Juvenilni idiopatski artritis

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Igor B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 11:42 am

Juvenilni idiopatski artritis

Post od Igor B »

Cao,

ja sam otac jedne trogodisnje devojcice, koja se evo vec godinu dana leci od ( po zadnjoj dijagnozi) juvenilnog idiopatskog artritisa.Prosle godine u Julu, levo koleno je iznenada oteklo, i tako je sve pocelo.Posle obilaska svih specijalista zavrsili smo kod Dr. Minic, imunologa sa Instituta za MiD, NBG. Sve laboratorijske analize i pregledi su vise nego dobri ( krvna slika, oftalmolog, kardiolog), i nema pokazatelja ili simptoma koji bi potvrdili dijagnozu ( ali nam je recenoi da to i ne mora biti vidljivo iz krvne slike !?!?!?). Od terapije je imala samo NAPROXEN koji smo na svoju ruku prestali da koristimo, bez ikakvih efekata. U medjuvremenu otok na levom kolenu je spao, i jedno vreme je sve bilo OK. Ali se ista situacija sad ponavlja sa desnim kolenom. Pokretljivost kolena je sasvim u redu, osim sto je otok stalno prisutan.
Sve informacije i misljenja koja smo do sad dobili su vise nego oskudni, i jednostavno ne bih zeleo da se nastavim pasivno odnositi prema ovom, tako da bih rado cuo jos neko misljenje ili savet.
Da li bih mogao da dobijem kontakt dr. Mitica iz NS tj. Broj privatne ordinacije u kojoj radi ?

Hvala unapred svima na pomoci
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

http://www.emedicine.com/ped/topic1749.htm

Najkompletnija informacija o juvenilnom artritisu. Ako Vam engleski nije problem, videcete da se do dijagnoze dolazi kombinovanjem nekoliko podataka, pre svega lab., analiza u kombinaciji sa klinickom slikom i RTG nalazom.

Ne znam kako pronaci Dr Minica za privatne preglede. Zelim Vama i detetu svako dobro.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
KacaK
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:57 pm

Post od KacaK »

Igore,

Mi imamo isti problem kod 3-godisnje djevojcice: 3 mjeseca oteceno lijevo koljeno. Kazu REAKTIVNI ARTRITIS na virozu ili upalu. Krv uredna (CRP,SE,KKS, reuma faktori,waler Rose,AST), nema bolova, samo otok. Nismo počeli s lječenjem jer nam je prepisan Movalis na kojem pise da se ne smije davati djeci do 15 godina pa čekamo konzultacije. Moramo na punkciju pod anestezijom.

Molim te javi nam što se događa s vašom djevojčicom.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Druga dr. kaze Juvenilni idiopatski artritis zato jer traje duze od 6 nedjelja.

"Movalis" ne djeci do 10 godina, nego Ibuprofen 3 puta dnevno po jedna i pol zlicica....

Moramo provjeriti antinuklearni faktor ANF jer se kod djevojcica te dobi moraju se provjeravati oči.

Igore, nadam se da ćeš se ipak javiti na ovaj forum :(
Igor B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 11:42 am

Post od Igor B »

Cao,

kod nas je situacija nepromenjena, tj. otok pocinje da spada, mada je i dalje prisutan. Ja sam se malo raspitivao oko Resochin-a ( antimalarika koji nam je preporucen) i prvo sam bio uzasnust za koje vrste reumatskih obolenja se prepisuje, a onda i sa nus pojavama. Trenutno samo primenjujemo terapiju NAPROXEN-om, lakse se podnosi kod dece ovog uzrasta od IBUPROFEN-a. Obavezno proverite oci, jer moze da ima ozbiljne posledice. Mi smo isto krenuli sa dijagnozom REAKTIVNOG ARTRITISA, ali je posle sest nedelja uspostavljena dijagnoza JIA, jer ne prolazi ( max se tolerise 6-9 nedelja).
Svi nalazi koje ste i vi uradili radimo i mi i svi su uredni. Nam su rekli da punkcija ne bi donela trajno poboljsanje, a s obzirom da ovo tretiraju kao najblazi oblik JIA, nisu nam preporucili ni steriodne injekcije, jer se koriste samo kad je pokretljivost zgloba umanjena za 40%.
Sve u svemu ostalo nam je da cekamo dalji razvoj da vidimo da li ce da eskalira ili se povuce.

Svakako da cu se jos javljati i da cemo ostati u kontaktu :P
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Hvala Igore,

Mi navodno moramo na punkciju+ stereoid intraartikularno u zglob jer je otok velik, tj, Balotman (iako se dosta smanjio), pa misle da neće proći samo nesteroidnim antireumaticima. Iako, njoj je pokretljivost skroz uredna, niti je ne boli..

15 dana prije otoka curica je imala problema sa mokrenjem (leukociti u urinu,a urinokultura sterilna)+ "streptokok pneumonia" u nosu+upala uha+pad s kreveta.
Da li ste vi imali neke infekcije i padove?
Koliko dugo pijete lijek i u kojoj dozi?
Mi mjerimo centimetrom razliku na oba koljena i sada je razlika 2cm jeste vi mjerili možda?

Zlo mi je od promisli na JIA, ne mogu uopće to prihvatiti.

Kako izgleda pregled očiju,jel nezgodan?
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Igore imam još pitanja :)

1) Da li djete mora mirovati?
2) Jesu li vam preporučili vježbe kod fizijatra?

Nama je dr.preporučila uzimanje probiotika da se zaštiti crijevna flora (mi imamo "prolife" bočice) i mazanje koljena gelom "deep releif" 3 puta dnevno
jelacha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 15, 2007 7:18 pm

JIA

Post od jelacha »

Nasa cerka boluje od JIA. Bolest je dijagnostikovana kada je imala 18 meseci. Prvo se pojavio otok na levom skocnom zglobu a kada se to smirilo otok se pojavio na desnom kolenu. Laboratorijske analize su u pocetku bile u granicama normale, posle 3-4 meseca doslo je do povecanja SE, poviseni trombociti, ANA je bila pozitivna. Javili smo se kod dr Srdjana Pasica Institut za majku i dete NBG koji joj je prepisao terapiju Naproxen sirup koji se samo moze naci u inostranstvu. Pila je sirup pune dve i po godine. Imala je jutarnju ukocenost desnog kolena. Kontrole kod ocnog lekara su uredne. Ona sada ima 4.5 god. i pre skoro sest meseci smo prestali sa terapijom. Obavezna je fizikalna terapija jer desno koleno ne moze da ispruzi u potpunosti 5 stepeni. Nema otok, ukocenost niti bolove.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Jelacha

Da li je djete imalo problema s nuspojavama od Naproxena?
Zašto ste prekinuli s terapijom nakon 2,5 godine?

Hvala i sretno!
jelacha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 15, 2007 7:18 pm

Post od jelacha »

Nije imala nikakvih problema sa lekom Naproxen. U pitanju je sirup koji nije mogao da se nabavi u Srbiji pa smo ga nabavljali iz Svajcarske. Dobili smo uveravanja da je to lek koji ima najmanje nuspojava. Prekinuli smo sa terapijom po preporuci lekara jer je dete uslo u remisiju (nema znakova obolenja). Trenutno joj dajemo samo riblje ulje i to samo u zimskim mesecima (jer smo prociltali a kasnije i culi da je ono dobro za JIA, ne kao lek ali kao pomocno terapijsko sredstvo)
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Samo da javim da smo bili na punkciji koljena pod anestezijom prije 3 mjeseca, dali su joj i direktno kortikosteroid u koljeno. Koljeno izgleda odlično.

E sad jedan tim kaže da je to reaktivni artritis (ReA), a ne JIA zato što se u 6 mjeseci nakon prve pojave simptoma povuklo i nije se pojavilo ništa novo.

Od Ibuprofena smo imali muke s želudcom i prestali smo to davati na svoju ruku.

Pozdrav svima, i mami koja mi se javila na pp.
Samo neka djeca budu zdrava!
sanida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 10:05 pm

Post od sanida »

Hvala na odgovoru
Mi smo u Sarajevu i niko iz nase sire okoline nije imao slucaj JIA, pa sam mislila da razmijenimo iskustva jer ne znam koliko ce ovo trajati i strasno me sekira.
Sve pretrage smo uradili i ovo je sudeci prema podacima do kojih smo dosli o ovoj bolesti prava dijagnoza.Ema sad ima 3 godine i lijeva nogica joj je vec poslije 4 mjeseca vidno tanja.Kazu da prvi put kad se pojavi traje najduze pa prođe pa se opet moze pojaviti.
Jeste li vi probali sa plivanjem?Mi smo slali nalaze u Ameriku i u Svedsku i preporucili su nam samo jos puno plivanja.Pocinjemo ovih dana.
Javim se opet ako nesto saznam
Ponavljam drago mi je da se konsultujem s nekim sa slicnim problemima.Zajedno smo jaci
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

Zaboravih da kazem da smo i mi radili punkciju skocnog zgloba ali nisu joj dali kortikosteroide , radili su samo zbog dijagnoze.Mi smo mislili da ce otok poslije punkcije spasti međutim nista se posebno nije desilo samo se dijete istraumiralo.Nikakvih bakterija u punktatu nije bilo.Inace mi zasad nemamo probleme sa stomakom od ibuprofena jer su nam rekli da uz njega dajemo magalox sirup koji stiti sluznicu želuca.
ima li sanse da se ovo zavrsi bez posljedica? Ima li iko ko je ovo prebolovao da nam isprica svoja iskustva?
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Sanida, Možeš li nam reći što nije bilo u redu u nalazima,po čemu su potvrdili JIA?
I da li ste prije otoka imali neku jaču upalu,virozu?
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

Svi nalazi su bili uredni nigdje nikakve bakterije ili bilo kakvog uzroka.Valjda je bas zato idiopatski.ANAje bio pozitivan i bili smo kod oftalmologa i sve je zasad ok.Radili smo i nalaz HLA-B27, on je negativan.
Kontrolu imamo za par dana i vjerovatno ćemo opet oftalmologu.
Sto se tice otoka nema promjena ovo traje vec cetiri mjeseca s tim da smo s brufenom poceli od decembra.Cak imam osjecaj da je u posljednje vrijeme vise boli a noga je vidno tanja.
U petak idemo kod homeopata jer mi je drugarica rekla da postizu izvrsne rezultate kod artritisa.Javicu ako bude napretka.
Nikako ne mogu da prihvatim da nam cijelo djetinjstvo ode na posjete doktorima i fizikalne terapije i pocinjem da sumnjam da klasična medicina može pomoći.Zato ćemo probati sa homeopatima zasad, poslije možda i bioenergetičar, što da ne?
Jeste li vi probali nesto drugo?
Javi mi molim te u kojoj ste vi fazi i koliko vec traje da znam sta mogu ocekivati.Dali je otok spadao ili je stalno prisutan.Meni su rekli da može spasti pa se opet vracati i tako sve do puberteta, ako budemo imali srece da se ne prosiri na vise zglobova.
Odgovori