I ostaje secanje i nekakva asocijacija da sam ovde dolazila dok je jos bila ziva...
Puno vas ljubim i pozdravljam i drzite se.
Ima nas raznih koleginice.NazalostNacko napisao:Pozdrav svima.
Nikako da napisem poruku a citam vas vec duze vreme. I tako danas cu, sutra cu... sve se mislim imaju ljudi svoju muku samo im ja jos falim... Ali mozda nasa prica nekome i pomogne. A ona pocinje pre neke 2 godine kada je moja mama prvi put osetila da se sa njom nesto desava.
Dakle sve je krenulo sa krvarenjima, cestim stolicama, blagom slaboscu. Citamo novine, cujemo svasta na televiziji, ja insistiram da ide kod lekara, sumnjamo na karcinom debelog creva...
Uzimamo uput za hirurga, on uradi rektalni tuse trajanja 2-3 sekunde i kaze: "Pobogu gospodjo svaka druga osoba vasih godina pati od hemoroida a vi odmah pravite dramu i umisljate svasta. Ovde ima teskih bolesnika a vi dolazite zbog ovako necega. Idite kuci i pazite malo sta jedete" Mama pita jel treba kontrola. Kaze: "Nema potrebe"...
Krvarenje se nastavlja, mama pocinje da koristi neke tamo cepice od kantariona koji joj "izuzetno pomazu". Pa Aloe vera!!! Autosugestija je cudo...
Ja i dalje nisam mirna, radimo markere u privatnoj laboratoriji, na nuli su. Znam da nisu pouzdani ali mislim se ako su oni dobri, ako lekar kaze da su hemoroidi i ako njoj ti cepici pomazu mozda ja nisam normalna i mozda preterujem. I od tada potpuno prestajemo da mislimo na to...
Pre par meseci mama mi kaze kako vec duze vreme ponovo ima iste probleme i kako joj je sve gore i gore...
Odlazim u dom zdravlja trazim uput za kolonoskopiju...
Radimo kolonoskopiju, pronalaze tumor velicine pesnice, jasno mi je da to nije polip...
Nedelju dana kasnije saopstavaju mi da je karcinom, ja saopstavam mami...
Pronalazim lekara koji je rekao da su hemoroidi, smeska se. Ja pitam "Sta je smesno?" Kaze "Pa necu valjda da placem". Tutnem mu fotokopiju one brljotinu koju je potpisao. Prestaje da se smeska.
Mama odlazi u bolnicu, analize, markeri, UZ, rtg obecavaju.... operacija uspesna, hirurg optimista (hirurg nam je inace dusa od coveka, dao je sve od sebe i vise od toga). Kaze moramo da sacekamo patohistoloski nalaz.
Cekamo nalaz, nema ga u petak, nema ga u ponedeljak, stize tek danas. Metastaze na linfnim cvorovima, zahvacenost 11/18, stadijum po Dukesu C2 (zadnji). Sestra mi daje nalaz u ruke, sve mi je jasno. Nas lekar nije tu. Sestra zove drugog lekara, jurim ga po hodniku, na tom istom hodniku pogleda nalaz, kaze "Lose, male su vam tu sanse, nekih 15 %". Vraca mi nalaz, okrece se i odlazi. Ja ostajem potpuno ukopana i zurim u prazno. A nisam ga ni pitala za prognozu...
U ponedeljak idem kod naseg doktora, poslace nas na IORS. Bas me briga za tih 15 %, ne odredjuje se to tako lako, ni CT jos nisu uradili. Mi smo resili da se borimo ma sta oni govorili, ali me jako boli sto smo toliko vremena izgubili a bolest je vec dugo davala znakove. I pitam se kakav cu ja to lekar da budem kada sam rodjenoj majci ovako nesto uradila a nju volim najvise na svetu!? Da mi je bilo ko drugi rekao sta mu se desava rekla bih "Jesi lud, idi snimi to pod hitno" ali ja sam mislila nece to na moju mamu... Eto uverih se da hoce na svakoga...![]()
Ljudi drzite se i sve najbolje!