Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
MarioBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 9:37 pm

Re: Operacija nosa

Post od MarioBG »

SSladja napisao:
Jesi li pio Askorutin pre operacije ili neki drugi lek?
Meni su samo rekli da dodjem 28.09. u bolnicu, 30. je operacija. Ni u koliko sati, ni šta da ponesem, da pijem, apsolutno ništa. Bjelić mi je rekao da nazovem sestru Željku da mi objasni sve, ali ona je uvek zauzeta. Ja se plašim tog osećaja da mi je nos skroz zapušen. Kada si mogao da hodaš?
Koliko ti je dugo bila igla u veni, i to mi je grozno, ne znam da li da odustanem
Pre operacije nisam nista pio, dobio sam spisak potrebnih analiza koje treba da donesem na VMA (ono sto ti treba da dones 28.09): analiza krvi, urina, pregled interniste, ekg i jos par stvari - ja sam to uradio na Studentskoj poliklinici pet dana pred operaciju (bitno je da rezultati krvi, urina, ekg i sve ne budu stariji od 7 dana pre operacije). O spisku analiza se informisi na vma kod pomenute sestre i slicno.

Sto se tice igala, imam fobiju od istih, narocito kada je u pitanju vena kod lakta (traume iz detinjstva, heh) ali oni ti na samoj operaciji zakace na dlanu, tako da je ni ne vidis a ne osecas nesto posebno. Vade je noc posle operacije i zaista ne predstavalja nikakvu smetnju niti se vidi.

Sad, posto vidim da oklevas, meni se cini da nisi dovoljno rascistila sa sobom zasto radis operaciju. Ja sam godinama zeleo da nos izgleda bolje. Imao sam strah, kao i svi, ali znao sam da mogu da izgubim jos godinu ili dve u nezadovoljstvu ili da uradim ono sto sto sam prizeljkivao jos od osnovne skole a nisam imao dovoljno novca da platim skupe privatne klinike.
Krajem 2008 imao sam neki pregled kod Bjelica i on je predlozio da popravimo devijaciju koja me je oduvek terala da disem na usta (narocito preko zime i tokom noci).

Da svedem u jednu recenicu: Operisi se kada budes bila sigurna da to jako zelis. 8 dana sa tamponima u nosu ne boli ali smara. U sekundi ti dodje da sve pocupas, a onda kazes: ma mogu ja to. pustis muziku i iskuliras.
Sestre na VMA su veoma ljubazne, sobe su sasvim ok, na 13. spratu (:P) hrana je kreativna (od supica, shargarepe, breskve, jogurta, do pita i mesa).
MarioBG
Novi član
Novi član

Post od MarioBG »

U bolnicu ponesi grickalice (npr vocni jogurt, stapice, pastu i cetkicu za zube, peskire, sampon,sapun, charape) , na ulazu ti daju bolnicku spavacicu.

Ja sam nekoliko sati posle operacije mogao da hodam i normalno pricam sa roditeljima. Naravno, razliciti ljudi , razlicito podnose anesteziju - nekima je muka ili im se vrti u glavi. Ali bitno je da se pridrzavas uputstava koje ti daju kad dodjes na VMA i onda nema problema.
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:25 pm

Post od dzox »

Ne znam samo kako si uspeo da pojedes breskvu kad nisi mogao usta da otvoris kako treba, a noza nema :wink: Ja te jabuke nisam ni gricnuo, a imao sam zelju. Cak me je i manchmellow namucio i to bash bash :wink:
"there is no knowledge that is not power"
Orel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 9:49 pm

Post od Orel »

Kako vidim neki se predomisljaju da li da urade operaciju ili ne. Ako se neko dvoumi zbog bolova, to odmah neka iskljuci kao razlog. Zapravo nikakvih bolova nema. Ja sam se licno bojao lose anestezije, jer sam imao lose iskustvo sa predhodnom operacijom razbijanja kamena u mokracnom ureteru, kada se sondom prolazi kroz ureter. Kod te operacije nisam mogao da se pomerim od loakalne anestezije, a osecao sam bolove koji se mozda i ne mogu definisati kao obican bol. Tada sam pozeleo da umrem, jer naprosto bol je bio takav da sam poceo da gubim razum. Ali covek je u stanju da izdrzi mnogo vise od onoga sto moze predpostaviti. No ova operacija je nesto sasvim drugo. Anestezija je totalna i bol koliko ja znam niko nije u toku operacije osetio. Problem je u necem drugo. Odluciti se za operaciju i savladati psihicku napetost pred operaciju. Ipak po meni najteze dolazi tek nakon operacije. Medjutim ako postoji jak motiv da se to ucini, sve ce prepreke pasti pred tom odlucnoscu i mislim da ce te kasnije biti ponosni na sebe. Kod mene licno problem disanja je bio jako izrazen, a bio sam motivisan i estetskim izgledom nosa. Iako sam potpuno bio svestan da je daleko teze uraditi septorinoplastiku, nego samo funkcionalnu operaciju, odlucio sam se da uradim i jedno i drugo i nisam se pokajao. Dakle pacijenti koji rade samo funkciju, nakon operacije imaju samo tampone u nosu, ali ne i masku, otoke, podlive. To su totalno dva razlicita postoperativna stanja. Evo kod mene nakon 2,5 meseci postoje jos uvek tragovi crnih podliva na gornjim kapcima koji se prelivaju delom i na podocnjake, sto je primetno i za okolinu. Koza nosa je ispod maske bila toliko masna, danima je bila nakon skidanja maske kao izguzvana, ali se to regenerisalo. Pojavili su se i mitiseri, a na jednom malom delu koze na nosnojn kosti ostala i je i dan danas kao neka crvena ogrebotina, podliv ili vec nesto sto ne mogu jasno prepoznati. Kako padaju otoci na nosu kao da se polako pokazuju male neravnine i to na nosnoj kosti koja je radjena. Mozda su to tzv. unutrasnji oziljci, ali o tome cu znati nesto vise na sledecem pregledu. Dakle iz dana u dan stanje se menja i nekada pomislite da nije uspelo, ali se nakon nekoliko dana ili priviknete, pomirite sa stanjem ili naprosto vidite da to i nije toliko uocljivo. Naprosto kazete sebi iz ove koze se ne moze i pocnete da mislite pozitivno. A ko nije u stanju da prevlada to nezadovoljstvo i misli da bi mogao da uradi nesto bolje novom operacijom, ja mu zelim svu srecu. Ja licno to nikada ne bih ponovio, sem ukoliko bih i dalje lose disao. Ovo sve analiziram, da bi oni koji su pred operacijom videli kroz sta najcesce prolaze pacijenti koji su uradili septorinoplastiku. Ne zelim da neko pomisli kako sam ja licno nezadovoljan i da zelim nekoga da odgovorim od operacije, vec sam rekao da se ne kajem. Dakle naprotiv, samo zelim da upozorim kako ce mnogi mesecima analizirati svoj novi izgled, a svaki trag, svaka i najmanja promena na lose moze biti iritirajuca. No verujte sve je to tako promenljivo, kao sto ce biti promenljivi i vasi stavovi o tome, stepen vaznosti problema, pa tako ono sto je do juce bilo jako bitno, danas je ili ne bitno ili malo primetno. Na stav okoline se ne mozete osloniti jer su svi manje vise ne iskreni, jer su svesni da vam ne treba dati negativan odgovor. Dakle, da bi ste otisli na operaciju, morate imati jak motiv i na njega ne smete zaboraviti ni nakon operacije. Tada ce vam trebati i strpljenja i vere da ce na kraju ispasti sve dobro. I obavezno uradite fogorafiju profila ili anfasa pre operacije, da bi ste mogli da uporedite stari sa novim izgledom nosa. To je veoma vazno jer necete moci da kazete da promene i nisu neke i da nisu nabolje. A sto se disanja tice, mislim da neko ko je disao lose ne moze to tek tako lako da zaboiravi i da ce nakon 2,5 meseca osetiti promenu nabolje. I konacno, svima koji se predomisljaju, preporucujem da odu na operaciju kod Bjelica. Bice sigurno bolje, a idealno to vam niko ne moze garantovati.
MarioBG
Novi član
Novi član

Post od MarioBG »

dzox napisao:Ne znam samo kako si uspeo da pojedes breskvu kad nisi mogao usta da otvoris kako treba, a noza nema :wink: Ja te jabuke nisam ni gricnuo, a imao sam zelju. Cak me je i manchmellow namucio i to bash bash :wink:
i to ne obicnu, vec nektarinu iz frizidera :D
Lomio sam je prstima na sitne komadice i onda nije bilo problema.
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2006 2:53 am

Post od kirovljeva »

Niko od vas nije vojni osiguranik tako ? Kod Bjeljica moze da se ide kao civil za 40.000 din ?
Orel
Novi član
Novi član

Post od Orel »

Sto se tice izgleda nosa u postopreativnom toku jos nesto sam ispustio da napomenem, a sto je najcesci problem u postoperativnom toku. Nakon 2,5 meseca u mom slucaju ali kako vidim i kod drugih nos je iz anfasa jos uvek siri nego sto je to bio pre operacije. Od polovine nosa pa dole ka vrhu ocito da se otok spustio i sada je najveci u samom vrhu, sto daje sliku babure ili kako neko rece kao kod deda mraza. Na desnoj bocnoj strani nosa mogu da jasno napipam otok, kao neku vsrtu vodenog jastucica. Uz kako vec rekoh, tragove podliva ne mogu da se pohvalim izgledom, ali sam nos i sada ovak kakav je, izgledom je bolji nego sto je bio. Pa samo kada vratim sliku od prvog dana kada sam skinuo masku i izvukao tampone, razlika je drasticna u pozitivnom smislu. Prvi pogeld na ogledalo, na cemu je Bjelic insistirao, skoro da me je prenerazio jer je nos bio toliko sirok i otecen, podlivi strahoviti, a koza masna i hrapava kao kora masnog hleba. Skoro da sam sebe jedva prepoznao. Ali sam tada bio ipak psihicki spreman na to, ocekivao sam tako nesto, jer sam bas na ovom forumu citao o licnim iskustvima i gledao fotografije. Stoga i sam o ovome sada govorim, jer mislim da svi buduci pacijenti trebaju da znaju i da imaju sto manje neizvesnosti oko toga. Ne mojte se uzbudjivati oko izgleda nosa i lica u prvih tri meseca, bitan je krajnji ishod. Priznajem bilo je zaista tesko sebe gledati prvih mesec dana. Ali to je sve individulano i ocekujte da se stanje menja mozda i sporije nego sto ocekujete. Razlicite su startne pozicije i brzina regeneracije. Razlicite su i tezine operacija i ako kod svih pise septorinoplastika. Meni je operacija trajala 45 minuta ili mozda sat vremena, kod nekog ona traje i po dva sata. No mozda je i bolje da traje toliko, doktor se vise posveti lickanju nosa. Jedan pacijent, vojnik koga sam ja licno video, pojavio se neposredno nakon skidanja maske sa nosem koji je bukvalno prekrivao cini mi se pola lica, ali ne secam se da je imao neke vece podlive i otoke na ostatku lica. On sam je bio prezadovoljan, a mi smo ga svi u neverici gledali. Jednu devojku sam video, bas kada sam dolazio na prijemno i moram priznati da sam u jednom trenutku pomislio da se vratim. Ona je bukvalno bila sva modro plavo, ljubicasta. Ja sam propustio da pijem himoral pred operaciju, pa savetujem da to ucinite 48 sati pred operaciju, mozda moze da pomogne. Svakako ga ponestite sa sobom i pocnite da pijete istog dana nakon operacije dok ste jos u bolnici. Ipak sve zavisi od samog organizma. I jos nesto mnogi kasnije nakon mesec, dva napipavaju neke grbice, neravnine o kojima sam i ja pricao. Ne treba oko toga praviti veliku paniku. Nekada se zaista radi o unutrasnjem oziljku sto i nije nesto strasno, a nekada o najobicnijoj potkoznoj bubuljici. I najzad bilo bi interesantno da se neko javi kome je proslo recimo 5 meseci ili slicno od operacije i da analizira da li se i kako menja siriina nosa i da li se nakon tog perioda sve vratilo u normalu. To pitam zato sto sam od jednog pacijenta koji pre dve godine radio tu operaciju saznao da je eto u njegovom slucaju otok ostao na jednoj strani lica i da do dan danas, iako tesko primetno, on zaista postoji i stvara osecaj male nesimetrije.
MarioBG
Novi član
Novi član

Post od MarioBG »

kirovljeva napisao: Kod Bjeljica moze da se ide kao civil za 40.000 din ?
Da. mene je kostalo 39 997 :P
Miki89
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 20, 2009 4:22 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Miki89 »

Orel napisao:Sto se tice izgleda nosa u postopreativnom toku jos nesto sam ispustio da napomenem, a sto je najcesci problem u postoperativnom toku. Nakon 2,5 meseca u mom slucaju ali kako vidim i kod drugih nos je iz anfasa jos uvek siri nego sto je to bio pre operacije. Od polovine nosa pa dole ka vrhu ocito da se otok spustio i sada je najveci u samom vrhu, sto daje sliku babure ili kako neko rece kao kod deda mraza. Na desnoj bocnoj strani nosa mogu da jasno napipam otok, kao neku vsrtu vodenog jastucica. Uz kako vec rekoh, tragove podliva ne mogu da se pohvalim izgledom, ali sam nos i sada ovak kakav je, izgledom je bolji nego sto je bio. Pa samo kada vratim sliku od prvog dana kada sam skinuo masku i izvukao tampone, razlika je drasticna u pozitivnom smislu. Prvi pogeld na ogledalo, na cemu je Bjelic insistirao, skoro da me je prenerazio jer je nos bio toliko sirok i otecen, podlivi strahoviti, a koza masna i hrapava kao kora masnog hleba. Skoro da sam sebe jedva prepoznao. Ali sam tada bio ipak psihicki spreman na to, ocekivao sam tako nesto, jer sam bas na ovom forumu citao o licnim iskustvima i gledao fotografije. Stoga i sam o ovome sada govorim, jer mislim da svi buduci pacijenti trebaju da znaju i da imaju sto manje neizvesnosti oko toga. Ne mojte se uzbudjivati oko izgleda nosa i lica u prvih tri meseca, bitan je krajnji ishod. Priznajem bilo je zaista tesko sebe gledati prvih mesec dana. Ali to je sve individulano i ocekujte da se stanje menja mozda i sporije nego sto ocekujete. Razlicite su startne pozicije i brzina regeneracije. Razlicite su i tezine operacija i ako kod svih pise septorinoplastika. Meni je operacija trajala 45 minuta ili mozda sat vremena, kod nekog ona traje i po dva sata. No mozda je i bolje da traje toliko, doktor se vise posveti lickanju nosa. Jedan pacijent, vojnik koga sam ja licno video, pojavio se neposredno nakon skidanja maske sa nosem koji je bukvalno prekrivao cini mi se pola lica, ali ne secam se da je imao neke vece podlive i otoke na ostatku lica. On sam je bio prezadovoljan, a mi smo ga svi u neverici gledali. Jednu devojku sam video, bas kada sam dolazio na prijemno i moram priznati da sam u jednom trenutku pomislio da se vratim. Ona je bukvalno bila sva modro plavo, ljubicasta. Ja sam propustio da pijem himoral pred operaciju, pa savetujem da to ucinite 48 sati pred operaciju, mozda moze da pomogne. Svakako ga ponestite sa sobom i pocnite da pijete istog dana nakon operacije dok ste jos u bolnici. Ipak sve zavisi od samog organizma. I jos nesto mnogi kasnije nakon mesec, dva napipavaju neke grbice, neravnine o kojima sam i ja pricao. Ne treba oko toga praviti veliku paniku. Nekada se zaista radi o unutrasnjem oziljku sto i nije nesto strasno, a nekada o najobicnijoj potkoznoj bubuljici. I najzad bilo bi interesantno da se neko javi kome je proslo recimo 5 meseci ili slicno od operacije i da analizira da li se i kako menja siriina nosa i da li se nakon tog perioda sve vratilo u normalu. To pitam zato sto sam od jednog pacijenta koji pre dve godine radio tu operaciju saznao da je eto u njegovom slucaju otok ostao na jednoj strani lica i da do dan danas, iako tesko primetno, on zaista postoji i stvara osecaj male nesimetrije.
Cao Orel..kada si ti operisao nos,tj koliko ti je proslo od tada? U delu texta gde spominjes kvrzice pronasao sam se jer kad masiram nos osetim ih ispod povrsine mada kako vreme prolazi sve su manje..i stoji ono da je prednji deo najvise otecen..mada kad se setim kako sam izgledao nakon skidanja maske celokupan nos super izgleda! ;)
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član

Post od kirovljeva »

Tnx ;-)

Pregled mogu da zakazem preko onog telefona sa sajta , ORL Centrala ? Ili moram da idem na VMA 2 dana zaredom ?
I to bi bilo poslednje pitanje od mene, operisem se 100%, samo zbog faxa cu videti da zakazem sledeceg leta.. ;-)
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

Preko telefona naravno, nema potrebe da se pojavljujes tamo.
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

I savet : potrudi se da odradis pre leta da izbegnes visoke temperature jer hladni dani vise odgovaraju telu koje se bori sa otocima i oporavlja od soka posle anestezije.
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član

Post od kirovljeva »

Hvala svima.

E da Dzox, jedna priajteljica koja je medicinska sestra mi je preporucila da radim operaciju u nekom malo hladnijem periodu, prolece, jesen, zima... Problem je fakultet, necu smeti da izgubim nekih mesec dana semestra zbog operacije tako da mi jedini izbor preostaje je leto ili kad zavrsim fax pa onda... Jedino ako budem smeo da drzim led na nosu s vremena na vreme :-), mada imam ja josssss dosta do operacije...
Orel
Novi član
Novi član

Post od Orel »

Miki, operisao sam nos pre nesto vise od 2,5 meseca. Sto se tice tzv. kvrzica, neravnina ili vec sta, prvu i srecom zadnju, sam uocio pre 10 tak dana nakon sto sam se fizicki rekreirao, ali to ne dovodim u vezu. U ogledalu sam mogao da vidim ispupcenje kao kod ujeda komarca samo daleko manje. Moram priznati da sam se zabrinuo, jer na dodir osetio sam malu tvrdinu i kako me nije bolelo iskljucio sam da je to neka potkozna bubuljica. Posumnjao sam da nije neko masno tkivo, a s obzirom na svu masnocu koja se pocela luciti od kako sam skinuo masku. Zaista koza mi je bila i pre toga masna, ali nakon operacije i maske, to je se pojacalo znatno i tek sada se malo smiruje. Imam utisak i da je sama koza na nosu bila upaljena ili sam je ja dodatno iritirao sa preparatima koji su namenjeni za mitisere. Bilo kako bilo, sada na tom mestu mogu da napipam vrlo mali, skoro zanemarljiv nabor, te mislim da ipak to nije neki kostani ili hrskavicavi oziljak, ali vreme ce pokazati. Sa tim se vise ne opterecujem iako sam prva dva dana o tome razmisljao.
Cini mi se da sam procitao na nekoliko mesta, a i ti pominjes masazu nosa. Ja takav savet od nikog nisam dobio, pa mi reci da li ti je to preporucio Bjelic ili neko drugi i ko ja je namena toga. Dakle da li savetujes masiranje otoka ili tih potencijalnih oziljaka.
Sto se tice unutrasnjosti nosa, kod mene se u levoj nozdrvi, na nosnoj pregradi nalazi jedan jako izrazeni otok ili sta vec. Kada sam Bjelica pitao 15. jula na kontroli, sta je to, rekao je da je to i otok ali i konac, te da ce konac otpasti, a otok se povuci. Medjutim do dana danasnjeg to je ostalo iako je sama unutrasnjost znatno manje otecena. Na tom pregledu mi je rekao da mi je desna nozdrva skoro gotova, misleci na prohodnost, dok je za levu rekao da cu morati da se strpim. Trenutno ipak disem bolje na desnu, leva zna da se zapusi, ali sve ukupno je bolje jer sam pre toga bio u situaciji da ne mogu da disem ni na jednu normalno. Upotrebljavam i dalje povremeno AD kapi, kantarionovo ulje namoceno na higijenski stapic iskereno samo kad me nos jako zasvrbi, a ponekad koristim i fizioloski rastvor NA Cl, mada Bjelic nije bio bas odusevljen njegovom primenom. Nije zabranio, ali mi je napomenuo da on ipak ima kontraindikacije. Dakle da ga izbegavam i primenjujem samo povremeno.
Kada sam Bjelica pitao 15. jula kako da se vladam oko fizickih aktivnosti, dakle nakon 25 dana od operacije, on je rekao da mogu da pocnem, ali vrlo lagano. Do danas, ja licno cenim da mi samo odredjena rekreacija prija, kao bicikl ili tenis bez trcanja, samo prebacivanje loptice iz mesta, jer sam primetio da mi trcanje smeta. Jednostavno osetim da mi se nos nepriprodno zatrese dok trcim, sto znaci da je jos uvek pod otokom. Ipak moram priznati da sam se u nekoliko navrata preforsirao sa radom na vikendici i jasno sam mogao videti da mi se taj umor prenese na pojacanje podliva, pa cak osetim da mi se to odrazi i na zapusenost nosa to jest na unutrasnje otoke. Dakle savetujem umereno, jer ne treba provocirati tkivo koje se jos uvek obnavlja i stavljati organizam pod napor.
I najzad svako mora biti svestan, da je ova operacija jedan jak stres za organizan u svakom smislu. Ja licno nakon operacije, sve do prve kontrole nigde nisam izlazio, jer sam hteo da izbegnem sva objasnjenja. Posvetio sam se kreativnom radu, pisanju, citanju. Dakle preporucujem svima koji imaju nameru da operaciju urade ili su se skoro operisali, pronadjite kreativno ispunjenje vremena, ne opterecujte se pred ogledalom. Mozda je bas ovo prilika da se sustinski upoznate i u tisini spoznate sta sve mozete, koliko ste jaki i sposobni. Tvrdim da onaj ko uradi ovu operaciju je vrlo jaka licnost. Pa eto prilike da kada se vratite kuci, zaboravite na poglede i otkrijete svoje potencijale.
ve$na
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 01, 2009 11:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ve$na »

U sredu idem na pregled kod doktora Bjelica za koga sam se odlucila zahvaljujuci ovom forumu. Molila bih sve koji su uradili operaciju kod njega da mi posalju sliku pre i posle na mail [email protected] bi mi znacilo...pozdrav svima i hvala ;)
Odgovori