Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mandarina7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2012 6:14 pm

Re: Operacija nosa

Post od Mandarina7 »

Danas su mi rekli da dodjem za koji dan da mi zakazu operaciju i da ne mogu da me operisu odmah vec za 3-4 maseca zbog povredjenog tkiva.
Doktorka mi je preporucila dr.Ugrinovića.
Jel ima neko iskustvo sa njim ili da je cuo nesto?
Leylla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 17, 2012 9:50 pm

Post od Leylla »

Pozzz svima.. :) :) :)

Danas sam isla na pregled kod dr. Bijelica (VMA). Imam devijaciju, i naravno radila bih i estetsku korekciju. Operacija bi kostala 140.000 din. Da li ima nekoga ko je u skorije vreme (mislim na zadnjih 6 meseci) radio operaciju kod njega? Napisala sam 6 meseci, jer znam da otoci ne spadaju brzo. Volela bih da cujem/procitam vasa misljenja i da li ste zadovoljni.
Neko ga hvali, a neko ne. Pa me zanima vase misljenje pre nego sto se odlucim na operaciju. Naravno nije mi svejedno, jer ipak je u pitanju lice...

Hvalaaaaa... :D :D :D :D :D :D
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Mislim, svi koji rade nos, teško da mogu da budu ružniji nego pre op, tako da....
Milann
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milann »

Skinuta maska, zadovoljan sam rezultatom, dr je još jednom opravdala svoju reputaciju.
Za sada ispirem infuzionim rastvorom i mazem Pantenol kremu spolja.
tamoneko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 11, 2012 4:00 pm

Post od tamoneko »

Pozdrav narode!

Kao sto sam i obecao, kada ja svoju operaciju zavrsim podelicu sa vama svoje iskustvo i ispricacu vam ceo proces od same pripreme do post operativnog perioda, od A do Š :) I to cu sada i da ucinim. Vasi saveti i iskustva su mi MNOGO pomogli i najmanje sto mogu da uradim je da i ja isto pomognem drugima i ispricam svoje iskustvo.

Zeleo bih da naglasim odmah u startu, za one koje mrzi da citaju sve, da je sve u svemu mnogo lakse nego sto sam zamisljao, pogotovo u mentalnom smislu. Puno haosa, prica i pricica oko nicega posebno strasnog :) Tako da ako ste BAS BAS BAS odlucili da se operisete, jer vam stvarno jaaaako smeta izgled nosa, i stvarno je upadljiv, velik itd, ili jos bitnije ako imate funkcionalne probleme...IDITE! Hrabro i odlucno!
Medjutim ako se dvoumite jer ste perfekcionisti koji hocete savrsen nos a imate sasvim neupadljiv i ok nos, e onda lepo ne budite stoke :D i budite sretni sto nemate pozamasan nos kao sto sam ja imao pre operacije.
Naravoucenije price - opusteno, samo opusteno, to ce vam uvek pomoci, nema razloga za paniku ;)

E sada detaljan opis celog procesa :D

1.PRIPREMA ZA OPERACIJU

Sto se pripreme tice tu smo napravili onaj "univerzalni post" i sada cu da ga quoteujem opet :D
Korak 1.
IZBOR KLINIKE/LEKARA

Bilo bi korisno da ste procitali celu ili vecinu teme, kako bi ste odprilike dobili sliku o tome koji doktor bi najbolje odgovarao tipu nosa koji imate. Prosarajte temom, ima puno utisaka a i "pre/posle" slika.

Korak 2.
PAPIROLOGIJA

Odete kod lokalnog lekara opste prakse i kazete zasto ste dosli, onda vas salje kod ORL koji vas pregleda i napise izvestaj i udari pecat jos jedan ORL doktor, vracate se na opstu praksu i tu dobijate "A" uput za odredjenu zdravstvenu ustanovu, MORATE DA NAGLASITE KOJA ZDRAVSTVENA USTANOVA JE VAS IZBOR, ako nema izbor zdravstvene ustanove koju ste vi odabrali, onda.......NE ZNAM :D to jos nismo rascistili kako da prevazidjemo :D Ali ne bojte se uskoro cemo!
Ako ima taj izbor, onda super, dobijete uput i sa njime idete na komisiju da bi vam odobrili pregled. Zatim odete na pregled u izabranu kliniku kod izabranog doktora i zakazete termin za operaciju, a doktor vam da papiric na kome pisu sve potrebne analize koje morate da uradite pre operacije.

Ovaj konkretan korak vam je omogucio Castello :P

Korak 3.
POTREBNE ANALIZE

Analize gledajte da uradite negde 10tak dana pre operacije, da bi rezultati bili sto sveziji(ne bi trebali da budu stariji od 15 dana).
Ako niste davno radili analize mozda bi bilo pametno da uradite jednom odmah nakon zakazivanja da bi ste bili sigurni da ste dovoljno zdravi za operaciju.

U slucaju da vam doktor nije dao papiric evo sta odprilike vecina doktora trazi od analiza:
1.Krvna slika sa trombocitima
2.Vreme krvarenja i koagulacije
3.Glikemija, urea, kreatinin, Cl-, K+, Na+
4.Urin
5.RTG Pluca i Srca
6.Krva grupa
7.Uput za stacionirano lecenje
8.Overena zdravstvena knjizica
9.Briz nosa i zdrela
10.ALT
11.AST

Ovaj konkretan korak su vam omogucili Kirovljeva, Castello i She Wofl :D

Korak 4.
STA PONETI U BOLNICU NA DAN PRIJEMA

Poneti sve rezulate,
Pidzamu na OTKOPCAVANJE,
Papuce,
Peskir,
Toalet papir,
Vlazne i obicne maramice
Dosta dosta vode,
Labelo,
Strepsil tabletice najbolje sa anestetikom jer ce Vas najverovatnije grlo boleti posle operacije
Za svaki slucaj poneti i neki pudingic ili tako nesto mekse jer svako razlico reaguje pa mozda taj prvi dan od operacije nece moci lepo da zvace tj pomera usta.

Ovaj korak vam je omogucila mimzys :)
2.OPERACIJA I BORAVAK U BOLNICI
Prvo su me smestili u bolnicu dan pre operaciju(ponedeljak), taj dan sam mogao da jedem normalno ali mi je receno posle 12 sati uvece ni slucajno ni da pijem vode ni da jedem ista, ja sam licno vecerao oko 8 popio vode oko pola 10 - 10 i to je to, posle toga nisam nista hteo da jedem i pijem.
Malo bude trema uvece pa se ne spava bas najbolje ali ipak se zaspe nekako :D U mom slucaju to nije bilo nista posebno, cak sta vise nazvao bih to pozitivnom tremom jer jedva sam cekao iako mi, naravno, nije bilo svejedno.

Sutra ujutru su me probudili oko 7-8, a oko 10 pozvali u operacionu salu, i pre nego sto su me stavili na operacioni sto dali su mi injekciju koje je valjda ujedno i za smirenje i za uspavljivanje. Od te injekcije u pocetku samo se oci uspore :D pa nekako kao da kasne delic sekunde za naredbom tvoga mozga :D hahaha (moj drug mi je kasnije rekao da je taj moj opis dosta blizak osecaju kada si pijan(nisam nikad bio pijan, niti nameravam, pa ne znam).
5-6 minuta nakon toga me stavljaju na operacioni sto i kad su poceli da mi vezu ruku s necim tu sam zaspao i to je poslednje cega se secam.

Sve u svemu nista stresno, nista strasno.

Zatim sam se probudio odmah cim su zavrsili operaciju ali se ja toga ne secam, vec kad su me doveli u sobu onda sam se bas bas probudio i tu su bili moji i onda sam pricao sa njima itd.

Zatim taj dan uvece me je pocelo boleti malo, a prvi i drugi dan posle operacije su najbolniji...nije to sad bog zna kakav bol, ali jednostavno non stop traje je dovoljno jak da nemozes spavati nikako, ali neeeeeee ja sam morao da se junacim i kad god su mi sestre ponudile injekciju protiv bola, ja sam rekao nije potrebno. I onda treci dan sam se dozvao pameti pustio da mi daju injekciji u ko da sam se preporodio :)
Dakle KLJUCNA STVAR, ne budite kreteni kao sto sam ja pa da kao "ne treba za bol" i onda posle ne spavate skoro UOPSTE, lepo trazite kad god vas boli, imate pravo a i sestre bi same trebale da ponude svakih 8 sati.
Eto i ako se toga drzite zaista ce vas bezbolno proci sve.

Od hrane jede se uglavnom, pirinac, griz i tako ta laksa jela valjda zato sto samo disete na usta pa da vam ne bi bilo tesko da zvacete i gutate, ali ne bojte se, to sto ne disete na nos je bukvalno kao kad ste prehladjeni pa vam je nos zacepljen, bitno je samo polako jesti i sve bude super, i zabroavite na to da ne disete na nos.

Zatim 5-10 dana nakon operacije vas pustaju kuci(mene su pustili posle samo 3 dana jer sam imao jako malo otoka i sve je jako brzo proslo). Tada trazite jos jednu injekciju za bol pre odlaska kuci da vas drzi i taj dan jer moguce da ce biti jos malko bola i treci-cetvrti dan posle operacije, ali to nije nista strasno, to je sve malo, a doktori ce vam reci smete li brufen popiti u slucaju da vas bude bolelo i jos par dana(mada sumnjam).

3.POST OPERATIVNI PERIOD
Kuci sam naravno svo vreme bio pazljiv i po preporuci lekara nisam dodirivao nos, nisam se naginjao napred puno, nisam se naprezao, nikakve fizicke aktivnosti, i onda HVALA BOGU 12-ti dan tj danas sam otisao da mi skinu masku(iako je trebalo 10 dana posle operacije, ali sticajem okolnosti tada nije bio doktor tu).
Ja sam licno prezadovoljan i funkcionalno i estetski vec sada, a kamoli kada jos malo otoci spadnu! :) ali nemojte se vi deprimirati ako vam odmah nos bude funkcionisao lose ili izgledao lose, jer meni su otoci prosli jako brzo, a nekome traju mnooogo duze, a da ne pominjem to da kraste i sukrvica u nosu dugo vremena remete finalni ishod disanja, to se podrazumeva.

Sve u svemu, kao sto vec napisah gore, puno haosa oko nicega strasnog, sve to bude i prodje, a trud se itekako isplati, naravno ako ste se bas odlucili i ako smatrate da nemate sta da izgubite.
Milann
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milann »

Evo i ja da kažem po nešto,,

i meni su dali neku inekciju pre anestezije, ali ja sam razumeo da je za ubrzavanje rada srca, jer sam imao ispod 50 otkucaja (pitali su me jel sam sportista), kada mi je stavljena ona maska na usta, mislim da sam u 2-3 sekunde zaspao i probudio se u sobi, sad dal su me budili još u sali, ne bih znao ni za 1 000 000$, ali verovatno jesu.

Grlo me nije bolelo ni malo, jedino sam imao problem suvoće, uglavnom sam se trudio da spavam, a i šta bih drugo, ali sve nekako po 15 min, iako se meni činilo da je prošlo više, sve u svemu vreme u bolnici jako sporo prolazi.E da, posle nekog vremena, dal od anestezije ili od ležanja, imao sam velike bolove u vratu i jedva ustajao iz kreveta.

Sestre se nisu nimalo trudile oko bolesnika, aiko ih je bilo po 2 dežurne, a nas ne više od 5-6 na celom spratu, jedva da su dolazile da izmere temperaturu uz komentar "jel hožete da merite temperaturu", dobro nisu baš sve iste, al recimo ne bih ni znao da treba da se menja ona "praćka" da mi 1 nije donela treći dan, a najveće krvarenje je u prva 2!
Sve vreme sam pio antibiotike, ponavljam nikakve baš bolove nisam imao, jedino mi je maska svakim danom sve više smetala.
Konačno nakon 10 dana skinuta je maska, ali mi se slošilo od benzina.
Milann
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milann »

@ Tamoneko

Jesi i ti bio u Gradskoj?

Ti si onda crni dečko u beloj trenerci, neverovatno kako nisi imao otoke ni dan nakon operacije, a mene su posle operacije smestili u tvoj krevet u sobi 21 jer su te pustili već u petak ujutru, onaj u kojem sam bio prethodno veče nije mogao da se podigne.
saksija2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2012 1:42 pm

Post od saksija2 »

Za vreme priprema za operaciju procitala sam svih, tada 303, stranica foruma. Sada se registrovah da podelim iskustvo. Operisana sam u cetvrtak kod Dr. Ugrinovica na KCB. Operacija prosla dobro i nije nista strasno. Zapravo sve izgleda mnogo strasnije nego sto jeste. Najgore od svega je NE disanje dok su tamponi u nosu. U sredu skidam masku pa se javljam. Hvala svima na podeljenim iskstvima, ohrabrili ste me da uradim ovo :)
Milann
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milann »

Još nešto

vađenje tampona iliti gaze nisam ni osetio, a i trajalo je sekund -2, ipak moram priznati da mi se od benzina baš slošilo, pa sam na kraju i povratio!

Koliko često i puno ispirete nos ?
mimzys
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 4:44 pm

Post od mimzys »

Ja sam ispirala cim mi se malo vise zapusi jer me je bas nerviralo kad je zapusen :) I ispirala sam ga sve vreme dok mi konci nisu poispadali...
p.s ko je raspolozen od ovih novijih da postavi fotkice sa novim nosicem bilo bi lepo :)
Milann
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milann »

Ovde imate starije slike
http://www.doktor.rs/forum/otorinolarin ... ml#p291026

i po skidanju maske, nisam se još ni obrijao i jedna 2 dana posle (danas)

SlikaSlikaSlika
Bryan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 10, 2011 12:32 am

Post od Bryan »

Profil ti je preje*en! :lol: Totalno cool, sad samo uzivaj! I pazi se... :wink:
mimzys
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 22, 2012 4:44 pm

Post od mimzys »

Milann napisao:Ovde imate starije slike
http://www.doktor.rs/forum/otorinolarin ... ml#p291026

i po skidanju maske, nisam se još ni obrijao i jedna 2 dana posle (danas)

SlikaSlikaSlika

Wao! Bas je promena. Fenomenalan ti je nosic :) I opste nisi mnogo modar i otekao...vama muskima je izgleda lakse u tom pogledu ja sam bila plava ko patlidzan skoro mesec dana :)

Da ne citam sad po forumu ko te je bese operisao?
Milann
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milann »

Dr Milošević, imam samo ovo crvenilo od maske na nosu, ali se i to povlači, svakodnevno mažem Pantenol.
Videćemo kako će da se razvija, svakako je skratila i vrh, sad dal je moglo još malkice ;)
Mandarina7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2012 6:14 pm

Post od Mandarina7 »

Nos ti je savrsen! Cuvaj se sada!
Kako doci do dr.Milosevic koja je cena? Koliko dugo si cekao na operaciju?
Odgovori