Pistanje u usima i ORL pregled

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kjarax
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 11:25 pm

Re: Pistanje u usima i ORL pregled

Post od kjarax »

moram samo da dodam nesto u vezi "cenjenog" dr Dusana sa ovog foruma (www.csr.rs.)Naime, posto imam slican problem kao i svi ovde sa zujanjem i vrtoglavicama, zamolila sam ga za savet, jer na njegovom sajtu u rubrici"pitajte specijalistu" pise: doktor ce vam vrlo rado odgovoriti.Tako sam mu poslala mejl, ne ocekujuci naravno nikakvu terapiju ni dijagnozu preko mejla a onda je "uvazeni doktor" odgovrio : "Platite 2000 dinara pa cete dobiti moje misljenje" (cuvam taj mejl u inbox-u).Nicim izazvano, cak sam ga vrlo ljubazno pitala, pa i da nije hteo da odgovori mogao je to mnogo pristojnije da kaze....e, kad sam mu uzvratila mejl da cu ga vrlo negativno izreklamirati, ton se potpuno promenio i poceo je sa nekim zalopojkama o tome kako pacijenti ne razumeju i mnogo ocekuju od doktora, eto oni su preoptereceni...ma kako da ne, mi nismo..pa i da jesu ne kazu svi -dajte pare da cujete sta ja mislim :evil:
MISS JUSTICE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 02, 2011 11:13 pm

Post od MISS JUSTICE »

Postovani,hitno mi je potrebna Vasa pomoc.Naime,u proteklih nekoliko dana,osetila sam da mi se levo uvo malo zapusilo...Sledeceg dana,pocela sam da cujem neke zvuke,nesto tipa kukavice (ne znam kako blize da odredim taj zvuk) i to dok ja pricam,kao i u komunikaciji sa drugima ili dok slusam tv,kao neki eho zvuka koji cujem.kako je bilo vikend,otisla sam na urgentni,gde me je primio doktor ORL i pregledom nije nasao nista u uhu(u pitanju je samo levo uvo ).prepisao mi je kompleks B vitamina,ali mi nista ne pomaze. do sada nisam imala problema sa uhom,imam 23,zdrava sam.Molim za neki savet ili da mi se javi jos neko sa slicnim problemom.lHvala...
goranilic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 18, 2008 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranilic »

Idite ponovo na pregled.Po vasoj prici verovatno jos imate necim zacepljeno uvo.Ako jedan specijalista to nije primetio drugi ce primetiti.Pozdrav
TINITUSSSSSSSSS
varicak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 03, 2011 9:49 am

Post od varicak »

Na početju pozdrav svima. Dugo pratim ovu temu i vaša iskustva pa sam rešio da napišem i svoje.

Sve je počelo 2005. godine na letovanju. Posle jednog u tom trenutku bezazlenog izrona iz vode imao sam utisak da mi je malo vode ostalo u uhu i da neće da izađe. Po malo je bilo kao zapušeno i zujalo. E to čujem i dan danas. Sa tog letovanja sam se vratio avionom, što mislim da je još više doprinelo zujanju.

Kako zujenje nije prestajalo, rešio sam da odem kod lekara. Kako sam u to vreme bio u civilnoj vojsci, sve preglede sam radio na VMA. Analize krvi, merenje sluha, radili su mi nekakvo merenje kad vam na glavu stave mrežu sa gomilom elektroda, ne znam stručni izraz za to i sve je bilo u najboljem redu. Ipak sam dobio keo terapiju Urutal, kompleks vitamina, celu abecedu, magnezijum i nešto meni neobično - glicerin. Trebalo je 7 dana za redom da popijem po 25ml glicerina ujutru. I sada mislim da nešto odvratnije od toga ne postoji. Na žalost uspeo sa samo jednu dozu da uzmem, sutra dan sam se ispovraćao kad sam pokušao da popijem i to je bilo to. Tokom tog leta često su mi se javljale vrtoglavice i osećaj izmicanja tla. Kada mi se to prvi put desilo javio sam se u hitnu na VMA i poslali su me na različite analize i neko merenje sa vrtenejm stoolice i posle toga koliko vremena prođe a da ti se zenice i dalje pomeraju...opet ne znam stručni izraz. Sve ove rezultate i danas čuvam, a oni su uredni i bez traga koji bi ukazivao na uzrok mog stanja.

Negde u ranu jesen 2005. dešava se nešto što mi i danas daje nadu da bih mogao da se rešim ovog zla. Sada više ne mogu da se setim usled čega i kako, ali zujenje je jednostavno nestalo! U tome sam uživao neko vreme. Sve dok se nije ispostavilo da treba da odem ne hirušku intervenciju u totalnoj anesteziji. Kada sam se probudio iz anestezije zujanje je ponovo bilo tu i čujem ga i sada. Vremenom sam se nekako navikavao na to, a u avgustu 2006. odlazim kod dr. Žutića u BG da pokušam da se izlečim. Fini čikica me je saslušao, pogledao rezultate koje sam mu odneo sa VMA i poslao me da uradim dopler krvnih sudova vrata, magnetnu i svašta još.

Usled moje "ažurnosti" stanje se polako ali sigurno znatno pogoršava. Vremenom zujanje ne prestaje, mislim da ne menja intenzitet, ali je očigledno da je moj sluh na levom uhu sve lošiji. Ako legnem na zdravo uvo ne čujem TV koji je najnormalnije pojačan. U poslednjih godinu ili dve osetio sam i čudno kočenje vilice, a u poslednje vreme i jezika. Recimo kad sednem da jedem, prvih nekoliko zalogaja bukvalno ne mogu da otvorim dovoljno usta da ubacim viljusku, posle mi se nekako vilica razradi. Ja sam ove dve stvari nekako povezao, a i pročitao da mogu da budu povezane i ponovo se angažovao oko rešavanja problema. Tokom leta sam išao na detaljan pregled kod neurologa i snimanje doplerom. Otišao sam i na megnetnu rezonancu. Svi rezultati su u redu.

Za 17. imam pregled kod lokalnog ORL doktora i tražiću uput za maksifacijalnu kliniku kliničkog centra u BG. Nadam se da ću dobiti uput i tamo bar donekle rešiti svoj sada već veliki problem.

Inače tokom svih ovih godina imam problema sa prekomernom telesnom težinom i nekoliko puta mi je varirala čak i po 15 kg. Ne pušim, sedim više od 8 sati u kancelariji, ne krećem se previše. Relativno često mi se javljaju problemi sa osećajem teskobe kod mokrenja, imao sam dva puta upale bubrega... ma raspad... a zaboravio sam da kažem da sam 1977. gosište...

Eto ja svoje napisah! Ovde ću pokušati da od sada ispratim nekako svoje lečenje, nadam se da se neće završiti kod lokalnog ORL dr.-a.
Dobrica7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 02, 2011 11:55 am

Post od Dobrica7 »

Postovani,
Mozete li mi odgovoriti na sledece:
Zalila sam se na nesto slabiji sluh i nedovoljno razumevanje pojedinih glasova. Uradila sam audiometriju i tiponometriju. Tiponometrija uredan nalaz, a tonalan pad sluha na 4khz. Orofaringoskopski nalaz na bukalnoj sluznici prisutne afozne promene. Dobila sam terapiju Ginko biloba 2x1 i pila mesec dana. Lasobakt pp. Zakazana mi je kontrola audiometrije za mesec dana.

Posto iz tehnickih razloga u Domu zdravlja nisam uspela jos da izvrsim kontrolu molim Vas da mi malo bolje pojasnite o kakvoj i kolikoj promeni sluha je rec, s' obzirom da sam u menopauzi a radim u skoli sa decom, ne pijem nikakve lekove, krvni pritisak mi je u redu a takodje i svi ostali rezultati.
Molim Vas jos mi recite da li da nastavim sa Ginko biloba terapijom dok ne uradim novo snimanje i obavim novu kontrolu kod svog lekara.

HVALA i veliki pozdrav Dobrica
suncica11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 15, 2011 11:27 pm

Post od suncica11 »

Niko mi nije odgovorio na pitanje o laseru, pa cu ovde da se raspisem. Meni ce doci nesto kao "Dragi dnevnice", nekom ce mozda i pomoci.
Zaradih ja tako, pre neke 2 godine malog druskana koji zivi u mom uhu i svira, non stop.
Bese to izlazak u formi proslave polozenog prijemnog... Mi mlade, nesvesne zivotnih problema, kao prave stojimo pored zvucnika i djuskamo... Nakon dolaska kuci, zapusenost uha, pistanje kao ludo, ja pomalo uplasena, ali ubedjena da ce sutra sve biti ok.
Medjutim, sutradan, agonija se nastavlja. Nije da sam cekala da se nesto samo od sebe desi, otidjoh kod mesnog ORL koji mi kaze: "Ma, proci ce, i da mi neke vitamine i cuveni Ginko."
Dugo sam sebe krivila sto se nisam pomakla od tog zvucnika, dugo sam krivila doktora koji nije poduzeo nista ozbiljno dok je moj tinitus bio u akutnoj fazi.
Uz malo vremena, ostavljanja bucnog kompjutera preko noci, do malo zivciranja, navikoh se ja na coveculjka. Nisam imala nikakve probleme sa tim, jeste da je pistalo, ali nisam cula, tj cula bih da sam obracala paznju na to. Ako se i najmanje provukao u domen moje paznje, rekla bih sebi da je to frizider. I tako sretno ziveh skoro godinu dana, ali mi djavo nije dao mira i odlucih ja da cituckam sta ima novo o tom coveculjku, mozda nekih pomaka u lecenju i tako.
Kako sam pocela da citam o tome, razmisljam o tome, HOP, evo ga opet, svira li svira.
Isla sam i kod psihologa, obrazovanog proucavatelja mog uma, rece on da ima i gorih stvari u zivotu. Ima, slazem se. Istina je da kad popijemo koka kolu, nismo ni svesni koliko kiselina lose deluje na nas organizam, kad jedemo slanu hranu, ne razmisljamo da mozda ugrozavamo nas kardiovaskularni sistem, kada izadjemo na ulicu, nismo ni svesni da kamion moze da nas zgazi... Kada bismo tako razmisljali, zivot bas i ne bi bio neki dozivljaj, zar ne...
Odlucih ja da necu vise da se krivim za sve, necu vise da osluskujem coveculjka. Ne zelim!
Pritom, odlucih i da lepo, po prvi put pregledam svoje usi. I tako zavrsih kod divne beogradske doktorke, koja me sa puno paznje pregleda, ustanovi mi maleno ostecenje sluha i prepisa mi neke lekove, koje ja tako pijem li pijem.
Ici cu i na laser, cisto da se ne kaze da nisam probala, a nakon toga cu opet da se posvetim meodi habituacije.
Mozak je cudo, ako ne pridajete necem paznju, on to nece cuti, posebno kada su u pitanju konstanti zvuci kao sto je tinitus.
Niko mi nece pomoci, dok ne pomognem sama sebi.
I da dodam da mi se srce slama kada vidim mlade ljude koji glasno slusaju muziku, a nisu ni svesni kakav je to rizik, a opet, ceo zivot je rizik.
Srecna vam svima Nova godina! :D
kobi87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2012 2:39 am

Post od kobi87 »

Dobro vece.Ljudi..vi ste moji novi prijatelji:))Konacno da naidjem na pravo mesto.Ovako,pre jedno pola godine mi se desila snazna vrtoglavica i nisam mogao na noge(kazu da sam izgubio centar za ravnotezu)Tog dana sam otisao (su me vodili) u Klinicki centar,tamo mi je dat lek protiv mucnie i vrtoglavice i vratili me kuci.Posle par dana sam ponovo isao al na ct snimak glave..i snimak je bio u redu,a kokoska jedna:)rece da tu nema leka nego ako se vrati sluh(sam po sebi)vrati se ako ne nikom nista i da joj se javim nakon godinu dana bez ikakvih terapija.Ja sam lutao i isao svuda.Jos su me drzali u bolnici,davali inekcije u uvo ali nista.Pokusavam sve i svasta samo da vratim sluh.Pio sam vestibo i nakon 3 kutije ja sam prestao da ga pijem.Molim Vas ako moze neko nekako da mi pomogne il da me posavetuje(da da neki predlog).Desno uvo mi zuji non stop i dosta slabije cujem na isto,nemam stereo:)Trazim na netu neko resenje,Ne...ipak cu skociti sa mosta:)Pomagajte molim Vas...bicu Vam najbolji drug::))
kobi87
Novi član
Novi član

Post od kobi87 »

Ima li kogaaa????Mogu li da ocekujem odgovor?
goranilic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 18, 2008 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranilic »

Probajte baro komoru a u institutu Mihajlo Pupin rade i magnetne aplikatore za usi koji takodje pomazu!Ja zujanje imam 10 godina i meni pomaze jedino maskiranje suma a to radim programom Tinnitus masker de luxe.Ovaj program mozete skinuti sda sajta www.vektormediasoftvare.com
TINITUSSSSSSSSS
kobi87
Novi član
Novi član

Post od kobi87 »

Axa..e ok,hvala lepo.Pokusacu
kobi87
Novi član
Novi član

Post od kobi87 »

Dobar dan ljudi.Evo da postavim pitanje opet..nadam se da cu dobiti jos koji odgovor ili predlog;)mnogo sam uplasen..isprepadali su me.Da li znate gde mogu kupiti Rutu (caj od Rute)?Pitao sam na par mesta,al se svi cude..Pronasao sam na jednom sajtu o lecenju nagluvosti ...http://bilje.ifastnet.com/lecenje_biljem.php?id=162
osma tacka odozgo,da li je to tacno?Nadam se da ce mi neko pomoci.Naime,pre jedno pola godine mi se desila snazna vrtoglavica i nisam mogao na noge(kazu da sam izgubio centar za ravnotezu)Tog dana sam otisao (su me vodili) u Klinicki centar,tamo mi je dat lek protiv mucnie i vrtoglavice i vratili me kuci.Posle par dana sam ponovo isao al na ct snimak glave..i snimak je bio u redu,a orl specijalista mi rece kao da tu nema leka nego ako se vrati sluh(sam po sebi)vrati se,ako ne nikom nista i da joj se javim nakon godinu dana bez ikakvih terapija.Ja sam lutao i isao svuda.Jos su me drzali u bolnici,davali inekcije u uvo ali nista.Pokusavam sve i svasta samo da vratim sluh.Pio sam vestibo od 8 mg i nakon 3 kutije(nista je nije desavalo)i ja sam prestao da ga pijem.Molim Vas ako moze neko nekako da mi pomogne il da me posavetuje(da da neki predlog).Desno uvo mi zuji
non stop i dosta slabije cujem na isto,nemam stereo:)Trazim na netu neko resenje.Pomagajte molim Vas...bicu Vam najbolji prijatelj:)Imam na desnom uvetu ponekad osecaj pritiska(ko kad promenim nad.visinu,a imam i osecaj ko da je puno|:)kako da kazem..ko da je nabubrila bubna opna ili nesto uz nju..ako tako mogu da se izrazim.Gledali su mi uvo u bolnici i kao nisu nista nasli,ne znam sta je..us..o sam se:)prvi put mi se desava Traje mi..evo jos malo pa ce ravno godinu dana,5.10...taman za rodjendan:)Prosle godine,mesec dana pred rodjendan sam ga dobio:((to mi je bio poklon :((
didi_ho
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 04, 2012 7:59 pm

Post od didi_ho »

Dragi svi, i sama se borim s zujanjem nakon puno stresa na koji je sjela akustična trauma.
Zanima me jeste li radili EEG i kakav vam je? Meni je promijenjen pa sad ne znam jel od zujanja ili je zujanje od toga..
didi_ho
Novi član
Novi član

Post od didi_ho »

Inače jako sam tužna jer sam pročitavši ovaj topic shvatila da se meni dogodilo to odumiranje slušnih stanica.. Imala sam akustičnu traumu i nakon cca 5 dana je počelo zujanje, prvo piskanje u lijevom uhu pa zujanje u lijevom uhu, a onda i desno.. Silno mi je žao što ne postoji edukacija koja bi u tim situacijama rekla čovjeku da hitno ode liječniku jer postoji šansa od trajnog oštećenja, ovako si čovjek misli nije ništa - jer nikakve posljedice nisam osjećala, dok ne krene.. i što sad.. nevjerojatno je da se slušne stanice ne obnavljaju iako ima istraživanja da se i živci obnavljaju.. Ljuta sam na sebe jer nisam izbjegla tu buku, a mogla sam, ali nisam znala.. no trebala sam.. ljuta, tužna.. Bojim se da će mi svi segmenti života, zdravlje, veza, posao, patiti zbog ovog..
suncica11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 15, 2011 11:27 pm

Post od suncica11 »

@didi_ho,
i ja sam bila mnogo ljuta... Zao mi je sto danasnja omladina ne pazi na svoje usi, niti znaju da treba da paze ( vec sam pisala o preglasnom slusanju muziku). Ja da sam znala, pa ne da bih pazila, nego bih od prvog izlaska nosila cepice :(
Ali necemo se sad bedaciti zbog gresaka koje su se vec dogodile... Tinitus je neugodno iskustvo, ali najvise na pocetku, vremenom se covek jednostavno navikne. A i toliko se radi na otkrivanju leka, da sam sigurna da ce i to ubrzo da dodje. Treba biti pozitivan i smiren.
Recite mi kada je poceo vas problem sa pistanjem?
Da li znate da akutni tinitus traje 3 meseca i da je to vreme za reakciju?
Ako vas traje krace, mozete sigurno jos uvek nesto da poduzmete.
Pitajte ako sta treba, rado cu savetovati...
didi_ho
Novi član
Novi član

Post od didi_ho »

Ako znate nešto što se može poduzeti svakako napišite!
Odgovori