Juvenilni idiopatski artritis

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
KacaK
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:57 pm

Post od KacaK »

Da gore sam ti stavila članak gdje piše da se ne kombiniraju.
I nama je ANA pozitivan ali još ne znam koliko,dr.kaže da je to bitno.

Samo desno, kaže da mu se lijevo nije činilo otečeno. Iz desnog su izvukli 3ml tekućine, vidi se mala razlika već sutradan, ali nije se otok baš ni vidjeo kao prvi put.... ne znam šta bih rekla.

I moja ti jako slabo jede,pa te totalno razumijem, i ja sam uvjerena da je to sve nastalo zbog nejela.

Širenje zjenica je zbog uveitisa, lampom se vidi iridociklitis, pitaj kad bude išla,da li vide i uveitis bez toga..

Dobila sam preporuku za riblje ulje...
"Vašoj curici treba više EPA. Upravo zato sam ti i željela predložiti emulzirano riblje ulje budući da je ono bazirano na EPA-i no kćer ti je za to još premala. Izračunaj si potrebnu dnevnu dozu. Pogledaj na deklaraciji sirupa koji pije koliko je EPA u 5 ml. Njoj treba preko 1500 mg omega-3 (ukupno) dnevno od čega bi barem 400 mg trebala biti EPA. "
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Methotrexate:Ibuprofen, as well as other NSAIDs, has been reported to competitively inhibit methotrexate accumulation in rabbit kidney slices. This may indicate that Ibuprofen could enhance the toxicity of methotrexate. Caution should be used, therefore, if Ibuprofen is administered concomitantly with methotrexate.
http://www.drugs.com/pro/ibuprofen-oral-suspension.html

Sanida, obavezno pitaj za istovremeno uzimanje lijekova.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

sanida,ovdje kažu drukčije,ne znam što da kažem....

Recommendations for the use of methotrexate in juvenile idiopathic arthritis.Niehues T, Lankisch P.
Department of Pediatric Oncology, Hematology and Immunology, Pediatric Immunology and Rheumatology, Centre for Child Health, Heinrich-Heine-University, Düsseldorf, Germany. [email protected]

Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is one of the most common rheumatic diseases in childhood. In a significant number of JIA cases the disease is resistant to therapy with NSAIDs, intra-articular corticosteroid injections, and physiotherapy, and methotrexate is used as a second-line agent. The efficacy of methotrexate therapy in children with JIA has been demonstrated in prospective controlled trials and this agent appears to have slightly superior efficacy compared with leflunomide. Data from randomized studies indicate a starting dose of 10-15 mg/m(2)/week orally. The dose of parenteral methotrexate can be increased to 15-20 mg/m(2)/week. Combination therapy with methotrexate and an NSAID is recommended. However, there are still no data on when to initiate methotrexate in JIA and how long children should be treated. The most common adverse effects are aversion to the drug and nausea. In the case of minor adverse effects the use of folic acid at a dosage of 1 mg/day is feasible. In JIA, daily folate supplementation has only been studied in one small heterogeneous cohort with a very short observation period and, at present, a general recommendation on daily folate supplementation cannot be made. In summary, methotrexate is seen by many pediatric rheumatologists as the first-choice, second-line drug; there is good evidence of its efficacy in JIA. However, in light of the recent introduction of biologic agents, the place of methotrexate in the treatment of JIA may have to be redefined in the coming years.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Joj Sanida, na pola sam luda od čitanja svega i svačega, moram prestati. :o

Kad stigneš reci mi kolika vam je najveća bila sedimentacija.
I hemoglobin nam je ispod granice 119,ali tako je od rođenja.
Od kada se rodila ima i smanjene limfocite i povećane monocite 11 (norm 4-8). Jesi ti primetila tako nešto?
U ponedjeljak ću znati koliki nam je titar za ANA.

Sutra je vodim na bioenergiju 2.put.

Kako ste vi?
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Bilo smo na bioenergiji. Ova žena je čak budila neke ljude iz kome.
Živi u Osijeku, ali dva tjedna mjesečno dolazi u ZG. Pola sata je 150kn.
Kaže da s djecom ima najbolje rezultate.
Jutros kad sam bila došla je žena koju su lječnici otpisali u 3.mjesecu zbog tumora na jetri i groznih nalaza,a njoj se nalazi normalizirali bioenergijom,a tumor smanjio.
Treba pokušati i to.
Zamisli, ne želi jedino raditi s ljudima koji su zračeni, kaže ni za živu glavu da zračena osoba drži dijete jer će oboljeti od raka.
sanida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 10:05 pm

Post od sanida »

Joj ja ne stizem nista.S posla dolazim oko pola pet, onda idemo na plivanje i fizikalnu i vracamo se oko 9 pa padamo od umora.Pored svega i ova vrucina nas ubija.
Jos nisam pogledala stare nalaze a svakako idemo na kontrolu u ponedjeljak i moramo vaditi nove, sad joj najvise provjeravaju enzime jetre jer mtx moze stetiti jetri.Dosad nije bilo problema, cak su joj povecali dozu prosli put, pa cemo vidjeti dalje.
Ne znam za ovaj brufen sta da radim.Zvali smo dr. telefonom i pitali pa nam je rekla da ga dajemo i dalje.
Dobra vijest je da cemo se ovih dana vidjeti sa prijateljem iz Atlante koji je djeciji reumatolog i kontaktirali smo prije s njim posredno telefonom, a sad treba doci u Sarajevo pa da cujemo sta on kaze.Inace je jedan od boljih djecijih reumatologa u svijetu.
Mi cemo na bioenergiju opet krajem jula kad dolazi opet ona ruskinjaOna se ne hvali puno i kad sam je pitala moze li pomoci ona je mene pitala jesu li mi moji doktori obecali da ce pomoci.Ali ljudi čuče satima pred njenim vratima i kunu se u nju.Razgovarala sam sa majkom jedne djevojčice oko 10 godina kojoj je takodje izliječila tumor na mozgu i ona kaze da samo njoj vjeruje.I još dosta njih.Pojma nemam, mi smo bili dva puta i nista specijalno se nije desilo.
Ja ne znam sta da radim, nogica polako ide nabolje ali lakat je ukocen i ni makac.A on cak nije nikad ni bio natečen, samo ga je odjednom ukočila.Kao da je sad to tako nekako "sraslo"i cak ni kad je u dubokom snu ne da da ispravim ruku, i to sam probala.Mislim da je to baš boli a nogu pokreće bez problema samo treba malo da mišić ojača.
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

Pojma nemam sta je EPA???Nesto iz ribljeg ulja??
Evo nadjoh sedimentacija 16. maja bila 20.
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

e ovako :
30.10. 2007.prvi nalazi:
Sedimentacija 45/60, ASTO 600, CRP 11,8, Hg 123

16.05 ZADNJI NALAZI
Sedimentacija 20/60, AST 35, E SAD OVO SU VALJDA LIMFOCITI Ly 0,42, i monociti Mo 0.10
Hg 121
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Sanida

Vidim da ti je u prvim nalazima bio ASTO visok (titar za beta hemolitički streptokok) Vidi u zelenom službeni opis. To se lječi pencilinom, on može napraviti havariju na zglobovima ali i srcu. Jesu ti nešto govorili za to?

ASO je test kojim se mjeri prisutnost i količina antitijela na streptokok grupe A. Streptokok grupe A (Streptococcus pyogenes) je jedan od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija kod ljudi. On uzrokuje bolesti poput akutne reumatske groznice, akutnog glomerulonefritisa, akutnog faringitisa, sinusitisa, pneumonije, septične šarlah-groznice, gangrene i limfangitisa. Streptolizin O je hemolizin kojeg stvara streptokok grupe A. Kod zaraženih osoba streptolizin O djeluje kao proteinski antigen na kojega bolesnik odgovara stvaranjem protutijela. Titar tih protutijela počinje rasti najranije za 1 tjedan, a najveću vrijednost postiže 3-6 tjedan nakon infekcije. Ukoliko izostanu komplikacije i ne dođe do ponovne zaraze, titar ASO obično padne na razinu prije infekcije unutar 6-12 mjeseci.
Ukoliko se ne liječi, može doći do reumatske groznice ili akutnog glomerulonefritisa.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene: ≤ 200 lU/mL
Povišeno: Povišene vrijednosti ukazuju na infekciju streptokokom grupe A.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Žao mi je za lakat, srce me boli kad napises da se ukočio i kako se mučite.

Za ibuprofen, ne znam što da ti kažem, to je lijek koji ne utječe na bolest, dakle neće ništa novo sprječiti, djeluje na upalu, ali problem je što povećava toksičnost MTX. To obavezno razrješi s tim dr. amerikancem,a i reci mu za titar na streptokok da ste imali.

Kad stigneš molim te napiši koliki vam je ANA. (rezultati su 1.20; 1:40;1:80, 1:160...) Znaš da sam našla da i on varira, nije uvijek isti.

Mene sad mori, što svi ti problemi mogu biti posljedica još gorih bolesti,a nekako mi se čini da je sve to slabo ispitano.

Vidim da nam je krv vrlo slična.

Kakva vam je točno dijanoza, jel "Oligoartikularni JIA"?
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Sada sam zvala za ANA, ali ništa nisam razumjela što mi je rekla, spominjala je nekakvu točkastu strukturu. Javim ti u ponedjeljak kad vidim nalaz što piše.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Ovo je postupak za ANA

Evaluate ANA Blood Test Results
Step1Determine the test result by the use of either indirect immuno-fluorescence microscopy or ELISA (enzyme-linked immunoabsorbant assay). The presence or lack of fluorescence indicates the results at different titers (the point at which the blood sample can be diluted before antibodies can no longer be observed).
Step2Identify specific fluorescent patterns in cells when the slide is observed under a microscope. A diffuse or homogeneous pattern, speckled pattern and peripheral pattern are associated with SLE. Homogeneous and speckled patterns are also associated with mixed connective tissue disease.
Step3Report the titer associated with the change from positive to negative serial dilution. If a titer of 1 to 10 shows positive fluorescence, keep diluting until the fluorescence disappears. The reported titer will be the last titer read before the negative result.
Step4Report the ANA blood test as positive or negative when you read the results. If the result is positive, include the titer and the pattern of fluorescence in the report.
Step5Plan to test specific auto-antibodies if the results read positive for ANA. Two tests, anti-dsDNA and anti-SM, can be used to support the diagnosis of lupus (SLE).

Follow up for ANA Testing
Step1Expect a complete medical history and examination along with the ANA test results to confirm and identify the specific type of autoimmune disease. In some individuals, a high ANA titer is normal.
Step2Consider other diseases associated with a high ANA titer such as rheumatoid arthritis, scleroderma, juvenile rheumatoid arthritis and Raynaud's syndrome.
Step3Realize other diseases such as Addison's disease, hepatitis, Hashimoto's thyroiditis and some diseases of the blood cells can result in a high ANA reading.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Naš ANA nalaz:

a) ANA: točkasto: Ref vrijednosti: titar <1:20
b) Sva testirana anti-tijela (anti-DNA, anti-Sm, anti-RNP, SS-A ,SS-B...)
negativna Ref vrijednosti:<100

Tako da mi nije jasno, izgleda da su se na predtestu pokazale florescentne ćelije u točkastom paternu (što bi ukazivalo na pozitivan nalaz), ali drugi test je pokazao da nema antitijela. Laborantica kaže da je to negativan nalaz.
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

Kod nas na nalazu ANA samo piše da je pozitivan, ništa drugo.Sad ne znam ni jesu li radili sva ta antitijela, ali dr. i dalje ne pridaje tome nikakav značaj.
Pošto je ASTO u prvim nalazima bio jako visok svi su doktori bili sasvim sigurni da je streptokok uzrokovao svu tu havariju na zglobovima, sto i jest primjer iz knjiga.Međutim streptokok nikad nismo imali, sve smo provjerili.Rekli su nam da se on zna zavući čak i u oko ili uho, ne samo u nos i grlo, međutim nije ga bilo.Zato i jesmo tri mjeseca tragali za dijagnozom.U međuvremenu je primala penicilin i extencilin te sumamed, ali nista nije pomoglo zglobovima, mada su nalazi krvi bili bolji.
Dijagnoza na otpusnici je JIA pb(vjerovatno), vidis kako se i doktori ograđuju, ili pojma nemaju.Da je oligoartikularni, skontali smo mi citajuci medicinsku literaturu, mada u laktu nije bilo izljeva tečnosti samo u članku, ali lakat je zakočen a članak je pokretljiv, valjda ga silom prilika vježba hodajući.
Kakva je kod vas situacija.Jeli se otok povukao?Boli li?
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

ANA je važan zbog očiju, ako je pozivan kod curice treba raditi pregled najdalje svaka 3 mjeseca. Ako je oligoartikularni tip 1, onda je najvažnija "biomikroskopija" zbog opasnosti iridociklitisa koji se nikako ne može primjetiti "na pogled". I dalje treba ispitati antitijela zbog mogućnosti pojave neke autoimune bolesti (u biti najvažnije je iskljućiti lupus). To se kod nas radi samo na Rebru i vjerojatno je skupa pretraga.

Meni se isto čini da ne znaju u vezi dijagnoze...Nije mi jasno kako niste imali streptokok kad se AST_O javlja kod nedavne infekcije streptokokom.

Jeste li kontrolirali ikako srce (mi nismo)?

Nama "naoko" izgleda dobro (iako ne baš pretjerano različito od prije), ali vidjet ćemo što kaže UZV 24.07. i ne žali se na bolove.
Odgovori