HEPATIT B I E

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Dominic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 28, 2017 1:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

HEPATIT B I E

Post od Dominic »

Na rutinskoj analizi krvi, utvrdjeni su mi visokie enzimi jetre alt 1200,ast 760,bilirubin uvećan,aljakne fostfaze, sve vezano za jetru. Nisamo imao niakve simtome, ni žuticu , ni bolove oko stomaka, sem blage mučnine, ali imao sam grip. Uradjen serloški nalaz krvi koji pokazuje HBsAg pozitivan, piše nešto 82,23, i ANTI HEV pozitivan. Eho jetre i abdomena ne pokazuke nikakve patološke promene, nema uvećanja, nema lezija.Sad me čudi otkud dva virusa skupa koja baš ne idu zajedno, niti se prenose istim putevima. Doktorka kaže da ANTI HEV može biti lažan, tj da taj test nekad pokazuje da ga ima a nema ga. Inaeče kod virusa a b i c je pisalo COBAS, a i c su negativni. Radjen je i elisa test na ejds , negativan. Da li je moguće da dodje do akutnog hepatitisa od oba virusa, s tim da nemam nikakvu lošu kliničku sliku, i temperaturu n i bolove, ništa.Ili da je hepatit B preležan ranije, da ga nisam registrovao a sada dobio akutnu formu od virusa E.Da li bi hronični hepatitis B stvarao neke smetnje, pošto ih kažem nisam imao , da l bi se on video na EHO jetre.Ili se radi o akutnom hepatitisu B, a da je jedino ovaj anti HEV lažan, ne znam i ništa mi nije jasno. Uzeli su mi sad krv da urade neke markere. Šta vi mislite, hvala unapred,da nisam imao grip i tražio analizu krvi to bi prošlo tako , ne bih ni primetio. Da li se hronicitet jetre vidi na EHO,. sada prima infuzije hepasol, glukozu sa vitaminma 6, 12, i c po tri dnevno i pijem antivirusni lek zeffix jednom, i reliv forte, hvala unapred
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm

Re: HEPATIT B I E

Post od Kristina11 »

Evo ovako.Posto si hbs ag pozitivan.To je znak da imas hepatitis B.Nije moguce da si ga prelezao.Jer da si ga prelezao ne bi imao hbsag pozitivan jer to je povrsinski antigen koji otkriva detektuje virus hepatitisa trenutno u krvi.A ostale markere koje su ti uzeli..po njima ce videti da li si akutni ili hronicni.Da ti ne objasnjavam sad ostale markere..kad dobijes napisi pa cu objasniti.Po visokim parametrima alt ast i bilirubini reklo mi se da si akutni.Jer hronicni stadijumi su obicno dosta mirniji..sa blago povisenim transaminazama jetre cak nekad i skroz mirnim transaminazama.Cesto sa odsustvom ikakvih simptoma.Simptomi akutnog mogu biti skroz neopazeni ili blagi sa simptomima slicnim gripu,temperatura do 38,bolovi u misicima i zglobovima i mucnina.Mogu biti i jaci.Sve u svemu ovo deluje da si akutni.Akutni hepatitis b moze da se prelezi i izbaci iz organizma.Na eho abdomena kod akutnog cesto se vidi uvecanje jetre al moguce je i da se ne vidi i da pokaze uredan snimak.Kod hronicnig nema tog uvecanja i eho je uredan sem kod slucajeva gde je hronicni uznapredovao i gde imaju neka laksa ili teza ostecenja jetre.Sve u svemu ovo meni deluje da je akutni hepatitis b.Al pokazace markeri koje si dodatno izvadio.Sto se tice hepatitisa E ..to stvarno ne znam.Al verovatnoca da si pokupio i B i E mi je tako neverovatna..A i to anti Hev su antitela na E.A ne antigen.Mozda si E prelezao nekad.Ne znam..u E se ne razumem.Veca verovatnoca je D uz B.A ne E.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Ja imam hronican hepatitis b.Nikada nisam imala nikakve simptome.Moja klinicka slika je da su mi transeminaze jetre u redu i svi parametri.I Eho.Uvek.Ali imam hepatitis b i to hronicni.Meni je ta akutna faza prosla neopazeno i presla u hronicnu.A ti sa visokim parametrima ..veca verovatnoca da ce ti organizam izbaciti virus.Sto burnije to veca sansa za izbacivanje.Tebi su takodje ubacili antivirusni lek da pripomogne.Taj ja sad pijem.On suzbija razmjozavanje virusa.Sad ti je potrebno mirovanje i strogo dijetalna ishrana.Pretpostavljam da si ti ostao u bolnici na bolnickom lecenju?
Dominic
Novi član
Novi član

Post od Dominic »

Hvala Krstina, na pojašnjenju. Izgleda da si i ti neopaženo dobila kao i ja, bez simptologije, i šteta što je otišlo u hronični, jer iziskuje novi režim života. Ja sam pročitao za tu travu zmijska glava, ili divlja artičoka, ili sikavica, da se pije čaj od njenog semena. To je kao neki čičak ima ljubičasti cvet. Čak se od nje i pravi lek sylimarin, a ima je u u reliv forte, naravno za surutku znaš, da se pije sveža domaća, a pisala je neka devojka ovde i da se izlečila uz pomoć trave ruse, to je inače ono što se koristi protiv bradavice.
Pozdrav, pa se čujemo, i svako dobro, nego nisam te pitao jel imaš neka oštećenja na jetri
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Znam za sikavicu.Njen aktivni sastojak je silimarin.Pila sam na pocetku silimarin par meseci.Surutku znam..povremeno pijem.Caj od maslacka povremeno pijem.Nemam nikakva ostecenja na jetri.Hvala Bogu.Za ovo znam vec godinu dana da imam.A smatraju da nosim u sebi vec 15 godina.U pocetku kad sam saznala strikno sam vodila racuna o ishrani.Sada kada znaju da su mi sve analize dobre..doktori su mi rekli da smem sve sem alkohola i gaziranog.Znam za tu sa rusom travom..al nazalost nije se izlecila.Ona je dospela da dovede nivo kopija u krvi 0.I da joj se izgubi taj antigen u krvi hbsag.Negativan.Ali nije stvorila ta glavna antitela hbs.Odlicno je to sto je uspela..jer to znaci da je virus u mizernoj kolicini prisutan ..da ga ne moze detektovati ni jedna analiza.znaci ne steti joj i nije prenosnik.ali iz tog statusa se moze aktivirati u nekom momentu zivota jer ona nije stvorila ta antitela glavna i nije stekla imunitet.Jer iz hronicnog niko ne moze da stvori ta antitela i stekne imunitet.Zato se i ne smatra ona izlecenom.A inace u tom trenutku kao da jeste.Dok akutni je drugo.I tebi ce testirati ta antitela.i mnoga druga.a ako na kraju budes imao hgbsag negativan plus antitela hbs pozitivna.ti si zvanicno izlecen.prelezao virus.izbacio.i stvorio ta antitela i stekao dozivotni imunitet.
Dominic
Novi član
Novi član

Post od Dominic »

he, daj bože. mada me buni ovaj virus E, otkud on sad. on se ne dobija iz srološeke analize nego valjda ELISA testa za ejds. ali kad sam gledao one serološke šeme HBs Ag može biti pozitivan i kod hroničnog hepatita , tj stoji + kao i kod akutnog, a ovaj antihev označava prisustvo virusa E u krvi. Znam da B može dda ide ukombinaciji sa D ali sa E, nisam pročitao. Nemoguće da sam zakačio dva irusa hepatuita B i e u isto vreme u akutnoj formi:)
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Hbs ag i jeste pozitivan u oba slucaja.I kad je akutni i kad je hronicni.To je antigen prisustva virusa u krvi.A kad budes prelezao bice hgbs antigen minus tj negativan a antitela hbs pozitivna.Antitela hbs je bitno da stvoris.To ostaje ti za ceo zivot kao imunitet.A imas kod hepatitisa b i druge markere hbe antigen.Taj tebi moze biti i pozitivan i negativan.Jer u akutnoj fazi on je u nekom momentu pozitivan.Hbe antigen oznacava razmnozavanje virusa.Kako budes prelezavao virus tako ce se gubiti taj hbe antigen i postace negativan i stvorices i ta hbe antitela.To su antitela protiv razmnozavanja virusa.Al bitno je da stvoris ta glavna antitela hbs i da ti glavni antigen(hbsag) bude negativan.To znaci prelezao si i izbacio virus.Ja sam npr stvorila hbe antitela ( protiv razmnozavanja virusa) ..ona su pozitivna i hbe antigen je negativan.Ali nisam stvorila glavna hbs antitela.Ona su mi negativna.A hbs antigen jos uvek pozitivan.Tako da sam ja hronicni nosilac.U ovome zapamti antigeni su protiv nas a antitela za nas.Sva antitela pozitivna to je dobro.A antigeni ne.A za hep. E e to stvarno pojma nemam.Inace hep E je tako redak za nase podnebje.To stvarno neverovatno da imas i B i E.Videces kad stignu nalazi.Moguce da je taj E bio lazno pozitivan
Dominic
Novi član
Novi član

Post od Dominic »

E, Hvala na pojašnjenju, mada sam i ja gledao te serološke šeme. Da virus E je karakterističan za ove azijske siromašne zemlje, i ide kao epidemija mahom, pokazuje žutilo, i jetra je uvećana u 90 posto slučajeva. mada on spada u manje opasne viruse jer ne prelazi u hronicitet, i ne daje oštećenja, jedino kod trudnica je gadan. Ajde virus A ono preko vode, hrane, mada je i on najmanje opasan. Ja jesam u bolnici, mada i ovi doktori daju razna objašnjenja.Sad sam protalašakao tamo eho jetre, u kartonu jel nema nigde nikog piše da nije uvećana, nema lezija, tj. eho je dobar. Čudi me da ne pokazuje bilo kakvo zapaljenje, tj upalni proces. A i lekarka koja me primila napisala kako mi se jetra napipava na 2 cm, a nije me ni pipnula, još kaže može to i ambulantno da se leči, a serum krvi mogu i u privatnoj labaratoriji, al sam ja tražio da ostanem. pozdrav čujemo se
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Свашта. Види се очигледан узрок али мора да се копа. Грип ти је озбиљно зезнуо јетру а иначе за вирусе медицина нема лека. Ниси био у ризичним земљама, ниси имао ризичне односе, трансфузије итд.

Значи само мировање, сурутка, домаћи кефир, квалитетан витамин Ц, неки чај за јетру и наравно пуно белога лука а најбоље ова варијанта: http://*/index.html?stranica=s ... e/imunitet
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Moj dugogodisnji decko je imao akutni hepatitis B .Tad sam se ja testirala.I upravo tad i saznala da imam i to hronicni.I da sam mu ja upravo prenela.On je izbacio virus..stvorio antitela.Hvala Bogu.Njegovi parametri su isli i do 3000.Isto mu je doktorka rekla da jetre palpira na dodir.Da je uvecanja.A na Ehu mu je bio uredan nalaz.Takodje nespecificne simptome je imao..slicne gripu.Pa je s toga mislio prvo da je grip.Posle tek je nastupilo taman urin,beela stolica.I zutica.Zutilo koze i beonjaca.Ne mora da znaci da ce i tebi biti zutica al nemoj ni da te zabrine ako bude i ako budu parametri jos rasli.Posle toga krenuce nekontrolisano da padaju.Stepen rasta parametara kod akutnog ne odgovara stepenu ostecenja.Mom decku su se vratili totalno u normalu posle mesec dana.Sada su potpuno normalni i jetra nije pretrpela ostecenja.Takodje u ovom trenutku je potrebno mirovanje.Takodje sada moras strogu strogu dijetu.Cak neslano..bez zacina..bez icega.kuvano.Nikakve dodatne cajeve sad nemoj jer ti je virus izvrsio atak na jetru i ona se bori.Treba joj olaksati.Zato sad samo dijetalno.Kasnije ces ubacivati postepeno hranu ovu onu.I kasnije mozes cajeve za oporavak jetre.Sad nikako.Miruj.Dijetalno.Pijes taj zeffix to je protiv razmnozavanja virusa..jer sad ti je mnoogo kopija virusa..Ne znam gde lezis.Ako si u klinici u bg uradice ti pcr test.Al ako si u nekom gradu van bg il u bg bolnici..to nema.Svejedno.Adekvatno te lece.Dobio si i rivotril.Tu imas prirodni silimarin.On je odlican za jetru.Bice to dobro.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Da..i da ti kazem..ukoliko ne lezis na infektivnoj klinici u Bg..bilo gde na drugom mestu da lezis..ne ocekuj neka pojasnjenja od doktora.Verujem da su te spakovali u bolnicu na odeljenje infektivno.Ko i mog decka.Tu oni nisu mnogo specjjalizovani da ti daju neka pojasnjenja o virusu..kako sta..Ni sami oni ne znaju.Al bitno je da znaju da dijagnostikuju i da akutni znaju da lece..tj akutni i nema nekog specijalnog lecenja.Bitno je mirovanje i dijetalna ishrana i organizam se sam izbori.Ubacili su ti taj zeffix..znaci upuceniji su.Mom decku nisu.On je pio rivotril tad samo.I infuzije vitaminske.I ostatak isto sto i ti.Takodje se on ponadao da su pogresili i da posto mu je eho u redu..ne vidi se uvecanje..al nisu pogresili.Doktorka je rekla da to jeste to.Navodno po dodiru videla.Klinicka slika je jasna njima.Toliko velike transaminaze.A markeri samo potvrdili.Kao i tebi.Naravno nisu odoka znali koji je virus dal B il C..itd.Al su znali da je virusno.Iako smo mi mislili da grese..I hvatali se za taj ultrazvuk dobar.Eto cisto da znas. A spremi se da ti tu sestre i doktori razlicito kazu..svako ima svoje teorije...I eto..cisto da znas.A taj E..ne znam sta da ti kazem..to ne znam.Ovo znam iz iskustva dosta.Prostudirala sam uzduz i popreko.Opet mislim da taj E moze lazno pozitivan.Javi bas rezultate dalje
Dominic
Novi član
Novi član

Post od Dominic »

ma ja sam na niškoj infektivnoj.sva sreća je šo je ona pak sredjena,sve sobe su dvokreetne,ja sam sam u sobi,unutra je i kupatilo i wc. ima terasa da se izadje, pa je olakšavajuća okolnost. ali toliko malo ima sestara da ih juriš da ti izvade iglu od infuzije,ne primaju,a manjak je tog srednjeg kadra. javiću ti se sigurno. ma kod mene nije bilo nikakve žutice,čak i beonjače nisu požutele,a bilirubin uvećan uhu. inače meni su posle par dana transm. počele padati, alt od 1200 na oko 800 a ast od 760 na nešto preko 400. bilirubin je ostao 30 jedan i ovaj drugi 62, i s LDH je povišen 442. čujemo se, čovek nikad ne zna šta nosi u sebi:)
Dominic
Novi član
Novi član

Post od Dominic »

aaaca napisao:Свашта. Види се очигледан узрок али мора да се копа. Грип ти је озбиљно зезнуо јетру а иначе за вирусе медицина нема лека. Ниси био у ризичним земљама, ниси имао ризичне односе, трансфузије итд.

Значи само мировање, сурутка, домаћи кефир, квалитетан витамин Ц, неки чај за јетру и наравно пуно белога лука а најбоље ова варијанта: http://*/index.html?stranica=s ... e/imunitet
Hvala Aco, nisam bio po dalekim zemljama da navučem E, a i što se tiče seks.života ni tu nisam imao nezaštićene odnose, suma sumarum ko bi ga znao.Što je najinteresantnije, nit je bilo žutice, niti neke temperature, niti bolova, malo mučnine,ali pio sam coldreh,brufen, od prehlade, paračunao da je od toga
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Osim seksualnog odnosa,cest je i prenos kod zubara.Nazalost.Da li si imao skoriju intervenciju ood zubara?2-4 meseca pred ovo.Takodje pirsing il tetovaza.Osim seksualnog odnosa poljubac..francuski koze biti rizik ukoliko se imaju ranice u ustima.Teze tako.Ali ukoliko ima ranica moze.Najcesci prenos je nezasticeni seksualni odnos,zubar,kozmeticki saloni,i tatu saloni..tetovaza il pirsing.Ovo sve govorim za hepatitis B.Cim je pocelo da pada..neces ti ni imati tu zuticu.Padanje je dobar znak.Mozda si vec i izbacio virus.Otprilike posle vrhunca krece izbacivanje.Moj decko je vec u bolnici brzo izbacio virus.Al oporavak..vracanje parametara je islo malo sporije.Al kroz mesec dana vratilo mu se skroz u normalu.Neko naravno kasnije izbaci.Da te to ne brine..ako ti i ponovljeni nalaz bude pozitivan.A za E..mislim opet ..takva verovatnoca da imas i E..tj da osoba ili zarazeni materijal preko koga si dobio bude inficiran i B i E..to mi je stvarno fenomen.E se prenosi drugacije..to znas..al ako doticni materijal infektivni ima i B i E.Naravno da ces i E dobiti.Ali verovatnoca je bizerna za to.Svi simptomi opisani su ti simptomi hepatitisa.Bas javi kako tece.I sta kazu analize.I za taj E
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

I da..bilirubin ti i nije mnogo visok.Mom decku je bio i bilirubin oko 1000.Zato je i pozuteo.Otpusten je iz bolnice kada mu je bilirubin bio oko 50.A alt ast oko 200.Pa je kuci nastavio da oporavlja jetru.I doveo do transaminaza 25 alt.Sve je to individualno.Kazem ti..nekom prodje bez simptoma uopste..nekom sa malo jacim.slicnim gripu..zato ljudi ni ne obrate paznju..misle prehlada..grip.Ti si imao srece sto si otisao..izvadio nalaze i ustanovio sta je i lecis.Mnogi u tvom slucaju ni ne saznaju..pa il spontano izbace il im predje u hronicni.Tako su prenosnici a ni ne znaju.A kad saznaju moze vec biti poodmaklo sa teskim ostecenjima jetre.
Odgovori