DEVOJKA TRAZI POMOC!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: DEVOJKA TRAZI POMOC!!

Post od dannina »

1. "Ranica" je jedan vrlo odomacen naziv za vrstu promene na grlicu materice, koji uopste ne predstavlja pravo stanje stvari! To je mesto gde se susuticu dve vrste sluzokoza i javlja se kod vecine zena u reproduktivnom periodu, a strucno se naziva ECTOPIA! Mesto je crvenije boje, pa je zato dobilo taj ne popularan naziv, od koga se svi prepadnu! Postepeno se povlaci i vecina je u menopauzi nema! Biopsija se radi u slucajevima patoloskog nalaza na kolposkopiji ili PAPA testu, ako toga nema, ne dira se, samo prati!
2. Sklonije je infekcijama, rezultira lucenjem vece kolicine sekreta, predstavlja nesto sto treba pratiti na godisnjem nivou, kolposkopija i PAPA
3. Ako ima tegoba u vidu pecenja, svraba, nelagodnosti pri odnosima, uradtiti cervikalni i vaginalni bris, radi precizne izolacije uzrocnika infekcije, ako postoji i lecenje po antibiogramu!
4. Jacanje imuniteta, zdrav zivot i sl su dobar savet za svako doba zivota i svaki zdravstveni problem
5. MORAS da se zastitis tokom odnosa, kondomi OBAVEZNO i nije bitno sta drugi rade i kako je njima, vec da naucis da stitis sebe i cuvas svoje zdravlje u tim mladim godinama, trebace ti za kasnije!
6. GOOOOGluj malo imas na raznim mestima da procitas o ovome
Pozdrav
milenadjordjevic91@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 03, 2009 11:05 am

Re: dannina

Post od milenadjordjevic91@ »

Menopauza,mislis na ono posle 50-te godine kad zene nemaju wise nikad mmenstruaciju? Pa zar da cekam do tad da me prodje? Gde mi je mladost i ziwot?
Sta je biopsija? Radila sam i cerwikalni i waginalni i papa i kolposkopiju 100puta i dosta mi je toga.
Koji drugi?Ja imam decka wec4 godine,on mi je Prwi i jedini.Zato sam pitala,zasto kad ne koristomo zastitu,pecka me,a kad koristimo,nemam probleme,a on je'cist'.
Imam na mnogo mesta da procitam ali nigde ne pise tacno kako da se lecim.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 31, 2009 3:14 pm

Post od bevana »

kolposkopija i papa test se rade na 6 meseci(kao dopuna redovnom ginekoloskom pregledu),od toga ne moze da se pobegne.Biopsija je uzimanje isecka iz grlica,ali samo u slucaju da papa test pokaze patoloske promene.Znaci ako je do sad nisi radila,onda je sve u redu.Ako su ti svi nalazi "cisti",nemas sta da lecis,samo da pratis "ranicu",a ona ce se vec povuci sama od sebe.
milenadjordjevic91@
Novi član
Novi član

Re: bevana

Sada su u redu swi nalazi,ali 'wariraju' nekad pokaze da ima bakterija pa se lecim,nekad nema nita....i tako u krug i smor mi wise. Pa kada ce se wec jednom powuci zauwek??Kao da citawu wecnost cekam na nesto sto se nece desiti. :'(
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Bakterije ne verujem da su vezane za tu ranicu. Tu muku mucimo manje vise svi mi. Mene napadaju kad mi bas bas imuni sistem cikne.
Zavisi i koje su bakterije u pitanju i u kojoj kolicini. Mnoge su redovni stanovnici nase flore i ne treba ih leciti ako su u normalnom broju.
A, sad nemoj gajiti iluziju da to izlecis i do kraja zivota nema nista....
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ne bih rekla da je ranica odgovorna za probleme koje navodis. Problemi koje imas sa bakterijama ukazuju na poremecenu vaginalnu floru. Izbegavaj sinteticke uloske kao Always, ne koristi tampone, jacaj imunitet zdravom hranom i fizickom aktivnoscu, ne ispiraj vaginu nicim osim ako ti to lekar ne preporuci. pH vrednost vagine treba da bude niska, dakle ta sredina treba da bude kisela jer to sprecava razvoj patogenih bakterija i gljivica. Kada imas seksualni odnos bez kondoma, predsemena tecnost i sperma koje su alkalne podizu pH vrednost vagine sto podstice prenamnozavanje losih bakterija. Drugi razlog za peckanje koje osecas moze biti da se tokom odnosa usled trenja stvaraju mikroabrazije na zidu vagine, pa ih te alkalne tecnosti koje sam pomenula iritiraju. Resenje za ovo bi bilo koriscenje lubrikanta. Treca mogucnost je da si alergicna na spermu.

Ako ne koristis i nemas nameru da koristis hormonsku kontracepciju, trebalo bi da prihvatis da svaki seksualni odnos mora biti sa kondomom, jer ostali metodi kontracepcije nisu dovoljno efikasni. Ne oslanjaj se na racunanje plodnih dana i prekinut snosaj, osim ako si u takvoj situaciji da ti trudnoca ne bi predstavljala veliki problem.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Tzv. ranica nije oboljenje i ne nastaje zbog pada imuniteta ili koriscenja antibiotika, uzrok su najcesce fluktuacije hormona u organizmu, pa se ranica tipicno pojavljuje kod devojaka u pubertetu, trudnica, i zena koje koriste hormonsku kontracepciju. Smatra se normalnom reakcijom organizma na hormonske promene, isto kao i rast grudi - jedina razlika je u tome da se na rast grudi ne zalimo :wink:

Infekcija grlica materice je druga stvar, to je vec oboljenje i to se leci.

Takodje, samo to sto decko nema problema ne znaci da nema neku asimptomatsku infekciju, pa ti prenosi bakterije prilikom nezasticenog odnosa.
milenadjordjevic91@
Novi član
Novi član

Re: donka

Sta to znaci:fluktuacije hormona u organizmu? Nikad nisam koristila hormonsku kontracepciju.
Radili smo decku analize na swasta i nema nista. Tako da nije do njega.
Ne razumem,ranica se pojawila odjednom zbog promene hormona,newerujem...da ce tek tako..
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

Opisana ranica se javlja kod veceg broja predstavnica zenskog pola u repoduktivnom periodu,a rezultat je dejstva hormona i promene jednog epitela u drugi na grlicu. Taj epitel je narocito osetljiv na sve vrste infekcija. Ona se moze vremenom spontano (dinamicki proces) sanirati ali i imati svoje recidive i to je ciklicni proces u organizmu. Medjutim ukoliko je ranica vece povrsine, cesto inficirana, nekada i krvari onda se savetuje neka od mehanickih intervencija preventivno. Ektopija male povrsine i bez simptomatologije, zahteva samo uredne kolposkopske kontrolne preglede sa Papa testom. U cilju zastite od infekcija pored uobicajene higijene savetuje se upotreba kondoma.

ovo je preuzeto sa sajta 21dan.com

i da,moze da se javi tek tako.kako to da toliko ne verujes svom ginekologu?
milenadjordjevic91@
Novi član
Novi član

Pa rekla mi je da je ranica nastala od pada imunog sistema,a neko kaze da tako ne moze da nastane. A i slala me u njenu priwatnu ordinaciju da mi sanira ranicu samo da bi mi uzela pare!! a jedna dokt.mi kaze da niposto ne idem jer jos nisam radjala da ne bih imala komplikacija,a 1 zena je sanirala ranicu i ima krwarenja i uzasne bolowa i kaze mi da niposto ne idem! I da ih je bas briga,bitne su im samo pare. Zato im ne werujem.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

Onda promeni lekara.Ranica se sanira ako me mnogo velika i ako krvari.U svakom slucaju uvek mozes da potrazis i misljenje drugog ginekologa.
A to da se javljalju komplikacije ako se odstranjuje pre porodjaja prvi put cujem,moja drugarica je skoro radila i sve je ok ( a jos nije radjala).
milenadjordjevic91@
Novi član
Novi član

Nije welika i ne krwari. Twoja drugarica je radila,a koliko ima godina? do 19,20godine ne bi smelo uopste to da se dira.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

Onda je samo prati i ne opterecuj se njom,idi na redovne preglede ,kolposkopija,papa,sredi imunitet,koristi kondom,i to je to.
Drugarica je radila sa 24.
milenadjordjevic91@
Novi član
Novi član

I jel je imala posle problema? krwarenje,peckanje? ili slicno..
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

Njoj je posle sve bilo ok.Jedino mislim da je malo peckalo.Nisu svi ljudi isti,to sto je tebi neka zena rekla da ona ima losa iskustva ,to ne znaci da ti nikad ne treba da odes kod ginekologa.Ljudi su razliciti i razlicitno reaguju na bilo kakave intervencije.
Odgovori