Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Suuzy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 5:24 pm

Post od Suuzy »

Ahaaa, a ja nisam ni obratila paznju na to, e odlicno... :) Hvala Nikola, sad samo ostaje da skupim hrabrost do tad. :)
Nikola90po
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 11:02 pm

Post od Nikola90po »

Nije valjda da se plasis? :-) meni je ovo 2.put i jedino se plasim kad mi rade vreme koagulacije i krvavljenja,tj.bocnu u prst :-) Nista ne boli sem vadjenja tampone i grla (zbog toga sto se dise na usta).
alexandraaa90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:54 pm

Post od alexandraaa90 »

ja sutra idem na operaciju, kod dr. Smiljanica u Sombor...I malo me je strah :o
zlatokosa13
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 12:12 am

Post od zlatokosa13 »

e ljudi ja sam danas bila po uput za operaciju tj. prvo pregled i nema sanse da se dobile za VMA samo za Zemunsku bolnicu koja trenutno ne operise zbog korigovanja cena :o Kakve li ce sad cene da budu bas me zanima :roll:
Suuzy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 5:24 pm

Post od Suuzy »

Mene je strah jedino tog disanja na usta, kazu da je mnooogo nezgodno dok se jede, a o vadjenju tih cuda iz nosa ne smem ni da razmisljam, :oops: ma bice sve ok, kazu da sreca prati hrabre. :)
trig
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 6:47 pm

Post od trig »

pitanje za NIKOLU90PO : zbunio si me sa pominjanjem koagulacije, oprosti ako nisam dobro napisala :D ..jel svakog mora da "bocnu" u nos?? Kada?? Posle operacije, za vreme pregleda ili..? Koagulacija je ustvari zgrusavanje krvi, ako se ne varam..? Kakva su tvoja iskustva sa operacijom ? ljubac
enthusy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 2:56 am

Post od enthusy »

Čitajući ovaj forum vidim da svi pominjete operacije u Beogradu, čak i oni koji su daleko od njega, pa sam malo zbunjen. Da li je neko radio operaciju na državnoj klinici u Novom Sadu? Ili da li neko bar zna radi li se operacija nosa na državnoj klinici u Novom Sadu? Hvala unapred.
Mira29
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 9:30 am

operacija nosa

Post od Mira29 »

Zdravo svima,

Molim Vas da mi neko odgovori da li je cuo ili radio operacije kod dr. Aleksandra Dusanovica koji radi na privatnoj klinici koja se zove SHO-011 u Beograd. Procitala sam sve na ovom forumu i vidim da svi hvale dr. Bjelica sa VMA. Planiram da idem operaciju nosa pa ne znam za koga da se odlucim.
Pomozite mi
Poslednja izmena od Mira29 u Čet Feb 19, 2009 1:00 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Mira29
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 9:30 am

Operacija nosa

Post od Mira29 »

Da li je neko radio operaciju kod njega i kakav je strucnjak
jasnasubotic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 07, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jasnasubotic »

Evo ja bih malo da vam pomognem, posto vidim da se svi vi pitate oko nekih stvari koje i nisu toliko strasne.

Ja sam imala operaciju nosa 5. februara na Klinickom centru kod doktora Sase Ugrinovica, radili su mi septorinoplastiku, tj. devijaciju, deformaciju (malo pomeren nos u levu stranu) i malo ispravljenje grbice koja se nije maltene ni primecivala.

Dan operacije - ne jede se nista na dan operacije niti se pije voda, strogo zabranjeno. Probudila sam se malo pre zavrsetka iako su mi radili pod totalnom anestezijom, sve sam ih cula sta pricaju, ali nikakve bolove nisam osecala. Uoci operacije ti daju bensedin, a na dan operacije inekciju za smirenje.
Kada su me vratili sa operacije u sobu, nisam nikakve bolove osecala, mnogo mi se spavalo (sto je normalno) i nenormalno mnogo sam krvarila iz nosa, krv mi je prelazila preko usana i vrata, non stop je lilo, ali to je normalno jer su mi stavljeni GUMENI TAMPONI (gaza u prstima od rukavica), samim tim oni ne mogu da upijaju krv.
Takodje, taj dan su mi neprestano lile suze, a to je zbog kapi koje ti stavljaju u oci.

Drugi dan - bolelo me je celo telo od anestezije, ali nista toliko strasno, samo trazite inekcije za bolove i sve bude ok. Taj dan sam pocela da plavim ispod levog oka, tj. na strani lica koja mi je vise radjena, druga strana je bila mnogo bolja. Bila sam mnogo plava i skoro mi se levo oko zatvorilo, izgledala sam najgore na celom odeljenju, ali kako je strasno izgledalo, uopste se nisam tako strasno osecala, bilo mi je sasvim u redu.

Treci dan - plavilo i dalje stoji, otecena sam po celoj faci, cak mi je i taj dan pukao kapilar u levom oku, i izgledala sam... da se najezis, sa sve onom maskom koja mi je prekrila skoro celo lice, samo mi se brada, usne i oci videle.

Cetvrdi dan - skidanje tampona. Uopste nije bilo tako strasno kako sam ocekivala i kako su mi pricali, samo su povukli i to je tako glatko ispalo, jeste malo neprijatan osecaj ali to traje 2 sekunde, nije nimalo bolno. Naravno tad sam mogla da disem na nos, ali mi je vazduh taj dan bio nenormalno hladan, kao da sam stavila orbit od eukaliptusa u nos, to je verovatno zbog toga sto je bio zatvoren 4 dana.

Piju se antibiotici (to vam oni daju) non stop od operacije, i treba da se kupi (to vi kupujete) Chymoral Forte - za spadanje otoka.
Nakon skidanja tampona u nos stavljate sa spricom fizioloski rastvor na svakih 20 min. (ne striktno), kako bi se izbacila zgrusnuta krv i slinci koji su se tu talozili 4 dana, nos se nikako ne pritiska rukama nego se smrce pa koliko izbacite, ali bez velikih naprezanja jer je to jos uvek sveze operisano.

Sedmi dan - skidanje maske, ona se skida sa medicinskim benzinom, skida je doktor koji vas je operisao, nakon toga lice pocne mnogo da pece, ali samo se umijete i sve prodje za nekoliko minuta. Kada vam skida gips sa nosa imate osecaj da ce nos da otpadne, ali uopste nije bolno nimalo, sve je to normalno. Tog dana su me i otpustili iz bolnice.

Napomena za devojke - imala sam menstruaciju, na dan kada su me operisali bio mi je 6. dan, ali me vec bilo proslo, svi su mi govorili da ne bih trebalo u tom periodu da se operisem, ali sam doktorima precutala da imam mens da me ne bi odlozili. Ja nikakvih komplikacija nisam imala sto se tice toga.

Sto se hrane tice - vec sam napomenula da se na dan operacije strogo nista ne jede i ne pije, i to ce vam oni reci, a posle operacije, ja sam jela samo pasirano do skidanja tampona i hrana mi se uopste nije trazila, pila sam na slamcicu, malo je nezgodno sto se dise na samo na usta, zato nije pozeljno nesto da se zvace.

Toliko od mene... ako imate neka pitanja... samo izvolite!!! Pozdrav
Jaslica88
stacy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 10:36 pm

Post od stacy »

Jasna svaka cast na iscrpnom izvestaju, cista desetka, sad sve zvuci skoro pa nimalo strasno :lol:
Hej samo, jel te pitaju koliko si teska pre anestezije? Rekla mi neka devojka..ne kapiram zasto je to bitno..
Thanx
jasnasubotic
Novi član
Novi član

Post od jasnasubotic »

Stacy...

Naravno da pitaju koliko si teska, to im je vazno zbog anestezije, tj. kolika je valjda normalna kolicina koju trebaju da ti daju i da ne bi preterali. To te pitaju kada legnes na operacioni sto, zatim pomocu braunile (koja je stavljena na ruku i stoji cetiri dana dok se prima terapija) pocnu da stavljaju anesteziju, ukljuce muziku i ti kuliras... i onda se budis... i gotovo...

Jos nisam samo rekla, mene je od svih ovih stvari najvise mucila ta braunila, bas me je u nekim trenucima bolelo... :(
Jaslica88
Golddragon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 2:35 am

Post od Golddragon »

Svaka cast na informacijama......
jasnasubotic
Novi član
Novi član

Post od jasnasubotic »

Golddragon... ako je meni namenjeno... nema na cemu, i drugi put!! :) :)
Jaslica88
Golddragon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 2:35 am

Post od Golddragon »

Tebi.Nego ne znam da li si citala da sam se ranije gusio i navukao fobiju od ne disanja na nos tako da mi je to glavni trip,kako cu izdrzati na usta da disem.Da li su i drugima koji su bili sa tobom u sobi cetvrti dan vadili tampone ili se to razlikuje od coveka do coveka?Thx
Odgovori