Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re:

Post od Kristina11 »

drM napisao:Bitno je da li je u pitanju akutni ili hronični hepatitis.
Akutni hepatitis B bude i prodje i ne dovede do hroničnog oštećenja jetre, može biti i klinički neispoljen, a hronični hepatitis je prolongiran i kod njega postoji oštećenje jetre (transaminaze visoke ALT AST itd).
Akutni traje do 6 meseci razvije se imunitet, hronični traje duže od 6 meseci i postoji oštećenje jetre.
Ako imate prepišite nalaz vašeg dečka da bi doktori na forumu mogli bilo šta blize da vam kažu. HBsAg? Anti HBs antitela? itd...
Ja sam saznala da sam hbs ag pozitivna,kada mi je dugogodisnji decko zavrsio u bolnici sa transaminazama preko 3000 alt,ast 1600. Gde su mu utvrdili akutni hepatitis b.testirala sam se i bila sam pozitivna.a alt tadasnji 58 ast 52 gama gt 51.uz povecan holesterol.posle 10 dijete parametri jetre su vraceni u normalu.kao i holesterol.i od tada su u normali.sada je dva meseca od tad.a da napomenem,da sam godinama unazad jednom godisnje radila analize krvi,i uvek je sve bilo u granicama normale.Radila sam pre 2 nedelje Uz jetre,uredan.Markere,hbe antigen negativan,antitela na hbe pozitivan,gde je doktorka u zagradi napisala (antitela protiv razmnozavanja virusa) i na osnovu svega zakljucila da sam citiram hronican tzv zdrav nosilac virusa,i da terapija nece verovatno trebati vec pracenje na 6 meseci.Ali da potvrdimo,ceka nalaz pcr.Pitanje,dali je moguce da pcr ipak bude visok broj kopija,bezobzira na ova angitela hbe i negativan hbe antigen,kao i ostale dobre nalaze?molim za misljenje i odgovor
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Re: Re:

Post od Kristina11 »

Kristina11 napisao:
drM napisao:Bitno je da li je u pitanju akutni ili hronični hepatitis.
Akutni hepatitis B bude i prodje i ne dovede do hroničnog oštećenja jetre, može biti i klinički neispoljen, a hronični hepatitis je prolongiran i kod njega postoji oštećenje jetre (transaminaze visoke ALT AST itd).
Akutni traje do 6 meseci razvije se imunitet, hronični traje duže od 6 meseci i postoji oštećenje jetre.
Ako imate prepišite nalaz vašeg dečka da bi doktori na forumu mogli bilo šta blize da vam kažu. HBsAg? Anti HBs antitela? itd...
Ja sam saznala da sam hbs ag pozitivna,kada mi je dugogodisnji decko zavrsio u bolnici sa transaminazama preko 3000 alt,ast 1600. Gde su mu utvrdili akutni hepatitis b.testirala sam se i bila sam pozitivna.a alt tadasnji 58 ast 52 gama gt 51.uz povecan holesterol.posle 10 dijete parametri jetre su vraceni u normalu.kao i holesterol.i od tada su u normali.sada je dva meseca od tad.a da napomenem,da sam godinama unazad jednom godisnje radila analize krvi,i uvek je sve bilo u granicama normale.Radila sam pre 2 nedelje Uz jetre,uredan.Markere,hbe antigen negativan,antitela na hbe pozitivan,gde je doktorka u zagradi napisala (antitela protiv razmnozavanja virusa) i na osnovu svega zakljucila da sam citiram hronican tzv zdrav nosilac virusa,i da terapija nece verovatno trebati vec pracenje na 6 meseci.Ali da potvrdimo,ceka nalaz pcr.Pitanje,dali je moguce da pcr ipak bude visok broj kopija,bezobzira na ova angitela hbe i negativan hbe antigen,kao i ostale dobre nalaze?molim za misljenje i odgovor
Da li bi mi neko od strucnih osoba ili stalnih clanova mogao odgovoriti na moje pitanje?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Re: Hepatitis B (hronicni)

Post od Kristina11 »

A pri tom osecam povremono bol u desnom desnom delu stomaka u predelu jetre.Ne jak,nekako tup,i ne stalno.Povremeno mi je i muka.Rezultati pcr testa jos nisu gotovi.Da li je moguce da ove simptome imam zbog hpb,iako su mi parametri jetre ok,i UZ?Da li taj bol i mucnina moze biti od toga,ili je moguce da je to psihosomatski?Moram da napomenem da nisam nista osecala ,dok nisam saznala da imam hepatitis b.Ono sto ja trenutno pijem je samo caj od maslacka na svoju ruku,i surutku i regulisanu ishranu.Plus silimarin,sto mi je doktorka rekla.Svega se strogo pridrzavam.Ima li neko savet jos neki da mi da,vezano za jos nesto na prirodnoj bazi.
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

Mahida, hronicni b se ne moze izbaciti, vec samo dovesti u mirovanje, sto je i cilj terapije koja se dobija. Ako ti je sve ok, idi na kontrole na 6 meseci i to je to.
Ja evo, vec vise od 10 godina idem tamo svako malo, do sada radjene dve biopsije, sve ok. Nije prijatan osecaj, cinjenica je da se covek optereti psihicki, ali sta da se radi, moramo tako da guramo, u zivotu ima i gorih stvari.

Sarajevo, postoji vakcina protiv hep.B, daje se u tri doze, ja sad ne znam tacan raspored vakcinacije, ali svaki dr zna. I deca po rodjenju je dobijaju i u kalendaru obavezne vakcinacije je.

Kristina, ako sam te shvatila ti si u akutnoj fazi? Da li ti je stigao pcr?
Ja od tih prirodnih stvari ne znam nista osim tih stvari sto si ti pobrojala. Ako si u toj akutnoj fazi mozda da dodas jos npr. maticni mlec ili tako nesto da ti podigne imunitet. I nikakve gluposti tipa komovica i beli luk, alkohol ni da pomirises.
I,realno mislim da si umislila da te boli :D , tako i mene nekad kao zigne uvece kad legnem, pa onda razmisljam o boljkama i glupostima i setim se svog hepatitisa :roll: luda glava. Inace, mene nigde nista ne boli.

Pozdrav svima :lol:
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Ne Milice,kažu da sam hronični :( tzv zdrav nosilac.transaminaze ok,Ultrazvuk ok,i tako godinama unazad,pošto stalno idem na sistematski.Samo je malo povećanje bilo pre 2 mesexa transaminaza to 52,51,58.al uz 10 dana dijete odmah spalo.kao i holesterol.Danas idem po pcr test pa javljam.Držite fige :(
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm

Post od SanjaBeograd »

Čitala sam dosta toga po net-u, ali nikako ne mogu naći jasan podatak kada se neko prvi put može testirati na hepatitise c i b nakon (eventualnog) kontakta sa zaraženom krvlju?

6 nedelja
tri meseca
šest meseci
ili.......

???

Hvala.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Milice evo mog pcr 8930 kopija.Doktorka mi je dala Zeffix da pijem 1 dnevno.Kaze iako imam antitela hbe gde je u zagradi napisala antitela protiv razmnozavanja virusa,hbe antigen neg,transaminaze u normali ALT 34 AST 29 GGT 34.UZ uredan ali virus se aktivirao.smatra da je do sad bio neaktivan i zato sam dugogodisnjem decku tek sad prenela.Nisi me predhodno razumela,moj decko je akutni bio,mesec i po dana je bio u bolnici,al Hvala Bogu on ga je izbacio,stvorio antitela,i sad je negativan.A tad sam se ja testirala i saznala da sam ja hronican,da sam ja njemu prenela.To sam saznala tad,pre 2 meseca.A sa njim sam 8 godina.Jedino sto mi pada na pamet je pirsing kad sam uradila pre 15 godina.Navodno je virus mirovao sve ove godine i sad se aktivirao.Inace svake godine sam radila sistematske preglede i transaminaze jetre nikad nisu bile povisene.Sad kaze doktorka da sam na granuci jer od 10000 kopija se lece al ja imam 9000 pa mi je odmah dala taj zeffix Kazi mi sta si ti pila i sta sad pijes?koliko ti kopija imas a koliko si imala?Kolike su ti transaminaze i jesu li ikad varirale?Kakvi su ti antigeni?I pitah u apoteci kazu ovaj zeffix samo placam 50 din participaciju.dal je moguce da je tako jeftin?u bedaku sam sad zbog broja kopija
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Kristina, gde se lecis i kod kog dr?

Ja nikad nisam pila nikakvu terapiju, transeminaze su mi bila uvek u granicama, radjena biopsija dva puta, bez fibroza, uz uredan. Pcr mi je varirao, do duse nikad nije isao preko 10.000, nekad 300, nekad 5000, poslednji put 3000, jednom mi je bio i negativan. Meni su na infektivnoj rekli da pcr treba da bude preko 20.000 da bi krenuli sa terapijom. Mada, pre deset godina ta granica je bila preko 100.000.Tako da ta tvoja cifra i nije za neku veliku brigu, znam da su neki ljudi imali taj pcr u milionima.
Zeffix nije jeftin (mislim da je kutija oko 100 evra), ali ga zdravstveno pokriva, pa zato placas samo participaciju.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Milice lecim se na infektoloskoj klinici u sastavu Klinickog centra u Bg.Doktorka Aleksandra Stanojevic.A ti?Ona meni rece,da sam tu pri granici,jer se od 10000 leci.A posto mi je zakazala kontrolu za 6 meseci,plasi se da on za 2,3 meseca ne predje tu granicu posto se aktivirao.Pa mi zato odmah rekla da pocnem.Evo uzeh ga malopre,vidim da je 7500din al ja samo platih participaciju 50 din.Nisam ocekivala da je pokriven osiguranjem.Dobro je,bar to,nisam neka bogatasica :lol: A inace meni biopsiju ni pomenula nije.Kaze mi da pijem zeffix i da za 6 meseci na kontrolu dodjem sa sledecim nalazima EHO sonografski pregled abdomena,biohemijske analize KKS ,PV-INR,AST,ALT,AF,GGT,ALBUMINI.I to je to.A reci mi jesi ti hbe pozitivna il hbe negativna?Ja sam hbe negativna a antitela hbe imam.tj pozitivna.Navodno antitela protiv razmnozavanja virusa sto je super po njoj al eto i pored antitela virus se aktivirao.I reci mi tad kad ti je pcr bio negativan jel se hbsag izgubio i on il ne?I koliko ti je dugo bila ta faza negativnog?E i ona meni rece da se manim tih prirodnih cajeva i to.Ja pitah za maslacak a ona ma ne pij samo zeffix.Al ja cu i moj maslacak
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Molim vas za savet.

Da li doktor opšte prakse može dati uput za analizu na hepatitise c i b?

Imam već tri nedelje temperaturu 37.2-37.5. Odem do prodavnice i nazad i budem mokra kao da sam kopala na suncu. Imam probadanja ispod desnog rebarnog luka, a u večernjim satima to probadanje se nekako preslika na leđni deo u istom regionu. Žučnu kesu sam davno izvadila. Radila sam pregled krvi i sve je ok. Vidim da ovde često navodite alt i ast.

Iz mojih analiza od ponedeljka: alt 32 , ast 25.

Trebam da zakažem uz abdomena. Tražila sam od doktorke da uradim analize na hepatitise i ništa, nije reagovala uopšte, kaže da se prvo uradi uz. Rekla sam joj da sam išla jako često kod zubara krajem oktobra, tokom decembra i početkom januara.

Ne živim sada u Beogradu. Nezaposlena sam i veliki mi je izdatak da uradim to privatno. Da li može to ipak dati doktor opšte prakse ili se mora kod specijalste da bi se dobio uput za pregled na hepatitise c i b?

Hvala.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

SanjaBeograd, нећу да се мешам у хепатитис већ само да ти скренем пажњу да провериш гвожђе, хемоглобин и еритроците. Осим тога могуће је да имаш обичан грип али и коксаки. Толико од мене.
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Hvala od srca, Aco.

Gvožđe i krvna slika su u redu. Zato doktorka opšte prakse nije znala šta će. Prvo je htela da me prosledi internisti, pa je ipak dala da se zakaže uz abdomena zbog bola koji sam joj opisala, a imala sam u prošlosti operaciju u abdomenu. A taj termin uz treba dočekati zbog velikih gužvi.

Jedino da ne platim struju ovog meseca, a da odem na testiranje za hepatitise. Kako god u pretraživaču napišem svoje simptome izađu mi hepatitisi.

Da li doktorka opšte prakse može bez specijaliste da mi da da uradim analize za hepatitis c i b, samo početne?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Не знам за упут али знам да такав начин претраживања интернета не даје тачне резултате. Да би нешто правилно закључила треба да проведеш мноооооогооооо времена за рачунаром и књигама. Гугл сам по себи није решење.
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Sanja, dr opste prakse ne moze da ti da taj uput, vec specijalista.Analize se ni ne rade u dz vec pri klinikama. A ti simptomi sigurno mogu da ukazuju na jos gomilu drugih stvari, tako da je bolje da se rukovodis upustvima doktora, a ne pretragom interneta, bar dok ne vidis sta ti je.

Kristina,ja se lecim isto na infektivnoj (dr.Dzonin ili dr.Katanic), ali na odeljenju hepatitisa (jer sam lezala u bolnici zbog biopsije), a ti si u ambulanti, mislim da je ta dr. i nacelnica ambulante.
Kod mene su ti marketi HbsAg poz., HBeAg neg., antiHBe poz.. Rekla bih da su nam ti marketi isti, a i broj kopija slican (moj je poslednji bio 2900) Inace kad mi je pcr bio negativan hbsag mi je i dalje bio pozitivan, a vec na sledecoj kontroli mi je pcr bio recimo 4000. Ja ne pijem nista, samo silimarin i to ne non stop, vec pijem npr 3 meseca pa napravim pauzu mesec dana i tako.
SanjaBeograd
Stalni član
Stalni  član

Post od SanjaBeograd »

Hvala puno Aco i Milice.

Ostaje da pijem b vitamine, a od njih ne izlazim iz frižidera. :evil:
Odgovori