Lecenje koksartroze

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

To sve zavisi od vrste i tipa proteze koju ce vam ugraditi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Jedno glupo pitanje: Da li je moguće da se prilikom ugradnje veštačkog kuka doda nekakva "kočnica" koja neće dozvoliti neželjeni pokret? Malo je zamorno razmišljati o tome šta se sme a šta ne sme (jeste da se to vremenom nauči, ali prvih godinu-dve dana...).
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Koliko znam ne postoji takva spravica koja ce vam ogranichavati pokrete! Mada je sam oblik proteze takav da cete i ako probate da uradite nezeljen pokret osetiti zatezanje i znacete da ne treba ici preko te granice.

A shto se tiche uchenja, to cete savladati i nauchiti za mesec dana, ni brinite unapred, mada i sada mozete da se uchite zashtitnim pokretima!

Ali mislim da nema potrebe, s obzirom da ste na listi chekanja, to moze da potraje, vashe je sada da shetate ili vozite bajs koliko to vashe stanje dopushta, da idete na fizikalnu terapiju ako imate bolove i da chekate!

Kad se obavi operacija sve ce biti lako nauchiti!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Od šetnje nema ništa: posle 50 metara kreću bolovi - kičma, kukovi, kolena, hodam kao mešavina robota i patke. Bike može, ali ni to više ne pomaže. :x
A ne ide mi se na operaciju.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Eh sad, nema ide ti se ili ne ide :) to se mora, kad se bacish na bajs posle operacije ili u shetnju pa nece te Brzi Gonzales stici :)

Vidi shta sam nashla samo za tebe :)

http://video.about.com/orthopedics/Hip-Replacement.htm

:D
strelica1982
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2007 3:15 am

Post od strelica1982 »

Pored svega sto je Remi pitala, mene jos zanima ako neko zna da mi kaze sledece- posto zbog ostecenih kukova imam bolove u misicima nogu, da li to moze da bude i uzrok bolova u kolenima ili znaci da su i kolena ostecena, tj. njihova hrskavica? Jer to nisam snimala.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Bolesnici od artroze nekog zgloba uvek imaju veoma oštećene i druge zglobove, a ne samo taj koji ih najviše boli.

Lekari ovu činjenicu uopšte ne akcentuju, a ona ne važi samo u slučajevima kada je artroza posledica akutne povrede ili nekog jasnog patološkog stanja pojedinačnog zgloba.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Ne mora da znači: Zbog kukova često dolazi do atrofije mišića natkolenice kolena, a često prvo bole kolena. Mada, kod mene su oštećena i kolena, kičma imitira "krivu Drinu" (posledica jedne kraće noge), zbog toga imam tzv. "viseće srce" (ne nalazi se u predviđenoj šupljini, posledica je nešto brže zamaranje), karlica, za sada, je OK.
Sve zavisi od toga koliko dugo imaš problema sa kukovima. Ako ti kolena ne škripe i ne pucketaju prilikom hodanja ili promene položaja, onda, verovatno, nisu oštećena.
Na forumu imaš detaljnije opisano sve o artozama, kao i predlog jednostavnih vežbi (piše da su za kolena - Tamara...)
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Uz duzno postovanje, nije bas sasvim tacno da bolesnici od artroze uvek imaju veoma ostecene i druge zglobove.
Kod sistemskih bolesti (npr. reumatoidni artritis) se moze ocekivati (ali ne i sa sigurnoscu tvrditi - bez pregleda i rentgenskih snimaka) da je zahvaceno vise od jednog zgloba.
Kod klasicnih degenerativnih artroza se zahvacenost vise od jednog zgloba (u meri da to iziskuje lecenje koje ne mora obavezno da bude operativno) krece ispod 10%.
Mislim da nije uputno na internetu, kada se o dijagnozama i nacinima lecenja raspravlja na vrlo teorijskom nivou (samo na osnovu onoga sto je neko napisao o svojim tegobama) koristiti izraze "obavezno", "uvek" i slicne kad se govori o prognozama. To su reci koje podrazumevaju stopostotnu verovatnocu, tj. izvesnost. Ljudi sa nekom tegobom su, naravno, skloni da ozbiljno prihvate ono sto im se kaze/napise sto moze da dovede do problema ukoliko se takva vrsta reci suvise stedro koristi.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Veljko Jovanovic napisao: Kod klasicnih degenerativnih artroza se zahvacenost vise od jednog zgloba (u meri da to iziskuje lecenje koje ne mora obavezno da bude operativno) krece ispod 10%
Veljko, objasnite ovo malo bolje, po mojim iskustvima nije tako.

U slučaju da artroza jednog zgloba nije posledice neke povrede ili poznate lokalne traume, drugi zglobovi se ne nalaze u mnogo boljem stanju od tog najoštećenijeg.

Nije moguće da od normalnog života jedan zglob bude skroz istrošen, a drugi gotovo neoštećeni.

U celom jednom organizmu hrskavica je slične konzistencije i sličnog celokupnog stanja i nosivosti, pa je samim tim u odsustvu pojedinačnih trauma i reumatskih faktora i stanje pojedinačnih zglobova u njemu slično.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Kod artroze zgloba kuka vrlo cesto,ali ne i obavezno se javlja bol u kolenu iz prostog razloga poremecene statike.
Anatomski odnosi u zahvacenom zglobu kuka diktiraju distribuciju opterecenja u zglobu kolena i dugogodisnjim pritiskom na odredjene delove kolenog zgloba,zglobne povrsine se neravnomerno trose i deformisu sto naravno izaziva bol.Ne retko pacijenti imaju bol u kolenu koji je samo signal da sa kukom nesto nije u redu,a da se cak ni magnetnom rezonancom ne moze utvrditi nikakav problem u kolenu sem blazih degenerativnih promena.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ostao sam od prekjuce duzan odgovor Omegi zasto je visestruka zahvacenost zglobova degenerativnim procesom retka. Unapred se izvinjavam ukoliko bude preopsiran, kao i zbog povremenog preteranog pojednostavljivanja (mislim da nece biti zabavno za citanje ako ubacim biomehaniku, histologiju i sl.).
Ukoliko neki zglob bude zahvacen degenerativnim procesom, postepeno dolazi do progresivnog ostecivanja i odumiranja hrskavice. Zavisno od nalaza pri pregledu i na rentgenskom snimku vrsi se klasifikacija artroze (npr., artroza kolena ima cetiri stadijuma). Na brzinu napredovanja degenerativnog procesa uticu brojni faktori, ali ne postoji nacin da se kod pojedinog pacijenta tacno prognozira brzina napredovanja bolesti. Uklanjanjem nekog od provocirajucih faktora, kao i lecenjem, degenerativni proces se moze usporiti ili u potpunosti zaustaviti.
Teorijski gledano, ukoliko degenerativni proces na jednom zglobu dovoljno dugo traje i obim ostecenja obolelog zgloba bude dovoljan, vremenom ce doci i do ostecenja drugih zglobova zbog poremecenih mehanickih odnosa i neodgovarajuceg koriscenja misica. Na zalost, ne postoji nacin da se odredi koliko zglob treba da bude ostecen i koliko dugo to ostecenje treba da traje da bi doslo do posledicnog ostecenja drugog zgloba.
Ukoliko lecenje obolelog zgloba pocne u ranoj fazi i ukoliko bude adekvatno sprovodjeno, najverovatnije nece doci do obolevanja drugog zgloba.
Moram jos jednom da ponovim da se u medicini uvek radi o stepenu verovatnoce bilo da se radi o postavljanju dijagnoze, ili o odredjivanju terapije. Pojednostavljeno receno, ako tegobe, klinicki nalaz i rentgenski snimak kod 90% pacijenata odgovaraju oboljenju X, a za to oboljenje kod 90% pacijenata odgovara terapija Y, onda se kod pacijenta koji se uklapa u te kriterijume daje dijagnoza X i odredjuje terapija Y.
strelica1982
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2007 3:15 am

Post od strelica1982 »

Vidim da su misljenja podeljena, ali u svakom slucaju hvala vam svima na odgovorima.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Hvala Veljko, odgovor nije preoširan, naprotiv, da je više opširnih odgovora stručnih ljudi na forumu, on bi bio još bolji.

Razmišljao sam o ovome što ste rekli. Naravno, ne sumnjam u istinitost toga, ali pokušavam da objasnim zašto je to tako.

Evo mog laičkog objašnjenja. Hrskavica jednog organizna u startu je iste "jačine" i nosivosti. Vremenom i korišćenjem, jedan zglob - onaj koji je najopterećeniji u odnosu na njegovu nosivost ili eventualno sa koji ima neku povredu - prvi popušta.

Šta se onda dešava... javlja se debalans razgradnje i izgradnje hrskavičavog tkiva, pri čemu stalne mikrotraume dovode do oštećenja, do povećanog trenja, a ovo do hronične upale.

Ta upala vrši vrši dodatan debalans između enzima razgradnje i izgradnje, i to tako da izgradnja skoro u potpunosti prestaje. To dovodi to toga da i pored smanjenja opterećenja (usled bola) upala ne prestaje. Štaviše, ona se produbljuje, jer zbog smanjene aktivnosti nema razmene materije putem difuzije čime se hrskavičavo tkivo jedino može hraniti.

Dakle, javlja se začarani krug koji prouzrokuje ubrzano propadanje zgloba bez većih šansi da se taj proces zaustavi.

Zato je naročito interesantno da objasnite kako to vršite zaustavljanje degenerativnih procesa, jer po ovome kako sam opisao, kada je taj proces već počeo, taj začarani krug se vrlo teško, gotovo nikako ne može prekinuti.

Naročito ne vidim način kako se to može učiniti bez korišćenja bilo kakvih "preparata za obnavljanje hrskavice" (pod znake navode jer ih Vi ne priznajete).
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Molim još jednom Dr Veljka Jovanovića da kaže koje se mere preduzimaju za zaustavljanje degenerativnih procesa u zglobovima.

Mislim da je to suština cele priče, a to je ostalo nedorečeno.

Hvala :)
Odgovori