EFTIL vasa iskustva sa ovim lekom
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pitanja nisu glupava, samo me je zanimalo kako ste dosli do toga da je doza prevelika? Kao sto sam i mislila tako sto kao sto i kazete ne poznajete medicinsku terminologiju a ni farmakologiju, u medicini 500mg moze da bude slabije od 0,25 mg. Lekovi nemaju veze sa brojem miligrama, vec sa time koja im je dozvojena dnevna doza ili neophodna terapijska doza. I vitamin C se proizvodi kao tableta od 500 mg i da vam neko kaze da pijete dve tabl vit C dnevno (ili aspirina) ne biste se uznemirili zar ne? Dakle, pustite Vaseg lekara da o tome vodi racuna, a za sve nedoumice i pitanja takodje se obaratite svom lekaru i nikada, ali nikada nemojte debatovati o tome d ali Vam je doza leka prevelika ili premala preko interneta jer cete naici NA RAZLICITE REAKCIJE KOJE CE vAS SAMO VISE UZNEMIRITI I POKOLEBATI I MOZDA NATERATI NA NESMOTRENOST DA SAMI SEBI ISKLJUCUJETE ILI SMANJUJETE LEKOVE U STRAHU A TAKO MOZETE OSTETITI SVOJE ZDRAVLJE I UTICATI NA SVJU TERAPIJU. pOZDRAV. uPS, IZVINJAVAM se za velika slova, kucam sa laptopa! 

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 10:36 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Forum je virtuelni svet i ne mozete znati ko je u istom strucan a ko nije - ko Vam garantuje moju strucnost, pa cak i to da jesam lekar iako se tako predstavljam u profilu, zar ne? Otkud znate da ne lazem? I da Vam necu dati potpuno pogresno tumacenje, za koje cete verovati da je strucno?
Dakle, kada se radi o terapiji, nikada nemojte prihvatati rec strucnjaka iz virtuelnog prostora - ne samo zbog moguceg laznog predstavljanja vec i zato sto niko od nas i koji jesmo lekari ne moze znati ono sto o Vama zna Vas lekar iz ordinacije pa samim tim ne mozemo ni donositi sud o Vasoj terapiji. A epileptogeno zariste je verovatno na onom delu mozga koji je pogodjen angiomom, sto je u Vasem slucaju leva polovina mozga
Dakle, kada se radi o terapiji, nikada nemojte prihvatati rec strucnjaka iz virtuelnog prostora - ne samo zbog moguceg laznog predstavljanja vec i zato sto niko od nas i koji jesmo lekari ne moze znati ono sto o Vama zna Vas lekar iz ordinacije pa samim tim ne mozemo ni donositi sud o Vasoj terapiji. A epileptogeno zariste je verovatno na onom delu mozga koji je pogodjen angiomom, sto je u Vasem slucaju leva polovina mozga
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 2:42 pm
- Kontakt:
E stvarno ovde ima svakava lupanj.Ja licno pijem eftil 14 godina od moje 10 godine.Imam 24 godina ,nisam zavisnik pijem ga po doktorovim uputstvima nisam imala napad vec 5 godina.Ne pijem alkohol,jedem normalno nisam se ugojila nenormalno,transiminaze su mi dobre.Tako da to je to sto se tice eftila retard
Ocigledno svako reaguje drugacije na EFTIL retard od 500mg!
Ja ga pijem od 2002. Imao sam samo dva napada u zivotu, i to 1998. Prvo sam dobio Phenobarbiton, a posle EFTIL. Od te 2002. ugojio sam se oko 50Kg (visok sam 1,93m i sa 83Kg sam se ugojio na oko 133Kg). Od marta ove godine su poceli da me "skidaju" sa terapije. Od marta do sad sam izgubio oko 25Kg (imam oko 108Kg). Mislim da to bas i nije normalno, i da je ocigledno bilo povezano sa uzimanjem EFTIL-a, i mada me je dr. sci. med. neuropsihijatrije ubedjivala da to nema nikakve veze jedno sa drugim.
Sada planiram porodicu, jel neko zna nesto o tome kada otac uzima ovu terapiju? Ima li to uticaja na plod? Citao sam o tome i svuda pise o trudnicama. I nisam bas naisao na obecavajuce informacije o uzimanju EFTIL-a (Valproinske kiseline) u trudnoci...
Ja ga pijem od 2002. Imao sam samo dva napada u zivotu, i to 1998. Prvo sam dobio Phenobarbiton, a posle EFTIL. Od te 2002. ugojio sam se oko 50Kg (visok sam 1,93m i sa 83Kg sam se ugojio na oko 133Kg). Od marta ove godine su poceli da me "skidaju" sa terapije. Od marta do sad sam izgubio oko 25Kg (imam oko 108Kg). Mislim da to bas i nije normalno, i da je ocigledno bilo povezano sa uzimanjem EFTIL-a, i mada me je dr. sci. med. neuropsihijatrije ubedjivala da to nema nikakve veze jedno sa drugim.
Sada planiram porodicu, jel neko zna nesto o tome kada otac uzima ovu terapiju? Ima li to uticaja na plod? Citao sam o tome i svuda pise o trudnicama. I nisam bas naisao na obecavajuce informacije o uzimanju EFTIL-a (Valproinske kiseline) u trudnoci...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Mar 28, 2009 8:36 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Mar 28, 2009 8:36 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 2:30 pm
Eftil-Retard
Postovani,
pijem Zoloft, Uvek po neki sedativ i u poslednje vreme Eftil umesto rivotrila. Dijagnoza je F-32, doktor misli da je res o bipolarnom poremecaju. Malo sam skeptican prema Eftilu, pa sam zeleo Vase misljenje.
Hvala
pijem Zoloft, Uvek po neki sedativ i u poslednje vreme Eftil umesto rivotrila. Dijagnoza je F-32, doktor misli da je res o bipolarnom poremecaju. Malo sam skeptican prema Eftilu, pa sam zeleo Vase misljenje.
Hvala
Re:
Moj slucaj je izgleda identican kao vas.FILGUD napisao:1.Septembar oo' godine polazio sam u sedmi razred,sagnuo se da nahranim ribice,i odjednom osetio sam trzaje,ruka je pocela da mi trne,ostao sam bez svesti,prekid...,sledece cega se secam je da lezim u sanitetu koji me je odvezao na kliniku (bolnicu) "Za majku i dete",ni sam nisam bio svestan sta mi se desilo,ali dobro,imao sam samo 13 godina,znali su moji roditelji.Nakon toga doktor M. (u penziji je) mi prepisuje Eftil 500mg (1/2x2 dnevno),sa redovnim kontrolama,koji sam pio naredne tri godine,od napada pa do polaska u srednju skolu.Za to vreme nastavio sam normalnim tempom zivota,trenirao sam aktivno kosarku,ziveo sto zdravijim zivotom,sa dosta sati sna,bez ikakvih nezeljenih pojava.Sredinom srednje skole pocinje nezdrav zivot,lose navike,fast-food ishrana,vec tada sam uveliko prestao sa kontrolama.Konzumiranje alkohola(svakako izbegnite),nocni provodi do svitanja,ali bez zamora,nadam se zahvaljujuci redovnim konzumiranjem leka od ranije.Od srednje skole imao sam par malih trzavica izazvanih samo nedostatkom sna.Prema tome,mislim da treba da zivite sto opustenijim zivotom,znaci bez stresa i nerviranja,sa sto vise sati sna,trudite se da ustajete 2sata ranije,pre polaska na posao ili u skolu,da bi mogli komotno da se razbudite uz muziku,kafu,ili seriju sklekova,barem jedan sat da uzivate,a drugi da se polagano spremite za polazak bez zamaranja sebe i jos uspavanog mozga,bolje je sa odgovarajucim lekovima ziveti normalan zivot,hraniti se zdravo (i ako to ne radimpiti surutku od proverenih pijacnih prodavaca radi jetre,proveravati krvnu sliku tj. transaminaze,i kupite Revitu (slicna Cedeviti samo zdravija) sa ukusom gvoznja ili narandze i piti jednu dnevno,najbolje ujutru pre nego sto bilo sta drugo stavite u usta,bez secera;Samo napred!
Imao sam nekih 14 god.Izgubio sam svest nakon ne bas dobrog sna jer majka kaze da sam tog dana bio dosta nervozan i napet i ako se ja ne secam takodje sam u tom trenutku nakon ustajanja iz kreveta osetio da mi trnu ruke, noge, uhvatio me je grc na celom telu i samo sam pao nazad u krevet, hitna je dosla i smesten sam u bolnicu gde sam primio infuziju nakon cega sam pusten kuci..posle su mi radeli EGG bilo je nekih smetnji i prikljucen mi je eftil 1 jutro 1 vece...pio sam ga nekih 3god nakon cega je krenulo smanjenje tarapije i iskljucenje leka, super sam reagovao na eftil nikakve smetnje nisam imao i nalazi su bili savrseno dobri primao sam pohvale od doktora jer sam pravi primer za EEFTIL i kako on dobro reaguje na mene...period remisije od prestanka uzimanja eftila je 6 meseci, ja sam posle 3 meseci imao neke nekontrolisane trzaje rukama ili npr sedim i odjednom mi se telo nekontrolisano trgne ili samo ruke...tako da sam se ponavo vratio na eftil tako me je savetovao moj doktor....pricali su da oce pubertet da izazove sve ovo....imao sam 16,17god nakon skidanja nisam se mnogo dvoumio i pristao sam da se vratim na eftil jer je navodno ralzog bio kao stres "Smrtni Slucaj" i tako sam gurao jos 2 god tj do pre mesec dana kada sam opet prestao...nalazi su mi uvek bili uredu...prosle su dve nedelje od kako sam bez terapije i ponavo su poceli isti oni nekontrolisani trzaji ruku ili celog tela u trenutku...to se desi u trenutku i posle je sve mirno i obicno nakon ustajanja iz krevet u periodu od pola sata nekad dan prodje i bez njih pa sam srecan pa posle 3 dana od jednom opet i tu se javlja ta sumnja gde ja mislim da nesto nije u redu, brinem se, mislim na to dosta ne mogu da ga izbacim iz glave sto ne valja jer ce se desavati sve cesce sto se i pre dva dana desilo kad sam ima trzaj dok sam se tusirao...radio sam opet EGG i super je...doktor je samo rekao da se to ne moze videti na nalazu da je dobro sto sam to primetio i obratio se i da se vratim na eftil....vec sam jednom poslusao da se vratim ali danas se pitam zasto sam uopste uzimao ovja efti mozda je taj gubitak svesti bio normalan cale mi je bio u sloveniji, emotivac sam malo sam burno reagovao bio sam dete......sve mislim da su ovi trzaji posledica od eftila jer eftil nije lak lek kad ga pijete dosta ste u prednosti..pored toga sto poboljsava apetit covek se oseca mirnijim, stabilnijim....jednostavno uzimanjem eftila se stvara zavisnost i organizam ga trazi i burno reaguje nakon prestanka tako je moje misljenje sta vi mislite??....resio sam da se opet vratim na eftil jer samo tako dobro bez tih trzaja mislim ja sam i ovako super samo sto nije prijatno imati nesto od cega treba strahovati...svi znamo da nije lepo sedeti u drustvu ili izaci negde i imati nagli trzaj o kome razmisljate u sebi i molite se da se ne dogodi..a on se dogodi... ali ipak nije u redu kljukati se lekovima ovoliko dugo mora da postoji neki razlog zasto se ovo desava....prva doktorka koja me je lecila dok sam bio maloletan skinula mi je polako terapiju, druga doktorka kad sam postao punoletan rekla je da nije profesionalno skidati EFTIL toliko dugo..to moze i kroz mesec ipo dana da se skine...tako je i bilo rezultati su ovakvi trzaji su se vratili....ne znam sta da radim i mislim vise osim da potrazim savet ljudi koji imaju iskustva sa ovim lekom...neki to kazu da je bio EPI NAPAD jos prvi put kad krenuo da ga uzimam....ja kazem da jeste mozda je bio neki ne toliko strasan epi napad ali ja posle toga vise nikad nisam gubio svest....da su ovi trzaji neka posledica uzimanja eftila i da mi EFTIL sada sluzi kao neki STABILIZATOR tih trzaja a ne sprecavanja epi napada..jer sam ja taj epi napad kako su ga nazvali imao samo jednom kad sam izgubio svest i nikad vise......doktori su meni zagorcali zivot a verujem da nisam jedini.....ocekujem odgovore ma kakvi god da su..
Re: EFTIL vasa iskustva sa ovim lekom
zaista raznih odgovora ima i cudim se, a najvise onima o dejstvu ovog leka na mentalne sposobnosti.
verovatno su negativni efekti eftila vezani za kombinovanje sa drugim lekovima.
posto sada nemam vremena da najvaznije iskomentarisem, reci cu samo moje iskustvo.
pre godinu dana sam operisala tumor mozga, astrocitom (difuzni astrocitom gradusa 2) iz desnog prednjeg reznja. nije bilo recidiva.
od pojave epi napada u januaru prosle godine (epi napad je i bio prvi i jedini simptom tumora) pijem eftil i samo eftil. nikakav drugi psihoaktivan lek pored njega.
posle operacije povecana mi je doza za pola tablete-uvece.
pijem 1 celu ujutru, a 1.5 uvece.
nikakve negativne efekte nemam do sada, nisam do sada imala ni jedan epi napad (ako se izuzme jedan u bolnici dva dana psole operacije)...
sto se intelektualnih sposobnosti tice, ni tu nemam nikakvih problema.
resavam Sudoku za vrlo brzo vreme, brzo kucam na tastaturi, normalno komuniciram sa ljudima, radila sam u skoli kao profesor privremeno (kada se ukazala prilika za mene) itd.
na testu inteligencije (cisto moja radoznalost), pokazalo se da sam iznad proseka.
znaci nikakve mentalne sposobnosti mi nisu opale.
cak sta vise mogu da kazem, s obzirom da su mi izvadili tumor, mislim da sad imam bolju koncentraciju, jer mi je nju mozda tumor ometao (mada sam u tom periodu bila i pod stresom zbog menadzerskog posla).
jedino sto je poznato da je Eftil teratogen lek, pa ne bi trebalo da ga piju zene koje zele da ostanu u drugom stanju, zbog rizika od spine bifide kod buduceg novorodjenceta.
ali i to se mozda resava vecim dozama Folne kiseline...
verovatno su negativni efekti eftila vezani za kombinovanje sa drugim lekovima.
posto sada nemam vremena da najvaznije iskomentarisem, reci cu samo moje iskustvo.
pre godinu dana sam operisala tumor mozga, astrocitom (difuzni astrocitom gradusa 2) iz desnog prednjeg reznja. nije bilo recidiva.
od pojave epi napada u januaru prosle godine (epi napad je i bio prvi i jedini simptom tumora) pijem eftil i samo eftil. nikakav drugi psihoaktivan lek pored njega.
posle operacije povecana mi je doza za pola tablete-uvece.
pijem 1 celu ujutru, a 1.5 uvece.
nikakve negativne efekte nemam do sada, nisam do sada imala ni jedan epi napad (ako se izuzme jedan u bolnici dva dana psole operacije)...
sto se intelektualnih sposobnosti tice, ni tu nemam nikakvih problema.
resavam Sudoku za vrlo brzo vreme, brzo kucam na tastaturi, normalno komuniciram sa ljudima, radila sam u skoli kao profesor privremeno (kada se ukazala prilika za mene) itd.
na testu inteligencije (cisto moja radoznalost), pokazalo se da sam iznad proseka.
znaci nikakve mentalne sposobnosti mi nisu opale.
cak sta vise mogu da kazem, s obzirom da su mi izvadili tumor, mislim da sad imam bolju koncentraciju, jer mi je nju mozda tumor ometao (mada sam u tom periodu bila i pod stresom zbog menadzerskog posla).
jedino sto je poznato da je Eftil teratogen lek, pa ne bi trebalo da ga piju zene koje zele da ostanu u drugom stanju, zbog rizika od spine bifide kod buduceg novorodjenceta.
ali i to se mozda resava vecim dozama Folne kiseline...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."
Majakovski
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."
Majakovski
Pijem Eftil retard vec 18 godina,86. sam godiste ,nemam nikakve za sad ne zeljene efekte i sve bio-hemijske analize su odlicne!Ne gojim se imam stalnu kilazu od 55 kg,ali tu naravno pili Eftil ili ne ,ne mojte jesti kad god vam se nesto gricka ,5 kvalitetnih malih obroka je moja preporuka!Pijem alkohol kada izlazim i nemam nikakva nezeljena dejstva!
Naravno svi drugacije reagujemo tako da oprez u svakom slucaju !

-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 13, 2013 10:53 pm
Овако, тек сада сам наишао на ову тему и сајт (мада искрено, нисам нешто посебно ни био заинтересован раније за ово
). Имао сам епи напад у седмом разреду основне школе (не бих описивао сам догађај јер не мање-више небитан) и тада ми је докторка преписала Ефтил ретард (мислим 500). Пио сам га пар година 1-0-1 (једна ујутру, једна увече). Након тог нисам имао никакав напад нити ишта слично (нпр. трзаји руку, било какво губљење свести...). Лек не пијем више мислим да скоро сигурно има више од годину дана. Не знам тачније податке јер ме и није нешто занимало ето до сада.
Сада хоћу да се више информишем о самом леку највише због тога што мислим да је ипак утицао на мене (негативно). Наравно, не желим овим да кажем да је 100% тако, да сам сигуран у то што кажем јер може лако да се деси да грешим јер немам појма о томе. Од тада (напада, када сам почео да узимам лекове) мислим да доста успореније реагујем на догађаје око мене. Људи око мене ме знају као неког кога ''боли уво за све'', да се не бринем за ништа јер им тако делујем, не показујем то. Као што је неко рекао овде у теми деси ми се да кренем са причом, неко ме прекине и ја немам појма ни о чему сам причао камоли да наставим тамо где сам стао. Потребно ми је доста времена да бих неком одговорио и брзи одговори као што је тај неко рекао су ми мислена именица. Док причам мисли су ми тотално несређене, врло лоше објашњавам ситуације или било шта, деси ми се да у тренутку не могу да се сетим неке речи и не могу да кажем оно што желим.
размишљање ми није бистро као раније када сам био мањи.
Што се тиче концентрације, док учим деси се да прочитам нешто одређени број пута и кад хоћу да поновим то не знам ни коју област учим. Свега пар сати дневно могу да учим квалитетно. Спавам доста у току дана, често се осећан врло уморно.
Е сад, не мислим да је за све ово заслужан Ефтил али бар за нешто верујем да јесте. Шта мислите ви, да ли се још неком овако нешто дешавало (или дешава)? Наравно, осим оном ко је написао коментар који сам споменуо горе
поздрав свима

Сада хоћу да се више информишем о самом леку највише због тога што мислим да је ипак утицао на мене (негативно). Наравно, не желим овим да кажем да је 100% тако, да сам сигуран у то што кажем јер може лако да се деси да грешим јер немам појма о томе. Од тада (напада, када сам почео да узимам лекове) мислим да доста успореније реагујем на догађаје око мене. Људи око мене ме знају као неког кога ''боли уво за све'', да се не бринем за ништа јер им тако делујем, не показујем то. Као што је неко рекао овде у теми деси ми се да кренем са причом, неко ме прекине и ја немам појма ни о чему сам причао камоли да наставим тамо где сам стао. Потребно ми је доста времена да бих неком одговорио и брзи одговори као што је тај неко рекао су ми мислена именица. Док причам мисли су ми тотално несређене, врло лоше објашњавам ситуације или било шта, деси ми се да у тренутку не могу да се сетим неке речи и не могу да кажем оно што желим.

Што се тиче концентрације, док учим деси се да прочитам нешто одређени број пута и кад хоћу да поновим то не знам ни коју област учим. Свега пар сати дневно могу да учим квалитетно. Спавам доста у току дана, често се осећан врло уморно.
Е сад, не мислим да је за све ово заслужан Ефтил али бар за нешто верујем да јесте. Шта мислите ви, да ли се још неком овако нешто дешавало (или дешава)? Наравно, осим оном ко је написао коментар који сам споменуо горе