Neko je pitao da li znate osobu koja je zarazena od psa ili macke. Ja, licno, nemam kucnog ljubimca, jer sam dete sa sela i ne treba nista vise da kazem. Kao sto rece miminamama, rasla sam uz pse, macke, ovce, koze, jarice, telice, prasice, pilice, itd, iako moji roditelji nisu imali veci deo menazerije. Znam par osoba koje su imale problema zbog dlake psa ili macke. Moja najbolja prijateljica je slepa na levo oko, a na drugo delimicno. Njena majka - trudnica (pre 30 i kusur godina) je dobila toksoplazmozu, koja je ostetila plod. Ljubitelji kucnih ljubimaca, znate kako se toksoplazmoza dobija i prenosi. Jos prijateljica smatra i da je dobro prosla, to je najmanje sto je moglo da joj se desi. Dalje, koleginica sa faksa je imala macu, kucnog ljubimca. Dlaka macke je izazvala bas one gorepomenute komplikacije na zelucu, i devojka je operisana, dakle, sekli su je po stomaku. Dalje, devojka koja je imala macu, a kojoj sam ja drzala casove iz matisa, je dobila alergiju na macju dlaku, mada tvrdim da nisam videla osobu koja je drzala kucnog ljubimca urednijeg i cistijeg od nje. Lekar je rekao da je jedini lek - odstraniti macku iz stana. I na kraju, moja braticina ima godinu i po. Ima strasne fleke po licu i telu, koje prelaze u rane, jer njen otac, moj brat, ima pse, kojih ne zeli da se odrekne. Iako on takodje vodi racuna o njima, svaki kontakt male Tijane sa psima i mackom se zavrsi pogorsanjem njenog stanja. To ne govorim ja, to je rekao lekar.
Eto, to su primeri za koje JA znam. Sad bih htela da dodam par recenica o drzanju psa i macke u stanu. Koliko je humano drzati zivotinju u zatvorenom prostoru, u 30 kvadrata, ili vise, nije bitno, zivotinju koja je rodjena da trci i juri, da ispituje okolinu? Vlasnici rade, kao i svi sto radimo, i izvedu zivotinju jednom ili dva puta dnevno u setnju, a jadni pas juri kao da nikad u zivotu nije trcao. Svaka cast vama sto vodite racuna o svojim ljubimcima, ali koliko vas je? 1% od ukupnog broja ponosnih vlasnika kucnih ljubimaca? I jos jedna stvar, koje se zgrazavam, a koja mi se redovno desava, i koju je majja napomenula: izadjem u setnju sa dvogodisnjom cerkom, ona se igra u pesku, koji mackama sluzi kao WC, i trcka po travi, i redovno ugazi u govance koje ponosni vlasnik psa ostavi za sobom. Nikada dosad nije ugazila u ljudski izmet, iako je vec jedan clan foruma napomenuo da bar jednom dnevno vidi ljude koji to rade po parkinzima, uz prodavnice, itd. O zapisavanju ne govorim, pa to je normalno da psi tako obelezavaju teritoriju. Ali, dragi nasi vlasnici pasa, zasto se ne ugledate na moju komsinicu, koja sa sobom nosi plasticnu kesu i metlicu, pa posle izvrsene nuzde svog ljubimca, koga svi u zgradi obozavamo, pokupi izmet svog psa? Ako zaista toliko volite svoje ljubimce, taj posao ne bi trebao da vam se gadi. Kako biste vi reagovali da vidite moju cerkicu kako cucne da kaki iza nekog drveta? Verujem da biste mi opsovali sve s nebesa, mada ja nikad nisam dosla u tu situaciju, jer ona jos nosi pelene. Ali cu sigurno nositi papir i kesu sa sobom, pa pokupiti njenu kaku i baciti je tamo gde joj je mesto, da se ne desi da vas ljubimac dodje i onjusi njen izmet, a vi ga klepite iz sve snage po njusci i dreknete: "Ne to! Fuj! Kaka! Sta sam ti rekla (rekao)!" To cesto vidjam na savskom keju.
Dalje, postovani vlasnici pasa, ne bi bilo lose da malo postujete i zakon, pa da vasem ljubimcu stavite i korpu na njuskicu, da se ne desi slucaj kao mojoj kumi, kad je jedan pas iznenada gurnuo njusku u decja kolica i olizao usnulo dete, koje je, pa, mozete misliti, pohisterisalo od straha. Na ljutito pitanje moje TRUDNE kume zasto ne drzi psa na povocu, dobila je odgovor: "Pi..a ti materina, sta uspavljujes dete na keju!"?????

Nebrojeno puta mi se desilo da se pas zatrci prema mom detetu, a ja je podignem uvis, jer se dete uplasi od tih naglih kretnji i interesovanja psa za lizanje njenog lica, a vlasnica (vlasnik) samo kaze: "Ma ne boj se, nece ti nista!" Mozda nece vama nista, ali i dete ima nepredvidljive kretnje, kojih vas pas moze da se uplasi, pa da je ujede. Ja jos nisam cula da je dete ujelo psa, pa smatram da ne treba da drzim dete na povocu. Opet, jednom prilikom, setam ja dete po keju, i objasnjavam joj prirodu, prolece i zivotinje, recima: "Vidi, sine, onu kucu, kako se seta sa tetom...", kad teta dreknu na mene i dete koje je tada imalo godinu i po dana: "Sta gledas, pi..a ti materina, i ti, (obracajuci se mom detetu) j.bi se, j..i se, j..i se!!!" Ja sam ostala otvorenih usta, u soku, a dete je pocelo da place, jer joj nije bilo jasno zasto se "teta" dere na nju? Zasto toj zeni pas ne dodje kao sedativ, nego iskaljuje svoje frustracije na nevinom detetu?
Da rezimiram, ja nista nemam protiv kucnih ljubimaca, jer ja zaista volim zivotinje, i upucujem svoje dete, koje obozava kozu i jarice, i sve sto se mrda, na zivotinje i na humano ponasanje prema njima, jer zivotinje su plemenitije od ljudi. Dragi vlasnici, vasi ljubimci su plemenitiji od vas, i vasi ljubimci ne znaju da ne treba da vrse nuzdu na ulici, da lizu decu po licu, i da nije svaki nagli pokret povod za ujedanje. Ali VI to treba da znate i da preduzmete sve moguce mere kako biste zastitili ne samo svog ljubimca, nego i njegovu okolinu, jer niste vi i vas ljubimac jedini koji se setaju. Napravite neki kompromis: ako je pas na povocu, ne mora da nosi korpu. Ako trci po livadi, stavite mu korpu. I nosite pribor za uklanjanje pseceg i macjeg izmeta, to ne treba da vam bude ispod casti. Jer, kako se ponasam u kuci, tako se ponasam i na ulici. Ako vam ljubimac ne vrsi nuzdu po stanu na svakom mogucem mestu, ne dozvolite ni da to radi po ulici. Ako su drugi nekulturni, pa pljuju, bacaju smece i vrse nuzdu gde stignu, ne morate to da budete vi. Dragi Ka1, plemeniti ljudi vole zivotinje, ali vole i LJUDE. Nisu iskljucivi. Ja volim zivotinje, u smislu da nikada nisam pomislila na to da ih mucim, ugnjetavam, volim da se igram sa njima, da ih mazim, ali i dalje mislim da psima i mackama nije mesto u stanu, u tom kavezu, isti mu je djavo da li je to pas ili riba u akvarijumu, vec na selu, u prostoru i sirini. I licno mislim da ljudi koji drze ljubimce u stanu u stvari ne vode racuna o zelji svojih ljubimaca, vec zadovoljavaju svoje licne potrebe. NJIMA treba pas, a ne ONI PSU. VAMA je bitno da vas pas doceka kad dodjete odnekud, a ne pitate se kako je psu ili macki. To je moje misljenje na koje imam pravo, kao i vi na vase, tvrdio ti ili ne da li sam plemenita ili nisam, samo imajte u vidu da ako nekad naletite na moje dete ili mene, nece nadrljati vas ljubimac (cuj, dali psu smrtonosnu injekciju, jer je ujeo dete! Treba ubiti gazdu!), nego VI, jer ste VI odgovorni za vase ljubimce. Hvala svima koji budu imali strpljenja da procitaju ovaj opsiran tekst.[/b]