o cemu se radi -epilepsija da ili ne-

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

minotaur
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 11, 2005 5:46 pm

Post od minotaur »

aleksandra babic
da i nase dete je bilo kamikaza kao mala i imala je pad iz hranilice direkt na glavu, jos jedan sa jedne stolice, no ko ce ga znati, ni stariji sin nije bio nista bolji pa je ok. sto se tice ostalih stvari sve je ok, od rodjenja pa do prvog napada nije bilo nikakvih problema, jednostavno mislim da joj je to slaba tacka. to kazu i doktori i sta cemo sad.

wireless
preduhitrise me sa telefonom dr ercegovca, dobili ste ga s tim sto ispred broja treba dodati 2 . E imam za vas i preporuku da obavezno svi vi koji imate slicne probleme sa decom odete do doktora bore marjanovice, nas je kod njega poslao prof. ercegovac i on je najjaci sigurno za neuroloska pitanja kod dece. ne zelim da vas previse opterecujem no verujte mi mi smo prosli dosta lekara, a ercegovac i marjanovic su prica za sebe, jednostavno ulivaju poverenje.

Poruku napisao Ceda, no sa drugog racunara
wireless
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 9:19 am

Post od wireless »

Puno hvala na informacijama. Obavezno cemo kontaktirati dr Ercegovca i vidjeti sta ce nam on reci kada je u pitanju stanje naseg djeteta.
Srdacan pozdrav.
aleksandra babic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2005 9:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od aleksandra babic »

Ceda,ja Vas molim za ime klinike gde radi doktor Bora Marjanovic ili broj telefona,jer bih odvela dete cisto radi konsultacije i da bi mi,na kraju krajeva,savest bila cista.Unapred hvala.
ceda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 11:03 am

Post od ceda »

naravno i preporucujem da obavezno odete kod njega, dr bora marjanovic je inace ucenik dr ercegovca (ercegovac nam ga je i preporucio) ali je njegovo polje delovanja iskljucivo decija neurologija pa zato i mislim da je prava adresa. on radi samo petkom u institutu za majku i dete na novom beogradu. Uzmite uput vaseg doktora i idite tamo. pre nego sto dodjete preporucujem da kontaktirate sestru koja radi u njegovoj ambulanti. ukoliko su vam potrebne blize informacije kontaktirajte me e-mail om.
sve najbolje
Vesbo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 24, 2006 1:13 pm

epilepsija?

Post od Vesbo »

Pozsrav svima!
Izgleda sam malo okasnila sa ovom temom. Skoro godinu dana pretrazujem po internetu i sada sam naisla na ovaj forum.
Zanima me kako se situacija odvija sa cerkom Cedo? Da li znate nesto vise?
Od februara prosle godine smo u totalnom haosu, cerki od 4 godine su postavljene razne dijagnoze. Ima patoloski izmenjen EEG, nema napade, ima tremor saka koje moze da kontrolise, povremena odsutnost u trajanju od par sekundi, ima cistu na mozgu za koju nam tvrde da nema veze sa eeg-om, disharmonican psihomotorni razvoj,...Na Eftilu je od prvog eeg-a, snimak je isti kao sto je i bio. Povecana joj je doza, ja nevidim neke promene. Bili smo kod nekoliko lekara, sada se razmisljam da li da idemo i kod Dr. Ercegovca. Umorna sam od odnosa lekara prema nama i dijagnozama. Pitam se da li trazim odgovore koje nemogu dobiti. Da li neko ima neki savet?
Pozdrav.
los
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 22, 2005 9:57 am

Post od los »

Kazu za dr Ercegovca da je strucnjak za epilepsije i da je dobar, mada sam cuo i drugacije misljenje, u svakom slucaju spremi svu dokumentaciju, mozes probati i na Institutu za deciju neurologiju u BG tel:2658355, imas diskusije na ovu temu i na www.krstarica.com, pa forum, pa zdravlje,tamo imas i dosta lekara koji se javljaju, imas i na www.mycity.co.yu pod zdravlje, srecno i javi ako nesto treba
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

dakle, nije me bilo neko vreme a borba je trajala i evo sta se desilo. posle svih doktora koje smo prosli u januaru mesecu smo se dokopali coveka koji je nacelnik klinike za deciju neurologiju. da me sada pitate zasto odmah nismo otisli kod njega (sto je jelte i najlogicnije) stvarno ne znam odgovor. to je jedan divan lekar koji nam je odmah dao dijagnozu i na zalost potvrdio ono sto sam kao roditelj osecao od prvog puta. jeste epilepsija. nije idiopatskog porekla, sto znaci da postoji uzrok za nju i da se on na snimku sa magnetne jasno vidi (odnosno ovaj doktor je jasno vidi). on nam je i preporucio lek koji je isto sto i eftil samo ima produzeno dejstvo, razmuti se u vodi i pije se samo jedan put dnevno, NARAVUCENIJE - iz iskustva savetujem roditeljima (znam kako vam je), nemojte ici po privatnim ordinacijama, kod neproverenih lekara i "velikih imena". ukoliko imate problem slican nasem idite ODMAH na deciju kliniku za neurologiju i tamo cete naci divne ljude koji ce vam sigurno pomoci. ja sam imao srece i dosao do nacelnika koji je stvarno nemam reci (snasao sam se bez nekakvih veza) a siguran sam da cete i vi.
ukoliko zelite bilo kakvu informaciju, konsultaciju, reci podrske ili ukoliko mislite da bi vam nase iskustvo i borba bili od pomoci javite mi se i ja cu dati sve od sebe da vam koliko mogu budem od pomoci
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Jel ne znaju kako je došlo do epilepsije?
Jel će taj lek da je izleči (potpuno)?
Slika
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

da pre svega doktor kod koga idemo zove se nebojsa jovic, i opet kazem nemojte da ga mimoidjete nikako.
sto se tice uzroka epilepsije doktori su misljenja da ima veze sa porodjajem odnosno indukcijom. ja ne mislim tako jer sve ukazuje na to da je jedan od njenih padova bio koban za to. ona ima leziju sa leve strane gore frontalno i tacno je na tom mestu imala taj kamikaza pad. to je sad sve teorija i naravno ovo je samo misljenje doktora i moje misljenje.
sto se leka tice ona je pila eftil koji je dno i to ne zato sto je genericki los vec zato sto je taj koji se kupuje kod nas krs. meni je najgora mora bila kad smo joj uvodili lek, dete je prestalo da se smeje i nije bila svoja nekih ne znav vise ali sigurno 3-6 meseci. sada pije lek koji je genericki isto sto i eftil ali je zadnja generacija leka i prica je skroz drugacija. znaci cilj igre sto se leka tice je da se epi kontrolise ili narodski receno da nema napada. naravno i to se nikad ne zna, kao sto se ne zna ni da li ako napada vise nema je to posledica leka ili je to trenutno stanje. toliko za ostale informacije stojim vam na raspolaganju.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

ceda napisao: sto se tice uzroka epilepsije doktori su misljenja da ima veze sa porodjajem odnosno indukcijom.
Indukcijom?
Ne verujem to je sredstvo koje se daje ženi u venu da bi se otvorila i porodila ako je potrebna.
Možda je mislio na dovršavanje porođaja vakuumom ili forcepsom?
Slika
betoven24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 11:08 pm

Post od betoven24 »

Drago mi je da ste pronasli pravog doktora i da imate poverenje u njega. Verujte, to je jako bitno, jer ako ne verujete doktoru u potpunosti, ne mozete ni ocekivati poboljsanje. Stvarno misim da je to bitan preduslov za ozdravljenje(naravno, pricam to iz iskustva). recite mi kako se zove lek i da li je detetu bolje, tj. kada je zadnji put imalo "napad"? Pozdrav
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

lek je depakine chrono sphere ili nesto sto se pise jako slicno i meni se cini da je u odnosu na eftil znacajna razlika. nikakvih komplikacija nije bilo pri uvodjenju leka i dete se oseca sjajno. ja sam kad je pocela da koristi eftil bio ocajan, sad je sve drugacije i zivot je opet postao normalan. sto se tice napad odn kriza svesti one su jako retke, ali pravila nema. taman se opustimo i zaboravimo na sve a onda posle pet - sest ili devet meseci kao grom iz vedra neba. e onda je tako nekoliko dana, najduze do mesec, i opet se sve sredi. otkad pije ovaj lek nije imala, ali nista se ne zna, kao sto rekoh.
indukcija, ne znam ni sta je posteno, samo sam od zene cuo da mozda nije trebala da je primi, a sve u vezi sa tim da je dr rekao da je verovatno posledica porodjaja.
dexkata
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 04, 2007 1:00 pm

Tikovi

Post od dexkata »

Imam kcer koja je 1998. godiste. Pre dve godine, pojavili su joj se tikovi i to prvo zmirkanje, pa zatim trzji glavom u stranu, pa nakon toga je trzajima glave dodala i glasovni tik :"Iii...", pa se zatim pojavio i jos jedan glasovni tik "groktanje", tu je bilo i prilikom hoda ritualnog pokreta u vidu skackanja sa jedne noge na drugu i korak unazad i sve se to se vrtelo u krug do dana danjasnjeg, samo u razlicitim intenzitetima.
Od februara ove godine s tikovima je pocela manje u pogledu javljanja istih, to jest isti su se javljali redje da bi zatim nekoliko dana prestali pa se opet pojavili. Da ne zaboravim da Vam spomenem da kada su joj se tiku trzanja glavom dodali i glasovni tikovi da je iste imala na svakih deset do petnaest sekundi i da je to trajalo skoro tri nedelje. Od februara ove godine kao sto sam vam napomenuo do dana danasnjeg tikovi su se javljali periodicno i nisu bili jakog intenziteta, sve do zadnja 3 dana. Sada ponovo pocinje da grokce i smrkce i to na svakih pet do sest sekundi plus je jako tuzna, rasejana i stalno place. Govori mi da nije bolesna, da ce da je drugari u skoli zadirkivati zbog tikova, da nece imati skim da se igra i da se druzi. Do sada u skoli od dece je niko nije zadirkivao. Ona je odlicna ucenica i trenira karate vec 3 godine.
Da vam napomenem da smo dete odveli kod doktora odmah kada smo primetili te tikove. Radjen joj je EEG mozga i nalaz je bio uredan, a nama je receno da je dete hiper senzitivno, da je inteligentno i da su to razlozi zbog koih ima tikove, te nam je preporucena terapija kod decijeg psihologa gde smo je i vodili dok nam doktorka nije rekla da dete vodimo u BG. Dete smo odveli u Beogradu na decijoj psihijatriji, gde su je pregledeali deciji psiholog, psihijatar i dr. Odgovor je bio da je dete zdravo i da ima tikove na koje mi ne treba da obracamo paznju. U Beogradu smo isli na kontrolu na svakih 15 dana. kao terapiju su joj dali pola tablete ''anafranil''. U porodici zivim sa suprugom i mladjom kcerkom 2003. godiste. Kao porodica smo stabilni, ne svadjamo se, ne tucemo decu i pruzamo im malte ne sve sto zazele. Njoj kada ima tikove ne spominjemo to u vidu upozorenja da prestane s tikovima, ujedno pridrzavamo se svih uputstava koje su nam dali doktori.
Interesuje me koliko dugo ti tikovi mogu da traju i koje su posledice od istih ako se ne izgube do puberteta. Da li je potrebno da detetu radimo skener glave u slucaju da EEG nije bio dovoljan.
Kada sam bio u Beogradu kod doktorke je dosao jedan decak (im oko 16 godina) sa majkom, koji je imao totalno isti tik trzanja glavom kao moja kci i njega su ostavili na odelenju. Kada sam usao kod doktorke i rekao joj da i moja kci ima isti taj tik ona mi je odgovorila da to nije to i da ovaj decak ima nesto drugo. E pa to drugo mene i plasi. Molim vas ako je neko imao slicne probleme da mi da svoje savete i da razmenimo iskustva.
Supruga veoma tesko podnosi ovako ponasanje deteta, a i ja sam pokusao da se nekako borim sa tim govoreci sebi da ce proci, da tikovi traju do dve godine i da ce proci, ali verujte mi na sam postao pesimista i da mi je sve teze i teze da gledam svoje dete kako se ponasa ipati, a narocito sada kada je jos vise sazrela i shvata posledice svojih tikova.
Daca28
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 27, 2008 7:24 pm

Post od Daca28 »

Imam jedno pitanje,i molim vas da mi iskreno odgovorite.

Kada se iznerviram vise nego sto je potrebno,imam vrtoglavice,zablenem se u jednu tacku,a ponekad mi se i sve zacrni pred ocima.Obicno se to dogada kad sam potresena....kazem obicno,ali desavalo se i kad sam samo nervozna.
Na primer kad se zagledam u jednu tacku,svesna sam svega sto se desava oko mene,ali jednostavno nemogu da reagujem.

Molim ljude koji imaju epilepsiju ili one koji zive sa njima da mi objasne da li je ovo blazi oblik napada,ja vec 15 godina nepijem nikakve lekove,kao dete sam uzimala epilepsin.I da li za ovo treba da se obratim lekaru?

Hvala vam unapred.
ceda
Novi član
Novi član

Post od ceda »

VAZNO
posle cele agonije koju smo prosli sa detetom, a vezano za lekare, lekove i "zasto bas nama da se desi" price, dragi moji zabrinuti roditelji zelim da vam kazem sledece: sa epilepsijom sada zivimo sasvim normalno i srecno i zadovoljno. ne brinite sve ce se zavrsiti jednog dana.
kao prvo i osnovno, preporucujem vam da ODMAH odete na deciju neurolosku kliniku i ni na jedno drugo mesto. tamo rade ljudi koji vam mogu i hoce pomoci. ukoliko ste sposobni pokusajte da dodjete do nacelnika doktora nebojse jovica.
drugo, ako vam dete pije eftil i ako ste kao i ja primetili da ga ovaj lek menja u svakom smislu (moje dete je prestalo da se smeje) pokusajte sa alternativom koja je ustvari isti lek, ali na moje dete je delovao totalno neutralno a zove se depakine chrono sphere ili slicno. kupuje se u inostranstvu, ali nije problem do njega doci i nije narucito skup.
za sve ostalo stojim vam na raspolaganju
Odgovori