Bila sam kod mame ona lezi na 4.spratu, mala je sobica, uska ima 6 kreveta, sto se tice ovako smestaja, fino izgleda imaju veliki TV, klima uredjaj, radio...
Radili su joj taj ginekoloski pregled to juce, a danas su joj radili analize krvi... i EKG. To je posebna prica.. sta su joj uradili...
na jedno 3 mesta su je izbusili za obicno vadjenje krvi...
Prvo je neki medicinski-brat probao da joj izvadi krv pa je promasio venu,napravio joj jednu modricu, pa je pokusao opet iz te leve ruke gde inace joj se jako slabo vide vene (ja isto par puta nisam uspela da joj izvadim, ali nisam silila nikad) i tada joj je probusio venu i napravio haos, tj. upropastio joj spavacicu od krvi, ta ruka joj je sva otecena (jos je u nju sada prikacena infuzija)... ono je strasno ja kada sam videla danas samo sto se nisam slogirala. Nego otisla sam kasno i nisam imala kome da se zalim inace bi im svasta rekla... Onda je neka druga sestra uspeda da joj izvadi krv iz druge ruke, mada i ta ruka joj je otekla.. (ne mogu da verujem da ne umeju krv da izvade). Elem krvna slika joj je odlicna, samo ima mali manjak kalijuma, pa su joj napisali da joj kupimo neke kesice kalijuma. EKG nije bas sjajan tj. rekli su joj da ima problema sa srcem, a to smo vec znali jer je celog zivota patila od visokog pritiska. I na poslednjem EKG-u pre 2 meseca isto su rekli. Inace pritisak joj je sada pa nizak 110 sa 65, a nije pod terapijom ni dr. ne znaju kako. Nadam se samo da joj nece odbiti hemoterapiju zbog toga, onda su nazalost prognoze tek mnogo lose...
Mada njoj su rekli da ipak hoce ali uz poseban nadzor kardiologa, probacu da nadjem tu dr. nacelnicu da pokusam da porazgovaram sa njom.
Ono me je zacudilo, u nalazima koji joj stoje pored kreveta pise gore HITNO i stoji dijagnoza Figo st. IIb, oni ko da su samo uzeli i prepisali nalaz konzilijuma iz N.Fronta koji je od pre mesec i po dana, ko da nisu pogledali CT snimak i silnih UZ-ova.. ja bi volela da je i dalje st. IIb ali nazalost mislim da nije tako, tj jeste mozda ako gledaju lokalnu uznapredovalost i zanemare te mm promene na jetri

Mada mozda to stoji tako, dok mama ne bude izalsa pred njihov konzilijum na kome ce odluciti o lecenju, valjda je takva procedura za pocetak lecenja.
Mama su danas prikacili na infuziju, da li joj neke antibiotike zato sto ima temperaturu 37-38 koju ionako ima poslednje 2-3 nedelje.
Inace koliko ja znam prvo ide ta priprema i te sve analize pa valjda konzilijum onda (ispravi me ako gresim), pa sa HT bi trebala pocne sledece nedelje koliko sam ja razumela mamu, mada ona je sva malo izgubljena (razumem je) tako da ne uzimam to sve zdravo za gotovo dok ja ne porazgovaram sa doktorima.Inace videla sam na onim nalazima pored kreve i nalaz psihologa da pacijent nije obavesten o nezeljenim posledicama hemoterapije i zracenja, da je ne informisan po pitanju lecenja, da nije upoznat sa duzinom boravka u bolnici i sl. pise kao nesto rad u maloj grupi, neka predavanja da joj drze koliko sam razumela. Za zracenje ce mo verovatno morati opet da poguramo malo da bi sto pre bila na programu i za to. Nadam se da TU nece da se siri za vreme trajanja HT vec je logicno da se povlaci, zato se i daje a zracenje u tom slucaju pretpostavljam da moze i da saceka malo. Tako da ne znam ni kakvo lecenje ce da joj sprovode.
Meni samo nesto nije jasno (bas razbijam glavu sa njenim lecenjem, umesto da spremam moje ispite ali jace je od mene dok ne pocne lecenje verovatno cu takva da budem) koliko je mama pricala tamo sa zenama ni jednoj zeni koja je imala stadijum iznad IIa nisu nakon zracenja i HT radili radikalnu historektomiju (mnoge od njih su i malo mladje od moje mama i koliko mi se cini u dobrom fizickom stanju), povukao se njima skroz TU ali zna se da je posle zracenja, bez operacije mogucnost recidiva veci nego uz operaciju, pogotovo za agresivnije tipove TU kao sto je ovaj mamin. (ovo za mogucnost recidiva sam pitala prof. sa fakulteta koji je gin.-onkolog koji je prvo hteo da operise mamu pa posle rekao da je suvise rizicno za sada pisala sam vec o tome.) Tako da za "sendwitch" za koju je i dr. Severus rekao da je optimalna mislim da nece biti nista osim ako i za tu operaciju treba "veza" da bi je uradili posto pretpostavljam da da je za njih ako se posle zracenja TU povuce u potpunosti lecenje gotovo. Opet sam pocela da razbijam glavu sa time iako sam ja samo nadam se uskoro dr. opste prakse ali ne vredi to je jace od mene s obzirom da oni dr. tamo mi deluju totalno "opusteno" sve natenane vec su oguglali na to da pacijentu posvete potpunu paznju i da se zainteresuju za svaki slucaj posebno u cilju sto boljeg izlecenja i produzavanja zivota.
Nadam se da me nece dr. Severus mnogo iskritikovati zbog ovih postova
Pozdrav.