masna jetra

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

grujasim
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 8:20 am

masna jetra

Post od grujasim »

imam masnu jetru isvetlu.u poslednja cetri meseca rezultati su .ast.37,5/25,8/41,4. alt.63,7/44,9/58,6.Hteo bi nesto vise da saznam o tome .
petrica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 4:31 pm

Post od petrica »

Koliko imate godina? Da li konzumirate alkohol, neke lekove? Da li ste preležali žuticu i da li imate neke bolove, promene boje stolice ili urina?
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Pozdrav!
Muz mi ima isto masnu jetru i samo dijeta........dijeta.......
Pazi koje lekove pijes jer mnogi skode.....
Njegov je ALT 290,ALT 198,ne znam sada zadnji rezultat ali mu je receno da su bolji.......
Tvoji nalazi nisu toliko losi u odnosu na mog muza :o :o :o
Ja sam veoma zabrinuta,ali nalazi se poboljsavaju.....
Nije alkoholicar i ne pije,mogu ti samo reci da ako pozelis pivo ili nesto drugo......NE.......NI SLUCAJNO!
Izbaci gazirano,masno......sto vise ribe i kuvanog mesa.......
Mleko ne masno......pazi na hranu i bice sve ok,kontrolisi redovno i to je to.......
Masna jetra nije sala i mora se kontrolisati da ne bi doslo do ostecenja.....
Ima dve vrste:ne alkoholicarsaka i alkoholicarska masna jetra u koju spadas ti?
Pozdrav
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Nije masna jetra usko povezana sa alkoholom vec sa svakim ostecenjem jetre bilo kakvo etiologije ali toksicni faktor je dominantan(pomenuti alkohol,lekovi,toksini,neadekvatna ishrana konzervansi) a u svom morfoloskom smislu razlikuje se makrovezikularna masna promena(alkohol i gojaznost) i mikrovezikularna promena(toksini i lekovi),da li ce se ili na takvom terenu razviti toksicni/etilicni hepatitis zavisi da li perzistira unos supstanci koje su uzrokovale toksicno ostecenje .Porast aktivnosti serumskih aminotransferaza govori u prilog nekroze hepatocita ,ali zbog izuzetne regenerativne sposobnosti jetre po prestanku delovanja noxi ona se regenerise.Inace primera radi dijagnoza akutnog virusnog hepatitisa se postavlja ako postoji desetostruki porast aktivnosti ALT,AST( cisto da se zna na koji red velicine mogu otici transaminaze).
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

A hronicnog? Ne videh nigde virusologiju kod pomenutih?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa ne navode je nadam se da je bar u ovom slucaju odradjena uz sve blagodeti kanadskog zdravstva,a aktivnost AST ,ALT u hronicnom virusnom zavisi od inflamacije.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Zasto? Zato sto su Kanadjani, sve znaju i ne grese? Ma hajde molim te....! :evil:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ma nisam mislio na gresku radilo se o ironiji mom kumu su za anginu dali paracetamol i 7-UP :o , pa mi on salje mail jel normalna leukocitoza 12 i fotku upaljenog pharynxa.Naravno KKS je uradio o svom trosku jer rece GP nije indikovano to je common cold.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Moj muz nema hepatitis testiran je nego masnu jetru sa tolikim enzimima :o :o :o :o :o :o
Sta se onda desava?
Ne pije alkohol,nema hepatitis sta bi onda moglo da bude?
Pozdrav
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Skok transaminaza se javlja u holestazi zbog kalkuloze ili tumora, zastojnoj jetri kod srcane insuficijencije i u zapaljenskim procesima u kojima je primarno ili sekundarno zahvacena jetra. Dalja prica, ovako napamet je besmislena, bez uvida u dosadasnju kompletnu dijagnostiku.
baron
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:37 pm

Post od baron »

Uh nemojte nas plasiti. Ja sam recimo prelezao žuticu i imam od 94 prvo u redu nalaze pa se pre 3 godine povećale transaminaze pogotovo y-gt , čim izvadim nove nalaze sledeće nedelje pokazaću Vam ih, pa ocenite situaciju.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

severus napisao:Inace primera radi dijagnoza akutnog virusnog hepatitisa se postavlja ako postoji desetostruki porast aktivnosti ALT,AST( cisto da se zna na koji red velicine mogu otici transaminaze).
Ne znam za akutni, ali za hronični znam da transaminaze mogu biti u granicama normale ili tek neznatno povišene (to su tzv "šetajuće transaminaze" ) a da je virus prisutan. O njemu se sa sigurnošću može govoriti samo i isključivo na osnovu virusoloških analiza.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

majja napisao:
severus napisao:Inace primera radi dijagnoza akutnog virusnog hepatitisa se postavlja ako postoji desetostruki porast aktivnosti ALT,AST( cisto da se zna na koji red velicine mogu otici transaminaze).
Ne znam za akutni, ali za hronični znam da transaminaze mogu biti u granicama normale ili tek neznatno povišene (to su tzv "šetajuće transaminaze" ) a da je virus prisutan. O njemu se sa sigurnošću može govoriti samo i isključivo na osnovu virusoloških analiza.
Tako je aktivnost transaminaza zavisi od stepena inflamacije u jetri,odnosno od toga koliko je imuni sistem aktivan u unistavanju virusom inficiranih hepatocita ,a bodovanje je procenjeno biopsijom jetre.Virus je prisutan ali imuni sistem je taj koji pravi stetu(iz najbolje namere)zato pacijenti sa hronicnim hepatitisom virusne etiologije se stalno prate da bi se video stepen aktivnosti transaminaza,jer sto je aktivnost bolesti je veca a samim tim i progresija do komplikacija.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

severus napisao:
majja napisao:
Tako je aktivnost transaminaza zavisi od stepena inflamacije u jetri,odnosno od toga koliko je imuni sistem aktivan u unistavanju virusom inficiranih hepatocita ,a bodovanje je procenjeno biopsijom jetre.Virus je prisutan ali imuni sistem je taj koji pravi stetu(iz najbolje namere)zato pacijenti sa hronicnim hepatitisom virusne etiologije se stalno prate da bi se video stepen aktivnosti transaminaza,jer sto je aktivnost bolesti je veca a samim tim i progresija do komplikacija.
Severus, imam jedno pitanje. Ne znam da li sam dobro povezala sada ovo sa imunim sistemom, ali zanima me, da li osoba sa hron hep C sme da uzima kapi Ehinacee (reče mi apotekarka da osobe sa bilo kojim autoimunim oboljenjem ne bi trebalo, a ovaj C za koji ja pitam nije onaj autoimuni). Da li to ima veze ili sam ja sada "tresnula pa ostala živa"??! :roll:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ne vidim zasto da ne ,jer autoimune bolesti nastaju kada se imuni sistem iz nekog razloga okrene protiv sopstvenog organizma,a kod ovde se on bori protiv C virusa.Inace zabranjeno je konzumirati alkohol,izlagati se hepatotoksicnim agensima (organski rastvaraci ,boje,lakovi,lepkovi ostalo),ako se zbog nekog drugog oboljenja uvodi neki drugi lek po mogucnosti izbeci hepatotoksicne,ne opterecivati jetru masnom hranom vec uglavnom ishranu bazirati na ugljenim hidratima i proteinima iz mleka i jaja (bioloski najvredniji a najlakse svarljivi)ali opet samo belanca iz jaja i to barena.A sve ostalo ne vidim kako bi moglo da skodi.Pretpostavljam da ste na terapiji Pegasys+Ribavirin,ne znam kakav je odgovor.
Odgovori