Ти си скроз побрљавио од тих лекова. Па видиш да сам лепо цитирао део текста који је смешан. Не засмејава ме твој проблем, него твој став да онај "зна шта ради".
И није коректно што се тако понашаш према мени када се толико трудим не бих ли ти како помогао. А да ли си шта применио? Ниси.
Само реци и нећу више да одговарам ни на један твој текст.
Уопште не желим да ме неко пљује због тога што покушавам да помогнем.
Nesanica
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Nesanica
Nisam jos pobrljavio,ali na pravom sam putu.Nisam nikoga pljuvao.Nesto od tvojih predloga sam primenio.Problem sa uslovima za spavanje je i vrlo bucna ulica,na koju je moja soba okrenuta.To je najduza ulica u Novom Sadu.Zatim jako ulicno osvetljenje.Mogu da zamracim prozore ali kroz vrata koja izlaze na terasu probija svetlost.Uglavnom mi to nije bio problem.Mozak se tokom godina adaptirao na takve uslove,ali sada sigurno mnogo otezava problem.Neznam gde bih mogao da nabavim cepove za usi i masku za oci,mozda bi to malo pomoglo.Razmisljao sam cak i da potpuno obustavim lekove,obezbedim uslove za spavanje i cekam da se san spontano vrati.Plasi me sta ako ne bude tako.
Добро онда.
Мислим да лекове не смеш нагло да прекинеш да користиш. Добро провери пре него што почнеш нешто на ту тему.
Читао сам нека истраживања у којима су доказали да се организам навикава на буку али она ипак оставља последице. На светло нема навикавања, већ само покушај игнорисања. Последице увек стигну, пре или касније.
Мораш да елиминишеш и буку и светло. У апотекама могу да се купе антифони, а маску може неко и да ти сашије. Или купи ластиж и мало неког пријатног материјала. Обликујеш га маказама, избушиш две рупице за ластиж и ето маске. Можеш и да купиш унутрашње жалузине и намонтираш их на стакла. Или алуминијумску фолију...
Мислим да лекове не смеш нагло да прекинеш да користиш. Добро провери пре него што почнеш нешто на ту тему.
Читао сам нека истраживања у којима су доказали да се организам навикава на буку али она ипак оставља последице. На светло нема навикавања, већ само покушај игнорисања. Последице увек стигну, пре или касније.
Мораш да елиминишеш и буку и светло. У апотекама могу да се купе антифони, а маску може неко и да ти сашије. Или купи ластиж и мало неког пријатног материјала. Обликујеш га маказама, избушиш две рупице за ластиж и ето маске. Можеш и да купиш унутрашње жалузине и намонтираш их на стакла. Или алуминијумску фолију...
I ja imam slican problem,pa da ti pognem sa par informacija.Prvo,nije to heroin pa da se bojis neznam ni ja kakve zavisnosti.Rivotril,kao i svi benzodiazepini stvara zavisnost,ali u kolicini od 1mg nece napraviti nista strasno.Terpaijske doze su do 6mg,a maksimalne i do 20mg.Znaci kada dodje to toga da ukidas rivotril,smanjivaces dozu za cetvrtinu ili osminu tablete od 2 mg i bice sve ok.Sto se remerona tice,antidepresivi mnogo teze stvaraju zavisnost.Zabelezeni su simptomi apstinencijalne krize samo kod 1/6 pacijenata,a i to ces resiti postepenim smsnjivanjem doze.Kada se vec pominju studije,postoji 21 klinicka studija u kojima se poredi uticaj na san remerona i drugih antideprsiva.Zakljucak je da je remeron odlican za nesanicu.On ima dvojni efekat na nesanicu,delujuci na 2 tipa receptora.Pretpotstavlja se da se antihistaminski efekat gubi posle 10.ak dana,pa vremenom slabi i hipnoticko dejstvo.U svakom slucaju antidepresiv sa sedativnim dejstvom ili novije generacije antipsihotika su bolje od hipnotika i sedativa za nesanicu.Na duze staze,nije resenje u lekovima.Oni ti samo pomazu dok se ne stabilizujes i ne otklonis uzroke nesanice.Nijedan lek nije naivan,da jeste prodavali bi ga zajedno sa bombonama.Drzi se ti dobrog lekara i ojacaj untrasnje snage.Bice sve ok.
'Vako
To nije lepo, ali ja se ne ljutim
Napisah malo duži odgovor, ali sam se ipak odlučila za samocenzuru. Ono što je označeno sa ... dobićeš na PP. Možeš i da sastaviš sve zajedno posle, za lakše razumevanje.
... 1.
Doktor jeste radio na takvom mestu ali to još ništa ne govori o njegovoj stručnosti. Pa nije da mi medicinari smetaju nešto više od neke druge struke. To što neko radi negde određeni broj godina još ne znači da zna šta radi i/ili da radi dobro. Mogu da krenem od molera, vodoinstalatera, pa da stignem do raznih inženjera itd. Radom se dokazuje, uspesima. Ako je tvom Dr ok da ti i dalje piješ te lekove, jednom si čak povećao dozu, a i tebi je to ok, onda problema zapravo i nema. Osim što ti i dalje imaš problem sa spavanjem
.
Što se tiče studija, pa navela sam samo jednu
, najlepše s njima je što moraš da pročitaš svaku rečenicu. Najčešće je na kraju zaključak kako je, npr. kod lekova, taj ili onaj super, a pre toga u tekstu piše nešto od čega se meni digne kosa na glavi. Ali istina, mnogima je to skroz ok. Ja spadam u one koji su čak i povraćali (bukvalno!) čitajući npr. o vakcinama i bio mi je potreban oporavak od saznanja šta se radi nama, još gore deci, a najgore od svega šta sam ja, na svu sreću samo delimično, dozvolila da urade mojoj deci. Ali pošto je od tada proteklo mnogo vode, a i tema je drugačija, neka bude dosta. Svako čita i razume na svoj način. Moja namera je bila da se zamisliš. A kada se zamisliš, odeš do doktora koji ti je propisao lekove i pitaš ga šta sada.
... 2.
Dakle, ovo je forum, ja o tebi i tvom načinu života i ishrane (ta mi je uvek najvažnija
) znam premalo da mogu da dam konkretan savet ili da kažem koji je uzrok tvog problema. Ovde se malo dopisujemo, razmenjujemo informacije. Za konkretniju pomoć tražim više, ali onda to prevaziđe slobodu otvorenog foruma, a i mog vremena.
... 3.
Pa da pokušam sa par predloga...
Da li ikada osetiš umor, u bilo koje doba dana, onako da bi malo da dremneš? Bilo bi sjajno da ti se to događa i da tada možeš da se udobno namestiš, zatvoriš oči, opustiš i ne razmišljaš da li ćeš zaspati ili ne. Samo opuštanje. Ako dremneš, super, ako ne, ideš dalje. To je trening.
... 4.
Onda, na primer čitanje, knjiga koju pominjem (tamo među tačkicama), mogao bi baš i da je pročitaš. Ne znam da li bi ti bila interesantna. Istina, ima preko 600 strana, pa bi te možda uspavala
Šalu na stranu, nikako nemoj da se uspavljuješ uz TV. Knjige su ok. Muzika, pod uslovom da zatvoriš oči i slušaš nežnu instrumentalnu muziku.
Ako je šok uzrok prvobitne nesanice, onda se njime treba pozabaviti, tj. ako je gušenje, zašto je došlo do njega. Meditacija je sjajna stvar. Jedan od mojih učitelja, osoba koja se već 30 godina bavi istočnjačkom tradicijom, izjavljuje kako mu nikako ne uspeva da meditira celu noć. Zaspi. Ti pristupi nesanici kao nečemu dobrom i iskoristi to vreme da “pronađeš sebe” (pod navodnicima jer znam da se nekima digne kosa zbog tog izraza i svako ga shvata na svoj način, a zapravo mislim da imaš priliku da otkriješ svoje strahove i nađeš sopstveni mir). Kako se meditira, možda napiše neko drugi, možda sam nađeš nekoga u svojoj blizini ko se time bavi i može da pomogne. Kako da znaš “da li je stručnjak”? Slušaš svoje telo, njega ispituješ sve što te zanima i osluškuješ da li su odgovori u rezonanci s tobom
Sve je “trial and error”.
... i skidaj se sa lekova. Kao što sam već napisala, ti lekovi na kraju prouzrokuju nesanicu, problem zbog koga su propisani. Dodatna otežavajuća okolnost, prouzrokuju i zavisnost (ako se ne varam, nemaš nikakvu potvrdu koji je tvoj prag tj. od koje doze ti postaješ zavisan, zar ne?).
... 5.

Vidiš, i ti paušalno procenjuješmiki980 napisao:citiiram nasumicne studije i da pri tome nemam nikakvu obrazovnu podlogu ili licno iskustvo.

Napisah malo duži odgovor, ali sam se ipak odlučila za samocenzuru. Ono što je označeno sa ... dobićeš na PP. Možeš i da sastaviš sve zajedno posle, za lakše razumevanje.
... 1.
Doktor jeste radio na takvom mestu ali to još ništa ne govori o njegovoj stručnosti. Pa nije da mi medicinari smetaju nešto više od neke druge struke. To što neko radi negde određeni broj godina još ne znači da zna šta radi i/ili da radi dobro. Mogu da krenem od molera, vodoinstalatera, pa da stignem do raznih inženjera itd. Radom se dokazuje, uspesima. Ako je tvom Dr ok da ti i dalje piješ te lekove, jednom si čak povećao dozu, a i tebi je to ok, onda problema zapravo i nema. Osim što ti i dalje imaš problem sa spavanjem

Što se tiče studija, pa navela sam samo jednu

... 2.
Dakle, ovo je forum, ja o tebi i tvom načinu života i ishrane (ta mi je uvek najvažnija

... 3.
Pa da pokušam sa par predloga...
Da li ikada osetiš umor, u bilo koje doba dana, onako da bi malo da dremneš? Bilo bi sjajno da ti se to događa i da tada možeš da se udobno namestiš, zatvoriš oči, opustiš i ne razmišljaš da li ćeš zaspati ili ne. Samo opuštanje. Ako dremneš, super, ako ne, ideš dalje. To je trening.
... 4.
Onda, na primer čitanje, knjiga koju pominjem (tamo među tačkicama), mogao bi baš i da je pročitaš. Ne znam da li bi ti bila interesantna. Istina, ima preko 600 strana, pa bi te možda uspavala

Ako je šok uzrok prvobitne nesanice, onda se njime treba pozabaviti, tj. ako je gušenje, zašto je došlo do njega. Meditacija je sjajna stvar. Jedan od mojih učitelja, osoba koja se već 30 godina bavi istočnjačkom tradicijom, izjavljuje kako mu nikako ne uspeva da meditira celu noć. Zaspi. Ti pristupi nesanici kao nečemu dobrom i iskoristi to vreme da “pronađeš sebe” (pod navodnicima jer znam da se nekima digne kosa zbog tog izraza i svako ga shvata na svoj način, a zapravo mislim da imaš priliku da otkriješ svoje strahove i nađeš sopstveni mir). Kako se meditira, možda napiše neko drugi, možda sam nađeš nekoga u svojoj blizini ko se time bavi i može da pomogne. Kako da znaš “da li je stručnjak”? Slušaš svoje telo, njega ispituješ sve što te zanima i osluškuješ da li su odgovori u rezonanci s tobom

... i skidaj se sa lekova. Kao što sam već napisala, ti lekovi na kraju prouzrokuju nesanicu, problem zbog koga su propisani. Dodatna otežavajuća okolnost, prouzrokuju i zavisnost (ako se ne varam, nemaš nikakvu potvrdu koji je tvoj prag tj. od koje doze ti postaješ zavisan, zar ne?).
... 5.
Форум јесте незгодан за решавање комплексних проблема. Рецимо неко не може да спава, а ти тек после десетак страница успеш да сазнаш да особа: игра игрице до пред спавање, гледа ТВ или виси на мобилном телефону, слуша рок, преждерава се или гладује, живи поред железничке станице или светионика, ништа не ради преко дана или је пак под великим стресом, пије десетак еспреса и понеки редбул пред спавање, свађа се са укућанима у вечерњим сатима, стан му је поред лифт-кућице, има брдо електрике коју не искључује и тако даље.
Наравно да то не значи да не треба да се трудимо да решимо проблем.

Наравно да то не значи да не треба да се трудимо да решимо проблем.

Moram da priznam da se slazemo u nekim stvarima Natasa..Kao prvo,lekovi su otrovi.To znaju i oni koji ih proizvode i oni koji ih prepisuju i oni koji ih koriste.Pacijenti su zlatne koke multimilijrderskih farmacutskih kompanija,koje lekove preko lekara plasiraju u narod.Vodjeni neutoljivom gladju za profitom, za njih je bolest jednako zarada.Da nema bolesti nebi ni njih bilo.Sa druge strane svaki savestan lekar,odmeri sta je manje zlo.Npr.ja se pojavim kod lekara sa dramaticnom slikom nesanice koja traje 90 sati.On proceni da je bolje da mi da lekove,nego da recimo odem u psihozu,ne funkcionisem,kolabiram,padne mi imuni sistem ili sta vec.Jedino sto biih ja mogao njemu da zamerim,je to sto leci posledicu a ne trudi se ni malo da se pozabavi uzrocima, za sta je kao psihjatar svakako strucan.Mozda je on procenio,da ne mogu da placam dugotrajnu psihoterapiju i pruzio mi za datu tarifu adekvatnu uslugu.Mozda misli da su lekovi samo pomoc,dok se san spontano ne vrati.A mozda nema niikakav plan.Stvarno ce biti problem,kada mu ja posle nekog vremena postavim pitanje...a sta sada,dokle vise sa lekovima.Najverovatnije ce mi reci da nisu svi ljudi isti,da nekome treba vise vremena da se povrati san.Tj. on prepisuje lekove i svoj posao je obavio.Razne tehnike sam pokusao,ali ne vredi.Jednostavno,iz nekog razloga mi je unisten taj sklop za uspavljivanje.Obicno me umor presece negde u rano popodne.Kada nisam na poslu tada legenem,ali samo odmaram,ne mogu da spavam.I uvece bez obzira da li sam mrtav umoran ili ne,kada legnem pospanost se ne produbljuje,ne povlaci me u san...kao da sam u nekom leru.Valjda ce se san jednom vratiti,nemam nameru da dozivotno pijem lekove.A dotle,spavati se mora sa lekovima ili bez njih.
Vidiš, tarifa ne bi smela da bude presudna. Doktor koji radi u javnoj ustanovi ima (uzećemo da je onako kako bi trebalo da bude) ista znanja kao i onaj u privatnoj praksi. Položili su iste zakletve. Sa istom pažnjom se posvećuju svojim pacijentima. Onaj s privatnom praksom je imao sredstava da je otvori, zato je njegova tarifa drugačija. Ne zato što zna više ili radi bolje (da ponovim, uzimamo da je sve onako kako treba).miki980 napisao:...Mozda je on procenio,da ne mogu da placam dugotrajnu psihoterapiju i pruzio mi za datu tarifu adekvatnu uslugu....Tj. on prepisuje lekove i svoj posao je obavio.
Tvoj doktor je trebao da ti zakaže kontrolu. Ne bi smeo da očekuje od tebe da je ti sam tražiš. Niti bi smeo od tebe da očekuje da ga pitaš koliko dugo da koristiš lekove niti da mu bude neprijatno ako postaviš neka podpitanja. Doktori su dužni da pruže sve potrebne informacije i odgovaraju na pitanja.
Meni još uvek nije jasno zašto ljudi (ne mislim ovde na tebe već na većinu otvorenih tema) ne pitaju svoje doktore sva ona pitanja koja postavljaju po forumima. Pročitala sam negde kako neko opravdava doktora time što je sigurno zauzet, pa da mu ne smeta radije pita na forumu. A na forumu niko nije upoznat sa slučajem kao upravo taj doktor (ponovo, sve je baš kao što treba da bude). Ne završava se njihov posao sa ispisivanjem recepta.