'Vako
miki980 napisao:citiiram nasumicne studije i da pri tome nemam nikakvu obrazovnu podlogu ili licno iskustvo.
Vidiš, i ti paušalno procenjuješ

To nije lepo, ali ja se ne ljutim
Napisah malo duži odgovor, ali sam se ipak odlučila za samocenzuru. Ono što je označeno sa ... dobićeš na PP. Možeš i da sastaviš sve zajedno posle, za lakše razumevanje.
... 1.
Doktor jeste radio na takvom mestu ali to još ništa ne govori o njegovoj stručnosti. Pa nije da mi medicinari smetaju nešto više od neke druge struke. To što neko radi negde određeni broj godina još ne znači da zna šta radi i/ili da radi dobro. Mogu da krenem od molera, vodoinstalatera, pa da stignem do raznih inženjera itd. Radom se dokazuje, uspesima. Ako je tvom Dr ok da ti i dalje piješ te lekove, jednom si čak povećao dozu, a i tebi je to ok, onda problema zapravo i nema. Osim što ti i dalje imaš problem sa spavanjem

.
Što se tiče studija, pa navela sam samo jednu

, najlepše s njima je što moraš da pročitaš svaku rečenicu. Najčešće je na kraju zaključak kako je, npr. kod lekova, taj ili onaj super, a pre toga u tekstu piše nešto od čega se meni digne kosa na glavi. Ali istina, mnogima je to skroz ok. Ja spadam u one koji su čak i povraćali (bukvalno!) čitajući npr. o vakcinama i bio mi je potreban oporavak od saznanja šta se radi nama, još gore deci, a najgore od svega šta sam ja, na svu sreću samo delimično, dozvolila da urade mojoj deci. Ali pošto je od tada proteklo mnogo vode, a i tema je drugačija, neka bude dosta. Svako čita i razume na svoj način. Moja namera je bila da se zamisliš. A kada se zamisliš, odeš do doktora koji ti je propisao lekove i pitaš ga šta sada.
... 2.
Dakle, ovo je forum, ja o tebi i tvom načinu života i ishrane (ta mi je uvek najvažnija

) znam premalo da mogu da dam konkretan savet ili da kažem koji je uzrok tvog problema. Ovde se malo dopisujemo, razmenjujemo informacije. Za konkretniju pomoć tražim više, ali onda to prevaziđe slobodu otvorenog foruma, a i mog vremena.
... 3.
Pa da pokušam sa par predloga...
Da li ikada osetiš umor, u bilo koje doba dana, onako da bi malo da dremneš? Bilo bi sjajno da ti se to događa i da tada možeš da se udobno namestiš, zatvoriš oči, opustiš i ne razmišljaš da li ćeš zaspati ili ne. Samo opuštanje. Ako dremneš, super, ako ne, ideš dalje. To je trening.
... 4.
Onda, na primer čitanje, knjiga koju pominjem (tamo među tačkicama), mogao bi baš i da je pročitaš. Ne znam da li bi ti bila interesantna. Istina, ima preko 600 strana, pa bi te možda uspavala

Šalu na stranu, nikako nemoj da se uspavljuješ uz TV. Knjige su ok. Muzika, pod uslovom da zatvoriš oči i slušaš nežnu instrumentalnu muziku.
Ako je šok uzrok prvobitne nesanice, onda se njime treba pozabaviti, tj. ako je gušenje, zašto je došlo do njega. Meditacija je sjajna stvar. Jedan od mojih učitelja, osoba koja se već 30 godina bavi istočnjačkom tradicijom, izjavljuje kako mu nikako ne uspeva da meditira celu noć. Zaspi. Ti pristupi nesanici kao nečemu dobrom i iskoristi to vreme da “pronađeš sebe” (pod navodnicima jer znam da se nekima digne kosa zbog tog izraza i svako ga shvata na svoj način, a zapravo mislim da imaš priliku da otkriješ svoje strahove i nađeš sopstveni mir). Kako se meditira, možda napiše neko drugi, možda sam nađeš nekoga u svojoj blizini ko se time bavi i može da pomogne. Kako da znaš “da li je stručnjak”? Slušaš svoje telo, njega ispituješ sve što te zanima i osluškuješ da li su odgovori u rezonanci s tobom

Sve je “trial and error”.
... i skidaj se sa lekova. Kao što sam već napisala, ti lekovi na kraju prouzrokuju nesanicu, problem zbog koga su propisani. Dodatna otežavajuća okolnost, prouzrokuju i zavisnost (ako se ne varam, nemaš nikakvu potvrdu koji je tvoj prag tj. od koje doze ti postaješ zavisan, zar ne?).
... 5.