i ja da napisem nesto na ovom forumu. Moj "slucaj" je sledeci:Nakon novogodisnjih praznika osetio sam "peckanje" u zeludcu koje se svaki dan javljalo ali ne nakon uzimanja hrane vec u nekim neodredjenim trenucima. Otisao sam da izvadim krv, cisto radi provere i tada su mi u krvi (IGG) nasli da imam helicobacter (Vrednost IGG=6.0, Iga=0.67). Nakon ovih rezultata otisao sam kod gastroenterologa na VMA i ipsircao mu nakon cega mi je data terapija koja je trajala 35 dana (7 dana kombinacija sa antibioticima i onda 28 dana lanzul). Kada sam zavrsio terapiju "peckanja" su nestala ali sam izgubio apetit. Apetit mi se vraca ali jako sporo, naime desava mi se da mi se ujutru i tokom dana ne jede, a onda mi se uvece naglo poveca apetit. Isao sam ponovo kod doktora i on je rekao da treba da sacekam 3 nedelje da utvrdimo rezultate terapije. Gastroskopiju mi nije radio jer smatra da u mom slucaju nije potrebna. Ja sam prilicno nervozan, nemam nikakve bolove ni peckanja, ali taj apetit nikako da mi se skroz vrati. Vodim racuna o ishrani.
Imate li neki savet za mene?Da li je neko imao slicne simptome?
Milan.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Preko 80% odrasle populacije ima Helicobacter Pylori, ali nemaju svi tegobe. Mislim da je doslo vreme da se ukaze na gresku u upotrebi bakterijske/infektvne genezi "SVIH" gastritisa, duodenitisa i cireva. Lecenju ne bi trebalo prilaziti sablonski, odmah trazeci helicobacter i leciti samo njega, vec selektivnije, opeznije i individualnije. Nerealno je ocekivati da ce sve tegobe nestati nakon eradikacije Heilcobacter-a.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Interesuje me da li se primenom urea izdisajnog testa otkriva samo prisustvo heliko bakterije ili taj test daje i neke dodatne informacije o stanju zeludca. Ustvari pravo pitanje je da li se na osnovu rezultata testa moze postaviti neka dijagnoza i dati prava terapija ili je jedino resenje gastroskopija?dr ivica napisao:Preko 80% odrasle populacije ima Helicobacter Pylori, ali nemaju svi tegobe. Mislim da je doslo vreme da se ukaze na gresku u upotrebi bakterijske/infektvne genezi "SVIH" gastritisa, duodenitisa i cireva. Lecenju ne bi trebalo prilaziti sablonski, odmah trazeci helicobacter i leciti samo njega, vec selektivnije, opeznije i individualnije. Nerealno je ocekivati da ce sve tegobe nestati nakon eradikacije Heilcobacter-a.
Pozdrav,
-
- Stalni član
- Kontakt:
Urea izdisajnim testom se potvrdjuje prisustvo Helokobactera, jer on luci enzim ureazu. Ali, kao sto rekoh, ima punoljudi koji imaju ovu bakteriju, a nemaju nikakve tegobe. Takodje, ima i ljudi sa cirevima i upalama gastroduodenuma gde Helicobacter nije prisutan. Pojedini naucnici tvrde da je Helikobacter prisutan u ljudskom rodu vec desetine hiljada godina...
Ako sam vas dobro razumeo gastroskopija je ipak jedino resenje za pravo utvrdjivanje dijagnoze. Pitam vas ovo jer za nedelju dana treba da idem na pregled, pa ne znam da li da idem na izdisajni test ili na gastroskopiju.dr ivica napisao:Urea izdisajnim testom se potvrdjuje prisustvo Helokobactera, jer on luci enzim ureazu. Ali, kao sto rekoh, ima punoljudi koji imaju ovu bakteriju, a nemaju nikakve tegobe. Takodje, ima i ljudi sa cirevima i upalama gastroduodenuma gde Helicobacter nije prisutan. Pojedini naucnici tvrde da je Helikobacter prisutan u ljudskom rodu vec desetine hiljada godina...
Pozdrav,
-
- Stalni član
- Kontakt:
Posteno, ja se drzim sledeceg rezona (kombinacija Mastriskog konsenzusa i racionalne klinicke prakse): Uradimo RTG. Ako je pacijent mladji od 40 godina, nema cir velike krivine zeluca i ne gubi u kilazi, ne saljem na skopiju, Helicobacter "ubijem" odnosno "gadjamo ga za svaki slucaj", pa i ako nije tu, nece drzava da osiromasi za par kutija antibiotika. Posle toga pratim stanje pacijenta, dajem po potrebi antacide, kod vecih cireva male krivine ili bulbusa duodenuma koji jace bole (a ne krvare) dajem i Eglonil, ampularno ili kapsularno, plus paralelno Omeprol ili Controlok sa Ranisanom ili Famotidinom.
Pozdrav!
Pozdrav!
Hvala na odgovoru. Ja cu onda sledece nedelje na gastroskopiju. Nije mi radjen ni jedan od ovih pregleda. "Napali" smo samo bakteriju terapijom od 35 dana. Stanje se poboljsalo ali nije jos uvek "tip-top". Za vreme terapije ja sam smrsao oko 5kg. Ne znam da li je ovo veliki (opasan) gubitak kilograma. U zadnjih dve nedelje kilaza mi stagnira. Recite mi zasto dolazi do gubitka kilograma? Nekoliko mojih prijatelja kojima je takodje pronadjena bakterija su oslabili i po 10kg. OK, ja sam redukovao nacin ishrane, ali secam se da sam i nekad ranije drzao dijete pa nisam bas uspevao da tako brzo gubim kilograme. Inace ja sam visok 186cm i trenutno imam 90 kg.dr ivica napisao:Posteno, ja se drzim sledeceg rezona (kombinacija Mastriskog konsenzusa i racionalne klinicke prakse): Uradimo RTG. Ako je pacijent mladji od 40 godina, nema cir velike krivine zeluca i ne gubi u kilazi, ne saljem na skopiju, Helicobacter "ubijem" odnosno "gadjamo ga za svaki slucaj", pa i ako nije tu, nece drzava da osiromasi za par kutija antibiotika. Posle toga pratim stanje pacijenta, dajem po potrebi antacide, kod vecih cireva male krivine ili bulbusa duodenuma koji jace bole (a ne krvare) dajem i Eglonil, ampularno ili kapsularno, plus paralelno Omeprol ili Controlok sa Ranisanom ili Famotidinom.
Pozdrav!
Pozdrav,
-
- Stalni član
- Kontakt:
O brojnim uzrocima gubitka kilaze ne vredi pisati, jer neki mogu da Vas uplase, neki i suvise ohrabre, pa cete ili prestati sa lecenjem, ili cete izgubiti zivce od cekanja na nove fijagnosticke procedure. Jedan od najprostijih sveukupnih i opstih odgovora je da zeludac zbog oboljenja ne pripremi dovoljno hranu za dalju apsorpciju, pa se tako apsorpcija hranljivih materija smanjuje i dolazi do hipokalorijskog (malnutricionog)gubitka u tezini.
Pozdrav i sve najbolje!
Pozdrav i sve najbolje!
Jos jednom puno hvala na odgovoru.dr ivica napisao:O brojnim uzrocima gubitka kilaze ne vredi pisati, jer neki mogu da Vas uplase, neki i suvise ohrabre, pa cete ili prestati sa lecenjem, ili cete izgubiti zivce od cekanja na nove fijagnosticke procedure. Jedan od najprostijih sveukupnih i opstih odgovora je da zeludac zbog oboljenja ne pripremi dovoljno hranu za dalju apsorpciju, pa se tako apsorpcija hranljivih materija smanjuje i dolazi do hipokalorijskog (malnutricionog)gubitka u tezini.
Pozdrav i sve najbolje!
Srdacan pozdrav,
Milan.
Evo uradih i ja danas gastroskopiju...
nalaz:U distalnom delu jednjaka ezofagitis gr A, kardija na 39cm zjapi. Indirektni znaci manje hiatus hernije. Kaskadan je forniks. Duz velike krivine dosta zuci. Peristaltika je uredna,antrum lako hiperemican.Bubus i dalje do D3 sem dosta zuci nalaz je uredan.
Dg. Reflux oesophagitis Gr A
Gastritis chr.
Th. Controlok tabl. 40 mg 10 dana.
Doktore Ivice molim za misljenje da li je gastroskopija bila neohodna.
Hvala unapred na odgovoru i pozdrav.
Milan.
nalaz:U distalnom delu jednjaka ezofagitis gr A, kardija na 39cm zjapi. Indirektni znaci manje hiatus hernije. Kaskadan je forniks. Duz velike krivine dosta zuci. Peristaltika je uredna,antrum lako hiperemican.Bubus i dalje do D3 sem dosta zuci nalaz je uredan.
Dg. Reflux oesophagitis Gr A
Gastritis chr.
Th. Controlok tabl. 40 mg 10 dana.
Doktore Ivice molim za misljenje da li je gastroskopija bila neohodna.
Hvala unapred na odgovoru i pozdrav.
Milan.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Svakako se ovako dobilo vise informacija, imate problem sa vracanjem zeludacnog sadrzaja mali na gore, kroz taj zjapeci otvor prema jednjaku, kao i vracanje malo zuci koja se preliva iz dvanaestopalacnog creva u zeludac. I jedna i druga stvar su uzrok tegoba koje se manifestuju uglavnom bolom, podrigivanjem kiselinom, gorusicom.
Moglo je i bes skopije, jer cte imati isto lecenje kao i da je neiste radili. pojedini klinicari bi rekli: koliko lekova, toliko i bolesti.
Promene su relativno beznacajne, nisu razlog za posebnu zabrinutost, lece se medikamentozno, ukratko - bice OK.
Zalim sa kasnjenjem, ima pocetak upale pluca, pa lezim kuci.
Moglo je i bes skopije, jer cte imati isto lecenje kao i da je neiste radili. pojedini klinicari bi rekli: koliko lekova, toliko i bolesti.
Promene su relativno beznacajne, nisu razlog za posebnu zabrinutost, lece se medikamentozno, ukratko - bice OK.
Evo i rezultata biopsije...dr ivica napisao:Svakako se ovako dobilo vise informacija, imate problem sa vracanjem zeludacnog sadrzaja mali na gore, kroz taj zjapeci otvor prema jednjaku, kao i vracanje malo zuci koja se preliva iz dvanaestopalacnog creva u zeludac. I jedna i druga stvar su uzrok tegoba koje se manifestuju uglavnom bolom, podrigivanjem kiselinom, gorusicom.
MAKROSKOPSKI NALAZ
1. Dva cvorasta fragmenta,zuckastobelicaste boje,promera do 3 mm,uzeti u celini u 1 kalup
2. tri zuckastoruzicasta,cvorasta fragmenta,promera 3-4 mm,uzeti u celini u 1 kalup.
MIKROSKOPSKI NALAZ
1. Fragmenti sluznice zeluca antralnog tipa,oblozeni regularnim foveolama. U lamini propriji se nalazi edem,kongestija, kao i oskudan inflamatorni infiltrat sacinjen od:limfocita,plazmocita,nesto eozinofila.
Glandularni sistem-zlezde grupisane u pseudolobuluse. Inetstinalna metaplazija-nije prisutna. H.pylori -nije prisutan (primenjeno specijalno bojenje Giemsa)
2. Fragmenti sluznice zeluca korpusnog tipa,oblozeni regularnim foveolama.U lamini propriji se nalaze retki limfociti i plazmociti. Glanduralni sistem-u fizioloskim granicama.Inetstinalna metaplazija-nije prisutna. H.pylori -nije prisutan (primenjeno specijalno bojenje Giemsa)
Gastroenterolog mi je rekao da su nalazi Ok, bakteriju sam "ubio". Dijagnoza je hronicni gastritis .Rekao mi je da po potrebi uzimam Ranisan. Od "tegoba" imam malo cesca podrigivanja i ponekad kiselinu.
Doktore Ivice molim vas i za vase tumacenje nalaza.
Hvala i pozdrav,
-
- Stalni član
- Kontakt:
Na kraju, ispada kao sto sam i mislio: imali-nemali Helikobacter, popili ste lekove koji ga ubijaju. Sad niko ne moze da kaze da li ste ga zaista imali. Vas dijagnza nije samo hronicni gastritis, vec i GERD i niste za lecenje samo Ranisanom, vec i Omeprolom ili drugim blokatorom protonske pumpe. Sve ovo stari klinicari (kojima pokusavanm da budem slican bar koliko mogu) resili bi i bez gastroskopije i patohistologije... 

Nadam se da ova dijagnoza nije zabrinjavajuca, tj. da se ne radi o nekoj ozbiljnijoj bolesti. Koliko traje lecenje ovoga? Kazete da bi trebalo da uzimam i Omerprolom a doktor mi je rekao da vise nista ne treba da uzimam, osim Ranisan po potrebi.Mozete li mi ovo jos malo pojasniti.dr ivica napisao:Na kraju, ispada kao sto sam i mislio: imali-nemali Helikobacter, popili ste lekove koji ga ubijaju. Sad niko ne moze da kaze da li ste ga zaista imali. Vas dijagnza nije samo hronicni gastritis, vec i GERD i niste za lecenje samo Ranisanom, vec i Omeprolom ili drugim blokatorom protonske pumpe. Sve ovo stari klinicari (kojima pokusavanm da budem slican bar koliko mogu) resili bi i bez gastroskopije i patohistologije...
Hvala i pozdrav,
Dr Ivice, ako smem ja malkice da se umešam da probam da odbranim svrsishodnost upotrebe ezofagogastroduodenoskopije (ova reč mi se sviđala još od fakulteta
)
Samo EGDS može da se utvrdi gradus ezofagitisa. RTG to ne bi mogao da pokaže, RTG može da vidi npr. čir, polip, tumefakt i sl, ali masa ljudi sa dispeptičnim tegobama nema čir, već samo ezofagitis i gastritis - upale sluznica koje se ne mogu uočiti na RTG-u.
Inače slažem se da nije sve odmah za EGDS, ali kad tegobe duže traju ipak treba malo skopirati i iznutra.
Nadam se da se dr Ivica neće naljutiti na svoju mlađu koleginicu koja voli malo da pametuje!
A kad sam već počela... za pacijenta: U terapiji je propisan samo Ranisan, jer se ezofagitis gradus A ili 1 leči samo antacidima, prokineticima i/ili H2 blokatorima (Ranisan) , a veći gradusi 2,3 i blokatorima protonske pumpe.
Naravno, dobar kliničar neće se uvek slepo pridržavati onoga što piše u udžbeniku već će se prevashodno osvrnuti na to kako pacijent reaguje na terapiju. Ako je vama dobro sa Ranisanom po potrebi, onda je stvar pod kontrolom. U slučaju da vam nije dobro samo sa Ranisanom - zna se, promena terapije.
Sve najbolje!

Samo EGDS može da se utvrdi gradus ezofagitisa. RTG to ne bi mogao da pokaže, RTG može da vidi npr. čir, polip, tumefakt i sl, ali masa ljudi sa dispeptičnim tegobama nema čir, već samo ezofagitis i gastritis - upale sluznica koje se ne mogu uočiti na RTG-u.
Inače slažem se da nije sve odmah za EGDS, ali kad tegobe duže traju ipak treba malo skopirati i iznutra.
Nadam se da se dr Ivica neće naljutiti na svoju mlađu koleginicu koja voli malo da pametuje!

A kad sam već počela... za pacijenta: U terapiji je propisan samo Ranisan, jer se ezofagitis gradus A ili 1 leči samo antacidima, prokineticima i/ili H2 blokatorima (Ranisan) , a veći gradusi 2,3 i blokatorima protonske pumpe.
Naravno, dobar kliničar neće se uvek slepo pridržavati onoga što piše u udžbeniku već će se prevashodno osvrnuti na to kako pacijent reaguje na terapiju. Ako je vama dobro sa Ranisanom po potrebi, onda je stvar pod kontrolom. U slučaju da vam nije dobro samo sa Ranisanom - zna se, promena terapije.
Sve najbolje!