Pozdrav svima,
Drago mi je da ste svi optimisti. Jer, jedino tako mozemo da se borimo sa ovim “cudom” koje imamo u sebi.
Ljudi moji, ma koliko vi meni verovali (ili ne!) svi moji problemi nisu vezani sa HBV. Istina, sada je to pitanje drasticno potencirano (bolnickim danima), ali I ta prica nece dugo. Pa ne mogu pricati samo o HBV.
Ja sam odavno, od jeseni 2008 imao potvrdu da sam zarazen, I nikada se nisam opterecivao tom cinjenicom. Prosto, ziveo sam normalno, radio, zabavljao se…. Verujte vise sam se nervirao kada mi je crklo napajanje na racunaru, nego kada su mi kazali da imam HBV.

Kada sam saznao da sam zarazen, toga se secam jako, jako dobro, to sam hladno primio, otisao u hepatolosku ambulantu, otvorio karton, dosao kuci, I vrlo kratko o tome razmisljao…. Mozda zato sto nisam znao nista o HBV (ja tada nisam imao pojma koja je razlika izmedju akutni ili hroncini HBV, nisam znao ni u koju grupu spadam). Rekao sam sebi – lecicu se, pa sta bude. Iskreno, tada sam o HBV razmisljao kao o necemu sto cu svakako da izlecim, jer su za mene HIV I HCV bili nesto sasvim drugo. Za njih je HBV bio samo “jesenja prehlada”. Jos kada mi je doktorka zakazala biopsiju tek za januar (a to je bio kraj oktobra), definitvno sam stekao utisak da je to nesto trivijalno. Cak sam I biopsiju dozivljavao kao pregled na briznu; malo “boc,boc”, malo bola I ‘ajde zdravo, odoh kuci. (Bolje da sam u januaru I uradio biopsiju, a sada cu vam kazati zasto!)
Dakle, ja nisam uopste doziveo sok kada sam saznao da sam zarazen…. Cak I brousirica koju sam dobio u ambulanti bila je toliko optimisticna. Tamo je pisalo da se fibroza I kancer dobijaju samo ako se bolest ne leci (znaci ko se leci 100% je siguran, po njima), da se HBV moze suzbijati i vitaminima, da je to bolest sa kojom se kvalitetno zivi, da je vrlo laka za lecenje ili kontrolisanje. Kada tako nesto procitate ne mozete a da niste srecni I opusteni!
Meseci su prolazili…. Ja sam bio miran, srecan, opusten….. Nikome nisam ni kazao da imam HBV, racunajuci da cu sve to sanirati manje-vise za koji mesec.
Nasao sam posao, imao prijatelje (imam ih I sada naravno). Nikada me niko u kuci nije pitao o zdravlju po pitanju HBV, svi smo na to vec zaboravili. Jeo sam sta sam hteo, naravno nikada previse masno, transeminaze su mi bile blago, blago povisene, ali ni lekari tome nisu pridavali znacaja. Funkcija jetre je bila 98,5%, bez bolova, bez bilo kakvog znaka bolesti. (doduse, tako je i sada!) Bila je zima, a poznato je I da su zimi mnoge tegobe blaze, ima raznih tumacenja zasto je tako.
Medjutim, moj jedini problem je sto sam ja po prirodi hiper-senzibilan, jako emotivan, I sto mnoge stvari prosto ne umem da kanalisem, nego se nerviram. To nikao ne znaci da sam ja neki naporan covek ili svadjalica. To “ne umem da kanalisem” se odnosi na cinjenicu da te stvari mogu da me pogode, posebno ako je to nesto sto nisam zasluzio svojim ponasanjem – prevara u ljubavi, lazni prijatelji, neposten poslodavac, problemi na poslu…. Dakle, moja velika mana je sto sve prirmam k’ srcu, kao da sam magnet za stres. Eto, vec godinama kada sedim imam obicaj da cupkam nogom, nekada brze nekada sporije. Neko kaze stres, neko navika…. Kako god bilo, to je tako vec godinama.
Opste je poznato da je stres najveci “serijski” ubica na svetu, I da mnoge bolesti nastaju ili se pogorsavaju iz stresa. Najbolji primer za to su psiho-somatske tegobe. Koje nekada mogu biti zastrasujuce teske, duge I komplikovane. Ja sam sve to znao, I puno puta kazao sebi da cu se boriti sa stresom, ali nikada nisam uspevao da stvorim stiti za njega. Jednostavno, trpeo sam sam udarce, gutao.
Poslednji posao koji sam radio bio je vrlo stresan. Oragnizacija je bila jako, jako losa, plata neredovna, medjuljudski odnosi zategnuti, cesto sam radio I prekovremeno. A verujte da sam jednom dosao u 03h ujutro da pocnem neki posao, kancelarisjkog tipa, da bi sve bilo gotovo tog dana. Takodje sam radio i do 01:30h (ujutro). Posle puna dva meseca rada, shvativsi da je to stresan posao, lisen svake moguvnosti napredovanja ili poboljsanja uslova rada, napustam ga pocetkom maja ove godine.
E tu pocinje problem…. Taman kada sam se malo smiro, sto od rada, sto od stresova, jedno vece sedim za racunarom, igram neku igru. Odjednom osetim snazan bol u grlu (vec sam imao zapaljenje koje sam lecio), a potom se taj bol pretvorio u stezanje, zatim je pocelo lupanje srca, napetost u stomaku, mucnina, preznojavanje…. Pri tom, ponavaljam, ceo dan mi je lepo prosao bez stresova, bez tegoba… jedan sasvim obican I dosadan dan.
Te tegobe traju satima, I po savetu lekara, preko telefona Hitne pomoci za savete, pijem 2x3mg bromazaepama, I tek negde posle 02h ujutro moje tegobe potpuno prolaze. Sledece vece sve se ponavlja, ali u nesto blazem obliku, uz jedan dodatak, blago povisenu temepraturu (tzv febrilno stanje). To vece sam, potrazio pomoc kod dezurnog lekara Infektivne klinike, upalsen da moje stanje nema veze sa HBV. Medjutim, srecom, nije imalo.
Svi nalazi na srcu, plucima, jetri (nakon biopsije) su mi bili uredni. Trenutno jos jedino ostaje jedan temeljan gastro pregled. Ali, moja napetost se nasatavila danima kasnije, uz blage promene, sto je sve direktno uticalo na moju psihu. Potpuno mu je neshvatljivo kako je do toga doslo (mozda zbog 2 meseca stresova), ali mi je bilo i potpuno cudno zasto lekari nisu sacekali da se malo smirim, da se povratim od svega nego me salju u bolnicu na biopsiju, gde je stres doziveo kulminaciju. Eto, to je razlog zasto ja imam tegobe psihicke prirode, zasto sam uznemiren, a ne “HBV chr”. Meni treba dobar gastroenterolog, i psihoterapeut, nije me sramota da ovo kazem, pre nego infektolog. Dosao sam iz bolnice jos 10-og ovog meseca a jos uvek sam pod utiskom svega. Na momente osetim ta stezanja, uvece, ali retko I kratko. Oporavljam se, I polako sve manje mislim na bolest. Potenciranje HBV u citavoj prici je samo u kontekstu cinjenice da, odnosno da li, ti sresovi mogu da uticu kako na tok bolesti, tako I na delovanje leka, jetru? Jer, bilo bi apsurdno da imam dobre nalaze, a da posle 3 meseca terapije Zeffixom budem u losijem stanju, I to da ironija bude veca ne zbog HBV nego zbog sporednih problema. Nadam se da me svi razumete.
“Scared Girl” apsolutno se slazem sa tobom da je jaka psiha temelj svega. Mozda cemo ti ja zvucati kao dve budale ali dajem ti potpuno podrsku u tvrdnji da se psihom moze sve, ili barem puno, postici. Nije redak slucaj da ljudi, koji su bili vrlo tesko bolesni I koje je zvanicna medicina vec smatrala za otpisanae, samo zahvaljujuci svojim naporima I jakoj volji uspevaju da prezive, I da pobiju sva ocekivanja svojih lekara. Ne kazem da je to pravilo, ali nije ni retkost. Mislim da prognoze, makar I u procentima, ne treba zanemarivati, jer ma koliko bile pesimisticke, ili vise teoretkske nego moguce, ipak pokazuju da nista nista nije ne moguce. Prosto, covek nije ni svestan svojih maximuma, I vecina nas provodi zivot a da nikada ne shvatimo sta sve mozemo, I koliko. Kakvi su ti to “ruski vitamnini”, gde se nabavljaju? Da li ti je lekar odobrio da to koristis, ili je u pitanju samolecenje? To mi je jako vazno da znam! Kako je moguce doci do profesora Delica, voleo bih da popricam sa njim, jer mislim da ima dijemtralno suprotne pogleda na HBV od mojih lekara. Kako je to moguce….. Kako se osecam tokom upotrebe Zeffixa, da li postoji sanasa uspavas virus, sts kazu?
“Draganagr” hvala na odgovoru! Svakao da je lepo cuti da do nezeljenih komplikacija nije lako doci, I da uvek ima nade da se nesto uradi. Nekako, u podsvesti verujem, da ipak HBV nece biti moj “ubica”, I da cu uspeti da ga pobedim. Naravno, da je termin “decnije” relativan, jer to moze biti I “samo” 10 godina, moze biti I 50 godina. Pa posto je literatura na elgneskom, a taj jezik ne poznajem bas najbolje, mislim da ne treba da mi salje. Bolje I tako, nego da citam pa da nesto pogresno (ili potpuno negativno) protumacim. Sto se tvojih lekara tice mislim da imas ludu srecu. Eh, da su svi moji bili takvi. Ono sto mene cudi jesu ti “humani nosioci” HBV chr., koji ga dugo imaju, a sve je ok, cak ni druge ne mogu da zaraze. Da li to zapravo neka vrsta prirodne “uspavanosti” virusa, gde opet nema pravila sta ce biti u buducnosti?!
Inace jako mi je cudno da “Scared Girl” I pored fibroze I-stepena ima dozvoljne sve akativnosti, sto je za svaku pohvalu, dok su meni koji nemam fibrozu zabranili I da vezbam sa spravom (orbitek), da umerno vozim bickil, cak da u pocektu terapije vise budem miran nego pokretan! Cudno, zar ne?!

Labor omnia vincit improbus.