Povreda skocnog zgloba - potrebni saveti.
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
Re: Povreda skocnog zgloba - potrebni saveti.
Чудно је да ти је оток исти и после скидања гипса. Да ли си лежао док си носио гипс или си ландарао наоколо?
Lezao sam , i u pocetku dok sam lezao noga mi je bila podignuta. S vremena na vreme sam se kretao pomalo sa stakama,ali nista preterano.aa_aca napisao:Чудно је да ти је оток исти и после скидања гипса. Да ли си лежао док си носио гипс или си ландарао наоколо?
Можеш ли да закључиш да ли је оток од лимфе или ти је отекла нека тетива? Да ли је оток мекан или тврд?
Ovako: Otok mi je ujutru mnogo manji,kako dan odmice tako mi otok "raste" i uvece bude jako vidljiv. Zakljucio sam da mi je otok tvrd , mada nisam bas 100% siguran. Da li je od limfe ili da li mi je otekla tetiva,to stvarno ne mogu da vam kazem. Kada pipnem otok ne boli me,takodje kada ga malo jace stisnem ne osecam bol.aa_aca napisao:Можеш ли да закључиш да ли је оток од лимфе или ти је отекла нека тетива? Да ли је оток мекан или тврд?
Ono sto mi prija nozi jeste da napunim lavor toplom vodom,sipam morske soli i vrsim blage pokrete zgloba napred-nazad ,levo-desno. da li moze to uticata na otoko? Takodje nogu 2-3 puta na dan masiram zelenom konjskom mascu. Nadam se da to nema nekakav los uticaj na zglob i otok.
Да је тетива задебљала не би могла тако брзо да се мења. Мени све то указује на лимфу. Очигледно ти је ткиво још веома осетљиво.
Када сам ломатао ноге, користио сам бурове облоге који могу да се купе у апотеци. То су неке две таблете које се заједно растварају. Питај у апотеци како се тачно користе.
Морска со је одлична, а за коњску маст не знам.
Користио би ти један јак магнет када би могао да га прикачиш за стопало и да га држиш по цео дан.
Када сам ломатао ноге, користио сам бурове облоге који могу да се купе у апотеци. То су неке две таблете које се заједно растварају. Питај у апотеци како се тачно користе.
Морска со је одлична, а за коњску маст не знам.
Користио би ти један јак магнет када би могао да га прикачиш за стопало и да га држиш по цео дан.
Koristio sam burove tablete odmah nakon povrede i otok mi je malo splasnuo,kupicu ih sutra pa cu probati opet sa njima. Takodje sam razmisljao da kupim Zglobex mast posto sam cuo da smanjuje otok i povecava pokretljivost. Pokusao bih i sa magnetom ali nisam u mogucnosti da ga ceo dan nosim posto se puno krecem i idem u skolu.
Ако се пуно крећеш стопало трпи велики притисак и оток ће веома споро да се повлачи. Што се тиче магнета, потребан ти је један облика диска пречника 2cm и дебљине 5mm. Могао би да га залепиш на црни ластиж и ставиш око скочног зглоба. Тако би могао да га носиш цео дан.
Otok je ujutru manji jer se tkiva prazne lakse jer nema uticaja zemljine teze na njih.Otok je svakako od limfe i tetiva kad otekne limfa se skuplja oko nje.Topla voda je apsolutno kontraindikovana i povecava otok jer siri krvne sudove i onemogucava limfnom sistemu da evakuise tecnost.U slucaju otoka i posle traume uvek se koristi led.Za evakuaciju otoka rade se Alen Burgerove vezbe,stavlja se led 2-3 puta dnevno i limfna drenaza.NikolaSRK napisao:
Ovako: Otok mi je ujutru mnogo manji,kako dan odmice tako mi otok "raste" i uvece bude jako vidljiv. Zakljucio sam da mi je otok tvrd , mada nisam bas 100% siguran. Da li je od limfe ili da li mi je otekla tetiva,to stvarno ne mogu da vam kazem. Kada pipnem otok ne boli me,takodje kada ga malo jace stisnem ne osecam bol.
Ono sto mi prija nozi jeste da napunim lavor toplom vodom,sipam morske soli i vrsim blage pokrete zgloba napred-nazad ,levo-desno. da li moze to uticata na otoko? Takodje nogu 2-3 puta na dan masiram zelenom konjskom mascu. Nadam se da to nema nekakav los uticaj na zglob i otok.
Jel mozete malo pojasniti sta su Alen Burgerove vezbe i sta je limfna drenaza? Znaci da stavljam led 2-3 puta dnevno,ne vise?
terapeut,
када сам својевремено ломатао ноге, после ношења гипса увек су ми препоручивали управо топлу слану воду. Можете ли да ми објасните одакле та разлика?
када сам својевремено ломатао ноге, после ношења гипса увек су ми препоручивали управо топлу слану воду. Можете ли да ми објасните одакле та разлика?
Limfna drenaza je postupak koji vrsi terapeut (koji je sertifikovan za ovu tehniku) i sastoji se u otvaranju limfnih cvorova manuelnim pritiscima i evakuaciji limfne tecnosti iz otoka prema limfnom cvoru.Kod bilo kakve mekotkivne traume dolazi do kidanja krvnih i limfnih sudova i dok se novi kolateralni sistem ne uspostavi prisutan je otok jer postojeci traumatizovani sistem ne moze da prihvati priliv limfe i da ga evakuise.
Vezbe se rade na svaka dva sata po 5 min.Pocetni polozaj je lezeci noga podignuta pod 90 stepeni rukama je uhvatite ispod kolena i 10-20 puta snazno zategnite stopalo prema plafonu i nazad prema vasem licu.Zatim spustite nogu na 45 stepeni od podloge i ponovite pokrete stopalom,a potom spustite nogu na krevet i mirujte 2 minuta.Vezbu ponovite 3 puta i posle treceg puta spustite noge preko ivice kreveta da vise i ponovo zategnite stoplao 10-20 puta i na kraju je vratite na krevet i odmirujte 5 min.
Topla slana voda za razradjivanje povreda je princip koji je napusten pre 15 ili 20 godina jer je dokazano da je procenat komplikacija posle trauma neuporedivo veci nego kada se koristi led.Topli agensi (govorimo o ranim fazama povreda ne o starim ,zastarelim koje se moraju tretirati toplim procedurama) sire krvne sudove i na taj nacim im onemogucavaju da se vrate u normalno stanje tj normalni volumen,samim tim gimnastika krvnih sudova je onemogucena pa oni ne mogu da rade svoj posao tj da istiskuju tecnost i guraju je kroz povredjeni segment.Kao posledica toga ,otok se organizuje,tesko se skida,a najveca opsanost se krije u nepravilnoj ishranjenosti povredjenog dela koja je krucijalna za brz oporavak.
Led skuplja krvne sudove,koji se normalno posle upotrebe leda sire i vracaju svoj volumen i ako se to praktikuje 2-3 puta dnevno,eto gimnastike koja pomaze evakuaciju ,pre svega toksina iz ugrozenog podrucja.
Vezbe se rade na svaka dva sata po 5 min.Pocetni polozaj je lezeci noga podignuta pod 90 stepeni rukama je uhvatite ispod kolena i 10-20 puta snazno zategnite stopalo prema plafonu i nazad prema vasem licu.Zatim spustite nogu na 45 stepeni od podloge i ponovite pokrete stopalom,a potom spustite nogu na krevet i mirujte 2 minuta.Vezbu ponovite 3 puta i posle treceg puta spustite noge preko ivice kreveta da vise i ponovo zategnite stoplao 10-20 puta i na kraju je vratite na krevet i odmirujte 5 min.
Topla slana voda za razradjivanje povreda je princip koji je napusten pre 15 ili 20 godina jer je dokazano da je procenat komplikacija posle trauma neuporedivo veci nego kada se koristi led.Topli agensi (govorimo o ranim fazama povreda ne o starim ,zastarelim koje se moraju tretirati toplim procedurama) sire krvne sudove i na taj nacim im onemogucavaju da se vrate u normalno stanje tj normalni volumen,samim tim gimnastika krvnih sudova je onemogucena pa oni ne mogu da rade svoj posao tj da istiskuju tecnost i guraju je kroz povredjeni segment.Kao posledica toga ,otok se organizuje,tesko se skida,a najveca opsanost se krije u nepravilnoj ishranjenosti povredjenog dela koja je krucijalna za brz oporavak.
Led skuplja krvne sudove,koji se normalno posle upotrebe leda sire i vracaju svoj volumen i ako se to praktikuje 2-3 puta dnevno,eto gimnastike koja pomaze evakuaciju ,pre svega toksina iz ugrozenog podrucja.
Хвала на одговору.
Hvala vam za vezbe,pocecu od danas da ih radim. Koliko dugo da drzim led na nozi,jel dovoljno 10 minuta?terapeut napisao:Limfna drenaza je postupak koji vrsi terapeut (koji je sertifikovan za ovu tehniku) i sastoji se u otvaranju limfnih cvorova manuelnim pritiscima i evakuaciji limfne tecnosti iz otoka prema limfnom cvoru.Kod bilo kakve mekotkivne traume dolazi do kidanja krvnih i limfnih sudova i dok se novi kolateralni sistem ne uspostavi prisutan je otok jer postojeci traumatizovani sistem ne moze da prihvati priliv limfe i da ga evakuise.
Zaledite led u casi od jogurta i u njega stavite kasicicu da bi ste dobili "sladoled" kad ga izvadite iz case.Zglob dobro istrljajte sa svih strana u trajanju od 3-5 min.Dobro obrisite i uvujte u vuneni sal i tako mirujte 20 minuta dok se noga ne zagreje.
I tako 2-3 puta dnevno da radim?terapeut napisao:Zaledite led u casi od jogurta i u njega stavite kasicicu da bi ste dobili "sladoled" kad ga izvadite iz case.Zglob dobro istrljajte sa svih strana u trajanju od 3-5 min.Dobro obrisite i uvujte u vuneni sal i tako mirujte 20 minuta dok se noga ne zagreje.
Kad sam radio vezbe koje ste pomenuli svaki put kad povucem zglob snazno prema sebi osetim bol,to je verovatno jer mi je zglob jos malo "ukocen" od gipsa ,da li bi trebao onda da nastavim sa vezbama ili da prekinem? Ja se izvinjavam ako sam dosadan,ali sportski doktor kod koga idem mi nije objasnio dosta stvari pa sad moram ovde da zapitkujem i trazim odgovore. Hvala na odgovorima.