djidji napisao:Ja govorim o dečijim nesuglasicama! Gurkanju, ćuškanju, otimanju igračaka...zaboga ne o gadjanju kamenjem i pravoj tuči! Naravno da bih je zaštitila u takvim situacijama i naravno da ne bih dozvolila da ona takvo šta uradi!!!
Možda princip vrati istom merom zvuči grubo.. jednostavno je učim da deli igračke i da ne može da uzme tudje ukoliko ne da svoje, kada neko pokušava da joj otme njenu igračku da je ne da ukoliko to ne želi, da ne gurka decu ali ukoliko je neko gurne par puta, da ne plače i ne trči kod mene već da stane ispred tog deteta i gurne i ona njega...verujte mi da takva deca, ukoliko se radi o vršnjacima, na takav dečiji stav, odmah spuštaju gard...imali smo takvu situaciju sa devojčicom iz parka...
Jednostavno mislim da joj tako podstičem samopouzdanje..Ne bih volela da bude kao jedno dete iz parka, koje vidjamo, koje ne može da ustane samo ukoliko padne,kome sve otimaju i koje plače za svaku sitnicu... ali opet možda je tu samo reč o karakteru

Ma, znam da niste misliili, naravno da nisam aludirala na vas kada sam rekla o kamenju, nego kazem,citajuci sve ovo, mislim da ste u pravu i vi i Viseslava, jer uciti dete da nije lepo kada drugi tuce i pri tom mu govoriti da ne sme da uzvracam je efikasno u nekom svetu gde su svi dobri i fini.Wiseslawa je u pravu sto uci dete da ne sme nikoga da tuce, tj da nije lepo, sto verujem i vi radite.Ali, opet, dete mora i da se nauci da se brani, naravno, zato mislim da ako je neko bas agresivan, treba naravno da vrati.Mlai je jos da bih ga tome ucila,ali kad poraste, moracu.Poenta je da u vrticu, skoli... i bilo gde drugo gde im je neko stariji pretpostavljeni nisu bas spremni da im resavaju probleme.Mada, opet cu ga uciti da ako ga neko udari, prvo prijavi vaspitacici, uciteljici,ovde se sad vracamo na pricu Wiseslawinu. Pa, ako ona nece nista, da ga odalami.Naravno, da ne sme dete da bude njunjavo, u skoli ja stvarno ne znam ko je nadlezan da takve probleme resava ali deca starija prave sacekuse, mlate, roditelji moraju da ih cekaju, definitivno dete treba da ima gard.Meni se svidja sto moj mali, anikada ga tome nisam ucila, nece da dozvoli da mu se otima igracka,sto znaci da vec neke stvari ne dozvoljava.Ja recimo to ne volim, ne volim ni kada dete jedno dete zadrzava igracku 5 sati, kada je sebicno i ne da se druga igraju, ja sam mog ucila da kada se malo poigra, posle da drugaru, pa ce opet on njemu, i tako.I, stvarno uvek deli igracke, isto tako, drago mi je sto ne da, pored ,milion igracaka neko da zapne bas za tu sto se on igra, pa, onda uzme drugu, pa onda to dete hoce i tu igracku, aroditelji, sede i cute.I, posle se cude sto su im deca sebicna.