EFTIL vasa iskustva sa ovim lekom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

pro003
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 5:19 pm

Post od pro003 »

Garfield napisao:Lupetanju nikad kraja! To sto ste Vi tabletoman koji krizira pa mu je lose ne znaci da je to vezano sa 200 mg Karbapina koji ste popili. Karbapin (Karbamazepin, tegretol) nisu ni priblizno isto sto i Eftil, a VAs drug sigurno nije 'prolupao' od Eftila i Rivotrila (klonazepama) vec od osnovne dijagnoze zbog koje je i dobio lekove.

Lecite svoju zavisnost i nemojte bespotrebno prepadati narod po forumu svojim laickim poluznanjem koje je mnogo opasnije od neznanja!

Naravno da Vam ne daju Tramadol - davno je trebalo da VAm ga nedaju a ne da VAs pretvore u zavisnika pa da sad ni oni a ni Vi ne znate sta cete!
Nemam nista protiv da ga neko pije kome zaista treba u smislu postavljene dijagnoze i to je ok, a sustina moje price je u tome da ga meni daju kao substitut za Tramadol, kao psiho stabilizator. A za reakcije kunem se da je tako. Ko nece da veruje ne mora, neka proba sam, pa neka iznese svoje misljenje. Gospodine Garfielde, koliko god zvucalo vase "forumsko ime" inteligentno zar niste znali da je FORUM i nastao zbog to da bi ljudi mogli da razmenju iskustva, kako losa tako i dobra. A to laicko poluznanje od neznanja i ta ofucana pametovanja, ja sam mislio da je to vec davno izbaceno iz upotrebe. Sta je sledece? Cija majka crnu vunu prede? Koji k. vi znate o mojoj anamnezi pa presudjujete da li je trebalo ili nije trebalo!? Jel je ista u zadnjih 15 godina u ovoj zemlji trebalo da se desi? Ja, kao i masa drugih ratnih invalida u zemlji sluzimo za podkusurivanje najgore vrste od strane vlasti a vi mi delujete kao jedan od onih koji mi ne bi dao ni popust za gradski prevoz!

Pametnjakovicu, na kraju krajeva ako ti se ne svidja moje iskustvo koje je iskreno izneto bez trunke lazi, onda ga ne citaj! A ako neko misli da nije tako nego drugacije neka isprica svoje iskustvo mozda slicno, isto ili potpuno suprotno, tome sluzi forum a ne uvredama na sta sam sad bio primoran da se spustim.

I na kraju jos jednom, dakle, nemam nista protiv da neko pije Eftil ili Tegretol sto za informaciju gosp.garfieldu jeste isto jer spada u isti red antiepileptika i po dejstvu i po nezeljenim efektima, pa na kraju krajeva zasta imas internet, pogledaj na www.mentalhealth.com cini mi se da je tamo, pa na citavih 7-8 strana samo se govori o nezeljenim efektima Tegretola....
Jos ce na kraju, ispasce da gospon Garfield bolje poznaje mog druga od mene!
Upravo zbog toga se preporucuje bliska observacija pacijenta zbog velikog broja nezeljenih efekata i moguceg cak i smrtnog ishoda, u necestim slucajevima doduse, kako stoji unfrequent a ne rarely sto bi trebalo ako zaista u jako retkim slucajevima ima nezeljenih efekata sa fatalnim ishodom.

P.S. G-dine Garfield, vi ste neki iz advokatske komore? Sta radite na forumu? Stitite necije interese?

Ma, duvaj ga matori, DaBogDa ti bio TABLETOMAN, al na CITOSTATICIMA.

Admine, i ti - ako ne ostavis ovaj REPLY!!!

Rogger&Out
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Boze sto napravi ovoliko magaraca u jednoj zemlji ovako maloj.....( :( u smislu tvrdoglavosti, naravno).

Dakle, Eftil I Karbapin svakako nisu isto - nisu ni slicno, to sto pripadaju ISTOJ GRUPI psihotropnih lekova ne cini ih istim.
Dalje, ja nemam nista protiv da iznesete svoje misljenje ili iskustvo vezano za lek ali itekako imam protiv da bilo kome sugerisete - sve velikim slovima - da NI PO KOJU CENU ne uzima Eftil: kolko mi se cini to se znacajno kosi sa stavom da nemate nista protiv da ga pije neko kome zaista treba u smislu postavljene dijagnoze, zar ne?! Dalje, nisu Vam Tegretol dali kao supstituciju za Tegretol - Vi zapravo nemate ni pojma zasto su Vam dali Tegretol (a daje se kao psihostabilizator kod psihopatskih struktura licnosti sto po svom postu Vi ocigledno jeste pa su Vam sa razlogom prepisali neki psihostabilizator).

Uz sve to Vasa impulsivnost, i vulgarnost u javnoj komunikaciji samo su jos jedan dokaz da Vam je lek ispravno prepisan. Njegove sporedne efekte niko ne spori, oni su karakteristicni za sve lekove pa i za Tegretol, manje ili vise kod razlicitih korisnika.

I najzad, ne ja nisam advokat, a i da jesam - kakve to veze ima?! Cija majka crnu vunu prede i tako to, zar ne?! ;)

Bolje se Vi lecite od tabletomanije i prestanite da se ceo zivot vadite na invaliditet - ima i drugih ljudi sa invaliditetom pa nisu zavrsili kao psihopate i zavisnici, zar ne? Niste Vi jedini na svetu, a osim toga - otkud pa Vi znate da i ja nisam invalid?

(Sedi dole, nedovoljan, jedan!)
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

pro003 napisao: Nemam nista protiv da ga neko pije kome zaista treba u smislu postavljene dijagnoze i to je ok, a sustina moje price je u tome da ga meni daju kao substitut za Tramadol, kao psiho stabilizator. A za reakcije kunem se da je tako. Ko nece da veruje ne mora, neka proba sam, pa neka iznese svoje misljenje. Gospodine Garfielde,
Garfield je zensko :oops:
pro003 napisao: koliko god zvucalo vase "forumsko ime" inteligentno zar niste znali da je FORUM i nastao zbog to da bi ljudi mogli da razmenju iskustva, kako losa tako i dobra. A to laicko poluznanje od neznanja i ta ofucana pametovanja,
Garfield je i psihijatar i osoba savrseno kompetentna za diskusiju o psihofarmacima.A taj vas prijatelj sto lici na biljku kako ste opisali da li je on mozda psihijatrijski bolesnik jer onda nece biti da su psihofarmaci samo uzrok takvog mentalnog statusa.
Sto se bola tice ne znam ako vec necete farmakoterapiju imate citav spektar neurohirurskih intervencija(i to ne samo ekscizija tih granulacionih formacija na patrljku nerva) za tretman hronicnog bolnog sindroma.Pa vidite sta hocete.
minerals
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 18, 2007 11:39 am

Post od minerals »

Jako mi je drago sto sam nasao temu o leku EFTIL retard 500. Pijem ga vec neko vreme. Imao sam povredu glave, pre 8 godina za vreme NATO bombardovanja, stanje je postepeno bilo sve gore i izgleda da je rec o GLUTAMATU koji je poceo sve vise da se gomila u medjucelijskom prostoru. Sve tegobe izgleda da prestaju posle kopriscenja leka EFTIL, jos uvek imam teskoce sa gutanjem tableta, iako pre povrede nisam imao, nikako ne mogu da progutam ETFTL, pa ga izgrickam. Hteo bih da pitam posto je retard, da li grickanje tablete moze biti opasno po zdravlje, u smislu naglog povecanja koncentracije EFTILA u krvi i kratkog trajanja dejstva, umesto zeljenog produzenog. Da li grickanjem tablete prestaje odlozeno oslobadjanje i ako da da li moze biti stetno po zdravlje. Trebao bih da pitam i neurologa ali dok to ne uradim napisao sam ovu poruku.

I jos jedno pitanje, koje testove bi bilo potrebno da uradim protiv nezeljenih dejstva leka osim standardnih testova jetre, Pise da povecanje amonijaka moze da bude jako opasno. Pozdrav.
Biska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 3:32 am

bice bolje

Post od Biska »

Postovani,

vec 30 godina se lecim od epilepsije, a eftil mi je uveden u terapiju pre 16 godina. Nemam nikakvih losih iskustava, cak mi je postepeno iskljucen iz terapije i tegretol koga sam do tada uzimala. Mislim da se tema malo rasirila a covek je samo pitao kako ce to uticati na njegovo dete?!

Nisam strucnjak pa zbog toga smatram da sve odluke o lekovima treba prepustiti doktorima. Za poslednje pitanje: ja sam isla na ispitivanje o procentu leka u krvi, a i za to se prokonsultujte sa Vasim doktorom.
Pozdrav svima :wink:
Biska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 3:32 am

Post od Biska »

Jos jedna pomoc svima koji imaju ovaj problem:
www.epilepsija.co.yu
Vrhovni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 3:45 am

Post od Vrhovni »

Jos dok sam bio mali, otprilike 2-3 razred osnovne skole, desavalo mi se da ulazim u faze "izgubljenosti" (npr. podjem negde, a onda se iznenada pojavi "napad" i ja maltene ne znam gde sam posao, gde se nalazim,...) ali je trajanje takvih "napada" bilo oko 2-3 sata. Kada smo primetili da takve situacije postaju relativno uchestale, obratili smo se za pomoc psihijatru. Isti mi je prepisao Eftil 500 i problemi su nestali (samo jos da naglasim da su EEG nalazi pokazivali "rad mozga" na frekvenci od 1-3Hz). Terapiju sam uzimao duzi niz godina, a negde oko polaska u srednju skolu, uz konsultovanje sa svojim lekarom, sam prestao sa koriscenjem lekova. Nikakve probleme nisam imao. Koncentracija mi je bila na nivou. Upisao sam fakultet (El.), i posle godinu-dve sam poceo da osecam probleme sa koncentracijom, padom raspolozenja, postajem razdrazljiviji, a isto tako i mnogo emotivniji. Desavalo mi se da zapocnem pricu, predjem na neku drugu temu, a kasnije zaboravim gde sam stao. Da u rasprava budem statican (brzi odgovori su mi postali mislena imenica). U toku razgovora mi se desava da ne mogu da se seti prave reci koja bi opisala ono sto zelim da kazem. itd, itd... Ponovo sam posetio istog lekara. Posle EEG snimanja, mi je uveo Tegretol, koji sam pio nekih pola godine, ali se rezultati nisu videli. Zatim mi je uveo i Aminalon. Ni to nije pokazalo rezultate. Nakon toga sam "zatrazio" da mi ponovo uvede Eftil, koji je ranije imao odlicnih efekata (er sam mislio da su ovo sada i oni problemi od ranije, mozda povezani). Opet nista. I, na kraju, ovih dana bi trebalo da pocnem sa upotrebom Lamictala. Da li bi po misljenju nekog od Vas strucnjaka on trebao NAPOKON da pokaze rezultate.
P.S. 2-3 godine studija sam izgubio, zbog ovog problema koji me muci. Neki visoko intelektualni poso nisam u stanju da radim, a od studija mi se ne odustaje (da bih se tako lako prepustio ovom svom problemu).

UNAPRED VELIKO HVALA
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Ne znam sta je pokazao nalaz EEGa, o kakvim promenama se radi, mislim da je snimanje magnetnom rezonancoim (ili bar CT glave) pozeljno. A sto se samih lekova tice, na zalost nemam pravila: lek koji kod jedne osobe odlicno deluje kod druge ne deluje uopste ili ne deluje u toj dozi...Dakle, sto se Lamictala tice on je odlican psihostabilizator, ali d ali ce kod Vas delovati to naravno ne mogu da VAm kazem. Ono sto mogu da Vam kazem i preporucim jeste da idete kod Dr Marka Ercegovca na pregled (radi privatno, a i na urgentnoj neurologiji, na Urgentnom centru). On je jedan od boljih epileptologa koje znam. POzdrav i srecno
Vrhovni
Novi član
Novi član

Post od Vrhovni »

Radio sam magnetnu rezonancu i kolordopler, koji su pokazali uredne rezultate.
A poslednji EEG nalaz glasi ovako:
"EEG u budnom stanju belezi osnovnu aktivnost frekvence oko 10-11Hz, amplitude oko 30-40uV, biocikpitalno sa obostrano izrazenom VB.
Nema znacajne razlike strana.
Tokom registracije prezentacija pojedinacnih zaostrenih i strmih talasa dominantno T-P desno.
HV i FS ne beleze znacajnije izmene dijagrama.
Beleze se znaci elektrokortikalne labilnosti T-P desno."

Zamolio bih Vas da mi malo pojasnite ovo gore napisano. Sta to znaci na jeziku nas laika?

pozdrav
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Kolko ja razumem ovaj nalaz -a naglasicu da nisam neurolog - meni ovo zvuci na neko epileptogeno zariste temporo-parijetalno desno (desna strana mozga iznad uha) To se obicno i locira epileptogeno zariste kod odraslih koje daje epilepsiju po tipu 'pettit mal' napada (koju ste opisali prilikom opisivanja prvo dijagnostikovanih smetnji).

Dalje konslutacje mozete obaviti samo sa neurologom. Pozdrav
Vrhovni
Novi član
Novi član

Post od Vrhovni »

Hvala na informacijama i utrosenom vremenu.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Molim i drugi put. Srecno.
saraipetar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 10:36 pm

Post od saraipetar »

Pozdrav svima i molim za savet.U roku od nekoliko meseci imala sam dva grand mal napada,a pre toga nikada,i izmedju njih je bilo nekoliko kriza svesti koje se mogu svrstati u epi napade.Uradjena je magnetna i nadjen je venski angiom leve celeberalne hemisfere.Posle prvog napada eeg je bio uredan,radjen serijski.Posle drugog je uradjen i nalaz je sledeci:
Nad zadnjim regionom dominira aktivnost frekvence 10HZ,voltaze do 60 mikroV dobre modulacije u vidu vretena.
Opticka blokada je dobro izrazena.
Nad prednjim regionom dominira aktivnost fr 24Hz,voltaze do 20 mikroV
Tokom spontanog dela snimka kao i tokom HV.PHV se u par navrata registruje pojavapojedinacnih ostrih talasa ft 12-13Hz,voltaze do 70 mikroV,iznad temporo-parietalnih regiona obostrano,akcenturiano desno.
Molim ako je ikako moguce,da se ovo protumaci i prevede na srpski :roll:
A da,imam terapiju EFTIL 500mg 2x
Ima li potrebe za ovolikom dozom?
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Nalaz ne biste razumeli, srpskije ne moze biti protumacen. Ispod nalaza u zakljucku morala bi pisati dijagnoza, ili iznad nalaza, sve jedno. Obzirom na klinicku sliku ima razloga sto pijete Eftil a doza od 2 tbl dnevno nije "ovolika" (a na osnovu cega ste zakljucili da je tolika?) vec adekvatna klinickoj slici. Imate angiom koji je uzrok napada po svoj prilici i neophodno je da pijete lekove. O svemu ostalom (prognozama, daljim intervencijama i terapji) morate razgovarati s asvojim neurologom.
saraipetar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 10:36 pm

Post od saraipetar »

Molim da mi oprostite na glupavim pitanjima ali...ni najmanje se ne razumem u medicinu tako da mi strasno izgleda dnevna doza leka od 1000 mg.U svakom slucaju hvala. :lol:
Odgovori