Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Agnostic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 1:48 pm

Post od Agnostic »

Hvala na odgovoru, interesuje me da li si ti isto radio i septoplastiku i školjke sa rinoplastikom ili samo korekciju-rinoplastiku. Ako jesi interesuje me takođe kako se tebi odvijala situacija u nosu nakon vađenja tampona, jel se "skorio" nos iznutra, kad će to da "otpusti", i da li konci počinju da otpadaju redovno nakon sedam dana. Što se tiče higijene nosa dr. mi je rekao samo da unutrašnjost premazujem AD uljem, a kad sam ga pitao da li smem da koristim Marisol sprej, rekao je još ne. Valjda ću smeti kasnije kad konci otpadnu... Planiram da se večeras istuširam, pa neznam da li da kvasim nos, da li smem?
Ako ima neko ko je ovo prošao da "baci" neki dobar savet ili iskustvo - puno bi mi pomoglo.
Hvala unapred!
LONG LIVE OLDSCHOOL HARDCORE, TRASH, GRIND...
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:25 pm

Post od dzox »

Agnostic napisao:Hvala na odgovoru, interesuje me da li si ti isto radio i septoplastiku i školjke sa rinoplastikom ili samo korekciju-rinoplastiku. Ako jesi interesuje me takođe kako se tebi odvijala situacija u nosu nakon vađenja tampona, jel se "skorio" nos iznutra, kad će to da "otpusti", i da li konci počinju da otpadaju redovno nakon sedam dana. Što se tiče higijene nosa dr. mi je rekao samo da unutrašnjost premazujem AD uljem, a kad sam ga pitao da li smem da koristim Marisol sprej, rekao je još ne. Valjda ću smeti kasnije kad konci otpadnu...
Ako ima neko ko je ovo prošao da "baci" neki dobar savet ili iskustvo - puno bi mi pomoglo.
Hvala unapred!
LONG LIVE OLDSCHOOL HARDCORE, TRASH, GRIND...
- Radio sam septorinoplastiku. Znaci isto sto i ti + estetska korekcija.
- Da, posle vadjenja tampona u nosu je bilo skorene krvi i jos uvek je ima, ali zanemarljivo. A konci... pa ne znam, ja sam pokusao da ih lociram, ali nisam uspeo :) Moguce da su otpali a da ja nisam primetio, ne znam. Uglavnom ih nema, a ako ih ima onda ih ne vidim :)
- Ista stvar, samo AD kapi i nista vise.
Btw, kako ti funkcionise nos? Ja jedva cekam da odem na tu kontrolu posto nesto ne primecujem da radi bolje nego pre operacije, a ja sam se prvenstveno zbog toga odlucio za to.

PS : respect za muzicki pravac.
"there is no knowledge that is not power"
Agnostic
Stalni član
Stalni  član

Post od Agnostic »

Hvala na respect-u prema muzici porodica i HC me održavaju da se ne "smaknem" u ovoj našoj jebenoj zemlji. Što se tiče disanja i ja sam se razočarao sa disanjem, ali će valjda i to vremenom biti bolje, kad "otpusti" sluznica nosa... Osećam poboljšanje u gornjem delu nosa i čela što se tiče pritiska-sinusa, glava tu i tamo, a mislim da je još rano da pričamo o potpunim efektima operacije, tek mi je danas nedelju dana od operacije, a Što se tiče disanja, kao što rekoh nikakvo naročito poboljšanje, valjda zbog te skorene sukrvice, i još je to pod otokom, ali svakim danom mi je bolje... je***a sad bi mi(sinusni paćenici) hteli da nam za dan prođe ono što nas je je.... godinama, e ne ide to tako.... :-?
Moram se večeras istuširati, uostalom to mi je i doca rekao da može samo mlakom vodom, e sad valjda neću toliko raskvasiti nos...
Ajde ljudi ima li još neko iskustva sa posoperativnim procesom nakon septo(rino)plastike...
dizajnerka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 3:54 pm

Post od dizajnerka »

Meni je proslo vise od dva meseca od operacije i situacija je ovakva: otoci su se zadrzali jos izmedu ociju i cini mi se malo na vrhu nosa, nisam sigurna. Nos mi nije vise onako utrnut osim vrha koji je jos malo tvrd na dodir. Kad predjem prstom desnom stranom nosa osetim kost, a sa leve ne ( ovo se vise oseti pod prstom nego sto se vidi ), i nesto ne gajim nadu da ce to nestati, cini mi se da je trajno. E sad, unutrasnjost je prilicno gadna, ima puno nekih oziljaka, a ni disanje mi nije nesto bolje, btw, cini mi se da je isto. I da, pre operacije su mi pricali da ce me boleti kost koja je lomljena na promenu vremena, sto apsolutno nije tacno. Sve u svemu, estetskim delom sam zadovoljna, a funkcionalnim bas i ne....
Ni ja nisam skontala konce, izgleda da su se jednostavno apsorbovali....
Agnostic, bitno ti je samo da se ne naginjes napred, da ne povredis slucajno nos, da ne dizes nista tesko i da ne izlazis na Sunce....
Postavicu ovih dana fotke svog nosa....
pozzz svima
Alex_Orin
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 26, 2009 12:44 am

Post od Alex_Orin »

Zdravo svima! Da li neko zna koliko vojnici otprilike cekaju na operaciju? Sluzim civilno u Novom Beceju i ovi moji iz poste su mi rekli da prvo treba da odem u dom zdravlja da mi lekar opste prakse da uput za neku vojno-medicinsku ustanovu, sto sam i uradio. Medjutim, u vojnom odseku su mi rekli da vojnici ne treba da idu u dom zdravlja nego direktno na VMC u NS. Inace, imam devijaciju septuma i ne znam da li ce mi biti potrebna i estetska operacija. Je l` neko zna koliko vojnici placaju taj estetski deo? Unapred hvala!
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

To oko cekanja ti ne mogu pomoci, moras da se raspitas. Takodje nisam upucen u detalje kada su vojnici u pitanju tako da ne znam kako ide ta procedura zakzivanja, pregleda i slicno, ali ako imas problema sa estetskim delom onda mozes da odradis i to, provereno - bio sam u sobi sa nekim vojnicima, dvojica su radila i estetski deo. Ne placas nista posto si vojnik.
Aleka87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 26, 2009 12:54 pm

Post od Aleka87 »

Cao, ja sam nova, ali vas redovno citam, zato sto sam i ja, naravno, zainteresovana za operaciju.
Konkretno za pocetak mogu da pomognem, zato sto imam rodjaka koji sluzi vojsku sada i bio je kod Bijelica (preporucili su mu ga) na pregledu, operacija mu je zakazana za 19. avgust (cini mi se), e sad on meni rece da je dokror ili na odmoruod 20. ili do 20. nema pojma. On se odlucio na operaciju zbog devijacije, ali ga je doktor pitao da li zeli i estetiku, sto bi kostalo oko 12-13 hiljada... Eto, toliko za sada znam, nadam se da ce ti pomoci bar malo. :D
Aleka87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 26, 2009 12:54 pm

Post od Aleka87 »

Cao, ja sam nova, ali vas redovno citam, zato sto sam i ja, naravno, zainteresovana za operaciju.
Konkretno za pocetak mogu da pomognem, zato sto imam rodjaka koji sluzi vojsku sada i bio je kod Bijelica (preporucili su mu ga) na pregledu, operacija mu je zakazana za 19. avgust (cini mi se), e sad on meni rece da je dokror ili na odmoruod 20. ili do 20. nema pojma. On se odlucio na operaciju zbog devijacije, ali ga je doktor pitao da li zeli i estetiku, sto bi kostalo oko 12-13 hiljada... Eto, toliko za sada znam, nadam se da ce ti pomoci bar malo. :D
Alex_Orin
Stalni član
Stalni  član

Post od Alex_Orin »

Hvala vam oboma na korisnim informacijama! Danas sam zvao VMC i prilicno sam se razocarao. Rekli su mi da vojnike uglavnom operisu tek po odsluzenju vojnog roka. Ici cu od nedelje tamo kod lekara opste prakse. Valjda ce mi dati uput za ORL. Ako ne budu uskoro hteli da me operisu, poludecu! Ceo zivot spavam na levom boku zbog problema sa disanjem i vise ne mooooooguuuuuu!!! :cry:
Agnostic
Stalni član
Stalni  član

Post od Agnostic »

Ja sam ove nedelje stigao sa VMA i dok sam ležao tamo, barem jedno 5/6 vojnika je operisalo što devijaciju, što uvo, sinuse... Što se tiče korekcije-rinoplastike, mislim da vojnici treba da doplate ako hoće i to da rade. Samo ono što je funkcionalno se ne plaća...
Toliko o tome, a što se tiče dr.Bjelića ja idem kod njega za 2 nedelje na kontrolu, tako mi je rekao, pa valjda će biti tamo. :lol:
Alex_Orin
Stalni član
Stalni  član

Post od Alex_Orin »

Hvala i tebi! Sad mi je lakse. :) A sto se tice plastike... ma ja to i ne bih da radim. Imam mali prcast nos, ali se plasim kako ce izgledati nakon operacije. Koliko sam shvatio, vecini onih koji su hteli ravan nos se stvorila neka grbica posle operacije. Mozda bi trebalo da traze prcast nosic, pa i ako se stvori grbica, taman ce biti ravan. Ali da ipak ja ne lupetam. Nikad to nisam video pa ne znam. Bilo bi lepo kad bi svi stavili fotke pre i posle operacije, kao sto je uradio Dzox. Nosic mu je superiska!!!
jec@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 16, 2009 8:42 pm

Post od jec@ »

Eej evo i mene, dosla sa VMA danas. Juce me je Bjelic operisao.
Ispisacu vam kako je bilo za par dana i okacicu slike, posto sad bas i ne vidim lepo :D
Suze mi oci, a i otekle su mu pa zbog toga.. Inace nisam imala nikakve bolove, za sad, sto mi nikako nije jasno s obzirom da mi je polomljen nos :o
Za sada mi je najgore disanje na usta..ali nista strasno, jedino me bas nervira kad jedem. I smeta mi spavanje, posto sam navikla da spavam kao fetus.

Htela sam da pitam da li je neko kinuo prvih dana :) ?? Meni je danas nekoliko puta doslo da kijam i uradila sam sve da to suzbijem jer se plasim da to uradim... :-?

ps. danas sam pitala dr. Bjelica kako je protekla operacija i on mi je rekao, ne bas sa veselom facom, da imam mali nos i da je unutra bas tesno tako da nije bas bilo lako, namucio sam se, videcemo sta je ispalo u petak...
Hm..to bas i nije optimisticno :-?
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

jec@ napisao:Eej evo i mene, dosla sa VMA danas. Juce me je Bjelic operisao.
Ispisacu vam kako je bilo za par dana i okacicu slike, posto sad bas i ne vidim lepo :D
Suze mi oci, a i otekle su mu pa zbog toga.. Inace nisam imala nikakve bolove, za sad, sto mi nikako nije jasno s obzirom da mi je polomljen nos :o
Za sada mi je najgore disanje na usta..ali nista strasno, jedino me bas nervira kad jedem. I smeta mi spavanje, posto sam navikla da spavam kao fetus.

Htela sam da pitam da li je neko kinuo prvih dana :) ?? Meni je danas nekoliko puta doslo da kijam i uradila sam sve da to suzbijem jer se plasim da to uradim... :-?

ps. danas sam pitala dr. Bjelica kako je protekla operacija i on mi je rekao, ne bas sa veselom facom, da imam mali nos i da je unutra bas tesno tako da nije bas bilo lako, namucio sam se, videcemo sta je ispalo u petak...
Hm..to bas i nije optimisticno :-?
hahah, to je to, identinca situacija kao kod mene : tesko gutanje i muka sa spavanjem. Jbg, uklopices se za dan-dva. Tesko je, ali se snalazimo :wink:
vidis, nisam imao potrebu za kijanjem. Kinuo sam tek 5 dana nakon skidanja maske. Uglavnom ne smes da kines i trudi se da zadrzis to u sebi. Mora tako.
i na kraju, ako nisi imala problema sa sirinom nosa (iz anfasa gledano) onda ne moras mnogo da brines. Bice sve to uredno iz profila. Mora, Bjelic je to, opusteno :wink:
I savet : kad budes isla na vadjenje tampona i skidanje maske, nemoj da te plasi lice koje ces videti u ogledalu. Zapamti to :wink:
Taj period sa maskom nije tolko zajeban koliko smara, ali sve sto te muci pitaj, tu sam / tu smo :wink:
Agnostic
Stalni član
Stalni  član

Post od Agnostic »

Interesuje me da li je i vama(koji ste radili septoplastiku) dr.Bjelić rakao da do kontrole samo premazujete unutrašnjost nosa AD kapima, a da ne koristite i fiziološki rastvor?
Uzeo sam Marisol sa panthenolom pa dolazim u iskušenje da ga upotrebim. Kontam da nemože da mi naškodi, danas mi je osmi dan od operacije...
dizajnerka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 3:54 pm

Post od dizajnerka »

Ja sam prosto MORALA da upotrebim Marisol posto mi je sluzokaza nosa bila toliko suva da nisam mogla da disem nikako
Odgovori