Pitanje - gastroenterologija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

DrM je ovo lepo objasnila i ja se u potpunosti slazem. Moj je stav da se ezofagitis leci odmah Omeprolom je deo licnog klinickog iskustva, ali zaista moze i samo Ranisanom - ili maltene samo dijetom... Mislim da se uznapredovali ezofagitis (3. stadijum, sa cirkumskriptnim ulceracijama)moze od strane dobrog iskusnog radiologa videti i na pasazi, ali prepusticu to radilozima da brane.

Pozdrav koleginici i sve najbolje!

PS. Meni je od celog skolovanja ostalo najmilije ono ime steroidnog jezgra: "ciklopentanoperhidroksifenantrenski prsten" :D
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
smilan23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 26, 2007 12:07 pm

Post od smilan23 »

Hvala svima na odgovorima.

Probacu sa Ranisanom neko vreme kao sto mi je doktor prepisao, pa cu da vidim :) . Nisam ja bas ni siguran kada treba da poppijem Ranisan. Ja sam napisao gore da od "tegoba" imam malo cesce podrigivanje i ponekad kiselost u ustima. Ne znam da li je to za Ranisan...

Jos jedno pitanje na koje mi niste odgovorili. Da li se ovo leci trajno ili postoji neli period (duzi ili kraci)? Voleo bih da cujem i taj odgovor pa da se "psihicki" pripremim za lecenje. Imam 33 godine i nikada se do sada nisam sretao sa bolescu koja traje duze od 15-20 dana.

Pozdrav,
Milan.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pripremite se na malo duze lecenje, najcesce par meseci, a posle se tegobe povuku, kako zbog lekova, tako i zbog promene vrste hrane (sezonske varijacije). Ponavljam da bih Vam ja dao i Omeprol, ali opet - neka odluci Vas izabrani lekar. Sve najbolje!
Jody
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 02, 2005 10:34 am

Post od Jody »

Pozdrav za dr-e!
I ja imam problem sa zelucem (tezina, bol, i neka "vrucina") s tim da on nije konstantan, vec se javlja periodicno. Ranije su periodi bili redji i tegobe su trajale jedan dan (tad sam koristila gelusil lac), sad su periodi cesci a tegobe traju 3,4 dana. Naravno, dok bol traje ne mogu da jedem, pa moram cekati da se bol malo smiri, ali odmah nakon uzimanja hrane opet pocne i tako u krug tih par dana. Samoinicijativno sam uzimala ranisan (posto gelusil vise nije delovao), i on je u pocetku pomagao, ali sad vec slabije.
Inace, nikad nisam isla dr-u zbog ovih tegoba, jer, kao sto sam rekla, tegobe se periodicno javljaju i dok traju nisam u stanju da odem kod dr-a, a kad prestanu vec zaboravim na to i znam da cu biti mirna narednih mesec/dva :)
Mene interesuje na sta bi ove tegobe mogle da upucuju i da li bi zaista morala kod dr-a, i koji bi lek mogao da zameni ranisan koji vise ne deluje?
Sto se ishrane tice, zdravo se hranim (ne jedem masno, zacinjeno), mada pusim i pijem kafu (ponekad malo i preteram). Inace, imam 27god.

Hvala!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Tegobe bi mogle da budu poreklom od obicne dispepsije, preko gastritisa ili duodenitisa, pa do cira. Potrebno je uraditi najpre obican RTG gatroduodenuma, a potom videti sta dalje. Uzimanje lekova bez dijagnoze je veoma opasno.

Pozdrav.
smilan23
Novi član
Novi član

Post od smilan23 »

dr ivica napisao:Pripremite se na malo duze lecenje, najcesce par meseci, a posle se tegobe povuku, kako zbog lekova, tako i zbog promene vrste hrane (sezonske varijacije). Ponavljam da bih Vam ja dao i Omeprol, ali opet - neka odluci Vas izabrani lekar. Sve najbolje!
OK, doktore, kazete da se pripremim na duze lecenje. S obzirom da nikakve lekove ne pijem posto mi je doktor tako rekao o kakvom se onda lecenju radi? Sto se tice Omeprola, kako mi savetujete da ga pijem i koliko dugo? Predpostavljam da ne moze da skodi vec samo moze da pomogne, tako da bih vas ja poslusao.

Pozdrav,
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

2x1, bar dve-tri kutije... Ali, da se ne lecimo mi ovako ONLINE, bolje se Vi ipak jos jednom posavetujte sa svojim lekarom.

Pozdrav!
smilan23
Novi član
Novi član

Post od smilan23 »

dr ivica napisao:2x1, bar dve-tri kutije... Ali, da se ne lecimo mi ovako ONLINE, bolje se Vi ipak jos jednom posavetujte sa svojim lekarom.

Pozdrav!
OK, hvala na odgovoru. Malo mi je nezgodno da idem ponovo kod doktora i da ga pitam da li je siguran da ja ne treba nista da pijem od lekova osim Ranisana. Ispasce da sumnjam u njegovu strucnost. Ne znam ni sam sta da radim. Zadnji put mi je prepisao Controloc (10 dana po jednu uvece) i to sam popio. Nakon toga su stigli rezultati biopsije po kojima je on konstatovao da bakterije nema i da nastavim samo sa Ranisanom po potrebi i korigovanom ishranom. Sad sam tek totalno zbunjen...

Pozdrav,
maxmara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 3:47 pm

Post od maxmara »

Pozdrav svima!
Imam pitanje vezano za lekove.
Da li znate koja je dobra zamena za bactrim zbog lecenja probavnih smetnji izazvanih bakterijama,nadutost,bol kod mame,stolica ima neprijatan miris,cesce stolice,jeli smo pokvarene cvarke a i ja i mama smo alergicne i na bactim i na penicilin.
Hvala unapred na odgovoru!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Antibiotici se daju, kao sto i znamo, prema antibiogramu. Ako cemo ovako, otprilike, na slepo - mozda moze da pomogne Dovicin, a cesto u poslednje vreme na skoro svim antibiogramima vidim da je efikasan i Ciprocinal.

Pozdrav!
maxmara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 3:47 pm

Post od maxmara »

Hvala doktore na odgovoru.Ovo traje par dana vec trebale bi da odemo do lekara.
Mama je alergicna i na dovicin.Pretpostavljam onda ciprocinal.
Necemo vise da se igramo sa lekovima,ona je pila orvazil,a ja eritromicin nesto ne daje rezultate ni jedan ni drugi.
Necemo vise da se igramo sa lekovima,sutra cemo videti do lekara da odemo.
Hvala jos jednom!
smilan23
Novi član
Novi član

Post od smilan23 »

Doktore Ivice,

Evo ja se polako "lecim" od hronicnog gastritisa urednom ishranom... Kako vi rekoste trebace strpljenja 2-3 meseca... Htedoh da vas pitam jos jedno pitanje...
Meni se naime desava da ujutru imam jako slab apetit i lose raspolozenje. To se sve lagano popravlja u toku dana tako da se uvece najbolje osecam, raspolozeno i sa puno apetita. To traje nekoliko nedelja. Moje pitanje je da li ovo ima veze sa zelucem - gastritisom ili mozda mojom glavom?

Siguran sam da imate neko strucno objasnjenje.

Pozdrav,
suzana stojkovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 8:29 pm

Post od suzana stojkovic »

Citala sam vase odgovore koje ste davali svim ovim ljudima koji imaju problema sa zeludcom i cini mi se da bi mozda mogli i meni pomoci jer u Banjaluci nema doktora koji zna sta je meni,mozda smjesno zvuci ali tako je.Naime sve je pocelo pre sedam mjeseci kad sam povratila jer sam mjesala hranu,poslje toga osjecam samo strasne mucnine svih tih sedam mjeseci,nisam vise povracala poslje tog,ni zeludac me nikad nije bolio.Od pretraga sam radila test na heliko bak,rendgen i ultrazvuk i sve je u redu.Jos da napomenem da ne gubim na kilazi i da nema nikakvih promena.Gastroskopiju odlazem jer se puno bojim,mnogo sam gadljiva a sama pomisao na povracanje me uzasava.Bojim se i da vidim nekog drugog da povraca a kamoli sebe.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: Pitanje - gastroenterologija

Post od vasa »

Moje pitanje je--koliko dugo mogu da pijem ranisan ili famotidin---Mene muce najvise gaovi i kao grebanje po zelucu a nikad mi ne ide kiselina na grlo i kad podrignemili ispustim dole vazduh dolazi do olaksanja--jako vodim racuna o ishrani vec godinama-imao sam helikobakteriju 8 puta vise od dozvoljenog i pio 2 puta trojnu terapiju a posle mi bilo lose bas,i kolagen-kolitis-Nikad nemam retku stolicu-cak naprotiv i otprilike svaki 3. dan-Uzimam Salazopyrin vec godinu dana-pitam se dokle? a takodje i tritiko i bromazepam i eglonil--
Doktor vise ne obraca paznju na helikobakter..
Negde sam citao da antidepresivi i sedativi lose uticu na probavu a ja ih nazalost vec godinu dana pijem i ne znam dokle--?
Da li sam nestrpljiv sto se tice lecenja kolitisa i nervoze i depresije al doktori mi nista ne kazu dokle bi moglo da traje pa me to nervira--dosadilo mi bas a ne mislim da je dobro da odustajem a ni ne mogu bez tih lekova osim salazopyrin-mozda bih trebalo da probam prestati-meni u principu nije nista bolje jos me sad muci i isijas ili je to mozda od kolitisa ili upale prostatitisa- ranije me od diklofena prolazilo popustao taj navodni isijas al sad mi doktor ne dozvoljava da pijem diklofen i brufen---STA SAVETUJE Dr Ivica????
Hvala unapred
Odgovori