Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.
kirovljeva napisao:Znam, procitao sam to u nekom od prethodnih postova, tnx. Ja cu mu to pokazati a on ce raditi kako je najbolje za mene, kapiram da se tu ne pitam nesto preterano al dok ne pocne moze da vidi od prilike... Verujem da vrh nosa isto nesto mora da ispomera malo al to nisam dirao na slici... Samoda ne bude Prcast kao toboga i da ne bude puska kao sad ... Sredina moze
Mislim da nece biti problema, ja sam uvek bio skeptican na ovo virtuelno hvaljenje Bjelica, ali kada sam danas pogledao rezultat njegovog rada na svom nosu, mogu samo reci pohvale da kazem. I ja sam napravio sliku u fotoshopu pre i posle, slika govori vishe nego hiljadu reci. Pokazao sam mu na prvom pregledu (2 meseca pre operacije) i on se slozio. A onda sam mu to istampano doneo u operacionu salu, svi su se nasmejali , medicinska sestra je zalepila papir na sred zida i rekla da ce se doktor obradovati kad vidi (pretpostavljam da je to bilo pomalo ironicno). Uspavali su me i pre nego sto je Bijelic usao u operacionu salu. Daleko sam od teskog pacijenta, ali nos bi trebalo da ostane za ceo zivot i zeleo sam da budem jasan.
cao drustvo..ja sam pisala i ranije,verc sam imala jednu operaciju pre godinu dana i nosic je sladak, bio je nekako muski asada je malo manji ali vrh zaista nije dobar a i ne disem dobro ni malo..otisla sam kod dr. Bjelica na pregled i pitao me je "dete jel dises ti na nos" i rekao je da vrh mora da se sredi,a ja sam ocekivala da ce me kritikovati sto zelio operaciju jer je u principu nosic sladak, imam taj problem stpo ni kada sam radila prvu iperaciju nikom nisam smela da kazem posle operacije svi su bili ljuti a drugarice su me gledale kao da sam nenormalna..posto mi je funkcija nosa bila narusena nikom nisam smela da se pozalim jer bi rekli..eto akko ti je,bzv si radila operaciju..
sada ne poaniram da kazem nikom jedino sestri da bih izbegla suvisne kritike, ali nakon operacije me definitivno ne zanima sta drugi misle i sto zele da misle da imam kompleks zbog toga,neka misle sta zele,samo mi je krivo sto sa drugaricama to sada ne mogu da podelim!!!
saMO KADA SAM OTISLA NA PREGLED MALO SAM SE ZADRZALA I DOKTOR MI JE REKAO ZNAM STA TREBA A JA ..PA DOKTORE A OVO..MA ZNAM NE BRINITE...
TAKO DA CEKAM OPERACIJU PA DA U LEPO OBJESNIM NE ZELIM POSLE DA SE KAJEM..
nadam se da ce sve biti uredu i iskreno mislim da nos nije nesto komplikovan samo ne znam kako ce doktor srediti vrh ipak je on orl... pa javicu vam sta je bilo
Cekaj cekaj... Samo da razjasnimo : pre operacije ti je funkcionisalo disanje, a sada ne? Ili nikad nije ni funckionisalo?
Pitam te jer ja bas imam taj problem. Devijacija je kao sredjena, ali i dalje mi ne funkcionise nos kako treba.
Da Saro..i mene interesuje da li si pre disala normalno ili tek posle operacije imas problem..:/ Lepo je to je nosic estetski super ali najbitnije je da on vrsi svoju funkciju..shvatam te u potpunosti za drugarice i okolinu..Meni su cak moji roditelji govorili da nos skroz ok izgleda i da kao..nemam problema pri disanju nema potrebe za operacijom..heh :S dobro sto ih nisam slusao..
E Dzox reci mi jesi ti odmah posle skidanja maske disao isto kako i sada nakon par meseci dises ili se prohodnost vremenom sa padanjem otoka poboljsala?Posto sam ja nakon neke 3 nedelje mogao lepo da disem bez problema..a do tad je disanje bilo otezano i tesko pa sam cesto disao na usta kao i pre operacije..
Miki89 napisao:E Dzox reci mi jesi ti odmah posle skidanja maske disao isto kako i sada nakon par meseci dises ili se prohodnost vremenom sa padanjem otoka poboljsala?Posto sam ja nakon neke 3 nedelje mogao lepo da disem bez problema..a do tad je disanje bilo otezano i tesko pa sam cesto disao na usta kao i pre operacije..
Uvek. I pre, i period posle skidanja maske i sada. Uvek isto. Medjutim, interesantna je stvar da mi se nos momentalno otpusi skroz kada sam pod nekim jacim fizickim naporom, ali cim mirujem odmah se zapusi, onako polovicno.
Ali secam se da sam disao odlicno kada mi je Bjelic izvukao tampone, samo je to trajalo vrlo kratko (desetinu minuta).
100% su sinusi u pitanju. Mislim, mora da budu posto nema devijacije.
Da da,razumem..ne znam sta da ti kazem..a to sto se tice fizickog napora to je i kod mene slucaj..mada to ne mora da bude neki preterani napor..sve osim mirovanja..i odlicna je prohodnost,mada ne mogu da se sada zalim ..i kada mirujem je dobro..Isti slucaj..tog momenta kada mi je moj doktor izvadio tampone osecao sam kao da tunele imam od nozdrva..mada isto to je kratko trajalo posto je meni jos par dana posle krv isla na nos..curila..Sto se tice disanja mislim da ce vremenom da se poboljsa kako otoci padaju,mada i ako ovako ostane ja zadovoljan..
Pozdrav svima!
Od moje operacije je prošlo oko 2,5 meseca(septoplastika sa redukcijom školjki). Što se tiče disanja znatno je bolje. Jedino me još sinusi muče(tupe glavobolje i pritisak u predelu čela), ali u manjoj meri nego ranije. Skinuo sam sa neta jednu zanimljivu doktorsku disertaciju pod nazivom "UTICAJ SEPTOPLASTIKE NA TOK HRONIČNOG RINOSINUZITISA", u kojoj je praćeno 90 bolesnika sa hr.sinuzitisom pre i nakon septoplastike sa i bez FSS-a. Studija je rađena u Kliničkom centru Vojvodine. Suština je da su rezultati septoplastike na sinuzitis beleženi tek nakon 6 meseci od operacije, i uglavnom su bili pozitivni, ili da citiram: "Hronični rinosinizutis je oboljenje koje se klinički karakteriše prisustvom dva ili više
sledećih simptoma: otežanim disanjem na nos, sekrecijom iz nosa i/ili slivanjem sekreta
niz zadnji zid ždrela, osećajem bola i/ili pritiska u predelu lica i oslabljenim ili
izgubljenim osećajem mirisa. Među brojne uzročnike koji mogu dovesti do nastanka i
razvoja ove bolesti ubrajaju se i mehanički činioci, od kojih su deformiteti nosne
pregrade najčešći.
Istraživanje je obuhvatilo ukupno devedeset bolesnika koji su prema stepenu deformiteta
nosne pregrade podeljenji u tri grupe. Svaka grupa bolesnika je podeljena u dve
podgrupe, pri čemu su jednu podgrupu činili bolesnici koji su imali samo deformitet
nosne pregrade, a u drugoj podgrupi su bili bolesnici koji su uz deformitet nosne pregrade
imali jednu ili više anatomskih varijacija struktura srednjeg nosnog hodnika. Kod svih
bolesnika je preoperativno urađeno subjektivno vrednovanje znakova hroničnog
rinosinuzitisa primenom VAS bola, klinički i endoskopski pregled nosa, CT pregled nosa
i paranazalnih sinusa. Na osnovu CT snimka nosa i paranazalnih sinusa određen je stepen
deformiteta nosne pregrade, eventualno prisustvo anatomskih varijacija struktura
srednjeg nosnog hodnika i Lund-Mackay skor. Svakom bolesniku je objektivnim
metodama ispitana disajna funkcija nosa. Svima je urađena septoplastika, a onim
bolesnicima kod kojih su nađene i anatomske varijacije struktura u srednjem nosnom
hodniku pored septoplastike odrađen je i FESS.
Najranije šest meseci postoperativno, kod svakog bolesnika je ponovljeno subjektivno
vrednovanje znakova bolesti, klinički i endoskopski pregled nosa, kao i objektivno
ispitivanje disajne funkcije nosa.
Samo kod bolesnika čiji je preoperativni stepen deformiteta nosne pregrade iznosio
najmanje 10˚, sama septoplastika, kao i septoplastika sa FESS-om, dovodi do značajnog
poboljšanja subjektivnog osećaja disanja na nos i istovremeno do smanjenja osećaja bola
i/ili pritiska u licu. Nije nađeno značajno postoperativno smanjenje sekrecije iz nosa. Bez
obzira na to da li je kod bolesnika urađena samo septoplastika, ili je uz nju urađen i
FESS, sve vrednosti objektivnog ispitivanja disajne funkcije nosa postoperativno su
značajno poboljšane."
Znači zaključak je da mora proći vremena da bi se osetio pravi efekat operacije. Kod mene lično sam primetio da lagano vežbanje i trčanje pozitivno utiču na disanje, dok umor, neispavanost, nervoza, ALKOHOL(a posebno pivo), preterano "buljenje" u računar,... utiču negativno na drenažu sinusa i prohodnost vazduha kroz nos, odnosno na sluznicu nosa i sinusa.
Moja terapija se sastoji od: Ispiranje nosne šupljine sa neti-potom(u kome se nalazi rastvor morske soli i mlake vode), premazivanje unutrašnjosti nosa sa AD kapima i povremeno popijem kutiju Aeriusa što mi je preporučio Dr.Bjelić. Sledeće nedelje idem na drugu kontrolu pa ćemo videti šta će reći.
pitanje: pre dva dana sam izvadio tampone a sada mi je nos vise puta u toku dana poluzapusen. Nesto kao kad imam kijavicu a nemam je To je normalno, zar ne?
Cao ljudi, imam zakazanu operaciju kod dr. Bijelića!Trudila sam se da isčitam sve ove stranice, ali mi se čini da nije bilo mnogo priče o datumu prijema ili mi je to možda promaklo. Zbunjena sam, jer mi je rečeno da mi je operacija 29., ali kad sam došla kući, ustanovila sam da mi na papiru piše datum prijema 29.okt. Sad mi nije jasno da li ću tog dana biti operisana ili sutradan! Molim vas i da me obavestite u koje vreme je prijem u bolnicu, posto to stvarno nigde ne pise!
Nisam imala bas mnogo vremena da sa doktorom razgovaram o izgledu nosa.... šokirao me je izjavom da mi je nos slomljen, ali da ja toga nisam ni bila svesna! Od kada znam za sebe imam problema sa disanjem, ali nisam bas ni zadovoljna njegovim izgledom. Dr. Bijelić me je samo pitao jel radimo i izgled i ja sam samo rekla: DA! Ne znajući pri tom na sta je konkretno mislio! Moj nos je malo povijen, tj. vrh nosa je povijen, a s obzirom da je Bijelić ORL hirurg , a ne plastični hirurg,malo me brine ishod...ali šta je tu je...ja sam rešila da to odradim i to baš kod njega! Nadam se da će biti sve OK!
Zlatokosa bice to sve ok..nemoj da te brine to sto je on ORL hirurg..uradice super ti nos..Bjelic ovde ima najbolju reputaciju na forumu tako da nemoj da se brines..trebala si mozda da ipak se kod njega raspitas u vezi svega sto ti nije jasno cisto radi sebe da znas sta ce da radi tvom nosu ali ok..Opusteno!
Ako ti je prijem zakazan za 29. oktobar, onda ti je operacija sutradan, znaci 30. oktobar. Jedan dan je obavezan da odlezis tamo jer ce ti kontrolisati ishranu itd.
zlatokosaBG napisao:Dr. Bijelić me je samo pitao jel radimo i izgled i ja sam samo rekla: DA! Ne znajući pri tom na sta je konkretno mislio! Moj nos je malo povijen, tj. vrh nosa je povijen, a s obzirom da je Bijelić ORL hirurg , a ne plastični hirurg,malo me brine ishod...ali šta je tu je...ja sam rešila da to odradim i to baš kod njega! Nadam se da će biti sve OK!
Ja sam mu napravio u fotoshopu kako zelim da nos izgleda i doneo u operacionu salu, on je pogledao i nasmejao se. Napravio je i bolji od toga.
Nemoj se mnogo sekirati, bice ok.
Ako ti je prijem zakazan za 29. oktobar, onda ti je operacija sutradan, znaci 30. oktobar. Jedan dan je obavezan da odlezis tamo jer ce ti kontrolisati ishranu itd.
Hvala ti na informaciji, bila sam ubedjena da mi je operacija zakazana za 29.! Samo mi jos reci u koje vreme treba da se pojavim tamo?