Dobar dan forumaši
ja sam se upravo priključila forumu, mada ovu temu pratim već neko vreme i ono što sam ovde pročitala mnogo mi je pomoglo da shvatim šta me očekuje kod operacije kuka, kako da se za to pripremim i šta mogu posle da očekujem.
Imam 66 godina i duže vreme probleme sa bolnim nogama. Prvo kolena, a od prošle godine i problem sa desnim kukom. Toliki da gotovo nisam uopšte mogla da se oslonim na desnu nogu i da hodam, a bolovi stalni.
Krajem prošle godine sam konačno snimila moje noge i odmah mi je rečeno da je operacija kuka neizbežna, a možda i oba kolena. Užasno sam se uplašila i pomislila da mi predstoje invalidska kolica i da ću ostatak života provest po bolnicama i da je to kraj života. Ipak sam se sabrala posle nekog vremena, shvatila da kukanje ne pomaže i upisala se na listu čekanja u Zemunskoj bolnici za ugradnju kompletne kombinovane proteze kuka. Prema listi čekanja operacija se očekivala bude krajem 2014. godine.
Nakon toga, na preporuku ortopeda, išla sam gotovo dva meseca na fizikalnu terapiju i kao luda vežbala svakog dana kod kuće sve u nadi da će to možda učiniti operaciju nepotrebnom.Bilo mi je bolje, ali nikako dobro i sve sam se tešila da imam skoro dve godine do operacije, pa ću do tada odlučiti šta ću.
Na moje veliko iznenađenje, pre otprilike mesec dana pozvali su me iz bolnice na pregled i dogovor oko eventualne operacije kuka. Na pregledu mi je rečeno da je bolnica dobila izvesnu količinu kukova i da žele da ih ugrade pacijentima sa liste koji to sada prihvataju jer mnogi pacijenti odlažu ovu operaciju što duže mogu, tako da liste čenkanja nisu realne. Rečeno mi je da u slučaju odbijanja, na sledeći poziv mogu da računam tek za godinu, a možda i više dana.
Suočena sa ovim, a i sa svakodnevnim pogoršanjem i bolovima, odlućila sam se za operaciju. Brzo sam obavila sve pripreme, otišla u bolnicu 10. aprila, operisana sam 11. aprila, a iz bolnice puštena nakon sedam dana. Odmah sam u bolnici prohodala na štakama, a drugog dana mi je moj doktor rekao da odbacim drugu štaku i da hodam samo sa jednom što sam i prihvatila.
Evo me sada kod kuće, opravljam se i psihički i fizički. Dobro sam, bez ikakvih bolova i hodam po kući samo sa jednom štakom! Sledeće nedelje je kontrola i skidanje konaca, a nadam se uskoro i odlasku u banju. Ako sve i dalje bude kao do sada, verovatno mi posle banje ni štap neće trebati.
Mada je moje iskustvo jako sveže, poželela sam da ga podelim sa vama koji ste prošli kroz sve ovo, a posebno sa onima koji čekaju na operaciju i odlažu je. Operacija je teška, ali efikasna i nemojte je odlagati. Čekanjem ništa ne dobijate. Naprotiv, ugrožavate i drugi kuk! Strah od operacije, bol i druge neprijatnosti brzo prođu, a vi dobijate mogućnost da živite normalno i bez bola. Samo hrabro