zabrinuta75 napisao:
Majo, zasto smo onda radili sve te analize ako one vec nista ne govore?
Moze li da se desi da i pored ovakvih njegovih rezultata biopsija pokaze da je jetra ostecena?
Zasto je Milica isla na ultrazvuk ako on ne moze da pokaze pravo stanje jetre? Treba li i mi prvo da uradimo ultrazvuk?
Kakvi su to izuzeci, tj. moguce posledice biopsije, koje stidljivo, u zagradi, pominjes?
Smemo li sebi da priustimo takav luksuz kao sto je odlaganje biopsije jetre za par meseci, dok nam ne prodje frka oko vantelesne oplodnje?
Hvala na svim dosadasnjim i buducim odgovorima !!!
Ajd da krenem redom......
1. Zato sto sve te analize spadaju u dijagnostiku.
2. Naravno da moze. Virus hepatitisa moze biti prisutan u organizmu i po 20-30 godina a da covek ne zna da ga ima, nego tek kad se jave simptomi (a to je cesto vec poodmakla faza), ali i ne mora da znaci..... Jetra je jedini organ koji se najbrze regenerise.
3. UZ je takodje jedan korak u dijagnostici. MM je UZ bio savrsen, radio ga je pre nego sto je dobio rezultate na markere hepatitisa (a samo zbog povisenih transaminaza!!! jer su mislili da su povisene zbog "masne jetre") i lekar u DZ koji mu je to radio je rekao: "Ako ti imas hepatitis - ja cu da dam otkaz. Ako se to i desi da je tako, dodji molim te da me obavestis o tome da i ja nesto naucim. Jetra ti je u savrsenom stanju."
Biopsijom je utvrdjeno da ima prvi stepen fibroze, sto je najnizi stepen, ali opet postoji, a na UZ nije vidjeno to ostecenje.
4. Pa kao sto postoje moguce lose posledice i kod "obicnog" vadjenja zuba, tako postoje i u svakom zahvatu. Nekome se iskomplikuje i operacija slepog creva koja je inace "rutinska", tako da nemoj da se opterecujes time i da se skoncentrises na to, rizici uvek postoje da se nesto iskomplikuje.
5. U principu da, jer do ovog momenta niste ni znali da virus postoji, a on je vec hronican, a ziveli ste normalno. Ali nemojte da dozvolite da se to oduzi, da posle budes trudna, pa porodjaj, pa malo dete, pa ovo, pa ono....godine prolete, a virus se u jetri razmnozava i stvara oziljke na njoj a samim tim otezava njen rad.......
Idem da procitam sada i ostale postove, odmah sam krenula da odgovaram na tvoj...