Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
tikica90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 26, 2009 9:58 pm

Post od tikica90 »

hej vi sto se operisali vec nos i oproavili se, da li imate neki savet za brzi oporavak? neke kapi? mozda kantarion? svaki savet je dobrodosao!
tikica90
Novi član
Novi član

Post od tikica90 »

na internetu sma pronasla da je pre operacije nosa oko nedelju dana pre intervencije dobro piti askuratin. da li iko od vas zna ista oko toga?
malaamarija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 10, 2009 11:02 pm

Post od malaamarija »

Može li neko da mi kaže koliko dugo se čeka na operaciju od dana zakazivanja na VMA? Rade li operacije u letnjim mesecima?
marijaaaaaa
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:25 pm

Post od dzox »

Ja cu ti reci samo da sam na zakazani pregled isao 20. marta (ako se ne varam), a operacija mi je zakazana 28. maja. Ne mora da znaci da ces i ti cekati 2 meseca. Inace, operacije se rade i leti, ali ne bi bilo lose da okrenes broj i da pitas posto pocinje sezona odmora i sigurno je da ce doktori uzeti odmor, samo je pitanje kada.
"there is no knowledge that is not power"
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

Inace, moram da se pohvalim da su otoci gotovo prosli (sto se tice sminke), podocnjaci se jedva primecuju sada, neka svetlo-zuta nijansa. Desni profil se dosta normalizovao, splasnulo je i to bas dosta. Za par dana to ce biti jos urednije.
Sutra cu zakaciti celu sliku iz profila.
Pozdrav.
~Andjelka~
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2009 9:29 pm

Post od ~Andjelka~ »

aisa napisao:cao svima! procitala sam ceo forum i vidim da ima dosta onih koji imaju isti problem kao ja..imam grbicu sa jedne strane i na kontroli mi je doktor(bjelic) rekao da je to unutrasnji oziljak i da moze da povuce na tu stranu,jos vise..a proslo je dva meseca..jel nekom jos bjelic to rekao od ovih sto imaju grbice?i jel nekom mozda proslo to? javite se vi sa istom mukom :( bas me brine ovo :(

A kako ti izgleda ta grbica i gde je? Ja imam kvrzicu na sredini nosa na visini ociju. Nisam ga jos nista pitala, tek cu na kontroli, a i kod mene je proslo dva meseca.
Andzi
malaamarija
Novi član
Novi član

Post od malaamarija »

dzox napisao:Ja cu ti reci samo da sam na zakazani pregled isao 20. marta (ako se ne varam), a operacija mi je zakazana 28. maja. Ne mora da znaci da ces i ti cekati 2 meseca. Inace, operacije se rade i leti, ali ne bi bilo lose da okrenes broj i da pitas posto pocinje sezona odmora i sigurno je da ce doktori uzeti odmor, samo je pitanje kada.
Ja imam zakazan pregled u utorak, ali sam jako nestrpljiva :) . Možeš li da mi kažeš gde si ti radio operaciju? Meni bi jako odgovaralo sad u julu, eventualno početak avgusta, jer ne mogu bas sa otocima i podlivima u skolu, ne bi mi bilo baš prijatno. :roll:
marijaaaaaa
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

malaamarija napisao:
dzox napisao:Ja cu ti reci samo da sam na zakazani pregled isao 20. marta (ako se ne varam), a operacija mi je zakazana 28. maja. Ne mora da znaci da ces i ti cekati 2 meseca. Inace, operacije se rade i leti, ali ne bi bilo lose da okrenes broj i da pitas posto pocinje sezona odmora i sigurno je da ce doktori uzeti odmor, samo je pitanje kada.
Ja imam zakazan pregled u utorak, ali sam jako nestrpljiva :) . Možeš li da mi kažeš gde si ti radio operaciju? Meni bi jako odgovaralo sad u julu, eventualno početak avgusta, jer ne mogu bas sa otocima i podlivima u skolu, ne bi mi bilo baš prijatno. :roll:
Rekao sam vec par puta, operacija je radjena na VMA kod dr. Bjelica. Da te ne cudi, pregled ce trajati vrlo kratko, dace ti dijaganozu i pitace te kada ti odgovara zakazivanje operacije. Ti mu reci da ti odgovara sto pre. I sumnjam da ce u letnjem periodu biti guzve.
jec@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 16, 2009 8:42 pm

Post od jec@ »

malaamarija napisao:
Ja sam imala pregled 6.maja, a operacija mi je zakazana za 25.jun(to je bio najraniji slobodan termin). Sad je verovatno jos maja guzva nego tad...
malaamarija
Novi član
Novi član

Post od malaamarija »

Hvala na savetima i informacijama :) :) :) . Svaki predlog i savet je dobrodosao.
marijaaaaaa
malaamarija
Novi član
Novi član

Post od malaamarija »

jec@ napisao:
malaamarija napisao:
Ja imam zakazan pregled u utorak, ali sam jako nestrpljiva :) . Moћeљ li da mi kaћeљ gde si ti radio operaciju? Meni bi jako odgovaralo sad u julu, eventualno poиetak avgusta, jer ne mogu bas sa otocima i podlivima u skolu, ne bi mi bilo baљ prijatno. :roll:
Ja sam imala pregled 6.maja, a operacija mi je zakazana za 25.jun(to je bio najraniji slobodan termin). Sad je verovatno jos maja guzva nego tad...
Želim ti puno sreće i nadam se da će sve proteći u najboljem redu. Molim te piši nakon operacije. Možeš li da mi kažeš kod koga si ti zakazala operaciju?
marijaaaaaa
tikica90
Novi član
Novi član

Post od tikica90 »

Evo par korisnih saveta koji ce biti od koristi i onima koji planiraju operaciju, i onima koji su je vec odradili:

PRE rinoplastike nesme:

1. Dve nedelje pre operacije nemojte upotrebljavati: tablete, koje sadrže aspirin – aspirin razređuje krv, što dovodi do komplikacija u toku opeacije (jako krvarenje), vitamine, koji sadrže vit.E više od dnevne norme, lekove, ekstrakte i biljke koje utiču na krvni pritisak;
2. Nekoliko dana pre rinoplastike izbegavajte direktne sunčeve zrake;
3. Ne planirajte operaciju u vreme menstrualnog ciklusa. Bolje je izabrati period posle ciklusa.

PRE rinoplastike treba:

1. Nedelju pre rinoplastike počnite sa polivitaminskim preparatima. Recimo Askorutin je dobar za jačanje zidova krvnih sudova;
2. Ako ste u mogućnosti, ostavite pušenje što ranije pre operacije. Pušačima teže zarastaju rane (retko se dešava nekroza). Ali nema smisla ostavljati pušenje neposredno pred operaciju;
3. Hormonoterapija, npr. kontraceptivni preparati mogu uticati na zarastanje ožiljaka (ili kvalitet). Ako ste odlučili da prekinite terapiju, to najverovatnije treba uraditi 2-3 meseca pre operacije. Ne savetuje se prekidati neposredno pred operaciju, jer može doći do poremećaja ciklusa i sl.;
4. Nemojte jesti i piti minimum 8 sati pre operacije. To je obavezan uslov, inače imaćete jaku mučninu posle narkoze;
5. Pripremite odeću koju ne treba oblačiti i skidati preko glave.

POSLE rinoplastike treba:

1. Spavati samo na leđima oko 3 nedelje minimalno;
2. Kako bi izbegli modrice i otečenost prvih dane posle operacije držite led ispod očiju i sa obe strane nosa po nekoliko sati;
4. U nekim slučajevima treba odraditi kurs fizioterapije: magnet, elektro;
5. Obavezno se uzima terapija antibiotika koju prepiše hirurg. Uz to bi trebala da ide neka „zaštita“ za mikrofloru u vidu probiotika, recimo Linex i sl. Budite spremni i za moguću kandidu... (kod žena naravno).

POSLE rinoplastike nesme:

1. Nemojte jesti i piti vruće i hladno, dakle samo mlako;
2. Nemojte se baviti sportom minimum 2 meseca. Strogo je zabranjeno naginjati glavu napred i dizati više od 5 kilograma;
3. Ne sunčajte se minimum 2 meseca;
4. Izbegavajte alkohol. On izaziva jake otoke;
5. Isto važi i za saune;
6. Neki hirurzi posle uklanjanja grbe ne preporučuju nositi naočare u toku 6 meseci posle zahvata;
7. Trudnoća nije poželjna u periodu do godinu dana posle operacije zbog hormonskih promena u organizmu, koje mogu uticati na kvalitet ožiljaka.
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

tikica90 napisao:
POSLE rinoplastike nesme:

1. Nemojte jesti i piti vruće i hladno, dakle samo mlako; Slika
2. Nemojte se baviti sportom minimum 2 meseca. Strogo je zabranjeno naginjati glavu napred i dizati više od 5 kilograma; Slika
3. Ne sunčajte se minimum 2 meseca; Slika
4. Izbegavajte alkohol. On izaziva jake otoke; Slika
5. Isto važi i za saune; Slika
6. Neki hirurzi posle uklanjanja grbe ne preporučuju nositi naočare u toku 6 meseci posle zahvata; Slika
7. Trudnoća nije poželjna u periodu do godinu dana posle operacije zbog hormonskih promena u organizmu, koje mogu uticati na kvalitet ožiljaka. :P
Ne znam zasto ovo vruce/hladno ne sme :-? Niko mi nije skrenuo paznju na to u pocetku. Do sada sam pojeo desetak sladoleda po ovim vrucinama.
tikica90
Novi član
Novi član

Post od tikica90 »

pa verovatno odmah posle operacije... tih 6, 7 dana. tada ti ja mislim svakako nije do jela, pa je opustencija
Korisnikov avatar
dzox
Aktivan član
Aktivan član

Post od dzox »

a vidis, dobar trip je bio onih dana dok sam nosio masku
Nema osecaja glada niti sitosti :) Bukvalno sam mogao da jedem ceo dan. Tih dana sam imao 6-7 obroka dnevno i to bas obilnih obroka. Taman sam nadoknadio onaj gubitak kilograma zbog one dijetalne hrane kojom su me kljukali :-? :)
Odgovori