Pistanje u usima i ORL pregled

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lihnir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 10, 2010 3:46 am

Re: Pistanje u usima i ORL pregled

Post od lihnir »

Imas srece,moj je BIO uzasno jak , nepodnosljiv.Imao sa tu mogucnost da napravim sva moguca ispitivanja, ne samo kod nas vec i preko.sve je apsolutno savrseno.Nisam ni znao da postoje takva.
Dijagnoza je prosta: Tinitus. Niko nezna zasto i kako nastaje, pa neznaju ni sta da rade i kako da lece.
Predpostavljaju da je problem u mikro krvnom sudu u unutrasnjem uhu, i to zovu "infarkt unutrasnjeg uha"
Meni licno , problem je resila barokomora.
Probaj , ne moze da ti skodi
Uspeh
Kod mene je tisinaaaaa :)
Korisnikov avatar
Marina<3DH
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 25, 2010 10:25 pm
Kontakt:

Post od Marina<3DH »

ne znam da li smem imam i prolaps mitralnog zaliska..kad pocne da me nervira pitacu doktorku za to.. ;)
My life starts with downhill...
Korisnikov avatar
kokanidja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 07, 2010 12:34 am

Post od kokanidja »

Potrebne su mi informacije o kremi daktanol... Unapred zahvalan.
Malo jasnije, da li je proverena krema, da li je neko koristio itd itd, ako ne preporucite mi nesto za ispiranje usta, odstranjivanje bakterija itd itd.
Ako se lozite da budete kul, onda sam sigurno vas idol.
fbb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 06, 2010 11:15 pm

Post od fbb »

letos sam primetio da imam u pupku neku izbocinu iz koje je curila tecnost po majci, mislio sam da je krpelj, makao sam tj istisnuo ali dosta tesko... posle nekih mesec dana opet se na istom mestu formirao tzv bubuljica koju sam opet istisnuo i od tada nista se nije pojavilo na doticnom mestu tj pupku... zatim mi se levo uvo kako da kazem zapusilo, cackao stapicima, ne vredi... neko mi je dao kapi dexamethason-neomycin 5ml i ukapavao sam u uvo 1-2 kapi. zatim je pocelo zujanje koje samo da napomenem nikada u zivotu nisam imao. odem kod doktora oste prakse i ona mi je pritiskala uvo odozdo i u pravcu usnog kanala i pitala da li boli... rekao sam ne... prepisala mi je tablete amoksicilin koje sam ispio i 3 dana kasnije otisao kod nje kako kaze, obavezno na kontrolu...

odem i ona mi da uput kod orl jer se zujkanje smanjilo... odem gore i "vrlo brzo" me prime posle "kraceg cekanja" i kao isperu usi i kaze sve je u redu.. medjutim, odem kuci i dalje zuji... trpim jedno 15 dana i odem opet kod doktora da mi da uput ORL odem opet i urade mi audiometriju i stereometriju i kazu sve je u redu, medjutim, kako je sve u redu kada mi uvo i dalje zuji??? odem sa tim rezultatima i doktorka opste prakse mi kaze da ne obracam paznju na to i da ne osluskujem sta zuji OMG, mislim ja to ne osluskujem ja to cujem... molim vas za savet!

e sada od pre neki dan kada dodirujem donji deo uva osecam blagi bol isto kao da ce bubuljica da izadje... sta da radim?

p.s. vadio sam krv nalazi su sledeci: glukoza 4.6, holesterol 4.7, trigliceridi 2.6, sedimentacija 1h=2,2h=4, eritrociti 6.20, leukociti 8.3, trombociti 212, hemoglobin 184, hemokrit 53

p.s. jednu noc sam imao osecaj dok sam spavao da mi je nesto u uvo upalo, tj pre posete doktoru, koji je rekao sve je u redu Momcino :)

malo sam zabrinut, i strucan savet bi mi koristio, unapred hvala :D
goranilic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 18, 2008 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranilic »

Lihnir kazi mi molim te koliko dugo je tvoj tinitus trajao pre nego sto si otisao u barokomoru?
TINITUSSSSSSSSS
lihnir
Novi član
Novi član

Post od lihnir »

Tek posle 2 meseca zujanja sam otisao u komoru, i rezultat sam osetio posle 40-tog tretmana, mada tamo je bio i neki doktor neurolog sa istim problemom i kod njega se smanjio zvuk posle 5-tog (on je dosao odmah kad ga je dobio),
upoznao sam i jednu devojku koja ide u komoru 1 godinu( naravno sa pauzama :) rekla mi je da joj pomaze , ali zvuk joj se opet vrati....stvar je individualna. I ja ga sad cujem, neki put, recimo jednom u sedmici i to izuzetno tiho i traje 4-5 sati i nestane.
Nikad nije kasno.Nazalost licno ja nevidim drugu opciju.
akykova
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2011 2:40 pm

Post od akykova »

Pozdrav svim sapatnicima.

Nova sam na forumu i želim vam reći dva pozitivna iskustva ljudi koje lično poznajem.

Mojoj prijateljici je zujalo preko 2 mjeseca (kao tramvaj da joj prolazi ispred kuće) i to intenzivno naveče kad legne. Ušni doktor rekao da su uši ok. Zujanje se počelo smanjivati nekoliko dana nakon što je diplomirala i riješila neke probleme i nestalo je skroz.

Imam prijatelja kojem zuji već više od deceniju, tj. skoro dvije, uzročeno bukom od granatiranja. Prije nekih godinu dana počeo je ići na terapije homeopatije i kaže da mu se do sada smanjilo zujanje za nekih 50%.

Dakle, za svaku bolest ima lijeka i molim vas ne odustajete od traženja uzroka i lijeka. Pretražujući po raznim forumima naišla sam na lika kojem zuji nakon infekcije zbog perforacije bubne opne. Kod svog ušnog doktora sam čula i za takav slučaj da može od toga zujati neko vrijeme i da u tom slučaju treba samo dobro izliječiti infekciju i paziti da se ispiranje cerumena ne radi špricom već vakumom ili usisivačem.

Kod mene zujanje traje već mjesec i po, javlja se povremeno, najčešće je prisutno naveče i ujutro i nalik je zvuku ventilatora i grozno smeta. U fazi sam pretraga, neurolog tvrdi da je do pojačane (!!!) cirkulacije u vratnoj kičmi i dao mi terapiju.

Molim vas nemojmo odustajati. Sve se može izliječiti pa i tinitus, odnosno njegov uzrok, samo ne trebamo biti pasivni i predavati se. Nadam se ABD pozitinom iskustvu iz svog liječenja i rado ću ga podijeliti sa vama.

Evo još jedno pozitivno iskustvo.

http://www.rnid.org.uk/community/for...ss_story/?pn=1

A možda vrijedi i ovo probati.
http://www.tinnitusphase-out.com/

Pozdrav svima.
Igor357
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 19, 2011 11:37 pm

Post od Igor357 »

Ovako meni pisti u usima vec godinu dana ako se ne varam a pistanje cujem samo u tisini najcesce kad legnem da spavam, nisam odlazio kod doktora jer mi ne smeta nije jako pistanje a i navikao sam se na zivot sa tim...
Naci
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 30, 2011 10:43 pm

Post od Naci »

Imam problem. Jos septembra meseca posle zive muzike, stajao sam pored zvucnika, pocelo je da mi pisti u usima. Kad sam se vratio pistilo je dosta jako kao i sutradan onda se postepeno smanjivalo i sada je neprimetno, jedino cujem kad legnem da spavam i kad zapusim usi. Ja sam doktoru otisao jos nakon 2 dana od kada je pocelo i on mi je dao neke lekove i na kraju svega rekao da nema leka i da ce mi to ostati zauvek. Meni to ne smeta ali kada sam otisao u diskoteci skoro, stajao sam pored zvucnika i kad sam se vratio opet je bilo isto kao i prvog puta. Pistanje prvih nekoliko dana i stisa se na kraju. Najvise mi smeta zbog toga, pa me zanima da li moze to nekako da se spreci?
Takodje da li moze odlazak u diskoteci da mi pojaca jacinu tog zvuka?
goranilic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 18, 2008 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranilic »

Savetujem ti da odes kod nekog dobrog orl lekara a na diskoteku i ostale mnogo glasne sredine da zaboravis!!!Pozdrav
TINITUSSSSSSSSS
lihnir
Novi član
Novi član

Post od lihnir »

meni je pomogla barokomora, niko nezna zasto i kako nastaje taj zvuk, pa samim tim i niko nezna kako da ga leci- nazalost.moj je bio uzasno jak i pomogla mi je barokomora. smanjio se za 90%
pokusaj nece ti skoditi
la bonita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 1:15 pm

Post od la bonita »

Ne znam koliko je jos aktivan ovaj post ali zelim da pitam sledece, a usput da svima onima koji imaju slicnih prolema ukazem na mozda moguce resenje:
Meni je prije dva mjeseca pocelo zujanje u usima, prvo svrbez pa zujanje, obisla sam specijalistu ORL, ocnog, uradila kompletne laboratorijske pretrage, i na kraju odem kod maksiofacijlanog hirurga, moja dijagnoza je subluxacio art tm bill ( obostrano nepotpuno iscasenje vilicnog zgloba ). Misljenje moga hirurga je da to zujanje, bubnjanje u usila, dolazi upravo od vilicnog zgloba i da ja nisam prvi slucaj koji ima takve simptome. Svremenom kako ze zglob bude sanirao, odnosno vracao na svoje mjesto situacija bi trebala da se popravlja. Da li ovde postoji jos neki strucnjak koji bi mi mozda odgovorio na moju dijagnozu, i misljenje moga hirurga?
la bonita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 1:15 pm

Post od la bonita »

I da, potpuno se slazem sa ljudima koji kazu da je ovaj problem rjesiv, ali na zalost, simptom zujanja moze da ukazuje na raznorazne probleme, a cesto puta pacijenti iscrpljeni u potrazi za lijekom odustaju od potrage i sami se nose sa ovim problemom. Takodje zujanje, svrbez u usima, zajedno ili odvojeno moze biti i alergijska reakcija na odredjene supstance. Pozdrav
Dejan_b
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2011 2:14 pm

Post od Dejan_b »

evo ovako ja sam nov na ovom forumu silom prilika sam morao da izguglujem svoj problem (i to me je dovelo ovde) a to je pistanje u levom uhu kao kada se vratite sa svadbe ili rodjendana ili zurke gde je naravno nenormalno jaka muzika i kada vam posle toga pisti u usima odnosno zuji, susti ne znam vise kako da ga opisem ovo stanje koje traje vec vise od mesec dana . Nemam bolove niti sam ih imao , a da moram da napomenem da je ovo zlo pocelo sasvim slucajno posle tusiranja . mislio sam da mi je eventualno usla voda u uvo ali ne pokusao sam da istresem tog istog dana "vodu" vrlo nasilnim trzajevima i tom prilik istegao misic vrata koji me je narednih nekoliko dana boleo, tresao sam vise puta pokusao sam i sa stapicima za usi ali nista posto to nije dalo rezultata zakljucio sam da nije voda posto sam dobar plivac i obozavam to da radim nije mi stran osecaj vodde u usima ali ovo je drugo. Elem bio sam kod lekara specijaliste ORL i ona mi je gledala u oba uha i stavila nekakav gel na parcetu gaze vec drugi put da stoji 2 ili 3 dana s tim da pijem antibiotike neki MAROCEN (ciprofloksacin) 250mg posto sam alergican na penicilin bar sam bio kao manji jer sam imao alergisku reakciju na penicilin , u svakom slucaju poboljsanja nema a nemam vremena da se smucam po bolnicama i lekarima jer sam student i imam dosta obaveza a ovo stanje me izludjuje jer sam mlad 25 god a pre ovoga nisam bio kod lekara skoro 10god redovan sam davalac krvi i sportista. Ne zna da li je ovo to oboljenje tinitis ili kako se vec zove ali mi ovo stanje vec jako smeta jer je pistanje u uhu konstantno i ne prestaje nikad i smeta mi kod ucenja. Svaka pomoc ili savet je dobrodosao hvala unapred [email protected].
raaduul
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 5:56 am

Post od raaduul »

Injekcija koja leci tinitus (zujanje u uvu) Davanje injekcije u uvo kroz bubnu opnu moze pomoci u izlecenju zujanja u uvu izazvanog bukom.
Injekcija sadrzi lek koji hemijski blokira glutamat u mozgu koji se smatra kljucnim uzrocnikom nastanka tinitusa. Laboratorijska istrazivanja su pokazala da jedna doza leka moze da izleci tinitus (zujanje) kod ljudi kod kojih je buka uzrocnik ostecenja sluha.
Tinitus је naziv zа neоbjasnjivo zujanje u uvu, kao sto su piskavi zvizduci, zvonjava ili sistanje. Tinitus moze da bude konstantan ili da se javlja povremeno. Uzrok tinitusa je najcesce ostecenje slusnih celija u unutrasnjem uvu koje moze dati manje ili vece ostecenje sluha. U nekim slucajevima tinitus je povezan sa anksioznoscu.
Kod trecine odraslih tinitus se javlja u nekom dobu. Procenjuje se da 7% muskaraca i zena poseti lekara zbog pomenutih problema sa sluhom, а da 4% ima tinitus koji im smeta umereno ili jako. Kod jednog u 100 obolelih, kvalitet zivota je ozbiljno narusen usled nepodnosljivog zujanja.
Iako postoji mnogo nacina lecenja, ukljucujuci antidepresive, razne biljke, bihejvoralne terapije, jos uvek ne postoji lek koji garantuje izlecene ovog obolenja. Medjutim nova terapija ima izgleda da bude efikasana u izlecenju tinitusa.
Terapija se bazira na cinjenici da su problemi u vezi sluha, kao sto je zujenje u usima, povezani sa prekomernom kolicinom glutamata u slusnom nervu. Glutamat igra kljucnu ulogu u nacinu kako nervne celije (u ovom slucaju slusni nerv) komuniciraju sa mozgom. Normalno slusni nerv prenosi signale koje mozak dekodira u ono sto mi razumemo kao zvuke. Medjutim kada se problemi sa sluhom razviju, to moze dovesti do prevelike proizvodnje glutamata. Smatra se da visak glutamata dovodi do prekomerne aktivnosti slusnog nerva, sto dovodi do toga da se neodgovarajuci signali salju do mozga i to izaziva tinitus, tj. razne sumove u uvu.
Novi lek nazvan PM-101 – deluje tako sto blokira slusni nerv, tj. sprecava prekomerno slanje signala izazvano viskom glutamata. PM-101 se primenjuje ubrizgavanjem injekcije u uvo kroz bubnu opnu. Pre ubrizgavanja pacijent dobija lokalnu anesteziju, te ova procedura nije bolna. Pomocu tanke i duge igle lek se pazljivo pod kontrolom mikroskopa ubrizga u srednje uho. Da bi dejstvo bilo efikasnije, nakon ugrizgane injekcije pacijent ostaje da lezi jos 30 minuta (obolelo uvo na gore).
Klinicko ispitivanje novog leka odvija se u 20 centara sirom Nemacke. Pacijenti koji su leceni su patili od tinitusa izazvanim bukom u prethodna 3 meseca. Istrazivaci kazu da nije poznato da li je dejstvo leka trajno, ali za sada su dobijeni pozitivni rezultati.
Ovo je vazno klinicko dostignuce jer tinitus moze biti vrlo stresno i obeshrabrujuce iskustvo za obolele, a rezultat moze dovesti do jednog od prvog leka koji ce biti registrovan za lecenje tinitusa izazvanog bukom.
Bitno je reci da medicinski tretman nije samo namenjn lecenju tinitusa, vec i zastiti sluha od prevelike buke. Buka je najcesci uzrok ostecenog sluha. Ostecenje moze biti uzrokovano jednim izlaganjem buci, kao sto su eksplozije, ali cesce je povezna stalnom izlozenoscu glasnim zvukovima tokom vremena. Izlaganje buci ostecuje slusne celije u uvu. Ovo su nervne celije, te jednom kada se ostete ne mogu se obnoviti. Evo ga i sajt gde sam ovo nasao http://www.orl.rs/injekcija-koja-leci-t ... nje-u-uvu/
Odgovori