Moja borba sa hepatitisom C

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Roso, imam jedno kratko i jasno pitanjce za tebe, onako, kao uvertira u terapiju.........

Koje si vitamine uzimala, i da li si pocela sa njima i pre terapije, ili kad si startovala sa Pegazisom??!!

Pozdrav :wink:
Rosa39
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 26, 2005 10:10 pm

Post od Rosa39 »

Draga Majja,
ja sam odmah po postavljenju dijagnoze znaci pre pocetka terapije pocela i sa dijetom i sa vitaminima. Svakodnevno multivitamin, plus kombinacija vitamina A i E (ovaj ne sme duze od mesec dana, pa sam pravila pauzu od 2 meseca i potom opet i sve tako), potom kompleks vitamina B. Ako se vratis na moja prva pisanja procitaces i koje sam travke uzimala da se ne ponavljam. Da ponovim samo ovo sto je bitno nista przeno i nista masno (ni biljnog ni zivotinjskog porekla). Znaci kuvano, meso ili riba na teflonu, voce,povrce itd.
U vezi tvog psihickog stanja NE SMES da budes takva, znas i sama da psiha i moral pre svega uticu na ozdravljenje. Dobro je sto se informises oko svega, al ne padaj u paniku, morate biti mirni oboje. Znam da je lako reci, i ja sam bila histericna, al kad sam se dobro informisala, naoruzala vitaminima i ostalim cudima, a nakon toga i sa terapijom smirila sam se. Znaci da je kod vas u pitanju sigurno taj psiholoski faktor, kad ce vise da pocne i sta ce da bude. Znas i sama koliko puta u zivotu svi zamisljamo da ce biti ovako ili onako strasno a potom bude sve ok, nemoj da se plasis toliko unapred, u redu biti obazriv, ali moras da jedes i vodis racuna i o sebi jel hoces da navuces i ti nesto??? Tako ni njemu neces pomoci, jer mu je tesko i zbog sebe i zbog tebe. Ja sam imala tu srecu da su svi moji kao kulirali i pokusavali da ne dramatizuju toliko koliko sam ja u pocetku, tako da smo se i smejali svemu sto je super uticalo na mene.Secam se koliko sam se tresla pri prvoj inekciji jer sam mislila ko zna sta ce biti, a ono nista...........Naravno, sve ovo ne znaci PONAVLJAM da treba da pustite sve olako, obazrivi i disciplinovani ali morate ZIVETI normalno i bice sve u recu, to je i meni moj DR govorio na pocetku, bukvalno je urlao videci u kojoj sam panici. A ono najlepse u svemu sto sam shvatila da je zaista zdravlje najvaznije, sve ostalo mi je postalo jako jako malo bitno, tj. ne nerviram se vise oko toliko gluposti koje nam svima zagorcavaju dan jer mi to dopustamo, a stvarno su gluposti......naucicete mnogo toga i poucnog iz svega ovoga. Ja sam to shvatila kao Boziju opomenu jer se nikad nisam hranila pravilno ni normalno. Nisam htela da ti dajem lekcije ali moram jer su i meni bile potrebne, pisemo se zurim na posao, cao, pisi....
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Draga Roso, danas je otisla jos jedna.....tj. druga!!!!!???

Znaciiiiiiiiii..................................jos jedna iduce subote i K R A J!!! :D :D

SVAKA TI CAST NA STRPLJENJU I IZDRZLJIVOSTI!!!!

Ako imas vremena, kucni nam da vidimo kako si, jel si uzbudjena zbog skorog kraja???!! Ma, naravno da jesi, al pisni nam i ti!!!!

Kod nas jos nista novo. Cim bude, znaces!!!!

Pozdravljamo te, i cekamo sa nestrpljenjem da nam kucnes koje slovce!!!

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Rosa39
Stalni član
Stalni  član

Post od Rosa39 »

Draga Majo,
ovde su bili praznici pa sam se ono bas dobro odmorila a sad jedva cekam nas Uskrs i naravno tu poslednju inekciju. Sad vec brojim dane, sutra cu zvati DR jer mi nije jasno da li moram da "propratim" poslednju inekciju sa lekovima ili ne. Kako mi on rece na brzaka poslednji put moram do tacno tog datuma (godinu dana) inekciju, ali se ne setih za lekove, sutra cu znati. I da se dogovorimo kad (sto pre) ta analiza krvi da se vidi dal smo "ubili neprijatelja". Vec mi je receno u bolnci da im odnesem svu moju dokumentaciju, sve analize cak i one redovne nedeljne krvne slike. Zadnji put sam vadila pre 4 dana u granicama normale je, bitno je da je hemoglobin dobar. Posle slede te dosadne analize tiroidne i ostalo ali mora se. Mislim da sam ti napisala negde gore da u slucaju da ne daj Boze ne uspe terapija moze da se ponovi ali ne odmah i ne u svim slucajevima. Nadam se da ce biti sve ok, necu sad da mislim o tome. Tesim se sto je rezultat vec posle 3 meseca terapije bio OK, i sto je DR rekao sad pri kraju, da 99% uspeva, ne bi smeo da kaze tako nesto ohrabrujuce da nije siguran.
Hvala ti punoooooooooo na recima podrske puno mi znaci. Jos nisam sasvim svesna svega, bicu sigurno kad prestane, e onda cu slaviti 3 dana!
Razmisljam sta da radim sa inekcijom viska i ostace mi jos desetine kapsula ribavirina (to se pije 2,3 ili 4 kapsule dnevno, zavisno koliko krvna slika moze da podnese) steta je da stoji a nekom je preko potrebno, mislim da nije nezakonito ni glupo da ponudim tebi tj.tvom decku jer jedino vas poznajem koji imate taj problem. Naravno u slucaju da mi ne traze nazad jer nemaju uvek tacnu kontrolu koliko imam kod sebe (na zalost i ovde se manipulisalo i sa tim lekovima pa je kontrola strozija), samo jedna inekcija kosta 340 E i uvozi se iz Belgije, a sve pokriva srecom socijalno. A ovde su sve apoteke privatne i nemam razloga da njima vracam jer oni uzimaju pare od drzave. Zelim vam da sto pre saznate i to pozitivnu odluku komisije, pa onda polako, korak po korak.......brzo ce proci. Puno pozdarava i vama, pisemo se, caoooooooooo
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

E pa drago mi je za tvoj optimizam!!!!!!!! :D :D :D I ja se nadam da ce biti sve ok, jer sve sto sam uspela ja da poskidam o hepatitisu i terapiji, zaista govori o tom ranom virusoloskom odgovoru(EVR)-kada nivo virusa pocinje da opada i da je to dobar znak da ce virus na kraju biti eliminisan!!!!

I mi brojimo dane zajedno sa tobom!!!!!! :D Prodje i ta godina....... Sada treba samo da sve bude u redu, i nakon sest meseci, i onda pocinjes sa novim poglavljem zivota. :D

Upoznala sam jos jednu zenu, ovde u Bg-u, ona se skroz izlecila sto mi daje dodatnu snagu da verujem u tu terapiju. Doduse, ona je imala srece (ako tako moze da se kaze??!!) pa je imala genotip 3, koji se lakse leci, al izbacila ga je totalno, malo je i povratila kilazu, ma super izgleda i super se oseca.

Sto se tice ribavirina, ti to cuvaj, za svaki slucaj, jer ja ne znam kakav je protokol ovde...??!! Mislim da se i on dobija ako prodje tu komisiju pa dobije besplatno lecenje, tj. to lecenje koje pokriva socijalno, a ako ne prodje komisiju, suludo je i da pricamo, bar u ovom momentu o 12.000 evra. :cry: U svakom slucaju, sta god bilo, hvala ti puno sto mislis na nas!!! :D

Nemoj sada da mislis o eventualnom nastavku terapije i da se sekiras za bilo sta sto moze da bude a i ne mora....cuvaj snagu za slavlje, i raduj se toj poslednjoj bocki i lepo provedi Uskrs!!! :D :D :D

Al kuckamo se mi jos do Uskrsa ima...........pa jos samo......ma 5 dana, ijaoooooooooo!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D

Veliki pozdrav i tebi od nas!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Rosa39
Stalni član
Stalni  član

Post od Rosa39 »

Jao Majo, jos danas i sutra sva se nekako tresem od uzbudjenja ne znam sta mi je a drma me i terapija ovih dana cisto da ne zaboravim kako to bese,he,he. Sutra definitovno zavrsavam i sa bocom i sa tabletama i kapsulama, jeeeeeeeeeeeee. U ponedeljak, eventualno u sredu idem na analize jer je u medjuvremenu ovde neki drzavni praznik.Nadam se da mi sutra nece uvaliti radnu subotu, sad nisam sposobna da mislim ni na sta drugo vec hocu samo da se radujem!Moj decko je vec rezervisao najbolji restoran (mesa) u gradu, ali ja cu se zadovoljiti sa 1 parcetom salame i eventualno zalogajem svinjetine......ti ne znas kako je to slatko kad se ne sme.........he,he. Uzasno sam zedna ovih dana, popijem i po 4 litra vode dnevno izgleda da organizam vise ne moze da podnese toliko isusivanje. Srecom, ja nisam oslabila, samo u pocetku 4,5 kila dok se nisam navikla na novi rezim ishrane, potom sam se vratila na staru normalnu kilazu.I ja isto delujem mladje,svezije i zdravije, na stranu zdrava ishrana, nego svi ti vitamini,odmor...... Sad me bas interesuje uticaj same inekcije tokom sledece nedelje bez tableta......da vidim bas sta mi je vise uticalo.......tek cu posle otvoriti papircinu iz inekcije da procitam, do sad nisam imala hrabrosti da ne bih prizvala jos neke negativne efekte citajuci, e a stvarno je papircina.........Znaci, jos jedna inekcija, jos 4 kapsule i 3 tablete...........i onda da na miru docekam Uskrs!
Zelim vam sve najbolje, pisacu vam jos nadam se pre Uskrsa.....
jedno pitanjce, a kad ce ta Komisija....???
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Drzimo ti palcheve!!!! I da znas, farbam danas ova jaja i mislim na tebe...sta se desava, kako si, mogu misliti koliko si ushicena!!!!!! :D :D :D

Dobro je, kud ovih 47, eto i te 48, pa da se opustis malo!!!!!! :D :D :D

Jos ne znam kada ce komisija, posle Uskrsa idemo u bolnicu pa cemo videti.

Moram da ti se pohvalim, juce je vadio krv, i da te ne davim (preterano!!), nappisacu ti njegove analize za ALT i AST u momentu otkrivanja, pa 2 meseca nakon toga (od kada sam mu sprovela poseban rezim ishrane) i ove od juce (sa nastavljenom dijetom) :

6. JANUAR.....................7. MART...........................20. APRIL

ALT..........321 ............................174..................................99

AST.........140...............................74...................................44

Sta kazes na uspeh???????!!!! :D :D :D :D :D

E sad, jedino mi nije jasno, a mislim da to ni DR ne znaju..... Koliko sam se ja raspitala. povisene transaminaze su znak da sa jetrom nesto nije u redu i da se ona bori sa virusom. Sad me samo plasi, da ovim smanjenjam nismo uticali na to, da se jetra bori sa "manje snage" a da to omogucava virusu da se brze razmnozava??!!!

Da li ti nesto znas o toj problematici, jel ti nekada neko objasnjavao to, mislim, kako sve to funkcionise. Bojim se da, mozda, nije bas dobro sto su se toliko spustile, ili mozda greshim?????!!!!!!

Za sada toliko, kuckamo se, i mislimo na tebe!!!!! :wink:
Rosa39
Stalni član
Stalni  član

Post od Rosa39 »

Draga Majo,
na zalost ne znam nista o tim vrednostima imam i ja gomilu te neke dokumentacije ali nista ne razumem, a ni moj doktor mi nikad nista nije objasnjavao. Kod tvog decka je najbitnije da je presao odmah na zdravu ishranu i ODMOR i sto cesce opustanje. Za te vrednosti moras da pitas doktore. Ja sam juce dobila gomiletinu uputa za analize krvi i mokrace koje moram da uradim sledece nedelje, naravno najbitnija je ona kvalitet i kvantitet HCV.....ostale i ne razumem i necu da se smaram ako je nesto bitno reci ce mi oni sami. Po podne je vreme za poslednju bocu, a veceras i poslednje lekove, JEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, vec pocinje slavlje, a sutra nam je i Uskrs! Kuckamo se, cao
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Uzbudjenje raste........ :D , samo jos danas....... :D

Mogu samo da zamislim kako se osecas u ovom trenutku!!! :D

Srecno!!!!

Naravno, kuckamo se kad dodje vreme!!! :D :D
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Draga nasa Roso, SRECAN TI USKRS I PRVI SLOBODAN DAN, NAKON TERAPIJE!!!!!!!!

Ajd navali sa kuckanjem KUC-KUC, al ne preteruj sa jelom, nisu bas jaja lagana za stomak!!!!!!!!! :wink:

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Rosa39
Stalni član
Stalni  član

Post od Rosa39 »

Hvala punoooooooooo Majo,
Hristos Vaskrs
a meni je vec sad sve lakse i lepse
pisemo se, sve najbolje vam zelim
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Cao Roso!!! :D :D

Kako si? Jel si radila neke analize??? Sta se sada desava, radis analize, cekas reultate, koliko dugo cekas na njih??

Kako se osecas nakon svega?? Jel imas neke tegobe ili je sve ok???

Mi smo danas bili u bolnici, komisija se jos uvek nije sastajala, a ni ne znamo kada ce i da li ce uskoro, jer je Dr koja je clan komisije na odmoru i vraca se za 3 nedelje??!!! :o

Pozdrav, Maja :wink:
draganadarija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 27, 2006 5:43 am

Post od draganadarija »

Danas mi je rođendan, a ja sam u strahu da li ću sledeći doživeti! Imam C hepatitis verovatno od samog njegovog nastanka 15-20 godina, inače sam narkoman preko 20 godina. Mene ubi strah od tog "početka"! Da li će, kad će? Poslednjih dana mi otiče stomak,ponovo sam u strahu, iako su se ranije uzbune pokazale uvek kao lažne! Do sada je to bilo od želuca ili na nervnoj bazi, ali su ovoga puta promene najdrastičnije. Sem običnih analiza krvi i ultra zvuka, ništa drugo nisam radila. Do sada su mi transiminaze uvek bile sasvim normalne, postojala je mala fibroza jetre. Da li neko može da mi kaže, da li zna, da li su obavezni simptomi kao što su mučnina, povraćanje i dijareja, kod oštećenja jetre? Molim se Bogu da je nedostatak ovih simptoma dobar znak! Pomozite mi!
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

A kako uopste znas da ga imas, ako si radila samo obicne analize krvi i UZ???
Rosa39
Stalni član
Stalni  član

Post od Rosa39 »

Draga Majo,
danas sam vadila krv na sve moguce u poslednje vreme ne mogu vise da podnesem to cimanje i bolnice i laboratorije me uzasno deprimiraju, valjda sam se zamorila, pa samo redovna kontrola krvne slike u ovih godinu dana skoro svake nedelje. Rezultat je 16.maja. Zelim da verujem da ce sve biti u redu, ali ne smem jos da se radujem. Doktori su dali sve od sebe, ja isto......sto kazu, sta mi Bog da. Osecam jos dejstvo poslednje inekcije trebalo bi do subote da nestane. Mnogo mi je bolje bez kapsula ribavirina, nisam vise tako umorna i ispijena, spavala sam lepo nekoliko noci. One druge tablete, mantadan nisu imale nikakve nus pojave. Divan je osecaj ne piti vise nista ni ujutru ni uvece, uopste mi ne nedostaje ta navika, he,he.........Ostala mi je jos i ta nenormalna zedj, ali ocekujem da ce i to nestati tokom nedelje. Imam veliku potrebu da sve to podelim sa nekim, ali ne znam uzivo nikoga, kasnije kad prodje malo vremena cu otici do ovdasnje bolnice ako mogu nekome da pomognem i da istresem sve to iz sebe, pricam ja i sa svojima ali to moze da razume samo onaj koji je prosao ili prolazi. A s druge strane vreme je i da polako okrenem list, dosta vise i same reci hepatitis,terapija..... vreme je i da mozak odmorim od svega. I da zivim kao i svi ostali nadam se zdravi ljudi.
Majo,zao mi je sto vas toliko iscrpljuju, znam sta znaci to ludacko iscekivanje, ali morate se strpiti jos malo.........
DraganaDarija,
koliko ja znam kod hepatitisa nema nikakvih "znakova", to je podmuklo oboljenje, covek moze da oseti samo povremeno neobjasnjiv umor.....ti moras uraditi test na hepatitis pa ces znati. Ja licno nisam osecala ni taj umor sve je bilo ok, "problemi" su poceli tokom terapije (zbog nus pojava)i nadam se da ce se s njom i zavrsiti! Ti se moras uozbiljiti i posvetiti svu paznju svom zdravlju ako ne zelis da zivis u strahu.
Majo,mozda delujem malo sumorno umesto radosno, al valjda jos i to cekanje konacnog rezultata da li se bitka dobila...... a i umorna sam od svega toga, trebace mi malo vremena da se vratim u normalu. Mislim da je to normalan proces "ciscenja". Eto, toliko za sad.....puno pozdrava pa se kuckamo
Odgovori