Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aurena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 01, 2009 2:45 pm

Post od aurena »

Bensedin ili neki drugi anksiolitik se daje kao uvod u anesteziju... A ne bi trebalo ista da se oseca u toku bilo koje opeacije(znaci da je bila "plitka"anestezija)jer jedan od ciljeva anestezije je ANALGEZIJA(neosetljivost na bol)
Nosy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 5:21 pm

Post od Nosy »

Ćao Sofia7,
Hvala što si podelila svoje iskustvo sa nama. Kao i uvek, ja imam gomilu pitanja.Pa da krenem :) :
Kao prvo da li su ti pravili problem oko onog brisa što ti je falio? Gde si dala dokumentaciju i da li su ti sve od dokumentacije uzeli, gde se daje novac za operaciju? Koliko dugo si čekala da te prozovu (od 8:30 kada treba da si tamo pa do...?), da li si imala svoju odeću na sebi za vreme operacije ili su ti oni dali nešto? Kako si se osećala dan posle, pošto vidim da si odmah otišla kući, znači još nisi bila otečena i mogla si da gledaš normalno? Kada se poslednji put dogovaraš sa Bjelićem, pošto je on meni na pregledu rekao da ćemo se konkretnije dogovoriti neposredno pred operaciju oko detalja. I naravno da li si zadovoljna ishodom, mislim znam da imaš masku na licu ali možeš preko maske da od prilike napipaš, ja znam da ću prvo za nos da se uhvatim čim se probudim :D ....
Eto,to je za sada to, hvala unapred na odgovorima :D
taske86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 21, 2008 9:05 pm

Post od taske86 »

Sofia7 napisao:Bilo je nas cetiri u sobi,tri smo radile devijaciju i estetiku,a cetvrta devojka samo estetiku i sve smo dobile injekciju bensedina.
A sto se tice osecanja bolova i toga da cujete u toku operacije,desava se i to,ocigledno,jer od nas cetiri,samo jedna devojka nije nista ni cula ni osetila,a i meni nije bilo tako strasno,jer sam samo pred kraj operacije osetila bol,ali na kratko...Ne znam od cega to zavisi,da li zato sto ne daju dobru dozu anestezije,ili zato sto organizam jednostavno tako reaguje,
ali se nadam da se ne desava cesto...
Da li ti je operacija radjena pod opstom ili lokalnom anestezijom?

Opsta anestezija je postupno, povratno smanjivanje funkcija sredisnjeg nervnognog sastava koje uzrokuje najprije gubitak svesti, zatim neosetljivost na bol (analgezija), gubitak secanja na operaciju (amnezija), i na kraju misicnu relaksaciju.

Opsta anestezija se postize davanjem jednog ili, puno cesce, istovremenim davanjem razlicitih anestetika.

Ja se secam samo jednog trena kad je pocela da mi se muti slika i posle toga prekid filma.Bola nije bilo, kad sam probudio nisam imao snage ruku da pomerim, a to je upravo ta misicna relaksacija.
_Lilly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 22, 2008 12:15 am

Post od _Lilly »

Jao meni ovo bas strasno zvuci,pogotovo to sto ste osetile bol i cule tokom operacije :o Trazicu i anesteziologa da popricam sa njim pre operacije jer je ovo strasno! Nisam znala ni da se prima ta injekcija bensedina,kako se ona daje? jel moze tableta da se popije?
Sofia7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 6:38 pm

Post od Sofia7 »

Nosy,nema na cemu :) Ovako,bris ne traze,dovoljno je ono sto pise na listicu-analiza krvi i ekg. Dokumentaciju predajes na 3.spratu,ostalo ce te vec sve uputiti... U sobi sam bila u 11h.Uzimas njihovu pidzamu i bade mantil,to je obavezno,pa ponesi samo svoje papuce i donji ves...
Dan posle me je najvise boleo nos i grlo,ali nista strasno...Sad je 4.dan od operacije,a ja sam najvise otecena,i to vise donji nego gornji deo lica,prvog dana nisam bila toliko,ali to sve zavisi od toga kako reagujes na modrice i otoke,posto su se devojci koja je bila sa mnom u sobi zatvorile oci...
Oko detalja sa Bjelicem se dogovaras na sam dan operacije,tokom vizite u pola 8 ujutru,bar smo mi tako...i to,naravno,traje 2 min. :D
Za ishod jos uvek nemam pojma,masku ne smes da diras,vidi se samo mali deo vrha nosa.Jedino je vidljivo da je nos manji,e sad,koliko i koji je oblik ne moze ni da se pretpostavi ispod ove skalamerije :wink:
Drzim ti palceve!Ja sam bas bila opustena dan pre operacije do nekih 18,pa je onda pocela da me hvata frka,istraumirala sam se,ali sve se to pregura :D

Taske 86,bila je opsta anestezija,kazem ja sam samo pred kraj operacije osetila bol i nije dugo trajalo;kako je sestra objasnila,to je tzv.plitka anestezija,kad dejstvo anestezije pred krasj op.popusta;medjutim,i dalje mi nije jasno sta se desilo drugim dvema devojkama,koje su vise puta osetile bol i bukvalno prepricavale delove operacije...
taske86
Stalni član
Stalni  član

Post od taske86 »

Ja mislim da to zavisi od tezine operacije, tj. vremena potrebnog za operaciju, saniranje vaseg problema, posto anestezija deluje 90 minuta.
Nosy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 5:21 pm

Post od Nosy »

Ja mislim da ću ipak da ponesem svoj bademantil, topliji je :lol: !!!
Nego imam još jednu malu nedoumicu Sofia7, tebe operišu na dan prijema na VMA ili dan posle. Pošto kažeš da ste se konsultovali sa Bjelićem u pola 8 ujutru, a prijem je tek u pola devet, tako bar meni piše na papiriću. Nije valjda da bezveze presedim tamo jedan ceo dan????
I ja mislim da je to sve od pitanja , danas moja drugarica radi na VMA pa ću nju da davim naredne dve nedelje. :oops: :D
Wish me luck!
:o :D Pozz svima
maria_moi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 14, 2007 10:12 am

Post od maria_moi »

Sofia, sve si ti to lepo i detaljno opisala. Nadam se da ces biti prezadovoljna..bilo mi je simpaticno sto si dala savet za kosu..to je sitnica, ali si i na to obratila paznju..
Elem, prvi put cujem za ovo.. Deluje neverovatno, da su devojke na mahove bile budne i da su cak mogle da osete i cuju sta se desava oko njih? To ne bi smelo da se desi. Ipak je u pitanju malo tezi zahvat, nije ovo vadjenje zuba..trebalo bi da budu potpuno nesvesne svega sto se desava oko njih, do momenta kda doktori odluce da ih probude. Zvuci kao detalj iz nekog horor filma. Nisam procitala da je iko ovde ranije opisao da je imao takvo iskustvo.
Sofia7
Novi član
Novi član

Post od Sofia7 »

Nosy,i ja sam svoj mantil ponela,topao kao cebence,ali dzaba kad ti ne daju,a i da ti daju,veruj mi da ti nece trebati bade mantil uopste,odmah ces ga skinuti u sobi,jer je pretoplo :D
Operacija je dan posle prijema,Bjelic je svratio kod nas u sobu na dan prijema,ali jako kratko i tad je samo konstatovao da smo tu :) ,a sutradan je u pola 8 ujutru vizita,pa je dosao tad i dogovorio se otprilike sa nama,a od 8 krecu operacije,po odredjenom redosledu... A 1.dan maltene presedis,prelezis,jer smo isle samo na jedan opsti kratak pregled i to je to,anesteziologa nismo ni videle... Srecno i javi nam kako je sve proslo!

Maria moi,i meni je bilo cudno,ni ja na to nisam nigde naisla;one se,naravno,nisu bukvalno budile u toku operacije,znaci nisu mogle nikako da reaguju,da otvore oci ili nesto kazu,ali jesu osetile bol i cule,da sad vec ne prepricavam sta.Ali,ipak mislim da je to retka pojava,ne bih volela nikog da uplasim,sve se to izdrzi...
Sofia7
Novi član
Novi član

Post od Sofia7 »

Taske 86,molim te,reci mi,koliko je bolno vadjenje tampona iz nosa,ili je i to individualno,posto svako prica svoju pricu? I jos nesto :wink: ,danas mi je 5.dan i veoma malo mi curi krv,ali zato zajedno s njom curi i sluz,ne znam da li je to normalno,i plus se onda to sve zalepi za prackicu i kad treba da je menjam,plasim se da vucem,pa moram da secem makazicama...
taske86
Stalni član
Stalni  član

Post od taske86 »

Sofia7 napisao:Taske 86,molim te,reci mi,koliko je bolno vadjenje tampona iz nosa,ili je i to individualno,posto svako prica svoju pricu? I jos nesto :wink: ,danas mi je 5.dan i veoma malo mi curi krv,ali zato zajedno s njom curi i sluz,ne znam da li je to normalno,i plus se onda to sve zalepi za prackicu i kad treba da je menjam,plasim se da vucem,pa moram da secem makazicama...
Draga Sofia, vadjenje tampona i skidanje maske sa lica nije bolno, prvenstveno sto se tampon izuce za sekundu, tj na cim.Sve je to normalno i krv i bude ponekad i malo sluzi.Nemoj da se tripujes oko te pracke, ti sama tampone ne mozes tako lako izvaditi...Kad budes izvadila tampone, osetices prvi dan sta je protok vazduha....Rupe u nosu su posle vadjena tampona ogromne...Kada posle vadjenja tampona popijes lek protiv otoka, malo vode, videces kako je lepo piti vodu, bez tih gluposti u nosu....Srecno svima, danas sam poceo da radim, svi su mi pohvalili moj mali, prcast nosic...
_Lilly
Novi član
Novi član

Post od _Lilly »

Da li je neko od vas otkazivao operaciju kod Bjelica? Ja sam jos pre mesec i po zakazala za februar ali bas taj dan imam ispit i moram da otkazem, bitniji mi je fakultet i sad ne znam sta ce biti da li cu moci samo za par dana da pomerim ili cu morati da cekam jos mesec... :(
tenssa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 1:33 pm

Post od tenssa »

Pa trebalo bi da ti rade i estetsku.Super a gde ti rade operaciju?
Paprikovac, Banjaluka.

Ustvari juche sam operisan, sada sam kuci.

Tenssa,estetsku operaciju ce ti uraditi,ali samo ako si se prethodno o tome dogovorila sa doktorom...Inace,sama operacija devijacije ne utice na izgled...Jedino ako je devijacija uzrok toga sto ti nos ide na desnu stranu.
Da, to i jeste uzrok (kriv nos).

Bio sam u potpunoj anesteziji i nichega se ne sjecam, samo me malo boljelo poslije, ali vjerovatno jer nisam uzimao nista protiv bolova.
dizajnerka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 3:54 pm

Post od dizajnerka »

_Lilly napisao:Da li je neko od vas otkazivao operaciju kod Bjelica? Ja sam jos pre mesec i po zakazala za februar ali bas taj dan imam ispit i moram da otkazem, bitniji mi je fakultet i sad ne znam sta ce biti da li cu moci samo za par dana da pomerim ili cu morati da cekam jos mesec... :(
Pozzz svima, meni je ovaj forum puno pomogao da se odlucim za VMA i Bjelica, pa s' tim u vezi : Lilly, kog datuma imas zakazano? Ja takodje imam datum u februaru ( 18.02 ), ali zbog nekih obaveza prebacicu za mart, pa ako tebi odgovara taj datum mozda da ti uletis na moje mesto?
_Lilly
Novi član
Novi član

Post od _Lilly »

Ja imam zakazanu za 10.02. i meni bi odgovarao datum 24.,25. ili 26. pa cu ja sutra zvati da pitam da li moze da se odlozi za neki od tih datuma pa ako ne bude moglo onda bih otisla 18. ako moze ,posto moram u februaru to da uradim...Stvarno bih mi znacilo ako moji datumi budu bili popunjeni da tad uletim :D pa ako mozes da mi posaljes preko pp ime i prezime da ja kazem sestri umesto koga bih uletela 18. ako to uopste moze tako ,samo mislim da ces onda morati i ti da zoves da otkazes pa tek onda meni da zakazu,jel znas koji datum zelis u martu?
Odgovori