Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2006 2:53 am

Re: Operacija nosa

Post od kirovljeva »

Da zaboravih da ti kazem... jeste bilo m ije hladno, sve sam drhtao kad su me probudili.. skinuli su mi gornji deo pidzame i to nemam pjma kad... bio sam osamucen..
Korisnikov avatar
Vermaelen
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 17, 2009 6:40 pm

Post od Vermaelen »

kirovljeva napisao:Da zaboravih da ti kazem... jeste bilo m ije hladno, sve sam drhtao kad su me probudili.. skinuli su mi gornji deo pidzame i to nemam pjma kad... bio sam osamucen..
ja sam skinuo posle one injekcije, kad sam posao u salu,a probudio sam se sa njom...
Nev
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 4:26 pm

Post od Nev »

Da li vam se desavalo da ako se nesto trznete da vas zaboli kost, tj. tamo gde su cukali? Mislim da li to nece nista skoditi? I kako mazete nosic iznutra ako imate to malo jastucence naduto? posto meni to otezava da u jednoj nozdrvi lepo stavim kantarion ulje, ne mogu duboko sa stapicem, dok u drugoj mogu, kako mi je doktor i rekao da radim.
Pozdrav!! :)
hairext
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 12:09 pm

Post od hairext »

to je sasvim normalno da te zaboli, mene jos ivek boli s desne strane. sto se tice tog jastucica, malo pazljivije stavljaj tu kantarion da nesto ne povredis jer je unutra tesnije nego na drugoj strani :D ja sam par puta malo i povredila unutra ali nije nista strasno. bolje se cisti kada se prvo nakaplje koja kap kantariona direktno u nos pa se tek onda cisti stapicem, pokusaj tako.
pazi da ne dizes nista tesko, ja sam pre neki dan podigla nesto i imala sam osecaj da ce mi nos eksplodirati
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član

Post od kirovljeva »

Ovako sto se tice treceg dana u bolnic i prvo dana posle operacije.. nemam neke velike podlive... naocimoguda gleda... bolova nema, neka manja glavobolja od nesanice je tu..
inace gutanje me ubija, jako me nervira onaj osecaj da mi se pomeraju tamponi kad gutam, krv polako staje da ide ali desi se da odremam malo i da se probudim krvav.. danas se nisam nesto nzatno menjao u odnosu na posle operacije... ispod oka ima malo podliva... koza je masna...
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član

Post od kirovljeva »

ljudi kako ste vi uspevali da spavate ? ja oci ne mogu da sklopim.. mozda se desi da odremam u vrh glave 5h ukupno iz delova... smarm se ziv ovde a problem je sto u bolnici moram da budem na nogama u 6h... danas sam rucak propustio jer sam zadremao :D...
Miki89
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 20, 2009 4:22 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Miki89 »

kirovljeva napisao:ljudi kako ste vi uspevali da spavate ? ja oci ne mogu da sklopim.. mozda se desi da odremam u vrh glave 5h ukupno iz delova... smarm se ziv ovde a problem je sto u bolnici moram da budem na nogama u 6h... danas sam rucak propustio jer sam zadremao :D...
Pa posto imas komp a i net iskoristi mogucnosti istih :D da se ne bi smorio..I ja sam imao problem sa snom sve dok nisam skinuo masku..objasnjenje za to je KAO..to sto udises kiseonik preko usta nije dovoljno za organizam toliko pa ne mozes normalno i u dovoljnoj kolicini da spavas..ali proci ce to..opusteno.. :) Pusti neki film..i prijatan san.. :)
mare255
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 31, 2009 1:20 pm

Post od mare255 »

tesori napisao:miki89,jesi mogao ti da trazis od doktora otvorenu rinoplastiku?Znas li da li oni to rade u NS?Citala sam ovde da su otoci minimalni posle takve operacije?
Ako ima neko sa takvim iskustvom bila bih zahvlna ako biste se javili i rekli mi je li to tacno i sta se desava sa oziljkom ispod nosa,jel bolno,kako traje oporavak?
....hvala unapred.... :)
Nije tacno da su otoci minimalni posle otvorene rinoplastike. Naprotiv posle otvorene rinoplastike ima vise otkoka iz prostog razloga sto je to 'agresivniji' pristup i koza se zajedno sa mekim tkivima podize uvis tako da ostaju okriveni hrasavica i kosti nosa. Sto se tice oziljka izmedju nozdrava ako se dobro uradi ne vidi se uopste, bar kod mene izgleda kao da nema oziljka, jedino sto se desava je da se javlja crvenilo izmedju nozdrva koje se povlaci posle nekog vremena. Velika je prednost ovog tipa operacije jer hirurg ima mnogo bolju preglednost i tacno moze videti sta sve treba popraviti. Ja bih uvek dao veliku prednost ovom tipu operacije jer je rezultat je daleko bolji nego posle zatvorenog tipa, Iako ima vise otoka i vracanje u neko normalno stanje traje duze, sve je to nista ako je rezultat dobar. Zato je bolje uraditi jednom otvorenu rinoplastiku nego uraditi zatvorenu pa se posle vracati ponovo na "doradu".
mare255
Novi član
Novi član

Post od mare255 »

za komposer (ukoliko nisi dobio/la moju privatnu poruku)
Zdravo,
evo ovako; moj problem je bio sto mi je hrskavica na srednjem delu nosa (na engleskom upper lateral cartilage, na nasem bi valjda bilo 'gornja lateralna hrskavica') kolabirala posle brojnih operacija. To je vrlo cest slucaj posle brojnih operacija i koji je vrlo lako prevideti osim ako doktor nije vrlo iskusan. Doktori koji nisu dovoljno strucni (ima ih dosta takvih, na zalost, ja sam se uverio u to) mogu reci da je disanje otezano zbog otoka, ili navesti neki drugi razlog. Pravi razlog (ako je u pitanju problem koji sam ja imao) je da je smanjen ugao izmedju septuma i gornje lateralne hrskavice. Taj ugao treba biti negde of 10 do 15 stepeni (zavisno od toga kako je nos gradjen) da bi disanje bilo bez problema. Kod mene je taj ugao bio znatno smanjen tako da je hrskavica jednim delom skoro dodirivala septum. Ovaj problem se resava tako sto se 'ubaci' deo hrskavice iz uha zajedno sa kozom (debljina oko 1,5 - 2 mm, duzina oko 2 cm) i stavi se i izmedju septuma i gornje lateralne hrskavice, tako da se hrskavica odmakne od septuma i tako se omoguci nesmetan prohod vazduha. Ubacen deo hrskavice sraste sa gornjom lateralnom hrskavicom i oni postaju jedno. Nekad se to izvodi na obe strane (ako su hrskavice kolabirale na obe strane a nekad samo na jednoj strani. Kod mene je samo na jednoj strani bio problem. Sto se tice uha nema neke vidljive promene jer se taj uski deo uzuma iz unutrsnjeg dela skoljke uha (inner rim, na engleskom), jedino se moze desiti da uho izgleda za 1-2 mm blize glavi nego pre operacije, ako je to uopste primetno. Ako je jedno uho malo vise istureno nego drugo onda se hrskavica normalno uzima iz tog malo vise isturenog uha, sto je bio kod mene slucaj tako da su mi usi sada vise simetricne. Mozes naci o tome vise na netu ako znas engleski stavi u google search "nose surgery spreader graft" i dobices mnogo korisnih informacija u vezi toga.
pozdrav
hairext
Aktivan član
Aktivan član

Post od hairext »

mare255 jako korisna informacija za sve one koji imaju problema sa disanjem i nakon operacije, kod nas je doktorima najlakse da za sve okrive otoke, samo ne znam koje bi opravdanje bilo posle godinu dana i vise, kada se otoci skroz povuku

posto si ti imao vise operacija, intresuje me da li ti je vrh bio isti odmah nakon operacije i npr 6 meseci, godinu dana? koliko je vremena trebalo da ti spadnu otoci sa vrha i da li ti je vrh nosa spadao kako su spadali i otoci?
mare255
Novi član
Novi član

Post od mare255 »

hairext napisao:mare255 jako korisna informacija za sve one koji imaju problema sa disanjem i nakon operacije, kod nas je doktorima najlakse da za sve okrive otoke, samo ne znam koje bi opravdanje bilo posle godinu dana i vise, kada se otoci skroz povuku

posto si ti imao vise operacija, intresuje me da li ti je vrh bio isti odmah nakon operacije i npr 6 meseci, godinu dana? koliko je vremena trebalo da ti spadnu otoci sa vrha i da li ti je vrh nosa spadao kako su spadali i otoci?
Otok na vrhu nosa se najduze zadrzava, a najkrace ostaje u gornjem delu nosa, pa to cesto moze napraviti zabunu kod pacijenta, jer se moze ciniti da izgleda tanji u gornjem delu, ali to je samo 'opticka varka'. Meni je moj hirurg rekao da ce mi vrh nosa biti otecen do godinu i po posle operacije jer me je radjena otvorena rinoplastika. Ali meni je sada dva meseca posle operacije i vrh nosa mi je priblizan velicini od pre operacije. Meni je i pre operacije bio nesto veci vrh nosa iz razloga sto mi je jedna strana bila manje prohodna za vazduh pa su se cesto javljale upale i onda mi je vrh nosa izgledao malo vise otecen, nesto kao sto se desava prilikom prehlade. Zato ja ocekujem da ce mi vrh nosa biti manji posle povlacenja otoka nego pre operacije.
hairext
Ako ti je vrh nosa vise pod otokom to ne treba da te brine, to je normalno, kriva je gravitacija, jer vuce otok nanize.
pozdrav
oljicaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 09, 2009 9:45 am

Post od oljicaa »

hairext napisao:dogovorila sam se sa devojkom koja je bila sa mnom u sobi (upoznala si je) da idemo sledece srede u 18:30 pa bi bilo lepo ako mozes i ti da dodjes u to vreme da se vidimo :wink:

HARIEXT...jeste li zvale da zakazete tu kotrolu ili cete samo banuti tamo u to vreme? Jel se i ta kontrola placa 1600 din kao i ona prva na koju smo isli? Hvala :)
hairext
Aktivan član
Aktivan član

Post od hairext »

ja nisam zvala da zakazem, ova druga devojka jeste. nisam zakazala ni onu prethodnu kontrolu a ni prvi pregled, bijelic uvek primi sve koji se pojave. jedva cekam da odem da vidim sta ce mi reci posto je u zadnje vreme poceo jako da me boli nos. da li neko od vas ima takav problem?
zlatokosaBG
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 11, 2009 9:44 pm

Post od zlatokosaBG »

Nisam ni ja zakazivala ni jednu kontrolu do sada, ali se svakako placa 1600 din. :wink:
oljicaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 09, 2009 9:45 am

Post od oljicaa »

[quote="hairext"]ja nisam zvala da zakazem, ova druga devojka jeste. nisam zakazala ni onu prethodnu kontrolu a ni prvi pregled, bijelic uvek primi sve koji se pojave. jedva cekam da odem da vidim sta ce mi reci posto je u zadnje vreme poceo jako da me boli nos. da li neko od vas ima takav problem?[/quote

hvala hvala hvala...:) ja nemam nikakvih problema, operisala sam se 25.decembra i sad izgledam kao da nisam ni imala operaciju...postoji jos mali otok izmedju ociju, ali je toliko minimalan da niko to ni ne primecuje...stavicu slike cim budem bila u prilici...Jedino sto mi smeta je hladan vazduh, tako da me oziljci malo bole...ali nije nista strasno...Ispao mi je i prvi konac...Ako nista drugo, ja sam jedinstven primer da je sve skroz individualno...i da i posledice i otoci i vreme stabilizacije, zavisi od osobe do osobe...Najnormalnije se sminkam, skidam sminku, nosim tesko, saginjem se...Inace sam radila i devijaciju i estetiku kod Bjelica...i mislim da je super odradio svoj deo...Jos jednom HAIREXT hvala ti puno...pozz :)
Odgovori