Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
zlatokosaBG
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 11, 2009 9:44 pm

Re: Operacija nosa

Post od zlatokosaBG »

MarioBG napisao:
zlatokosaBG napisao:Dr. Bijelić me je samo pitao jel radimo i izgled i ja sam samo rekla: DA! Ne znajući pri tom na sta je konkretno mislio! Moj nos je malo povijen, tj. vrh nosa je povijen, a s obzirom da je Bijelić ORL hirurg , a ne plastični hirurg,malo me brine ishod...ali šta je tu je...ja sam rešila da to odradim i to baš kod njega! Nadam se da će biti sve OK!
Ja sam mu napravio u fotoshopu kako zelim da nos izgleda i doneo u operacionu salu, on je pogledao i nasmejao se. Napravio je i bolji od toga.
Nemoj se mnogo sekirati, bice ok.
Videla sam tvoj nos i odusevila sam se sta je covek uradio! Stvarno ga je vrhunski odradio! Blago tebi!
Orel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 9:49 pm

Post od Orel »

Hvala Miki na savetima. Nakon duzeg vremena vidim da se otvorio i drugi deo teme, funkcija nosa. Potpuno opravdano svi se prvo brinu za izgled nosa, ali kako sam vec rekao, ako nos ne funkcionise mislim da nema tog lepog nosa koji ce pacijentu potpuno otkloniti misli da se mora nesto u tom smislu popraviti, pa makar i novom operacijom. Lose nefunkcionalno disanje moze proizvesti niz problema, alergijski rinitis, vazomotorni rinitis kao kod mene, pa cak i astmu, a najgora moguca posledica je narusavanje rada pa cak i ostecenje samog srca. Dakle ORL hirurg je broj 1, a plasticar broj 2. Tu kombinaciju ima dr. Bjelic, pa kada dodamo da je on pored pouzdanosti i najjeftinija varijanta, onda je nesumnjivo da imate coveka koji ce resiti vas problem. Nakon operacije, ne treba ocekivati ni nakon 4 do 5 meseci idelano disanje, pa ni kasnije u jednom duzem periodu, a sve to govorim na osnovu iskustva poznanika koji je tu operaciju uradio pre nekoliko godina. Ja licno disem ne sumnjivo bolje nakon 3 meseca od operacije, ali kada uznem u obzir da je moja sluzokoza predhodno ostecena kapima koje sam dugo upotrebljavao, pa potom samom operacijom, a kako rekoh imao sam problema i sa vazomotornim rinitisom, onda moram biti strpljiv. Inace vazomotorni rinitis je za one koji ne znaju neka vsta nealergijskog rinitisa koji se sa simptomima sekrecije i zapusenja javlja uvek pri promeni temparature, toplo, hladno i narocito pri naglim promenama vremena. Skoro svako ko ima devijaciju obicno ima jos i neki problem i pitanje koliko se on, taj problem, resava ovom operacijom. Savetujem da svi oni koji imaju problema sa disanjem dobro provere da li kod njih postoji jos neki problem osim unutrasnje devijacije nosa. Kod mene operacija je vec u ovoj fazi smanjila sve ranije simptome vazomotornog rinitisa, iako jos uvek kisem recimo kad prostruji neki hladniji talas vazduha kroz sobu. Ono sto je sigurno, svi mi koji smo uradili septorinoplastiku, bicemo bar 6 meseci u nedoumici koliko je sve uspelo. Meni je jasno da ne mogu idelano da disem, kada vec na samom ulazu imam jos bregice otoka, a kako je jos uvek unutra, mogu misliti. Recimo, ja nikada nisam uspeo da higijenskim stapicem prodjem dalje od par santimetra, jer sam naprosto nailazio na suzenje. Ja licno kada bih zapisivao koliko puta mi se stanje disanja u toku dana promeni, morao bih uzimati olovku na svakih 15 minuta. Nekada udisem hladan vazduh koji bez otpora prolazi, a nekada mi se nos zapusi, obicno leva nozdrva te osetim deo onih starih problema. No sve su duzi inetervali dobrog disanja. Sasvim je moguce da su mnogi i da ce mnogi kao i ja nakon operacije biti jako osetljivi na sve promene. Pa tako ocekujte da se stanje menja. Normalno je da kada se covek napreze, da mu se poveca prokrvljenost, da veca kolicina kiseonika ide kroz sam nos i da se dobija subjektivan osecaj otpusenja. Mislim da bi se kod Bjelica trebalo na pregledu dobro raspitati, ima li jos nesto sto bi u toj fazi u kojoj smo, osim same devijacije omelo disanje. Dakle pomenuti mu i sinuse i alergije, pa kod njega kao ORL specijaliste pokrenuti dalje lecenje u tom smeru. I jos nesto, znam neke koji se na kraju i nakon duzeg vremena zale da im operacija nije mnogo pomogla sto se tice disanja. Nespela operacija, neki stari ili novi problem vezan za alergije, sinuse... Operacija ne mora biti zavrsetak lecenja i konacnog otklanjanja problema sa disanjem.
Miki89
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 20, 2009 4:22 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Miki89 »

E Orel nema na cemu...Iscitavajuci dosta postova i problema pacijenata zakljucio sam da ja ustvari imam najmanje problema..Disanje mi je ok..Otoci polako padaju,suzava se prednji deo nosa ali polako..ja sam zadovoljan..stvarno mi je nos super uradio..Jedino imam kao problem sto mi je koza na nosu dosta pokretna..kad masiram mogu skroz da je dignem od kosti..Doktor mi je rekao da to zato sto mi je nos bio poveci i koza bila razvucena sad kad ga je poprilicno smanjio treba vremena da se koza prilagodi..Polako sam poceo fizicki da se aktiviram,tegovi i to..a trcanje jos izbegavam..da ne "tresem" nos..Jedna anegdota..danas mi je muva sletela na vrh nosa i tako setala po nosu a ja nista nisam osetio..heh..samo sam se smejao...otoci padajte!!!
zlatokosaBG
Stalni član
Stalni  član

Post od zlatokosaBG »

E ovako...imam ja jos po koje pitanje za vas koji ste sve to, nadam se, uspesno "preboleli"...da li je neko imao to iskustvo da se neposredno posle operacije prehladi? Meni je trenutno malo frka i zbog toga, jer cu se operisati u vreme kada ce harati raznorazni virusi i sta ako mi se bas neki nakaci u to vreme, mislim kako se to onda resava s obzirom da nos ne sme da se duva! Mozda sam malo paranoicna, ali bih volela sve detaljno da proucim i razradim da posle ne bih bila zatecena! :wink: A sto se tice lekova...cini mi se da ste spominjali neki Chimoral...to je nesto protiv otoka...ali me malo buni sto ga preporucujete 48 sati pre operacije....mislim ko vam je to rekao?...meni na VMA nista nisu spominjali....I na kraju jos jedno pitanje...da li su vam nakon operacije, dok ste nosili tampone u nosu, bile zapusene usi, jer se to meni cesto desava kada mi je nos skroz zapusen!?
marekg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 31, 2009 2:03 pm

Post od marekg »

Miki89 napisao:E Orel nema na cemu...Iscitavajuci dosta postova i problema pacijenata zakljucio sam da ja ustvari imam najmanje problema..Disanje mi je ok..Otoci polako padaju,suzava se prednji deo nosa ali polako..ja sam zadovoljan..stvarno mi je nos super uradio..Jedino imam kao problem sto mi je koza na nosu dosta pokretna..kad masiram mogu skroz da je dignem od kosti..Doktor mi je rekao da to zato sto mi je nos bio poveci i koza bila razvucena sad kad ga je poprilicno smanjio treba vremena da se koza prilagodi..Polako sam poceo fizicki da se aktiviram,tegovi i to..a trcanje jos izbegavam..da ne "tresem" nos..Jedna anegdota..danas mi je muva sletela na vrh nosa i tako setala po nosu a ja nista nisam osetio..heh..samo sam se smejao...otoci padajte!!!
Hej Miki posle koliko vremena si se vratio na tegove ? :) Osetices ako bude sletela osica i slicno :lol:
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:25 pm

Post od dzox »

^ s tekogivma moze bez problema da se krene 7 dana nakon skidanja maske ili 2 nedelje nakon operacije (testirano).
zlatokosaBG napisao:E ovako...imam ja jos po koje pitanje za vas koji ste sve to, nadam se, uspesno "preboleli"...da li je neko imao to iskustvo da se neposredno posle operacije prehladi? Meni je trenutno malo frka i zbog toga, jer cu se operisati u vreme kada ce harati raznorazni virusi i sta ako mi se bas neki nakaci u to vreme, mislim kako se to onda resava s obzirom da nos ne sme da se duva! Mozda sam malo paranoicna, ali bih volela sve detaljno da proucim i razradim da posle ne bih bila zatecena! :wink: A sto se tice lekova...cini mi se da ste spominjali neki Chimoral...to je nesto protiv otoka...ali me malo buni sto ga preporucujete 48 sati pre operacije....mislim ko vam je to rekao?...meni na VMA nista nisu spominjali....I na kraju jos jedno pitanje...da li su vam nakon operacije, dok ste nosili tampone u nosu, bile zapusene usi, jer se to meni cesto desava kada mi je nos skroz zapusen!?
- Nisam se prehladio nakon operacije, ali nije nikakva frka da se i to desi ako si vec izvadila tampone. Uglavnom, dok se nose tamponi kako god znas ne smes da kijas. To je najbitnije. Ja nisam ni imao potrebu za tim, prvi put me je zasvrbeo nos 5-6 dana nakon skidanja maske i tad sam kinuo, ali bez problema.
- Chimoral Forte moze da se uzima odmah nakon operacije (testirano).
- Nisu mi bile zapusene usi kolko se secam. Ali uzasno smara slivanje sekreta u grlo, pljuvanje krvi prva dva dana i ishrana sa zapusenim nosem. Jedan obrok zna da traje i sat vremena i jache. Uglavnom dolazi do povecanja apetita, bices u stanju da jedes ceo dan jer se gubi osecaj sitosti. Bar je to kod mene bio slucaj. Znaci nakon operacije sledi 8 zajebanih dana, ali izdrzljivo je.
"there is no knowledge that is not power"
MarioBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 9:37 pm

Post od MarioBG »

Meni se javljao pritisak u usima, dok sa druge strane, nisam osecao slivanje krvi u grlo.
zlatokosaBG
Stalni član
Stalni  član

Post od zlatokosaBG »

Znaci ipak je sve individualno...to me najvise i plasi....ne volim taj osecaj neizvesnosti! :roll: a pri tom, ima jos dosta vremena do moje operacije i ja se tako svaki dan po malo tripujem sta ce biti i kako ce biti. Najvise bih volela da to bude jos danas,da zavrsim sto pre sa tim, jer sam prilicno nestrpljiva!
Cula sam da moze da se desi da ti otkazu operaciju ukoliko si previse uzbudjen, pa ti skoci pritisak....mislim da sam ja jedna od tih koje obuzima panika u bolnickom okruzenju. Imam neki neobjasnjiv, podsvesni strah od lekara (verovatno neka trauma iz detinjstva), ali skoro svaki put kad su mi lekar merili pritisak bio mi je nenormalno visok! Na kraju se ispostavilo da je to samo "hipertenzija belog mantila", ali mislim da to ne bi bilo bas dobro da mi se desi pred operaciju! :( Mada, cini mi se da je neko spominjao da daju sedative...jel moze neko jos da napise i sta se radi taj jedan ceo dan u bolnici pre operacije? Verujem da nije bas preterano interesantno! :wink:
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:25 pm

Post od dzox »

@MarioBG

Ne krv, nego sekret, šlajm.

@Zlatokosa

Razumem da se plasis, ali nema razloga. Kontam i "strah od belog mantila", ali i ti skontaj da smo skoro svi mi ovde prosli kroz ono sto ces ti tek proci i sama cinjenica da smo jos uvek na ovom forumu treba da ti bude dovoljna da "spustis loptu" i da se saberes.
Preterani strah bez ikakvog opravdanog razloga nece ti doneti nista dobro. Bilo je ovde i gorih slucajeva, ali su svi prosli kroz to zivi i zdravi. Sto si vise "chill" bolje ces podneti sve to.
Da se ne bih ponavljao opet, prelistaj moje postove, pisao sam detaljno o celoj proceduri od prijema do odlaska. Cak sam pisao i "uzivo" iz VMA preko mobilnog telefona.
Razumem da je ovo tebi novitet, ali shvati da je Bjelicu ovo rutinski posao. Komplikacije su svedene na minimum i gotovo nemoguce. Imaj u vidu to.
"there is no knowledge that is not power"
Orel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 9:49 pm

Post od Orel »

Savet za Zlatokosu. Chimoral zbog otoka i podliva se moze uzimati pred operaciju na 48 sati po jedna ili dve u toku dana, jer koliko se secam to u uputstvu pise. Mozes i sama da uzmes taj lek i procitas uputstvo. Lek ce ti svakako trebati jer se pije najmanje jedan mesec ili vise nakon operacije. Koliko pomaze... Pa sigurno da pomaze. Bjelic mi je rekao da nakon mesec dana prekinem sa uzimanjem tog leka. Sve ostalo treba da odradi sam organizam, a to kako ce podlivi nestajati i otoci padati, sve je individualno. U mom slucaju, nakon 3 meseca od operacije, otok se jos uvek zadrzao u vrhu nosa, siri je nego sto je bio, dakle nozdrve su jos uvek prosirene, a postoji i jedan manji otok, kao vodeni jastucic sa desne bocne strane nosa. Nakon operacije ja sam bio crn oko ociju potpuno, toliko da sam mislio da se to nikada nece povratiti. Koza je bila otecena, napeta, masna. Trenutno, crni podliv zadrzao se jedino u cosku desnog oka, sa manjim prelivom ka podocnjaku. Ne delujem jos uvek ni malo sveze i ja licno mogu videti da se organizam jos uvek oporavlja od operacije. Ovo govorim jos jednom ybog svih onih koje ocekuje postoperativni oporavak. Dakle budite strpljivi.
Sto se tice dana pred operaciju. Dolazite ujutro oko 8,30. Platite prvu akontaciju od 20 hiljada dinara. Dobijete krevet i odmah dodjete u priliku da ostvarite kontakt sa pacijentima koji ili ocekuju ili su vec uradili operaciju. Svi ste na istom spratu na VMA. U neko vreme oko 12 ili 1 cas poslepodne vrse lekarske pregled dokumentacije koju ste doneli. Negde u to vreme pokusajte da ostvarite kontakr sa Bjelicem, ako mislite da je potrebno da mu nesto kazete. U medjuvremenu potpisuje te se da prihvatate na sebe odgovornost za sve posledice koje se mogu destiti nakon operacije. Ja taj dokument nisam detaljno citao, ali ukratko milsim da se odnosi na otklanjanje mogucnosti da tuzite hirurga ako ste nezadovoljni krajnjim ishodom... Mozda gresim. Poslepodne ste potpuno slobodni. Rucate, a onda koliko se secam dobijate uputstvo da nista ne pijete niti jedete nakon 20 sati uvuce. To je zbog anestezije. U sobu je u jedno trenutku svratio Bjelic, a nakon toga i anesteziolog. Kratko smo porazgovarali.
Za Zlatokosu. Sto se tice treme, vrlo je bitno da se maksimalno opustis u vecernjim casovima. Tada pocinje trema koja se produzava tokom noci, ako ne uspes da zaspes. Stoga obavezno ponesi neki sedativ i popi ga uvece, pre 20 casova. Mozes i sa sestrom da se konsultujes. Oni ne daju taj sedativ, vec samo bensedin ujutro, neposredno pred operaciju. Dobijes ujutro inekciju, na kolicima kojima te uvedu u operacionu salu. Ko kaze da je bio opusten, svaka cast. Ja sam bio nesumnjivo resen da to uradim, imao sam jak motiv, ali nije svejedno i strah je normalan. Ja sam bio psiholoski napet uvece i uzeo sam sedativ. Insistrirao sam pre toga od sestre da mi izmeri pritisak i ona je to jedva ucinila tek nakon trece molbe. Bio je malo povisen. Jednostavno nisam zeleo da rizikujem da mi ujutro konstatuju pritisask i skinu sa programa. To s desilo jednom pacijentu. Mislim da je ostao u bolnicim par dana, sa terapijom i tek kada mu je spusten pritisak, vratili su ga u program. Dakle uzeo sam sedativ, spavao sam dobro i odmorio se. Ponavljam ja sam imao nezgodno iskustvo sa predhodnom operacijom razbijanja kamena u ureteru, kada mi lokalna anesetizija nije dobro delovala i imao sam jake bolove kod zahvata. Ali to nece biti tvoj slucaj. Ulazis u salu, skidaju te sa kolica sa kojima si dosao i premestaju te na operacioni sto. Ja sam trazio da vidim Bjelica i on se pojavio iznad mene u hiruskim naocarima. Obuhvatio mi je rukama obraze i rekao, bice sve u redu. Maska mi je stavljena na lice, prekid filma. Sledece cega se secam je da sam se probudio u svojoj sobi sa maskom na licu. Bolova nikakvih nisam imao, potpuno opusten, jos uvek pod dejstvom anestezije. Pored mene je bio jedan decko koji je imao po njegovoj prici malo tezu operaciju. Ne mogu tacno reci o cemu se radi ali kod njega je nos bio jako sirok prema jagodicnim kostima, pa mu je izgleda operacija u tom smislu i bila slozenija, jer je to trebalo korigovati. I sada se ispravljam, jer sam rekao da ne znam da je neko imao bolove. Secam se da se on zalio na bolove i uzimao je nesto protiv bolova od sestre. Ali nista strasno i ne izdrzivo.
Prva noc nakon operacije je jako teska, ali ne nepodnosljivo. Tesko se dise, na usta, ispod nosa vam je ona prackica koja skuplja krv stalno je puna. Sestra nije bas rada da je menja kad vi to hocete. Lezite u prakticno sedecem polozaju i kicma vas boli, ne mozete nikako da se namestite. Ali na spavanje i onako ne racunajte. Kako su to mnogi pisali, najteze je sa grlom, susi se, kao ranjeno je, verovatvo i zbog tubusa ali i zbog susenja. Dobijete vlasu caja, pijete na svakih 15 minuta, jer ne mozete da izdrzite, grlo se susi, boli kao da je ono operisano. Ali sve to nekako izdrzavate jer znate da ste odradili posao koji ste zeleli i puni ste nade da ce sutra biti bolje. Ipak u narednim danima ocekujte da se pokrenu i otoci i podlivi. Prakticno kada dodjete kuci, nakon dva, tri dana od operacije oni krenu u zamah. No sve je to deo oporavka i verujte koliko god da sam ovde nedaca pomenuo, vredi to uciniti. Zlatokosa ali i ostali buduci pacijenti na VMA, nadam se da sam vam otklonio nesto od neizvesnosti, odgovorio na neka pitanja, mada je dosta toga vec bilo od drugih opisano. Samo napred. Videcete, nakon svega bicete jako zadovoljni sobom.
Miki89
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 20, 2009 4:22 am

Post od Miki89 »

Ovako..

ZLATOKOSABG: Ja sam recimo preboleo taj oeriod posle operacije skroz ok..nista od prehlade..Jedino sam dobio neku blagu temperaturu oko 37.5 dok nisu mi izvadili tampone..ali to je za kraj jula normlano posto telo nije moglo bas mnogo da se hladi..kad mi je nos bio zapusen.Dalje za Chymoral,ja ga nisam pio pre operacije,posle sam poceo da pijem i pio neke tri nedelje.A Za zapusene usi,pa recimo..Ja sam se malo gusio prilikom jela..jer mi se vakuum pravio kad sam pio bilo kakvu tecnost.I kao sto je slucaj kod DZOXA meni je verovatno u toku operacije curila krv niz grlo pa kad sam se probudio kasljao sam uzas..i pitao sestru..ZASTO KASLJEM???Kad sam mogao da odem do wca iskasljao sam krv,znaci uzas je to bilo.ali nakon dva iskasljavanja sve je bilo ok.I zlatokosa opusti se skroz.Ja sam cuo da je nekim devojkama otkazana operacije jer su se previse uzrujale i dobile temperaturu.A doktor to rade skroz opusteno rutinski,slusaju muzikicu i operisu.Njima je to kao dobar dan.Ja kad sam cuo te price otisao u salu skroz opusten,kao na kafu..

MAREKG:Pa vratio sam se na tegove neke 2-3 nedelje posle skidanja maske,dakle mesec dana posle operacije,ali pazi to su mali,neki tegovi kuci cisto da dignem misice posle svog tog lezanja..Ni slucajno teretana i te ogromne sprave.ne treba ti naprezanje..A za osicu :D to mi ne bi trebalo :D

Inace neki dan sam se tusirao i okliznuo u kadi,udario sam celo na ivicu ves masine i bolelo je uzas..tad sam se slogirao i shvatio da sam mogao nos da udarim.Od tog udarca bih ga totalno u stranu pomerio.Mislim da doktor ne bi mogao da ga vrati,vec nova operacija..nespretnost je to..Dakle ,PAZITE! Moze i sopstvena kuca da se okrene protiv vas! ;)
ve$na
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 01, 2009 11:56 pm

Post od ve$na »

Da li neko moze da mi odgovori na pitanje, imam dilemu....bila sam pre par dana na pregledu kod dr.Bjelica, rekla sam da zbog obaveza na poslu zelim to da odradim sredinom decembra, tako da mi je sestra rekla da je pozovem negde sredinom sledeceg meseca i zakazem tacan datum. Zanima me da li mogu zakazati telefonom, s obzirom da nisam iz Bg-a i da li na prijemu u bolnicu traze neki papir na kome je upisan datum kada je zakazana operacija. Hvala!
MarioBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 9:37 pm

Post od MarioBG »

vesna, moze se telefonom zakazati operacija. Ja sam tako uradio :D Bitno je da na dan prijema doneses sve analize koje su ti trazili (doktor ti je dao neki papiric sa spiskom analiza krvi, urina, licna karta i sl?). To je to.
zlatokosaBG
Stalni član
Stalni  član

Post od zlatokosaBG »

Zahvaljujem se svima na podrsci i na iscrpnim izvestajima! Svaka vam cast! Mnogo mi znaci da cujem informacije iz prve ruke, ali to vec i sami znate, jer ste i vi kroz sve to prosli! Svesna sam ja da je to rutinska operacija i da nema potrebe da se preterano uzbudjujem, ali ponekad su neke stvari jace od mene...poslusacu Orelov savet i sa sobom poneti neki sedativ da bih tu noc mogla da spavam, a i da mi ne bi otkazali operaciju zbog visokog pritiska. Medjutim, imam ja jos jednu brigu...ja imam izuzetno tanku kozu na licu, a pri tom sam i svetle puti....da li vi mislite da bi to mogao da bude problem u postoperativnom periodu, mislim konkretno na otoke i modrice?
ve$na
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 01, 2009 11:56 pm

Post od ve$na »

Hvala puno Mario, bas si me obradovao, dobila sam taj papir sa analizama koje treba da odnesem, jos samo da se naoruzam strpljenjem i cekam do decembra ;)
Odgovori