o cemu se radi -epilepsija da ili ne-

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

ceda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 11:03 am

o cemu se radi -epilepsija da ili ne-

Post od ceda »

moja cerkica od 2 godine i cetiri meseca zadnjih 90 dana ima povremene poremecaje (praznjenja) koja se dogadjaju od dva do cetiri puta nedeljno. U pocetku smo mislili da ce proci samo od sebe a sada smo vec ocajni. Nijedan rezultat (EEG tri puta i magnetna rezonanca) nije pokazao nista neobicno. Nisam siguran ni da bi mogao da opisem kako to izgleda, ali otprilike smiri se, i za nekoliko trenutaka izgubi ravnotezu. Posle toga trlja nosic, nije raspolozene nekih desetak minuta i to je to. Jedino pravilo koje smo za svo ovo vreme uocili jeste da se to desava 1-2 sata posle budjenja (uvek). Od stvari koje bi mogle biti vazne spomenucu i to da je mala ove godine porasla 13 cm. U porodici nemamo slucajeve epi napada. Ocajni smo zato sto smo totalno nemocni. Sve lekare smo obisli i niko nista nije nasao. Molim Vas ukoliko imate neku ideju iskustvo ili savet pomozite nam
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

ukoliko sam promasio topic sa temom molim Vas da mi kazete koje je prikladnije mesto, ukoliko nisam molim Vas za bilo kakav komentar, bice mi od velike koristi
hvala
Alexandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 1:57 pm

Post od Alexandra »

Na zalost, ovde nema ni jednog pedijatra da bi vam odgovorio na to pitanje. Ovde delimo iskustva i savete, ali vise iz nekih klasicnih problema. Ako su vam doktori rekli da je sve u redu, ne znam zasto brinete. Nekoliko puta sam primetila kod neke dece nesto neobicno, ali to su mozda samo faze kroz koje deca prolaze. Samo smireno, pratite ponasanje, pa mozda se posavetujte sa nekim privatnim lekarima. Poznajem ljude koji imaju dete koje boluje od epilepsije, pa mogu da se posavetujem sa njima, do tada, kao sto rekoh, samo smireno. Nadam se da je bezazleno.
Svako dobro!
willy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 14, 2005 1:31 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od willy »

za cedu!! Ja imam sina od 6 godina koji je imao isti problem.Naime kada je imao 1,5 godina imao je febrilne konvulzije narodski receno fras od visoke temperature koji mu se desio u jaslicama. Posle toga je imao jos dve krize svesti koje izgledaju kao da je zagledan u daljinu, odsutamn pogled i ne reaguje na dozivanje. E tu je pocela agonija!! Doktori su me naplasili da ako se to jos jednom desi prerasce u epilepsiju i uveli mu je lek EFTIL koji smiruje mozdane talase da nebi doslo do iskakanja tj. napada. Bila sam ocajna, pokusavala da otkrijem dali ima epilepsiju ili nema ali svi pricaju nesto zavijeno nista konkretno. Onda sam cula za dr Ercegovca u Beogradu koji je u svetskoj organizaciji za epilepsiju i odvela dete tamo na pregled. Covek je razbio sve moje zablude sve mi lepo objasnio i rekao da dete nema epilepsiju i da su te krize svesti cesta pojava kod dece uzrasta od 1-5 godina kada deciji mozak nije dovoljno sazreo i razvio se. Posle toga sam se vratila nasim doktorima u Novom Sadu i redovno kontrolisala dete -EEG smimanje, nalazi krvne slike posto taj lek utice na funkciju jetre pa se moraju kontrolisati tzv. transaminaze. Kada je proslo 30 meseci uzimanja leka a nije bilo nikakvih napada ni kriza pristupili smo postepenom izbacivanju leka posto se postepeno i uvodi i sada on vise ne dobija lek i dobro je. :D Ako te jos nesto zanima slobodno se javi. Pozdrav
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

e willy hvala ti puno, nadam se da je kod Vas sada sve ok. Mi se jos uvek borimo i sada smo uspeli nekako da dodjemo do Dr Ercegovca pa se nadam da cemo u toku iduce nedelje biti u situaciji da konacno znamo sta se dogadja.
willy
Novi član
Novi član

Post od willy »

Drago mi je da ste dosli do njega jer je on strucnjak svetskog kalibra i sta Vam on kaze to Vam je. Nadam se da ce sve biti u redu.

Srecno i drzite se.
willy
Novi član
Novi član

Post od willy »

Javite se kad Vas pregleda Dr Ercegovac, bas me zanima sta ce Vam reci.
Drzim Vam fige.
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

A da li to znaci da Vam je dr Ercegovac preporucio da nastavite sa terapijom. I molim te ako ti nije tesko opisi mi te krize svesti koje je imao tvoj sin, da li se pronalazite u ovome sto sam ja napisao za moju cerkicu. I ja sam cuo da se takve stvari cesto javljaju u tom uzrastu, tako da se nadam da ce sve biti ok.
willy
Novi član
Novi član

Post od willy »

Pa jedna kriza je izgledala tako slicno, kao kod tvoje cerke. Igrao se na patosu, i odjedanput se srusio to je trajalo 1-2 min i dalje se ponasao kao da se nista nije desilo ali se nije secao da je pao, a druga je bila kao sto sam vec pisala zagledanost u daljinu i odsutnost i nije reagovao na nasa dozivanja isto 1-2 min.
Sto se tice Ercegovca on je preporucio da nastavimo tu terapiju ali da nasim doktorima niposto ne kazemo da smo bili kod njega jer znas kakvi su sujetni bojao se da nebi nastavili lecenje deteta kad cuju da smo pomoc trazili u Bgd pored njih u N. Sadu.
Sto se tice magnetne rezonance i mi smo je radili i nalaz je bio uredan.
Kad odete Kod Dr Ercegovca naoruzajte se strpljenje jer pregled traje oko 2 sata, on za to vreme razgovara s Vama o detaljima napada, pregleda dete, radi EEG, itd.
Ako Vam preporuci terapiju bilo bi dobro da je uzimate jer ce ona pomoci sigurno da napadi nestanu i umire se mozdani talasi dok dete na preraste to tzv. sazrevanje mozga tj. do 5 godine. Da bi se lek dobijao jetra mora da bude zdrava.
I sada kad ne dobija lek mi na svaki 6 meseci radimo EEG snimanje za svaki slucaj.
Ako imas jos pitanja slobodno se javi.
Pozdrav
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

pa zapravo imam jos nekoliko pitanja, naime interesuje me kako se dete ponasalo neposredno posle toga (da li je bilo pospano, neraspolozeno itd) i interesuje me da li su lekovi uticali na njegovo raspolozenje kao i da li ste pokusali sa bilo kojom alternativnom metodom lecenja
izvini ali vereujem da znas kako nam je
hvala
willy
Novi član
Novi član

Post od willy »

Nemogu da kazem ni da je bio pospan ni neraspolozen, nekako je bio previse miran s obzirom da je vrlo aktivno dete, i nije bio zainteresovan za komunikaciju.
Propratnih dejstava leka nije bilo ili mi bar nismo primetili jer se on postepeno uvodi uz stalnu kontrolu krvne slike. Jedino mi se cini da sad kad nije vise na terapiji da je mnogo aktivniji, imam osecaj da ga je lek umirivao i da se sada sve to negde ispoljava, da to sve mora da istutnji mada lek nema sedativno dejstvo.
Od alternativnih metoda nismo nista probali jer za nista nismo culi a neznam dali bi i pomoglo jer ipak je mozak u pitanju pa neznam sta bi tu moglo da deluje.
Inace ima vise vrsta tih lekova kao i vise vrsta napada ali se svaki dobija oko 30 meseci 3 puta dnevno i ako je sve u redu za to vreme, jos 6-8 meseci se postepeno izbacuje smanjivanjem dnevne doze, sve u svemu oko 3 godine.
Nemoj se izvinjavati, ja znam sta je to pa zato i zelim da pomognem koliko mogu bar ovako jer sam ja lutala pa nemorate i Vi. Slobodno sve pitaj, ono sto znam odgovoricu.
Pozdrav
Alexandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Alexandra »

'Ceda' kako je cerkica? Jeste li nesto saznali?
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

ne, na zalost jos uvek je stanje nepromenjeno i bez dijagnoze. Zakazali smo jos jedan pregled kod Ercegovca i nadamo se da cemo na kraju nesto uraditi. U medjuvremenu smo poceli jednu alternativnu metodu. Radi se o nekoj vrsti akupresure kako ja to vidim, odnosno doktorka joj stimulise odredjena mesta na stopalima, ma znate kako je sve covek proba.
Alexandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Alexandra »

Postujem to sto ste spremni sve da uradite. Sta da vam kazem...
Naoruzajte se strpljenjem i samo polako. Verujem da ce sve biti u redu. Svako dobro...
willy
Novi član
Novi član

Post od willy »

"ceda" sta se desava, kako je malena, jeste bili kod Dr Ercegovca, jel postavljena ikakva dijagnoza?
Odgovori