MOLIM HITAN ODGOVOR, U PANICI SAM!!!
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: MOLIM HITAN ODGOVOR, U PANICI SAM!!!
Vidite, to je samo dokaz da ste postupili APSOLUTNO ISPRAVNO. Da nije bilo povrede procedure, ama bas nikakve guzve ne bi bilo. Ja bih Vam posavetovao da lecenje nastavite bas tamo, jer ce sada biti posebno obazrivi prema Vasem detetu, u to nema sumnje. U sebi ce vas svakako psovati, ali pruzice Vam cak i bolju uslugu nego ostalima.
A svi dobro znamo koliko bi lekar ljubazno odgovorio da ste otisli da se pozalite prvo njemu. I sad ce svakako biti ljubazniji prema svakom sledecem roditelju, i pazljiviji pri uzimanju uzoraka.
A analize nisu toliko skupe, uradite ih u nekoj privatnoj laboratoriji i rezultate odnesite nekome strucnom na tumacenje.
A svi dobro znamo koliko bi lekar ljubazno odgovorio da ste otisli da se pozalite prvo njemu. I sad ce svakako biti ljubazniji prema svakom sledecem roditelju, i pazljiviji pri uzimanju uzoraka.
A analize nisu toliko skupe, uradite ih u nekoj privatnoj laboratoriji i rezultate odnesite nekome strucnom na tumacenje.
Potpuno, ali potpuno delim Vase misljenje. I ja smatram da ce moje dete sada imati mnogo bolji tretman nego sto bi imalo inace, a njihovo psovanje me ne dotice ali ni malo!
Ne znam da li jeste ili nije bilo povrede procedure u smislu samog testa, kao sto rekoh, vise ne mogu da se zakunem da taj test nije uradjen onako kako su oni rekli, ne iskljucujem mogucnost da se meni samo ucinilo da je pipeta na kozi, a ne na par mm od koze i da dodiruje samo kapljicu, svakako se nadam da su u pravu, ali bez obzira, mislim da je osnovni red bio da dobijem odgovor i objasnjenje o proceduri!
I 100 %-tno ste u pravu po pitanju reakcije lekara na moj prigovor u situaciji da nije izbila citava frka. To sam ja i njima rekla.
Nadam se da ce iz svega ovoga proizaci makar neko opste dobro i da je ovo, pa makar mereno u promilima, doprinelu poboljsanju ophodjenja prema pacijentima!
Naravno, iznad svega se nadam da su u pravu da ne postoji rizik po zdravlje moga deteta, jer mi je to najbitnije u zivotu.
Analize cu svakako raditi privatno za 6 meseci i nadam se da ce sve biti u redu. Ne dao im bog da ne bude tako.....Onda ce sve ovo, sto su oni nazvali ''velikim haosom'', izgledati kao nista u poredjenju sa onim sto bi se desilo u slucaju bilo kakvih posledica po zdravlje mog deteta...
Ne znam da li jeste ili nije bilo povrede procedure u smislu samog testa, kao sto rekoh, vise ne mogu da se zakunem da taj test nije uradjen onako kako su oni rekli, ne iskljucujem mogucnost da se meni samo ucinilo da je pipeta na kozi, a ne na par mm od koze i da dodiruje samo kapljicu, svakako se nadam da su u pravu, ali bez obzira, mislim da je osnovni red bio da dobijem odgovor i objasnjenje o proceduri!
I 100 %-tno ste u pravu po pitanju reakcije lekara na moj prigovor u situaciji da nije izbila citava frka. To sam ja i njima rekla.
Nadam se da ce iz svega ovoga proizaci makar neko opste dobro i da je ovo, pa makar mereno u promilima, doprinelu poboljsanju ophodjenja prema pacijentima!
Naravno, iznad svega se nadam da su u pravu da ne postoji rizik po zdravlje moga deteta, jer mi je to najbitnije u zivotu.
Analize cu svakako raditi privatno za 6 meseci i nadam se da ce sve biti u redu. Ne dao im bog da ne bude tako.....Onda ce sve ovo, sto su oni nazvali ''velikim haosom'', izgledati kao nista u poredjenju sa onim sto bi se desilo u slucaju bilo kakvih posledica po zdravlje mog deteta...
-
Dea
- Stalni član

- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Hepatitis B i Hiv se rade u Gradskom zavodu besplatno, cisto da znate....
Da nije tuzno, bilo bi smesno. Kako je tako jadna, nesvadljiva i smerna, a na pitanje uplasene majke, nikako drugacije da se snadje da odgovori, vec pade u sok??!!zulazukac napisao:naisli ste na najmiroljubiviju sestru u celom Institutu, izuzetno strucnu i odgovornu, koja je zbog svoje mirne, povucene, nekonfliktne, nesvadljive licnosti sklonjena sa saltera, da ne bi bila u direktnom kontaktu sa pacijentima, kojih ima raznih.
...
DR: Ona je bila u soku i , opet zbog svoje nesvadljivosti, nije mogla nista ni da kaze, jer nije mogla da veruje u to sto je cula.
Sramota!
U ovo nemojte biti ubedjeni. Nema sanse da bi je u ovoj zemlji otpustili, sve i da na sudu dokazete da je kriva, sto tek nema sanse.zulazukac napisao:Uostalom, verujem da imaju bilo kavu sumnju, bilo bi im jednostavnije i isplativije da otpuste sestru, nego da rizikuju sa tuzbom i sudom.
Ja sam htela da tuzim ginekologa, koji mi je posle spontanog na prevaru radio kiretazu na zivo (na prevaru, jer je rekao "hajde sad da ti damo anesteziju, pa da pocnemo" a onda poceo bez anestezije i uradio proceduru do kraja bez anestezije. Pisala sam vec o tome.) KAd sam otisla kod advokata da se raspitam o tuzbi, prijateljski mi je savetovao da se manem corava posla, da nikad ne bih uspela da dokazem da je kriv, da bi i sestre i svi ostali bili na njegovoj strani, da bi tvrdili da nisu videli ono sto jesu, i da je crno- ustvari belo, samo da jedan drugom spasu kozu.
Vidite po novinama ove jadne roditelje kojima su deca umrla na operacijama. Procesi koji traju vekovima, oni nespetano rade i dalje, dokaza nema, presude nema, nade nema...
Nadam se da je sve ok sa vasim detetom, verovatno i jeste, ali nhe moze covek da se ne iznervira na takvu gomilu gluposti.
Sve najbolje.
Iskreno se nadam da ce sve biti u redu, jer u suprotnom, dzaba sve... i otklaz, i zatvor, i sve, sve...zulazukac napisao:nadam se da ce sve biti u redu. Ne dao im bog da ne bude tako.....Onda ce sve ovo, sto su oni nazvali ''velikim haosom'', izgledati kao nista u poredjenju sa onim sto bi se desilo u slucaju bilo kakvih posledica po zdravlje mog deteta...
To i ja kazem! Ali ne preostaje mi nista drugo, nego da progutam celu tu pricu, a da za 6 meseci uradim detetu analize. Jer, kao sto i sami lepo rekoste, to su corava posla i nikakve vajde od tuzbe nema. Ali, da ja ne bih do isteka 6 meseci zavrsila u Lazi, biram da ipak verujem da sam stvari posmatrala iz nekog nepovoljnog ugla i da je u pitanju opticka varka. Realno, jesu u pitanju samo 1-2 mm...
A sto se Vas tice, jako me je rastuzilo procitano, prvenstveno po pitanju spontanog, mada naravno i zbog svega sto ste nadalje proziveli. Kao da dusevna patnja nije dovoljna, jos ste morali i kroz paklene fizicke bolove da prolazite. Kao sto vec rekoh, jadna smo mi zemlja....
A uvek me rastuzi kada cujem da se bilo sta lose desi nekom detetu, makar i nerodjenom. Ja sam neko ko ne podnosi lose vesti, posebno kada su deca i zivotinje u pitanju.
Znaju li zasto je doslo do pobacaja? I u kom mesecu? Nadam se da ste nakon nemilog dogadjaja ipak dobili bebu.
Izvinjavam se ako sam neuljudna sto postavljam pitanja, prosto se nadam da ruzna prica ipak ima srecan kraj.
Svaka Vam cast na snazi!
A sto se Vas tice, jako me je rastuzilo procitano, prvenstveno po pitanju spontanog, mada naravno i zbog svega sto ste nadalje proziveli. Kao da dusevna patnja nije dovoljna, jos ste morali i kroz paklene fizicke bolove da prolazite. Kao sto vec rekoh, jadna smo mi zemlja....
A uvek me rastuzi kada cujem da se bilo sta lose desi nekom detetu, makar i nerodjenom. Ja sam neko ko ne podnosi lose vesti, posebno kada su deca i zivotinje u pitanju.
Znaju li zasto je doslo do pobacaja? I u kom mesecu? Nadam se da ste nakon nemilog dogadjaja ipak dobili bebu.
Izvinjavam se ako sam neuljudna sto postavljam pitanja, prosto se nadam da ruzna prica ipak ima srecan kraj.
Svaka Vam cast na snazi!
Apsolutno ste u pravu da se to tako NE RADI!!!zulazukac napisao:Kao prvo, hvala vam sto postojite!
Muci me jedan ogroman problem, zbog kog cu zasigurno probdeti celu noc.
Naime, vodila sam danas svoje petogodisnje dete u IMD kod ORL, na konsultaciju u vezi sa operacijom krajnika. Doktorka se zgrozila nad sluzokozom njegovog nosa, i poslala nas je prvo na alergo probe. Nalazi su potpuno uredni, hvala Bogu, ali sam se zgrozila nad cinjenicom da je sestra/tehnicar/laborant ili ko god da je, nakon sto je napravila 9 ranica na ruci, uzela 9 bocica sa razlicitim alergenima, i pipete iz istih stavila direktno na ranice, zatim je njima lepo razmazala one alergene POMESANE SA KRVLJU moga deteta, nakon cega ih je uredno vratila u bocice, bez ikakve prethodne dezinfekcije. Ja sam se toliko sokirala i izbezumila, da uopste nisam uspela da odreagujem. Jedva sam, onako sokirana i zgrozena, uspela da prokomentarisem "tako krvave ih vracate nazad?" a ona mi je uputila pogled zvani "evo je jos jedna pametnjakovicka" i izignorisala me, kao da i nisam tu.
Naravno, sada je jasno da su te pipetice pomesane sa krvlju svih nasih prethodnika, i ja sam stvarno u panici koji su rizici po zdravlje mog deteta i sta sve moze da se dogodi. Da li je uopste moguce, da jedna ozbiljna ustanova kao sto je Institut za majku i dete, dozvoli sebi takve propuste?!?! Ja stvarno ne mogu da verujem da je to po PS-u i da se to tako radi uobicajeno. Bila sam ubedjena da ce alergene, jednostavno sa neke pristojne razdaljine da kane na rane, i nisam mogla ni da pretpostavim da ce ne samo da ih nasloni na iste, vec i da ih lepo razmaze po njima, i onako zmuljane vrati nazad. Palo mi je na pamet da su mozda ti alergeni pomesani sa nekim dezifisijensom, ali ne vidim kako bi onda opstali kao takvi. Jasno mi je da virusi ne zive dugo van organizma, ali.....Ne znam, toliko sam istraumirana i sokirana, da ne znam uopste sta da mislim.
Preklinjem bilo koje strucno lice da mi odgovori, jer sam na ivici ludila. Obuzela me je panika enormnih razmera!
Beskrajno hvala unapred!
Ovo znam iz ličnog iskustva, a kao doktor medicine znam da tako ne bi smelo da se radi, dok zaista ne znam šta piše u tom famoznom Pravilniku o izvođenju alergo testa.
Elem, pretpostavljam da je to odomaćen način izvođenja alergo testa na IMD, jer, zaboga, pa deca su to, ona (obično) ne boluju od krvno prenosivih bolesti (!?), a taman i da uštede na iglama ili lancetama (pretpostavljam da je sestra tih 9 ranica napravila jednom iglom?)!
Trebalo je da na označena mesta na podlaktici prvo nanese alergene, pa tek onda kroz kapljicu ubode to mesto, naravno, svaki put novom iglom (ili lancetom), da se sami alergeni ne bi pomešali.
Na kraju krajeva, svratite do neke ustanove "za odrasle" ili do privatne laboratorije, pa ih zamolite da Vam objasne kako to oni rade.
A što se doktorkinog objašnjenja tiče-
, jel' da, pa kako onda ulazi tečnost sa alergenom?-pipeta je specijalno dizajnirana tako da apsolutno nista u nju ne moze da udje, niti ista moze da se zadrzi na njenoj spoljasnosti
, pa u šta se onda utrljava ako ne dodiruje kožu i kako je tako u milimetar sigurna u ruku sestre, a da pritom nije ni bila prisutna...? Strašno!a onda se ta kapljica provrti 2-3 puta u krug sa sve pipetom kako bi se alergen sto bolje utrljao, ali pipeta svakako ne dotice kozu, vec se vrhom pipete upravlja tom kapljicom.
Da Vam ja kažem zašto se utrljava: zato što dok je ona stigla da uzme bočicu sa određenim alergenom da bi ga kanula na prethodno napravljenu ranicu, već se na njoj napravila krustica, te se praktično zatvorila i naravno alergen ne može da dođe u dodir sa krvi, pa se "utrljavanjem" ustvari skida ta malecna krusta!
Znate šta, isterajte stvar do kraja!
Srdačan pozdrav i mnogo sreće i strpljenja Vam želim!
, jel' da, pa kako onda ulazi tečnost sa alergenom?-sedefasta napisao:zulazukac napisao: A što se doktorkinog objašnjenja tiče-pipeta je specijalno dizajnirana tako da apsolutno nista u nju ne moze da udje, niti ista moze da se zadrzi na njenoj spoljasnosti
Zanimljivo! To smo isto i ja i mm prokomentarisali!
Ma, covek bukvalno moze da poludi. U ovoj drzavi, ne dao ti bog da se razbolis.....
U svakom slucaju, meni ovih dana treba da stigne zvanican dopis sa IMD od ZPP, pa cemo videti koja je zvanicna verzija celog dogadjaja.
No, kao sto rekoh, sto se isterivanja stvari do kraja tice, nemam ja tu vise nikakvog manevarskog prostora. Sledeca instanca je sud, a svi mi znamo da od toga, nazalost nema nista.
Sto se laboratorije tice, u pravu ste. U ponedeljak cu otici u istu i pitati ih o nacinu izvodjenja alergo testa. Mada, verujem da princip rada nije u svim ustanovama isti. Pretpostavljam da je Pravilnik jedan i opsti, ali da postoje varijacije na temu po pitanju same izvedbe. Kao, npr, da li ce se alergen naneti pre ili nakon skarifikacije.
Iskreno zahvaljujem svima na dosadasnjim odgovorima.
-
dannina
- Aktivan član

- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Ja sam vec rekla, to zamlacivanje sa kojekakvim objasnjenjima, fizikom i sl, je cisto ispiranje usta, jer u stvari koje taj koji ce sa apsolutnom sigurnoscu reci da ta pipeta nije u mm dotakla kozu deteta? Vi ste doveli dete na najobicnije rutisko ispitivanje, a vidite sta se napravilo! Da smo drzava, ko sto nismo, uzeli biste klinci milione na sudu za nemar! Nije mi ni ta doktorka jasna, nije prisustvovala pregledu, nema pojma sta je u stvari bilo, ali zdusno brani tu sestru, ne dovodeci u pitanje da je, ipak, pogresila i da vi ne dizete paniku bez veze!
Evo, za sve zainteresovane i upucene, stigla mi je plava koverta iz IMD-a, sa zvanicnim Odgovorom na prigovor.
Daleko od toga da sam dokona, sta vise, ali prekucacu vam glavni deo, buduci da sam vas sve uvukla u ovu pricu, pa prosto da je ne ostavim bez epiloga:
''...Po izjavama navedene med.sestre i lekara, pacijentu je u prijemnoj ambulanti radjen prick alergo test i tom prilikom su primenjivane adekvatne procedure i mere.
Naime, sestra Marina Vukovic je objasnila u svojoj Izjavi da je test uradila na uobicajen nacin i da se takva procedura obavlja i u drugim zdravstvenim ustanovama: tako sto se lancetom nacini lagana skarifikacija koze na prethodno obelezenom mestu i zatim na svako od 9 predvidjenih mesta se kapne po kap alergena, svaki iz sopstvene bocice.
Med.sestra M.V. izjavljuje da prilikom te procedure ne dolazi do kontakta izmedju koze i pipete. Pipeta se vraca u bocicu i ona je pod negativnim pritiskom, pa je nemoguce da se bilo kakva tecnost uvuce u nju prilikom odvajanja kapi alergena. Narocito napominje da ne postoje rizici od vracanja krvi ( koja se eventualno pojavi u toku skarifikacije koze ) u pipetu. Med.sestra u svojoj izjavi napominje, a dr. Jecmenica potvrdjuje da prilikom ove procedure rizici od prenosenja infekcije ne postoje!
U svojoj izjavi med.sestra M.V. izjavljuje da se seca da ste komentarisali njen rad, ali da nije imala nameru da Vas ignorise, vec da test obavi valjano do kraja. Takodje izrazava zaljenje sto je kod vas izazvala veliko uznemirenje, sto joj ni u kom slucaju nije bila namera.
Kao zastitnik prava pacijenta licno sam obavila razgovor sa Dr. Jecmenicom i med.sestrom Marinom Vukovic gde su mi one objasnile i pokazale kako se izvodi procedura prick alergo test. One stoje iza svojih reci: da ne postoji nikakav rizik od infekcije prilikom izvodjenja ove procedure, ali da postoje rizici od nastanka burne reakcije na alergen, zbog cega su zdravstveni radnici obuceni da brzo reaguju.
Med.sestra M.V. i dr. J. su zaposlene u Institutu dogi niz godina, i kao zdravsrtvenim radnicima mnogi roditelji su im ukazali svoje poverenje dovodeci decu na lecenje.
IMD kao sto ste naveli je referentna ustanova gde se leci veliki broj dece. Angazovanje strucnog tima zdravstvenih radnika je uvek bio prioritet Instituta za majku i dete.
Nadam se da su ove reci uspele da Vas umire, i stalnu brigu roditelja za zdravlje svog deteta ucine podnosljivom...''
Daleko od toga da sam dokona, sta vise, ali prekucacu vam glavni deo, buduci da sam vas sve uvukla u ovu pricu, pa prosto da je ne ostavim bez epiloga:
''...Po izjavama navedene med.sestre i lekara, pacijentu je u prijemnoj ambulanti radjen prick alergo test i tom prilikom su primenjivane adekvatne procedure i mere.
Naime, sestra Marina Vukovic je objasnila u svojoj Izjavi da je test uradila na uobicajen nacin i da se takva procedura obavlja i u drugim zdravstvenim ustanovama: tako sto se lancetom nacini lagana skarifikacija koze na prethodno obelezenom mestu i zatim na svako od 9 predvidjenih mesta se kapne po kap alergena, svaki iz sopstvene bocice.
Med.sestra M.V. izjavljuje da prilikom te procedure ne dolazi do kontakta izmedju koze i pipete. Pipeta se vraca u bocicu i ona je pod negativnim pritiskom, pa je nemoguce da se bilo kakva tecnost uvuce u nju prilikom odvajanja kapi alergena. Narocito napominje da ne postoje rizici od vracanja krvi ( koja se eventualno pojavi u toku skarifikacije koze ) u pipetu. Med.sestra u svojoj izjavi napominje, a dr. Jecmenica potvrdjuje da prilikom ove procedure rizici od prenosenja infekcije ne postoje!
U svojoj izjavi med.sestra M.V. izjavljuje da se seca da ste komentarisali njen rad, ali da nije imala nameru da Vas ignorise, vec da test obavi valjano do kraja. Takodje izrazava zaljenje sto je kod vas izazvala veliko uznemirenje, sto joj ni u kom slucaju nije bila namera.
Kao zastitnik prava pacijenta licno sam obavila razgovor sa Dr. Jecmenicom i med.sestrom Marinom Vukovic gde su mi one objasnile i pokazale kako se izvodi procedura prick alergo test. One stoje iza svojih reci: da ne postoji nikakav rizik od infekcije prilikom izvodjenja ove procedure, ali da postoje rizici od nastanka burne reakcije na alergen, zbog cega su zdravstveni radnici obuceni da brzo reaguju.
Med.sestra M.V. i dr. J. su zaposlene u Institutu dogi niz godina, i kao zdravsrtvenim radnicima mnogi roditelji su im ukazali svoje poverenje dovodeci decu na lecenje.
IMD kao sto ste naveli je referentna ustanova gde se leci veliki broj dece. Angazovanje strucnog tima zdravstvenih radnika je uvek bio prioritet Instituta za majku i dete.
Nadam se da su ove reci uspele da Vas umire, i stalnu brigu roditelja za zdravlje svog deteta ucine podnosljivom...''
-
dannina
- Aktivan član

- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Izjava dr jos i nekako moze da se prihvati, ali izjava med.sestre kako je to nemoguce i kako ona to zna "jer dugi niz godina radi" bas i ne znaci mnogo, u realnom zivotu, tj na sudu to u zivotu ne bi proslo, jer ona nije nikakav strucnjak u toj oblasti, da bi mogla nesto da tvrdi! One su opisale kako bi trebalo da se radi, a da li je ona tako i uradila-e, zato ste se vi pobunili!
Do spontanog je doslo u 11-oj nedelji, iz neutvrdjenih razloga. Plod je prestao da se razvija, i posto je trudnoca bila velika, morala je da se radi revizija.zulazukac napisao: Znaju li zasto je doslo do pobacaja? I u kom mesecu? Nadam se da ste nakon nemilog dogadjaja ipak dobili bebu.
Svaka Vam cast na snazi!
Tesko sam prebrodila taj period, to mi je bila treca, planirana trudnoca. I mada sam posle toga dobila bebu, nikad se nisam sasvim pomirila sa tim da je to moralo da se desi.
Sad je, naravno, sve ok. Moj sin ima 13 meseci i super je, ali ja tazmisljam ponekad o tome da bi sad TA beba imala oko 2,5 godine.
Budalaštine!
Ponoviću ispravan način izvođenja testa:
Dakle, rizik POSTOJI!!!
Jer nijedna sestra ili tehničar na svetu, koji ovo isto negde rade, se ne može zakleti da je svaki put istom silom pritiska prstiju sve vreme držala/o gumeni balončić na vrhu pipete, dok je izvodila/o ovakav skaredni prick test!
A o kontaminaciji spoljašne strane pipete da i ne govorim!
Jako me pogađaju ovakve stvari, jer ću i ja, nadam se, biti deo ovog našeg zdravstvenog sistema i ne želim da budem u istom košu sa ovakvima.....
Volela bih i sestru i doktorku da vidim šta bi uradile da im sutra dovedete neku HIV ili HCV pozitivnu osobu, da joj urade prick test na "njihov" način, a zatim ga istim pipetama iz istih bočica urade na sebi ili, još gore, na svom detetu!!!
Ponoviću ispravan način izvođenja testa:
A što se tiče poznavanja fizičkih zakona:Trebalo je da na označena mesta na podlaktici prvo nanese alergene, pa tek onda kroz kapljicu ubode to mesto, naravno, svaki put novom iglom (ili lancetom), da se sami alergeni ne bi pomešali.
, ovaj nespretni pokušaj da se objasni mehanizam dejstva promene pritiska u pipeti prilikom odvajanja kapi je očito serviran sestri od neke možda stručnije osobe, koji ona nije interpretirala na ispravan način. Naime, tačno je da u pipeti nakon odvajanja kapi vlada negativan pritisak, ali on na okolinu deluje tako što privlači, uvlači, usisava, bilo tečnost, bilo vazduh, šta god (primer za medicinare: opasnost od vazdušne embolije kod frakture lobanje, jer se kao komplikacija može desiti ruptura lobanjskih vena, kao i pneumotoraks kod rupture pleure prilikom otvorenih povreda grudnog koša, a sve zato što u lobanjskim venskim sinusima i u međupleuralnom prostoru vladaju NEGATIVNI PRITISCI, te uvlače vazduh). Tako da sestra, izjavom da u pipeti vlada negativan pritisak, potvrđuje ustvari da je pipeta pod težnjom da usisa natrag tečnost koju dodiruje, a koja je, u ovom slučaju pomešana sa krvi!Pipeta se vraca u bocicu i ona je pod negativnim pritiskom, pa je nemoguce da se bilo kakva tecnost uvuce u nju prilikom odvajanja kapi alergena.
Dakle, rizik POSTOJI!!!
Jer nijedna sestra ili tehničar na svetu, koji ovo isto negde rade, se ne može zakleti da je svaki put istom silom pritiska prstiju sve vreme držala/o gumeni balončić na vrhu pipete, dok je izvodila/o ovakav skaredni prick test!
A o kontaminaciji spoljašne strane pipete da i ne govorim!
Jako me pogađaju ovakve stvari, jer ću i ja, nadam se, biti deo ovog našeg zdravstvenog sistema i ne želim da budem u istom košu sa ovakvima.....
Volela bih i sestru i doktorku da vidim šta bi uradile da im sutra dovedete neku HIV ili HCV pozitivnu osobu, da joj urade prick test na "njihov" način, a zatim ga istim pipetama iz istih bočica urade na sebi ili, još gore, na svom detetu!!!
Odgovor ZPP je ocekivano bla-bla-bla...
Svi oni primaju platu pod istim krovom, i nisam sigurna da je ikada igde ZPP nesto rekao protiv bilo koga iz bilo kog kolektiva.
Ovo samo lici na to da je morala da se ispostuje nekakva preporuka EU ili nekog drugog, da institucija zvana ZPP mora da postoji. Kao da samim tim to nesto znaci.
Bezveze...
Svi oni primaju platu pod istim krovom, i nisam sigurna da je ikada igde ZPP nesto rekao protiv bilo koga iz bilo kog kolektiva.
Ovo samo lici na to da je morala da se ispostuje nekakva preporuka EU ili nekog drugog, da institucija zvana ZPP mora da postoji. Kao da samim tim to nesto znaci.
Bezveze...