hepatitis ccc!!! moooolim za pomooooc!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

nesa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2005 1:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nesa »

Ali AIDS ne moze da se dobije kod zubara...
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

... ali hepatitis itekako moze da se dobije kod zubara.
Kao i svuda gde 'ima krvi', da se ako izrazim.
poz,
d
PS: ovo u najkracem jer imam problema sa serverom
andjellla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 24, 2005 8:42 pm

da li

Post od andjellla »

neko moze da mi objasni simptome hepatitisa c
eee
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Andjela, tesko da ti neko tacno moze to reci jer obicno sve prodje bez simptoma! Na zalost - jer se nekada desi da se simtomi jave kada je vec sve gotovo, tj kada se jave one najteze komplikacije.

Ipak, zna se koji simtomi mogu biti, ali to jos ne znaci da je osoba hc+.

Evo nekih:
- periodicno javljanje velikog umora i neobjasnjive slabosti
- periodicno javljanje bolova u nogama (ti bolovi posle spontano sami prodju)
- spontano javljanje modrica po telu (posebno nogama)
- konfuzija u mislima i nesposobnost orijentacije u prostoru
- nepodnosenje neke hrane
- izrazen svrab po telu (bez koznih promena), narocito po stomaku kao i po kozi glave (kasnije se moze javiti i nesto jace opadanje kose)
- lako dobijanje infekcija (kada imunitet oslabi)
itd, itd.... ali, sve dok su jetrine transaminaze OK, osoba moze biti mirna cak i ako ima taj virus u sebi (naravno dijeta je ono prvo sto se mora uciniti).
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Izgleda da taj opaki virus moze da van tela opstane mnogo duze nego sto se mislilo (znaci nisu u pitanju minuti kako sam gore napisala, vec sati, a u nekim uslovima jos i duze..... jos trazim podatke o tim novim istrazivanjima...
andjellla
Novi član
Novi član

hvala

Post od andjellla »

meni su transeminaze normalne i na ultra zvuku nista nije primeceno ali nemam snage da odem konkretno kod lekara i uradim test na hepatitis iako decko sa kojim sam se zabavljala pre 5 godina ima hepatitis e sad da li sam i ja zarazena muci me vec 4 godine verovali ili ne.interesuje me da li je moguce da su transeminaze dobre ....jetra je normalna mije uvecana ni masna bilirubin ok....i vec 5 godina sa ok a nepijem nikakve lekove niti se lecim....jedino sto imam to je pesak u bubregu pa me to povremeno boli i nervira .....
eee
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Andjela, uvek je bolje znati!
Ja sam radila test posle smrti moje majke (koja je od toga virusa umrla).... gotovo svi clanovi pordice su radili jer smo svi povremeno sa njom ziveli (ona je jednostavno bila centar porodice).
U privatnoj laboratoriji kosta oko 20 eu (test elisa metodom kao i tansaminaze na jetru).

Ali, imaj na umu da oko 15% njih se spontano oslobodi toga virusa, ali antitela ostanu - tj test bi i tada bio + (sto nije realno tako)!

Uopste ne znaci da si se zarazila od decka (cak i ako ste imali odnose bez kondoma) - jer toga virusa nema u spermi i drugim izlucevinama. Vec bi i pri sexu trebalo da ide "rana na ranu" (naravno na/u tim delovima tela).
Ja sam videla (dok mi se mama lecila) dosta njih ciji bracni partneri nemaju tu zarazu.

Mislim da je bolje da rascistis sa tim, sto da ti to stalno visi iznad glave.
A ako bi se cak i desilo da si slucajno pozitivna (u sta ne verujem jer su ti testovi i ostalo OK), opet je dobro znati i na vreme sprovoditi pravilnu ishranu koja je ovde lek, a posto su ti jetrine transaminaze OK, nema brige!

Naravno, to uradis tek kada si psihicki spremna za to(ja dobro znam kakva je to teska neizvesnost, mada opet da napisem, licno ne verujem dasi zarazena ali ipak zasto ne proveriti).
pozdrav
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

zaboravih da napisem da se sexsulnim kontaktom lako prenosi hepaitis B (koga ima u telesnim izlucevinama) ako se ne koristi kondom.
andjellla
Novi član
Novi član

hvala

Post od andjellla »

prvo da ti se zahvalim na paznji koju si mi posvetila a ja cu uskoro koliko vec sledece nedelje na analize ....druga stvar koja me zanima ako znas da mi odgovoris da li jetra moze da boli ukoliko sam zarazena i ako vec boli .(predpostavljam da je onda i ostcena ) DA LI SU ONDA U TOM SLUCAJU TRANSEMINAZE NORMALNE ILI NE;;;;POSTO JA OSECAM NEKAKAV BOL ....DODUSE TESIM SE DA JE TO BUBREG JER BOLI NEKAKO NA SVE STRANE I SLABINA I LEDJA I SA DESNE STRANE STOMAKA .......DA JE U PITANJU JETRA I DA TAKO BOLI PREDPOSTAVLJAM DA BI TRANSEMINAZE BILE POVECANE.....UH MALO SAM DOSADNA ALI EVO OBECAVAM SLEDECE NEDELJE IDEM NA DETALJNE PREGLEDE I PISACU ONDA PONOVO...TEBI DANKA HVALA
eee
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Andjela, ono sto sam pisala o simptomima se odnosi na hronicni hepaitis C, a kod akutnog (tj onaj kratki deo odmah posle zaraze su simtomi obicno muka i nepodnosenje neke hrane - taj prvi deo bolesti se retko 'uhvati').
Kako si ti sa deckom bila jos pre 4 i vise godina, to u ovom trenutku ne bi bila aktuelna akutna faza.

Hronicni hepatitis C koji koji kljuca jetru je podmukla bolest upravo zato jer se gotovo i nema simptoma.
Posto su tebi nalazi transaminaza dobre, kao i UZ jetre, ti uopste ne bi trebalo da imas ikakav simtom sto se toga tice.
Ako ipak postoji neki nadrazaj ispod desnog rebarnog luka, to pre moze biti nesto u vezi zuci, a posto ti je UZ u redu (tj nemas mulja niti kamenja niti upale u zucnoj kesi), to opet dalje moze biti da tu nelagodu osecas zbog zuci koja reaguje na sekiraciju (znas kada se u narodu kaze: "Ozucio se!" ---> tacno se misli na jed i sekiraciju).

Tebi ne treba neki specijalan pregled vec samo test na hepatitis C.
Dok to ne uradis, ti, ocigledno, mira neces imati.
Ubedjena sam da je sve u redu, ali dobro znam da je trema od toga pregleda normalna i velika.
Zato idi na taj test krvi onda kada budes psihicki spremna!
A dotle pokusaj da se opustis, idi u prijatno drustvo, tj nemoj samo sedeti u kuci i o tome razmisljati (pa, rezultati su ti OK, zato - zabavi se malo!).
Puno te pozdravljam,
danka
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

da li i dalje postoji neko kome je aktuelna tema o HCV,sa kim bih se mogla posavetovati,jer sam nova u svemu ovome.....?
masja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 12:21 am

Post od masja »

majja napisao:da li i dalje postoji neko kome je aktuelna tema o HCV,sa kim bih se mogla posavetovati,jer sam nova u svemu ovome.....?
i mene zanima, koji su simptomi i npr.jel moze vise god.da bude u organizmu pa te onda da se "aktivira"?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Mozes da ga imas dugo,dugo, a bez ikakvih simptoma. Nismo ni svesni koliko je ljudi oko nas zarazeno, samo mi je bezveze sto ne postoji neka organizacija, kao npr JAZAS za AIDS, tamo su svi stvarno divni... Cula sam da je postijala neka nevladina organizacije HEPAS, al vise ih nema, koliko sam ja obavestena. Ako neko zna nesto o tome, neka pise...
masja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 12:21 am

Post od masja »

majja napisao:Mozes da ga imas dugo,dugo, a bez ikakvih simptoma. Nismo ni svesni koliko je ljudi oko nas zarazeno, samo mi je bezveze sto ne postoji neka organizacija, kao npr JAZAS za AIDS, tamo su svi stvarno divni... Cula sam da je postijala neka nevladina organizacije HEPAS, al vise ih nema, koliko sam ja obavestena. Ako neko zna nesto o tome, neka pise...
tetovirao sam se 2001 (a kod zubara sam bio pre 7-8god :oops: )covek je stavio novu iglu jos je i zapalio posteno
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Dobri ljudi, da li medju vama postoji neko ko se lecio Pegazusom,travama ili bilo kojim drugim metodom, i koliko je bilo uspesno lecenje?
Mi cekamo rezultate biopsije i drugih analiza, pa komisije i ostalo...
Da li iko moze da napise neka svoja iskustva, mnogo bi nam znacilo,jer panika je cudo.
I jos nesto, citala sam sve pos. do sada ispisane, na Infektivnoj kazu da se HCV prenosi KRVLJU I SPERMOM,a ne samo krvlju,ali svi su tako kratki sa odgovorima i u velikoj su guzvi,da covek ne moze da stigne u momentu da smisli sva pitanja i podpitanja. Ako neko zna neki sajt gde se mogu naci saveti i iskustva,molim da napise.
Ne znam da li sam paranoicna,ali sve mi se cini da svi samo zataskavaju razgovore na tu temu, i da je ovde kod nas sve samo u cilju nauke i statistickih podataka, a skoro niko ne daje neke savete koji bi mogli biti bar neka uteha obolelima...
Cela prica se svodi na sto vise uzimanja krvi,uzoraka jetre, pa ako se dopadnete komisiji(navodno ako postoji mogucnost izlecenja. tacnije, ako ste im "interesantan" slucaj!!!), onda eventualno mozete poceti sa terapijom koja "vam moze pomoci, ali ne mora da znaci,mozete se izleciti, ali isto tako i unistiti ceo organizam...!!!)
Mozda sam subjektivna, ali sve to mi se cini jako oholo,ako preterujem,nek me neko spusti na zemlju i ohladi glavu, panika je cudo, a opet, volela bih da cujem i tudja misljenja i iskustva na ovu temu.
Nadam se da ce mi pisati neko.....?!
Pozdrav
Odgovori