Povreda skocnog zgloba - potrebni saveti.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: Povreda skocnog zgloba - potrebni saveti.

Post od terapeut »

Posle skidanja gipsa uobicajena pojava je ogranicenost pokreta tj kontraktura u povredjenom zglobu.Pokrete treba raditi energicno i do granice bola.
Zasto idete kod sportskog lekara?Vezbe treba da vam da fizioterapeut,sportski lekari to ne umeju da rade.
NikolaSRK
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 1:07 pm

Post od NikolaSRK »

terapeut napisao:Posle skidanja gipsa uobicajena pojava je ogranicenost pokreta tj kontraktura u povredjenom zglobu.Pokrete treba raditi energicno i do granice bola.
Zasto idete kod sportskog lekara?Vezbe treba da vam da fizioterapeut,sportski lekari to ne umeju da rade.
Kod sportskog je jedino slobodno,kod fizijatra u domu zdravlja gde su me poslali se zakazuje za kraj aprila tek,a ja zaista ne mogu toliko da cekam. Sportski lekar mi je dao samo par vezbica a za otok je rekao da ce splasnuti vremenom.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Da,razumem u domovima zdravlja se mnogo ceka,a drugi profili ne znaju kakav je protokol rehabilitacije,zato vam se i desilo da zavrsite sa mlakim kupkama i otokom.
Stvarno mi je zao ,ali to je Srbija....
NikolaSRK
Novi član
Novi član

Post od NikolaSRK »

Danas sam bio kod sportskog lekara,dobio 3 nove vezbe za razvnotezu,kaze da su te vezbe najbitnije. E sad ovako da vas pitam nesto.

Lekar me je pregledao,nema nikakav bol na pipanje ,takodje pri hodanju ne postoji bol u predelu os talus(kost koju sam polomio) ali se javlja bol pri hodanju u metatarzalnoj regiji. Doktor je rekao da je to normalno posle skidanja gipsa i da moram da idem i preko granice bola,da zanemarim bol,koristim i dalje stake ,i da svaki dan budem bez staka po 5 minuta i tako povecavam iz dana u dan vreme koje provodim bez staka. Za otok mi je doktor rekao da stavljam hladne obloge 15 sekundi pa tople 45 sekundi,i tako 6 minuta. Ono sto me najvise brine jeste to da ja ne mogu da napravim pun pokret zgloba pri KRETANJU i ,kad ga napravim ostar bol se javi upravo u metatarzalnoj regiji i trne mi noga.Da li je to normalno? Bez ikakvih bolova mogu da stojim na obe noge i tako da mirujem,za 2 nedelje imam kontrolu pa je doktor rekao da cemo se dogovoriti kad cu moci krenuti da trcim lagano.
NikolaSRK
Novi član
Novi član

Post od NikolaSRK »

Ima li koga da odgovori :/ ?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

S obzirom da se sa predlozenim planom apsolutno ne slazem,jedini savet koji mogu da vam dam je da potrazite strucnu pomoc ,a ako zelite spisak privatnih fizioterapeuta koje postujem i profesionalno vrednujem mogu da vam posaljem njihove kontakte u pp.
NikolaSRK
Novi član
Novi član

Post od NikolaSRK »

Terapeut,verujte mi,da sam u mogucnosti prva stvar koju bih uradio i da se ja pitam jeste to da bih odmah posle skidanja gipsa posetio privatno fizioterapeuta,nazalost nisam u mogucnosti za to...

Sva sreca pa sam ucenik srednje medicinske skole i okruzen sam fizioterapeutima pa sam zatrazio pomoc tamo,i oni su mi rekli suprotne stvari koje mi je rekao sportski lekar. Rekli su mi da ne smem da pomeram zglob levo-desno ,da se oslanjam do granice bola na nogu i da pomeram zglob do granice bola,objasnili mi lepo vezbe koje mi je dao sportski za sta su i koji misici su mi ukljuceni,takodje sam od nedavno krenuo na terapiju strujama(interferentnim strujama koliko se secam).

Koliko ja mogu da zakljucim stanje zgloba mi se poboljsalo,zglob mogu u potpunosti da ispruzim napred-nazad uz jako mali bol,kada se zagrejem taj bol prestaje. Ja sam od sportskog lekara dobio 3 nove vezbe za ravnotezu koje radim vec 4-5 dana i osecam poboljsanje sto se tice ravnoteze. da ponovim,ne osecam NIKAKAV bol na pipanje u predelu celog zgloba,na povredjenoj nozi mogu da stojim bez ikakvog bola. Ono sto sam hteo da vas pitam dok se ne konsultujem sa fizioterapeutom u utorak i detaljno mu objasnim sve sta mi je sportski lekar rekao jeste da li da nastavim da radim te vezbe za ravnotezu ili da prestanem,da mi nije mozda prerano dao doktor te vezbe da radim? Takodje mogu da hodam bez staka i da pravim pun pokret nogom dok hodam bez bola,ali bez oslanjanja 100% na povredju nogu.

Zeleo bih da vas pitam,da li bi ste mi mogli reci,onako okvirno,da li ce postojati neke ozbiljnije posledice po moju nogu ? Da li cu se moci potpuno vratiti sportu ?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Prvo,nikakve tople kupke i slicni agensi,cak i kad se tusiras vodi racuna da topla voda ne prelazi preko skocnog zgloba.Stake su obavezne obe dok ne budes imao pun oslonac na taj zglob.Ukoliko copkas i ne oslanjas se na tu nogu punim osloncem,a ides bez staka rizikujes da prohodas sa pogresnom semom hoda u mozgu koja ce ti trajno ostati i dovesti do atrofije cele povredjene noge i krivljenja u lumbalnom delu kicme sto moze prouzrokovti nove povrede....
Ne znam koje vezbe vam je dao za ravnotezu?Opisite.
I ako nije problem molim vas da mi na pp posaljete ceo proces vaseg zakazivanja u DZ i kako ste zavrsili kod sportskog lekara,bez imena narvno interesuje me kako su vas umesto fizioterapeuta poslali kod lekara koji nema dozvolu da daje vezbe i ocigledno da ne zna svoj posao.Pozdrav
NikolaSRK
Novi član
Novi član

Post od NikolaSRK »

terapeut poslao sam Vam pp i detaljno objasnio sve.pozdrav
NikolaSRK
Novi član
Novi član

Post od NikolaSRK »

Da li bih smeo da radim vezbe za ravnotezu ili treba jos neko vreme da prodje?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Ako ste na stakama ove vezbe su u koliziji sa tim.Na nogu ili imate ili nemate pun oslonac.Mislim da dok se stake ne bace ove vezbe nisu dozvoljene.
NikolaSRK
Novi član
Novi član

Post od NikolaSRK »

terapeut napisao:Ako ste na stakama ove vezbe su u koliziji sa tim.Na nogu ili imate ili nemate pun oslonac.Mislim da dok se stake ne bace ove vezbe nisu dozvoljene.
Dakle trebao bih da prestanem da ih radim...posto ja na povredjenoj nozi mogu bez problema da stojim,ali kada napravim pokret mene boli.

Znam da je pitanje nebulozno,ali znate li mozda koliko ce biti potrebno vremena da opet mogu bez problema da hodam,da mogu potpuno da se oslonim bez ikakvog bola na nogu? Ono sto me brine jeste to da pre stavljanja gipsa nisam osecao bol u metatarzalnoj regiji,medjutim od kad sam skinuo gips to mi je i najveci problem sada.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Rehabilitacija skocnog zgloba traje od 3 -6 meseci u zavisnosti od tezine povrede.
Metatarzalni deo treba da se mobilise,a posto vi nemate fizioterapeuta onda....nista :)

Something like this http://www.youtube.com/watch?v=rmuSBXTu_WM
lanmibg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 11:39 am

Post od lanmibg »

Pozdrav svima, imam problem sa skocnim zglobom, polomio sam ga i dijagnoza je "abruptio fragmenatr. ab malloli med. ped. dex. " Prelom se desio tako sto sam prilikom treninga rvanja sa sparing partnerom pao na tu nogu i izvrnuo ga ka unutra ali je uvrtanje bilo jako malo, vise je puko od pritiska tezine nego od uvrtanja. Situacija je sledeca, otoka gotovo da nema niti je bilo. Doktor je rekao da je prelom jako jako sitan, velicine polovine zrna graska, ali da je ipak prelom jer je sila delovanja na zglob u trenutku preloma bila veoma velika, sto i jeste tacno, obojica smo celom tezinom pali na moj zglob. E sad, na snimku ja nista nisam uspeo da vidim ali ortoped jeste. dao mi je longetu da nosim tri nedelje. Noga me ne boli, cak sam i pre stavljanja longete hodao na prstima bez bola ali kad stanem na petu, ozbiljno zaboli kao noz da mi je zabijen u petu. Planiram da pauziram sledecih nedelju dana kod kuce ali cu raditi vezbe svaki dan za gornji deo tela i sve misice na nogama osim desne noge od kolena na dole, logicno. E sad imam par pitanja za iskusne ovde:
1. Koji deo skocnog zgloba je napukao, koja je to kost posto latinski ne razumem najbolje.
2. Nastavicu sa treninzima za desetak dana ali bez povredjene noge, znaci kompletno telo, pretpostavljam da je to ok, posto sam veoma fizicki aktivan i imam treninge skoro svaki dan po 2h, naravno treninge cu nastaviti smanjenim intenzitetom bez koriscenja noge.
3. Kada skinem longetu, da li mogu odmah lagano da se vratim na treninge, naravno lagano prvih mesec dva, sa vezbicama za nogu da ojacam tetive i misic posto pretpostavljam da ce zbog neaktivnosti misic u nekom procentu da atrofira.

Hvala svima unapred
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Moram da priznam da je dijagnoza napisana vrlo neuobicajeno.

Slika

abruptio fragmenatr - odvaljivanje fragmenta
ab malloli med. ped. dex. - maleolusa desno
Shvatam da ste napravili neku traumu na desnom skocnom zglobu,ali da li je to na lateralnom ili medijalnom maleoulusu iz dijagnoze ne vidim.

1.Napukao je maleolus (pogledaj sliku)
2.Sve sem povredjenog segmenta moze da se vezba bez ikakvih problema.
3.Posto ce svakako posle skidanja longete ostati kontraktura u skocnom zglobu,a sportista se u punom treningu ,prvo morate obaviti rehabilitaciju pa onda poceti da trenirate da vam ne bi ostale trajne posledice od neadekvatnih vezbi koje sprovodite na treningu.
Odgovori