Lecenje koksartroze

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Do 100 kg za vashi visinu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cvjetkocano
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 11:15 pm

Post od cvjetkocano »

Znaci da ne pametujem mnogo nego da idem na ugradnju i na dijetu?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Na dijetu pod hitno i na sve preglede za operaciju.

Sve proveri dva puta pa onda pod noz, preporuchujem banjicu, svejedno si iz daleka a bolje je i kvalitetnije u bgd nego u federaciji.

A jesi li ikad ishao na kineziterapiju? Znash li program vezbi za zglob kuka?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
cvjetkocano
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 11:15 pm

Post od cvjetkocano »

Proveo sam dosta vremena po banjama. Znao sam po 6 mjeseci u komadu da provedem u Ribarskoj Banji. Ali nista. Kuk mi je 100% blokiran. Nema uopste pokreta.

Banjicu mi nece da odobre ovdje ali sam bio prije par dana kod njih. Uzeo istoriju bolesti da mogu ovim u BL da pokazem sta mi je radjeno i razgovarao sa nekoliko doktora na Banjici.

I oni su mi rekli da je vrijeme za umjetni kuk.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Onda i jeste vreme.
maja_kv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm

Post od maja_kv »

Dobro jutro svima :)

Mene nije bilo odavno ali sam s vremena na vreme pratila sta se desava ovde i hvala svima na podrsci zaista.

Mene sad trenutno zanima jedan drugi problem i cini mi se da sam u jednom postu nesto o tome i pisala.
Naime, od te operacije '94. konstantno imam otok leve podkolenice i unutrasnje strane kolena. Pri nekom duzem stajanju ili sedenju ili prosto kad nosim kratke carape otekne jos vise pa se prosiri i na stopalo. Otok malo spadne kad izmasiram nogu medjutim i pored toga otok je prisutan i u stanju mirovanja i noga je prilicno tvrda na dodir.

Prosle godine kad sam bila u banji doktor mi je rekao da je normalno da postoji otok zbog povrede krvnih sudova prilikom operacije i da sto cesce odmaram nogu (sto ja zbog posla cesto nisam u mogucnosti).

Sve to meni ne zvuci toliko normalno.......

Zanima me zbog cega moze da postoji taj otok i vrlo rado bih volela da ga se resim :) ako je ikako moguce.

Pozdrav
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Zdravo Majo :)

O otoku na žalost ne mogu ništa da ti kažem, samo želim samo da te pozdravim i pitam kako se nosiš sa bolovima u kuku i ima li nekih poboljšanja od preparata koje si počela da koristiš?

Takođe, bitna stvar je i da li imaš bolove u leđima?

Pozdrav
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Sto se tice bolova u kuku bitno je da su podnosljivi, desi se da ponekad popijem nesto protiv bolova. Ova hladnoca mi jako smeta, koliko god da se obucem ne vredi jer izdjem iz kuce u 6 ujutru kad krenem na posao i to mi pojaca bol ali nije kao prosle godine.

Pored bola u kuku, prilicnu nervozu mi stvara taj otok i nadam se da ce neko znati o tome da mi kaze, bila bih mu vrlo zahvalna :) .

Bolove u ledjima imam, ne konstantno ali zaboli. Nisam proveravala koliko mi je kriva kicma mada mislim da se na RTG-u vidi da jeste, znam samo da mi se smanjila visina :D jer sam merila prosle godine u banji.

Jutros smo zavejani a da nije hladno jos bi me manje boleo kuk, a i kad god se nisam time preterano opterecivala manje me je bolelo.

Posto nisam u toku zanima me kako ko napreduje sa preparatima?

Pozdrav
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Opiši malo bolje šta se to vidi na rendgenskom snimku kičme, i na koji način ti je to kriva kičma.

Cenim da ti lekari to nisu objasnili baš najbolje. Najlakše im je da ti kažu da ti je kriva kičma i gotovo.

Verovatno ti govore i da je to i od ravnih tabana itd, ali to nema veze sa istinom, kod tebe je kičma napadnuta na isti način kao i kuk.

Kako te i kada bole leđa, boli li te još neki zglob?

Što se tiče preparata, nisam siguran da na temi ima onih koji to koriste pa da mogu da iznesu svoja iskustva, a poznato je da lekari to "ne priznaju" (!).

Hej, ne priznaju nešto što jedino može pomoći...To je slika i prilika naših lekara (mada ni on to priznaje, ovo nije usmereno prema Veljku, za njega mislim da je iznad većine).
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Pitanje za Maju: Kako se snalažiš sa bebom?

Ja imam nemirnu devojčicu od 17 meseci i da nam nije babe "glavnog nosača" izludela bih od bolova. Smeta mi ograničena pokretljivost. Pre neki dan pokušala sam da potrčim, posle dužeg vremena, i nema šanse. Trudim se da koliko je moguće maksimalno mirujem, da ne podižem nešto teško ali teško je sada to izbeći. Čekam na ugradnju veštačkih kukova. To je neizbežno, ali ne radi mi se. Plaše me ona silna ograničenja, pogotovo što znam šta znači živeti sa ograničenom (i usporenom) pokretljivošću.
S druge strane, znam nekoliko osoba koje imaju ugrađen veštečki kuk i koje su 100% pokretljivije od mene. Ali, opet plaše me ograničenja.
Koleginica koja je početkom decembra bila na operaciji, juče je gurala kola (a da ne kažem kojom je brzinom izašla iz istih i da je bilo snega i leda na putu za izvoz). Radi već skoro mesec dana.

Pozdrav.
strelica1982
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2007 3:15 am

Post od strelica1982 »

Ja sam pila geladrink, ali meni nije pomoglo. Verovatno ne reaguje svako isto, a i ja pijem kortikosteroide, pa mozda i ne vredi, jer to ne mogu da prestanem da uzimam.
Htela sam da pitam dr Veljka, ili ako neko drugi zna da mi kaze sledece- cekam na operaciju, jos uvek ne znam tacno kad ce biti, a znam da ima nekih lekova koje ne treba piti neko vreme pre operacije. Pitacu ja to svog ortopeda, samo me zanima da li je dovoljno to vreme od kad dobijem poziv za operaciju ili treba i ranije da odem da pitam? Hvala unapred na odgovoru.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

U stvari, pitanje je pre za reumatologa, nego za ortopeda, posto su reumatolozi mnogo vise u toku sa metabolizmom pojedinih lekova koji se daju kod reumatoidnog artritisa, lupusa itd.
Sto se tice kortikosteroida, oni se uzimaju i neposredno pre operacije, samo postoji posebna sema doziranja koju obicno nekoliko dana pre operacije odredjuje internista, anesteziolog ili reumatolog.
Uzimanje metotreksata se prekida neko vreme pre operacije (ne znam tacno koliko) jer se on neko duze vreme zadrzava u organizmu pa postoji rizik od unakrsne reakcije sa lekovima koji se posle operacije daju.
Sto se tice primanja lekova posle operacije, tokom tri nedelje se primaju lekovi cija je uloga da smanje rizik od tromboze. Ovi lekovi su skloni da unakrsno reaguju sa mnogim drugim lekovima pa zato, dok se oni uzimaju, ne treba nista od lekova uzimati pre nego sto pitate svog operatora da li neki odredjeni lek smete da uzimate.
Za ostale lekove iz domena reumatologa nisam siguran kakva je procedura.
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Remi, moja devojcica je 14-ti mesec i postaje jako nemirna :) i ja se trudim da je ne nosim cesto jer je teska ali zato baba i deda vole da je nose i naravno pocinje da place kad ne mogu da je uzmem. Ja trenutno ne znam sta se desava u vezi operacije i liste cekanja jer sam malo zakasnila sa kontrolom ali cu otici i pitati ortopeda da mi pogleda kicmu na snimku.

Za preparat sam pitala jer sam ja prestala da ga koristim a u vezi otoka vidim da mi niko nije odgovorio.

Pozdrav
zoksula
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 19, 2006 9:07 pm

Post od zoksula »

Omega napisao:
maja_kv napisao: Poenta je da nikad nisam dobila objasnjenje zasto imam ogranicene pokrete, kracu nogu 2.5 cm i zasto sve to izgleda deformisano na snimku.
Ovo je ravno zločinu, zaista.

Prvo ti iz neznanja razore organizam i upropaste te za ceo život, a onda opet iz tog istog neznanja peru ruke - u stilu: "ne znamo zašto je to tako, verovatno ti je urođeno slaba hrskavica"... :o :evil:

Užasno je kako mogu da gledaju devojku od 25 godina kako ide ka prvoj protezi, a da se ni na koji način ne zainteresuju zašto se to desilo!!

Preparata za hrskavicu ima na celom Internetu, samo obrati pažnju jer su problematičnog kvaliteta. Ove koji se prodaju kod nas ne želim ni da komentarišem, njihov efekat je veoma slab, a cena nekoliko desetina puta veća od realne.

Vrhunac svega je to što nakon razaranja organizma ovim otrovima, žrtve neukih lekara padaju u ruke farmaceutsko-uvoznoj mafiji koja se bogati na njihovoj nesreći za koju oni ni na koji način nisu krivi, niti im je rečeno šta je to šta ih je upropastilo.

Retko dolazim na forum, ali znam da ovde ima par lekara (Veljko i Modrage, možda i još neko) za koje mislim da nisu loši, a džabe je to, kada ni oni nisu svesni razmera nepopravljive štete koju ovi otrovi naprave u organizmu.

Miodrage, kada sam Vam pričao da 10-15 godina nakon korišćenja fluorhinolona proteze postaju neizbežne, niste mi verovali. Postoji li bolji dokaz od ovoga?
Da li ti znas gde moze da se kupi kvalitetan glukozamin (tj u kojoj prodavnici na webu i sta).

Ili da li igde kod nas postoji dobar glukozamin.

Za lekare se slazem - lekari ne samo su najveci izrocnici artiritisa i da su lekari zapravo najveci izrok artritisa nego cak i lekarske greske uzrokuju vise smrtnih slucajeva nego saobracajne nesrece, rak i sida zejedno :)

Treba za njih sistem kao u starom rimu. Ako ti neko umre na operaciji onda i ti umires :)
glukozamin
zoksula
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 19, 2006 9:07 pm

Post od zoksula »

maja_kv napisao:Remi, moja devojcica je 14-ti mesec i postaje jako nemirna :) i ja se trudim da je ne nosim cesto jer je teska ali zato baba i deda vole da je nose i naravno pocinje da place kad ne mogu da je uzmem. Ja trenutno ne znam sta se desava u vezi operacije i liste cekanja jer sam malo zakasnila sa kontrolom ali cu otici i pitati ortopeda da mi pogleda kicmu na snimku.

Za preparat sam pitala jer sam ja prestala da ga koristim a u vezi otoka vidim da mi niko nije odgovorio.

Pozdrav
Ja ne vidim zasto bi i dalje isla kod istih neukih i neodgovornih slepaca kod kojih si isla. Npr Omega zna mnogo bolje od tih sarlatana a mislim i ja.

Jedini nacin da neko bude strucnjak u nekoj oblasti je ili da je pametan (vecina studenata medicine nije mnogo pametna) ili da se posvete necemu (iskljucujuci sestre). Lekari brinu samo o tome koliki ce mito da uzmu.O pacijentima - retko.

A sto ne probas:

1) Prvo da odes kod pravnika i da se zalis na slepca koji ti je nazakonito dao te lekove.Trebao bu u zatvor 5-6 godina da ide
2) Mozes da probas sa magnetima - http://madumagnet.com. Video sam primere ozdravljenja na rentgenu sa tim da ne pomaze svakome :)
glukozamin
Odgovori